Yatırımcı Arıyorum

Pazarlamada Yeni Trend: AR ve VR Teknolojisi

Pazarlamada Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Neden Önemlidir?

Sanal Gerçeklik VR ve Artırılmış Gerçeklik AR; yeni yapay dünyalar yaratmada, gerçek dünyaları bir nebze olsun genişletmede oldukça etkilidir. Bu iki teknoloji kullanıcının nostaljiye geri dönmesine veya yeni mutfağını satın almadan önce gezmesini mümkün kılar ve özellikle pazarlamada cazip ve yenilikçi bir fikirdir. Şirketler teknolojinin zorluklarını ve sınırlamalarını bildiğinde pazarlama için mükemmel bir fikir olabilir. Günümüzde görsel pazarlama geçmişte olduğu gibi, bugünde çok popülerdir. Bir video ve fotoğrafın Instagram, Pinterest, Facebook gibi platformlarda yer alması o kişi ya da şirketin takipçi sayısını hedefe ulaştırır. Bugünün dünyasında söyleyecek bir şeyi olanlar, artık sadece yazmak yerine onu fotoğraf ve videolarda göstermeyi tercih etmektedir. Çünkü hareketli görüntüler yalın metinden çok daha etkili olmasının yanında izleyen için de daha zevklidir.

Pazarlamacılar da bu değişen kullanım alışkanlıklarına adapte olarak yeni görsel sunum formlarını test etmektedirler. AR ve VR, yalnızca kullanıcılara gerçekliğin yeni bir versiyonunu göstermek için değil, aynı zamanda onları garip, fantastik dünyalara sürüklemek için kullanılabildiklerinden, bu gelişimin ön saflarında yer almaktadır. Eski bir reklam hayali olan bu teknoloji günümüzde gerçektir ve pazarlamacılar bu teknolojiyi doğru anladıkları ve kullandıkları sürece şirketi daha da başarıya taşıyabilir.

Yenilikçi AR ve VR Teknolojisi Şirketiniz İçin Gerçekten Gerekli midir?

AR veya VR’de pazarlama hikayesi anlatmak, farklı gelişim adımları ve farklı üretim yöntemleri gerektirdiğinden şirketler için tamamen yeni talepler getirmektedir. Bu özelliklerin tümü, örneğin bir TV spotu veya dijital bir kampanya için uygulanandan çok daha farklıdır ve şu an için yabancı bir yaklaşımdır. Bu, öncelikle bu teknolojilerin şirket için doğru uygulamalar olup olmadığını tespit etmekle başlar. Bu nedenle, pazarlamacılar bir AR veya VR kampanyasının gerçekten onlar için uygun olup olmadığını düşünmelidir ve kendilerine şu soruları sormalılardır:

  • Marka hikayeleri hangi görsel atraksiyonları barındırıyor?
  • Hikayeler güzellik sunuyor mu? Şiddet veya gerilim içeriyor mu?
  • Burada anlatılabilecek farklı hikayelerle üretilebilir mi?
  • Hangi kanallarda / alanlarda gösterilmesi gerekir?
  • Hedef kitle ne kadar teknoloji meraklısı?
  • Kampanyanın amacı doğrultusunda yapılan masraflara şirket fon ayırabilir mi?
  • Kampanyanın amacı nedir?

Bu soruların tümü, kötü hikayelerin anlatılmasını önleme de ve iyi hikayelerin hedef kitleler tarafından kaçırmasını önüne geçme de önemlidir. Çünkü başarılı olmak için bu hikayelerin sinir bozucu olmaması ve iyi düşünülmüş AR / VR planlamasıyla yapılması gerekir.

Satış Aracı Olarak AR

Markalar, AR ürünlerini beyaz bir masaüstü arka planı yerine, özellikle cep telefonu ekranı gibi doğal ortamlarında göstermek için kullanabilirler. Başarılı örnekler bunun nasıl çalıştığını ve hepsinden önemlisi nasıl başarılı olduğunu gösterir. Mesela Amazon’un iPhone uygulamasının ABD versiyonu halihazırda 360 derecelik görünüm sağlayan AR teknolojisi ile çalışmaktadır ve canlı kamera aracılığıyla bir ürünün hikayesi anlatılmaktadır. Bu telefonla müşteri, kendi yatak odasındaki yeni rafa sanal olarak bakabilir ve bu özellikle satış açısından harika bir özelliktir. Bazı ürünler için, bu özellik zaten diğer ülkelerdeki yerel uygulamalarda da bulunabilir durumdadır. Mobil oyun Pokémon GO ile pazara ulaşan AR, eğlence uygulamalarında da hala önemli bir rol oynamaktadır. Bu kullanım pazarlama için kullanımını dışlamaz, aksine destekler.  Örneğin, Lufthansa, Frankfurt yakınlarındaki büyük bir alışveriş merkezindeki “ #SayYesToTheWorld ” adlı bir AR kampanyası ile yolcularını AR dünya turuna çıkarmaktadır. Ayrıca cep telefonu şirketlerinin ar-ge departmanları bu konuda adeta birbirleriyle yarışmaktadır. Her yeni modelde AR ve VR teknolojisini nasıl daha etkili bir şekilde sunabiliriz ve satışları katlayabiliriz diye ardı ardına bu teknolojiyle donatılmış yeni modeller çıkartmaktadırlar.

Ticaret Fuarlarında VR

AR VR ile karşılaştırıldığında, uygulamaların modern akıllı telefonlar veya tabletlerle kullanımı zaten mümkündür. Bu arada, bu sanal gerçeklik uygulamalarındaki sorunlardan biri olan gözlük fiyat sorununu ortadan kaldırabilir. Gözlük fiyatları şu anda OculusRift, HTC Vive veya Samsung VR Gear gibi cihazlarda üç kademeli fiyatlarla bulunmaktadır. Ancak, bu gözlükler fiyat itibari ile hala ortalama olarak dijital alışveriş yapanlar için değil, teknoloji meraklıları veya oyuncular için bir yatırım mahiyetindedir. Bu nedenle, VR uygulamaları, markaların özel durumlar veya ürünler sunabileceği showroomlar veya fuarlar için en uygun olanıdır denilebilir.

Yeni Model Pazarlama

Bu teknolojiler şu anda gelişme aşamasındadır ve daha çok teknoloji bakımından ileri düzeyde olan firmalar tarafından tercih edilmektedir. Fakat bilinmelidir ki; AR ve VR uygulamaları gittikçe daha da profesyonelleşecek ve pazarlamayı şekillendirmeye devam edecektir.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumunuz