Yatırımcı Arıyorum

Pazar Araştırması ve Pazarlama Karması

Tutundurma Stratejisi

Pazar araştırması, işinizi pazarlamak için, pazarlama karmasını veya 4 ana aracı kullanmanın avantajlarından biridir. Ürün, fiyat, promosyon ve yer/yerleşim (tüketici, maliyet, iletişim ve kolaylık) gibi 4P’leri kullanmanız için, gerekli ve kritik bilgileri belirlemenizi isteyecek olan şey budur. Bu nedenle pazarlama araştırmasına yatırım yapmak daha iyidir.

Pazarlama Araştırması Yapmak İçin Nedenler

Potansiyel ya da mevcut pazarınız hakkında araştırma yapmak, tüketicinizi tanımlamanıza veya hangi ürünün işletmenize yüksek kazanç getireceğini anlamanıza olanak tanır. Hedef pazarınızın hangi ürüne ihtiyacı olduğunu veya ne istediğini ya da potansiyel müşterilerinizin kim olduğunu bulabilirsiniz.

İşletmeniz hâlihazırda çalışıyorsa, ürün araştırmalarınızın sınırlarını ya da kusurlarını veya müşterilerinizin beklentilerini belirlemek için, tüm bilgileri pazarlama araştırmasından öğrenirsiniz. Ayrıca pazar araştırması yoluyla, ürün/ürünleriniz için en iyi fiyatı ya da karlı bir şekilde kazanacağınız maliyeti de anlarsınız.

Fiyatınızı makul ve rekabetçi bir şekilde ayarlayabilmeniz için size rekabetiniz hakkında önemli bilgiler verebilir. Maliyeti düşürmek ve karlılık marjınızı genişletmek için araştırma sonuçlarını da kullanabilirsiniz. Pazarınızın araştırmasından analiz edilen verileri kullanarak, riskleri en aza indirin ve en iyi kararları alın.

Hislere dayanarak da karar vermek kabul edilir ancak kayıpları önlemek için bilimsel yol gerektiren kararlar da alınması gerekir.

Pazar araştırmasına yatırım yapmak, hedef kitlenize ulaşmada iyi bir strateji geliştirmenizi sağlar. İşletmenizi tanıtabilir ve müşterilerinizle daha etkili ve verimli bir şekilde iletişim kurabilirsiniz.

İşletmenizi tanıtmak ve stratejilerinizi oluşturmak için, hedef kitlenizin demografik profiline ihtiyacınız vardır. Bu bilgileri anketler, online anketler ve telefon ya da kişisel görüşmeler gibi araştırmalar yoluyla elde edebilirsiniz.

Ürün yerleşimini etkili bir pazarlama aracı veya stratejisi olarak kullanmanın başarısı büyük ölçüde araştırmaya bağlıdır. Ürünlerinizi geleneksel olmayan yöntemlerle tanıtmak, araştırma yoluyla gerekli verileri topladığınızda düşük maliyetli hale gelir. Ayrıca pazarınıza ilişkin doğru bilgilerle, ürün yerleştirmeyi etik dışı veya yanıltıcı olarak görenlerin direncini en aza indirebilirsiniz.

Araştırmalarla fırsatları tespit edin. İş dünyası dinamiktir ve geçen her an yeni fırsatlar getirebilir. Pazarlama araştırması yapmaya karar verdiğinizde, bu fırsatların size geçmesine izin verin.

Araştırmalardan toplanan ve analiz edilen veriler ve istatistikler sayesinde hedef pazarınızın tercihlerini bileceksiniz. Ayrıca gelecekteki ihtiyaçların veya isteklerin ne olacağını tahmin edebilir veya buna uygun çözümü oluşturabilirsiniz.

Pazarınızı araştırırken, güvenilir cevaplar aldığınızda, hem zorlukların üstesinden gelecek, hem de doğru çözümleri oluşturmak için anahtara sahip olacaksınız. Pazar araştırması size, aşağıdaki zorlukları aşmak için ihtiyaç duyduğunuz çözümleri sağlayabilir.

  • Trendlerin işinizi nasıl etkilediği,
  • Pazar payınızı nasıl artırabileceğiniz,
  • Müşterilerinizin veya potansiyel pazarınızın satın alma kararlarını nasıl verdiği,
  • Müşteri hizmetlerinizin rekabete karşı nasıl ölçüm yaptığı,
  • Nasıl yeni müşteri çekip elde edebilirsiniz,
  • Kitlenize ulaşmak ve işinizin karlılığını artırmak için en iyi pazarlama stratejisi nedir?

İşletmeniz için gerekli fonları elde etmek için araştırmaya ihtiyacınız vardır. İster küçük bir işe başlıyor olun, ister mevcut işinizi genişletiyor olun, iş planınızı oluşturmak için pazarınızı araştırarak alabileceğiniz bilgi ve istatistiklere ihtiyacınız vardır.

Her işletmenin amacı, yatırımlarından geri dönüş almaktır. Akıllıca iş kararları vererek bunu yapabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz bilgiler, karınızı destekleyecek istatistikler ve veriler, tüm bunlar pazar araştırmasına yatırım yaparak elde edilebilir.

Pazarlama Karması – Tutundurma Stratejisi

Pazar araştırması yapmak işletmeler için ne kadar önemli ise, pazarlama adına yapılan tüm stratejiler de o kadar değerlidir. Potansiyel müşterilerinize ürününüzü satın almaya ikna etmek için ürünün ne olduğunu, nasıl kullanılacağını ve neden satın almaları gerektiğini açıklamanız gerekir. Tanıtmanın püf noktası, tüketicilerin ihtiyaçlarının sattığınız şeyle karşılanabileceğini hissetmelerini sağlamaktır.

Etkili bir tanıtım çabası, belirli bir kitleye yönelik ve uygun kanallar aracılığıyla yapılan açık bir mesaj içerir. Promosyon, tanıtım stratejisi olarak da bilinen, ürününüzü tanıttığınız ve pazarladığınız pazarlamanın bir parçasıdır. Bu sayede potansiyel müşterilerinize ne sattığınızı bilmesini sağlarsınız.

Hedef müşteriler, ürünün satın alınmasını etkileyecek veya satın alacak olan ya da kullanacak kişilerdir. Bu kişileri tanımlamak, pazar araştırmanızın önemli bir parçasıdır. Yansıtmaya çalıştığınız pazarlama resmi, reklâmın mesajıyla eşleşmelidir. Hedef müşterilerinizin dikkatini çekmeli veya onları satın almaya ikna etmeli ya da en azından ürün hakkındaki görüşlerini belirtmesini sağlamalısınız.

Reklam

Mesajınızı hedef müşterilere iletmek için seçtiğiniz tanıtım yöntemi, muhtemelen birden fazla pazarlama kanalını içerebilir. Reklâm, önemli bir tanıtım stratejisidir ve aşağıdakiler yoluyla yapılabilir.

Radyo

Nispeten ucuz fakat etkili olan radyo reklâmları, yerel müşterilere ulaşmanın ve onları işletmeniz ve ürünleriniz hakkında bilgilendirmenin harika bir yoludur. Yerel radyoların yanında ulusal radyolarda da reklâm vererek daha geniş kitleye ulaşılabilir.

Televizyon

Reklâmınızın bölgesel veya ulusal düzeydeki müşterilere ulaşmasını istiyorsanız, televizyon diğer seçeneklerden daha maliyetli olsa da, geniş kitlelere ulaşmanın en etkili yoludur. Ayrıca görsellik daha çok dikkat çeker ve ürünü daha iyi tanıtma şansına da sahip olursunuz.

Basılı Reklâm

Basılı reklâmlar, doğrudan posta veya gazete, el ilanı, ticaret ve tüketici dergilerini içeren basılı materyallerle dağıtılabilir. Ayrıca ülke genelindeki mevcut veya potansiyel müşterilere broşürler, kuponlar, bilgi formları, mektuplar gönderebilir, yarışmalar yapabilirsiniz. Basılı reklâmlar, kullanıcılara ürününüzü ne, nerede, ne zaman ve neden satın almaları gerektiğini bildirir.

Not: konu hakkında daha detaylı bilgi için Reklam Nedir, Amaçları Nelerdir? adlı içeriği de inceleyebilirsiniz.

Elektronik Reklâm

Şirketinizin web sitesi üzerinden elektronik olarak reklâm verebilir ve müşterilere önemli ve ilgili bilgiler sağlayabilirsiniz. Web sitenizin bazı bölümlerini şifrelerle koruyabilir ve üye müşterilere erişebilirsiniz. Promosyon stratejinizin bir parçası olarak doğrudan e-posta yoluyla da reklâm gönderebilirsiniz.

Müşteriler

En iyi reklâm verenler, ürünlerinizden memnun müşterilerdir. Müşteriler kullandıkları ürün için olumlu ya da olumsuz konuşarak, ürünlerinizin aslında ücretsiz reklâmını sağlayan kişilerdir.

Genel

Bir tür, bir markayı değil, tüm sektörü tanıtan reklâmları ifade eder ki bir süt için genel bir reklâm görmüş olabilirsiniz.

Halkla İlişkiler

Halkla ilişkiler genellikle işletmenizin olumlu bir imajını oluşturmaya odaklanır. Topluluk faaliyetlerine katılmak, etkinlikler düzenlemek etkili olacaktır. promosyon stratejinizin bir parçası olarak yerel medyaya katılabilir ve basın toplantıları düzenleyebilirsiniz.

Kişisel Satış

Ürünlerinizi ticari iletişim planlarının bir parçası olarak tanıtmak ve satmak için satış görevlileri kullanabilirsiniz. Bu satış görevlileri, kişiye özel iletişim yoluyla müşteri ilişkileri kurmada önemli rol oynamaktadır. Kişisel satış biraz pahalı olabilir çünkü sizin, promosyon yapmak için, profesyonel satış elemanlarını işe almanız gerekecektir. Ancak doğru yapıldığında, elde edilen kar, maliyetten daha ağır basabilir.

Satış Promosyonu

Bu tanıtım stratejisi, ürünü satın almaya insanları çekmek için özel tekliflerle yapılır. Satış promosyonları arasında yarışmalar, ödüller, kuponlar, teşvikler ve indirimler sayılabilir. Ayıca potansiyel ve mevcut müşterileri, eğitim ve seminerler düzenleyerek eğitmek veya ticari fuarlar aracılığı ile onlara ulaşmak isteyebilirsiniz.

Hedef kitlenin bazıları, belirli bir tanıtım yöntemine diğerinden daha açık olabilir. Ayrıca halka açık bir etkinlik sırasında ürünleri teşhir ederek veya iş ve sivil toplantılarda sosyal ağlar aracılığıyla satış promosyonları yapabilirsiniz. İnternetin yaygınlaşması, daha önce bilinmeyen dağıtım kanallarının da oluşmasını sağladı. E-ticaret, şirketlerin ve müşterilerin iş yapma şeklini değiştirdi.

Facebook gibi sosyal ağ siteleri, çok geniş bir kitleye ulaşır ve bunlar aracılığıyla yayınlanan reklâmlar, daha fazla müşteriye yol açar. Ayrıca ürününüzü Google’nin AdSense gibi internet reklâm kanalları aracılığı ile de tanıtabilirsiniz.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz