Yatırımcı Arıyorum

Pazarda Talebi Artan Ürünler Nelerdir?

Popülerliği Çok Olan Ürünler

GIDA sektöründe 5 ürünün satışlarının daha yüksek bir seyir izlediği gözlemlenmiş bunlardan ilki organik gıdalar ülkemiz insanının gittikçe işlenmiş gıdalardan uzaklaşmaya başladığı tercihini organik gıdalardan yana kullanmaya başladığı belirtiliyor.

2020 yılına dek gıda pazarındaki organik gıda hacminin 170 Milyon Dolar’ı geçmesi bekleniyor. Peynir, bebek maması, reçel, çikolata, yoğurt gibi ürünler tüketim talebinde listenin ilk sıralarında bulunuyor.

YABANCI malzemeler sektöründe Tayland, Çin, Japon mutfaklarının ürünlerinin satış grafiğinde ciddi bir yükseliş gerçekleştiğinden söz ediliyor. Gelir seviyesi yükselen böylece daha fazla yurtdışı seyahatler gerçekleştiren bireyler yabancı ürünleri deneyimleyebiliyor dolayısı ile yabancı ürünlere olan talep yurtiçinde yükselen bir grafik izliyor. Türkiye gıda hizmet sektörü için verilen Pazar hacmi büyüklüğü 300 Milyar Dolar.

Kakao ve çikolata pazarında durum nedir göz atılacak olursa ithalata bağlı bir üretimin söz konusu olduğu görülüyor. Şekerleme imalatının gıda pazarı içindeki büyüme oranı %14 çikolata pazarının büyüme oranı ise yıllık %10 olarak gerçekleşmiş. Ülkemizde kakao üretiminin olmaması nedeni ile çikolata imalatı ithalata bağlı gerçekleşen bir üretim modeli koyuyor ortaya. Türkiye çikolata pazarında yabancı sermaye için cazip bir ihracat bölgesi olarak değerlendiriliyor.

KURUYEMİŞ pazarının hareketli olduğundan ve bu durumu koruduğundan söz ediliyor. Ülkemiz ceviz, badem, fıstık gibi ürünlerin üreticisi konumunda olmasına rağmen pazarda ithalat söz konusu ve rakamlar bir hayli yüksek. Uzmanlar Türkiye’nin ithalat pazarında Milyar Dolarlık fırsatlar bulunduğuna vurgu yapıyorlar.

KLASİK perakendecilik faaliyetlerine konu olan ürünler pazarda daima dinamizmini korur tespitine vurgu yapan piyasa uzmanları ekmek gibi makarna gibi orta gelir sınıfının sabit olarak tükettiği ürünlerin diyet modellerinin üst gelir sınıfını marketlere çekmeye başladığına da ayrıca değiniliyor. İşletmeler Neden Trendleri Takip Etmelidir?

Hangi Ürünler Hangi Ülkelerden İthal Ediliyor?

2010 yılı itibarı ile basında yer alan Tarım İthalatı Raporunda ülkemizin Pamuğu Yunanistan ve Amerika Birleşik Devletleri’nden, Buğdayı Rusya’dan, Arpayı Fransa’dan, Pirinci Mısır’dan, Çayı Sri Lanka’dan Baklayı İtalya’dan ithal ettiği bilgisine değinilmiş.

Liste uzuyor 100’ den fazla ülkeden ülkemizin ithal ürün getirdiği belirtiliyor. Türkiye tarım alanlarının büyüklüğünün İngiltere yüz ölçümüne sahip olmasına rağmen Konya ovasının Ülkemizin buğday ambarı olarak tanımlanmasına rağmen neden ithalat yapmak durumunda olduğuna rapor açıklık getirmiş.

ÜLKEMİZ TARIM ÜRÜNLERİNDE NEDEN İTHALAT YAPIYOR?

2010 yılı raporun basında yer alan açıklamalarında, öncelikle kuraklığın etken olduğu dile getiriliyor. Buğdayın merkezi Konya Ovasının ancak çeyrek miktarının sulanabildiği kalan arazinin kurak kaldığı, yapılan üretimin ise iç talebi karşılamadığı dolayısı ile ülkemizde en fazla ithalatı yapılan ürünlerin liste başını arpa ve buğdayın oluşturduğu belirtiliyor.

Almanya, Kazakistan, Ukrayna, Yunanistan buğday ithal ettiğimiz ülkeler. Fransa, Rusya, İngiltere, Hırvatistan’dan arpa ithal ediyoruz verilen rakam Bir Milyon Ton.

2018 İTHALAT İHRACAT FAALİYETİ NEDİR?

2018 yılında ocak ayı itibarı ile basında yer alan resmi olmayan verilere göre, 12 Milyar 464 Milyon Dolar ihracat gerçekleşmiş. İthalat ise 21 Milyar 518 Milyon Doları bulmuş. İhracatın ithalatı karşılama oranı %57,9 olarak telaffuz ediliyor.

İhracatta bir miktar artış yakalanmış ancak bu artışın nedeni parite olarak gösteriliyor. İhracatımızın Euro üzerinden gerçekleşmesi bu süreçte Euro’nun yükselmesi gelirimizde artışa neden olmuş beklenen, hedeflenen ihracat artışı ise ihracatta üretime dayalı bir yükselişin gerçekleşmesi.

İthalat ve İhracat Yapacak Girişimciler Ne Yapmalıdır?

Küresel ekonomide Çin nerede ise bütün sektörlerde ilk telaffuz edilen ülke konumunda bulunuyor.  Çin gıda sektörü uluslararası tüm girişimcilerin ilgi alanı olarak tanımlanıyor Çin pazarına girmeyi düşünen Türk girişimcilere ise önce ülkeyi iyi etüt etmeleri gerektiği sonra ülkeye ihraç edilen ürünler hakkında ve ihracat yapan firmalar hakkında yeterli bilgi edinilmesi gerektiğine vurgu yapılıyor.

ÇİN’İ CAZİP KILAN ETKENLER

  • Ülkede henüz köyden kente göç sürecinin yaşanıyor olması
  • Hazır gıda tüketimine henüz alışıyor olmaları
  • Nüfusun genç olması dolayısı ile yenilikleri uygulamaya istekli tavır sergilemeleri

Uluslararası tüm çevreler için bu özellikleri nedeni ile cazip bir Pazar olarak niteleniyor.

İş adamlarımızın girişimci adaylarının fuarlara katılması ürünleri ve ihracat-ithalat faaliyetlerini izlemelerinin yol haritalarını çizmelerinde önemli bir etken olacağı belirtiliyor. Japonya ve Çin gibi ülkeler ülkemizin ay çiçeği, kuru incir, salça, makarna gibi ürünleri ihraç ettiği bu miktarları ve çeşitleri artırmanın mümkün olduğu dolayısı ile pazarlarında daha yoğun biçimde yer almamız gerektiği belirtiliyor. Cazip Pazar fırsatlarından yararlanabilmek için yeterli bilgi edinmek gerektiğini hazırlanmak gerektiğini önemle hatırlatıyor sektörün başarılı girişimcileri.

Trend Ürünler

Türkiye’de son dönemde oldukça popüler olan trend ürünler‘i inceleyebilirsiniz.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumunuz