Yatırımcı Arıyorum

Pasif Gelir Nedir?

İnsanların, hayatlarını idame ettirebilmek ve sabit masraflarını karşılayarak belirli bir standartta yaşayabilmek için sabit bir gelire ihtiyaçları vardır. Bunun içinde emekleri karşılığında bir işte çalışarak para kazanırlar. Sabit masrafları karşılamak ve hayatlarını devam ettirmenin yanı sıra insanlar hayallerini gerçekleştirmek için de belirli bir birikime sahip olmak isterler.

Pasif Gelir Ne Demek?

Emeklerinin karşılığında sabit masraf ve hayatlarını idame ettirdikleri gelire aktif gelir adı verilir. Pasif gelir ise aktif gelirden farklı olarak hiçbir çaba göstermeden ya da minimum çaba ile elde edilen gelir olarak da tanımlanabilir.  Herhangi bir işte çalışan kişiler aktif gelire sahip iken,  pasif geliri bulunan bireylerin genel olarak kira geliri, telif ücreti, faiz geliri, tahvil gibi yöntemlerle bu geliri elde ederler. Birçoğu ek gelir ile pasif geliri karıştırsa da pasif gelir ile ek gelir aynı anlama gelmez. Bununla birlikte pasif gelir herkes tarafından elde edilebilen bir gelir türü değildir.

Pasif Gelir ile Aktif Gelir Arasındaki Farklar

İnsanların iki farklı çeşit gelir türü ile ihtiyaçlarını karşılar. Aktif gelirin pasif gelirden en önemli farkı, ise herkes tarafından aktif gelirin elde edilebilir olmasıdır. Bu itibarla aktif gelirin herkes tarafından elde edilmesine karşılık, pasif gelirin ise herkes tarafından elde edilemiyor olması da pasif gelirin sahip olduğu özelliklerden birisidir. Ayrıca, pasif gelir elde etmek aktif gelir elde etmeye oranla daha cazip bir gelir türüdür. Bununla birlikte, pasif gelir çok az çaba ile günün her anında getiri sağlayan bir gelir yöntemidir. Ayrıca sabit olarak mesai harcamadan elde edilir. Diğer bir ifade ile pasif gelirin en büyük özelliklerinden biri de sürekli biçimde emek harcanmadan kazanç sağlanmasıdır. Bu durum göz önüne alındığında birçok kişi kendilerine pasif gelir kaynakları elde etmeye çalışır.

Dünya nüfusunun büyük çoğunluğu aktif gelir elde ederek hayatını idame ettirirken, elde ettikleri gelir ise çalıştıkları zamana göre değişiklik gösterir. Yatırımcılar pasif gelir kazanan grupta yer alırken, bu kişiler ise herhangi bir zaman ya da emek harcamaksızın getiri elde etmektedir. Pasif gelir elde etmek, emek ve sabit bir mesai saati istemiyor gibi görünse de aslında pasif gelir kaynağı oluşturmak oldukça zor ve yetenek gerektiren bir durumdur. Üstelik pasif gelir oluştururken harcanan süre içinde gelir elde edilmediği gibi, buna paralel olarak çoğu zaman aktif gelir sağlanamamaktadır.

Her işte ya da gelir elde etme çabasında olduğu gibi, pasif gelir oranınızın artması ya da bir düzene oturabilmesi için belli bir zamana ihtiyaç vardır. Bu süre günlük, haftalık ya da aylık olabildiği gibi sabit gelir elde etme garantisi de bulunmaz. Bunun yanında pasif gelir kaynakları oluşturulmasının yanında da uzun süre getiri sağlaması ile de aktif gelirden farklılık gösterir. Bunun yanında aktif gelir kaynakları ise pasif gelirden harcanılan zamana bağlı olarak gelir elde edilmesi yönünle ayrılır. Aktif gelir, bir diğer ifade ile bir gelir türünden daha çok bir yaşam standardı olarak da tanımlanabilir.

Pasif Gelir Kaynakları

Pasif gelir kaynakları ve yöntemleri çok çeşitli olmakla birlikte pasif gelir elde etmek isteyenlerin sermaye konusunda da birikimleri olması gerekir. Pasif gelir yöntemlerinin bazıları ise pasif gelir kazanmak isteyen bireylerin düşüncelerine göre de değişiklik gösterebilir.

Pasif gelir yöntemleri arasında; web sitesi reklamları, bitcoin, konut kiraları, faiz ve temerrüt getirileri vb. birçok metot pasif gelir kaynağına örnek verilebilir. Pasif gelir yaratmak çok önemli bir olgudur ve ayrıca kısa süre içinde gerçekleşmesi de mümkün olmamaktadır. Bu nedenle pasif gelir kaynakları yaratırken gelir kazanma süresini erkenden başlatmanın yanı sıra kazancı çok uzun vadede devam ettirmek de mümkündür. Bu durum göz önüne alındığında ise pasif gelir elde etme konusunda başarılı olunduğu takdirde daha fazla pasif gelir kaynağı yaratmanıza sebep olacak kadar etkili bir gelir yöntemi olarak da karşınıza çıkar.

Pasif gelir elde ederken her ne kadar emek harcanmadığı düşünülse de pasif gelir elde etmek son derece ciddi bir zaman gerektirir. Üstelik bu zaman harcanırken de kesinlikle para kazanmanız mümkün olmadığı gibi zamanınızı da geliri ilerledikçe kazanacağınızı bilerek yatırmanız gerekir. Pasif gelir kaynaklarının iş bittikten çok uzun süre para kazandırdığını unutmamanız önemlidir.

Pasif Gelir Elde Etme Yolları

Pasif gelir denilince akla ilk gelen yöntemlerden biri olarak yatırım amaçlı ev almak yöntemi sıklıkla çıkar. Yatırımlık ev almak iyi bir pasif gelir elde yöntemlerinden biridir. Çalıştığınız dönemlerde birkaç ev alıp kiraya vermeniz size pasif gelir olarak geri döner.  Bir diğer pasif gelir elde etme yöntemlerinden biri de araç kiralama olarak düşünülebilir. Eğer ihtiyacınızdan fazla bir arabanız var ise bu arabayı kiralayarak pasif gelir elde etme olanağına kavuşabilirsiniz.

Hobi olarak yaptığınız fotoğraflardan da pasif gelir elde edebilirsiniz. Daha önce çektiğiniz fotoğrafları dünyada bilinen sitelere doğru bir etiketleme ile yollarsanız, fotoğraflarınız her kaydedildiğinde siz de gelir elde edersiniz. Bu da sizin için pasif bir gelir olarak adlandırılır. Pasif gelir dendiğinde en çok bilinenlerden biri olan borsa da para kazanmak pasif gelirler içinde en çok kazandıran ancak çok zaman harcamanız gereken yöntemlerden biridir. Dolayısıyla bu yöntemi en sona bıraktık. Pasif gelir elde etmek için belli miktarda paranız olması gerektiğini daha önceden belirtmiştik.

Eğer riske edeceğiniz belirli bir miktarda paraya sahipseniz, bu parayı borsaya yatırmanız pasif gelir elde edebileceğiniz en iyi yöntemlerden birisidir. Ancak öncelikli olarak yatırım yapmadan önce borsa hakkında bilgi edinmeli ve borsayı araştırmanız gerekir. Borsayı iyi takip ettiğiniz takdirde ve tabii ki araştırmalarınızı da detaylı yaparsanız, borsadan iyi bir gelir elde edebilirsiniz.

Neden Pasif Gelir?

Pasif gelir elde etmek kolay gibi görünse de oldukça zorlu bir süreçtir. Pasif gelir elde ederken, aktif gelir kazandığınız işinizi bırakmanız gerekmez. Ancak tüm zamanınızı pasif gelir elde etmeye ayırırsanız daha çok pasif gelir elde etmeniz de mümkündür. Ayrıca pasif gelir otomatiktir.  Siz uyurken bile pasif gelir kazandırmaya devam eder. Zaman her zaman çok değerli bir olgudur. Vaktinizin çoğunu aktif gelir kazanmak için harcarken geriye kalan boş vaktinizi de pasif gelir elde etmek için harcamanız halinde hayatın tadını çıkaramayabilir ve hatta sevdiklerinize zaman ayırmanız zor gibi görünse de boş vaktinizde pasif gelirler kazandırmaya devam eder. Pasif gelir edinimi zenginleri daha zengin yapan bir gelir elde etme yöntemidir.

Pasif gelir avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Pasif gelir size zaman konusunda özgürlük ve serbestlik sağlar
  • Gelecek kaygınızı ve stresinizi azaltır
  • Pasif gelir sayesinde yapmak istediğiniz şeyleri rahatlıkla yapabilirsiniz
  • Pasif gelir, istediğiniz yerde çalışma ve istediğiniz yerde yaşama olanağı verir
  • Finansal stabilitenizi sağlar ve finansal olarak büyümenize ortam hazırlar

Tüm bu avantajlarının yanında internet üzeirnden pasif gelirinizi arttırmanın yollarını bulma ve sağlama da en önemli yardımcılarınızdan birisidir.



kobi vadisi

Yorumunuz