Yatırımcı Arıyorum

Petrol İstasyonu Açmak

Akaryakıt İstasyonu Açmak

Türkiye’de 24 milyona yakın kayıtlı araç olduğunu düşünürsek, günümüzdeki en karlı işlerden biridir. Bir petrol istasyonu açmak, büyük sorumluluk gerektiren bir iştir ve özellikle, istasyonun kurulum aşamasında çok dikkatli olunması gerekir. Bir petrol istasyonu açmak için önemli olan yeterli sermayenin olması ve lokasyonun doğru seçilmesidir. Gerekli izinler alındıktan sonra da iyi bir kazanç getiren bir işin sahibi olabilirsiniz.

Petrol İstasyonu Açmak Size Uygun Bir İş mi?

Bir işi kurmak için önemli bir husus vardır. Ki, bu da sizin bir işletme açmaya, yürütmeye ve tüm sorumlulukları almaya yeterli olup olmadığınızdır. Bir işletmeyi yönetmek sadece satış ya da üretim yapmak, kazanç elde etmek olarak algılanmamalıdır.

İşletmenin yürütülmesi, personeli yönetmek, müşteri ilişkilerini yönetmek, kaliteli hizmeti yönetmekle ilgilidir ki, herkes bir iş kurabilir ancak bir işletmeyi yönetmek ayrı bir uzmanlık ister.

Bu durumda, yönetimle ilgili kurslara gitmek, finansal durumunuzu nasıl yöneteceğinizi öğrenmek gereklidir. Bunun için dilerseniz de sizin adınıza petrol istasyonunu yönetecek sorumlu yöneticiler de görevlendirebilirsiniz. Ancak, işinizin her aşamasında bir muhasebeci, mali müşavir ve bir avukat ile çalışmanız gereklidir.

Petrol İstasyonu Açmak için Yapılması Gerekenler

Petrol istasyonu açmak, titizlikle planlanması gereken işlerin başında gelir. Karlı bir iştir ve sağlıklı bir iş planı yapılıp, bu plana sadık kaldığınız sürece, kolaylıkla petrol istasyonunu açabilirsiniz.

  • Nasıl Açacağınıza Karar Vermek

Bir iş sahibi olmanın 3 kesin yolu vardır:

  1. İşi sıfırdan kurmak
  2. İşi satın almak
  3. Bayilik fırsatlarını değerlendirmek

Bir işi sıfırdan kurmak diğer iki seçeneğin yanında daha maliyetlidir. Hazır bir işi satın almak, pek çok ilk maliyetten sizi kurtaracaktır. İşi sıfırdan kurmak; uygun arazi bulmak, tesisin inşa edilmesi, teçhizat ve ekipmanların alınması, tesisin içindeki marketin hazırlanması, çevre düzenlemesi yapılması, personel bulunması ve işe alınması, çalışılacak olan markayla anlaşılması gibi pek çok işin yapılmasını gerektirir.

İşi satın almak, hazır kurulu bir işin satın alınmasıdır. Bunun için satılık ilanlarına bakmalı ve size uygun satılık petrol istasyonu ilanların değerlendirmelisiniz. Satın almak istediğiniz işi gidip yakından görmeniz, finansal tüm kayıtlarını incelemeniz günlük, aylık ve yıllık ciro – net karı öğrenmeniz ve özellikle günlük araç giriş-çıkışını bilmeniz gereklidir.

Bayilik sistemi, en çok tercih edilen iş sistemlerinden biridir ve ülkemizde petrol istasyonlarında bu sistem tercih edilmektedir. Bayilik sisteminin çok fazla avantajı vardır ve bunlar işi değerlendirildiğinde, sıfırdan iş kurma maliyetinden daha az sermaye ile işinizi kurabilmeniz mümkündür.

  • Sermaye Bulmak

Bir petrol istasyonu açmak, eğer işi sıfırdan kuracaksanız 2 Milyon TL ile 10 Milyon TL arasında değişmektedir. Sermayeniz yeterli ise işinizi ekstra kaynağa ihtiyaç duymadan kurabilirsiniz. Ancak sermayeniz yeterli değilse bankalardan kredi alabilir, melek yatırımcı bulabilir veya size yardım edebilecek aile üyesi ve arkadaşlarınızdan sermaye sağlayabilirsiniz.

Not: belirtilen fiyatlara; arsa ücreti, yatırım maliyeti, kurulum maliyeti, bayilik/franchise anlaşma ücreti, dekorasyon giderleri, ana ekipman/makine parkuru giderleri vb. olarak belirtilmiştir. Şehirlere veya bölgelere göre değişkenlik gösterebiliri.

  • İş Planı Hazırlamak

Sermaye aramaya başlamadan önce, işletmenizi kurmak için ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu belirlemeniz gerekir. Hazırlayacağınız iş planı sayesinde hem işiniz için nelerin gerektiğini hem de ne kadar sermayeye ihtiyacınız olduğunu belirleyebilirsiniz.

İş planınız ayrıca işletmenizin faaliyette olduğu süre boyunca size bir rehber olacaktır ve ileride finansal arayışınızda, işletmenizin tanıtımını sağlayacaktır ki, iş planınızı belli dönemlerde güncellemeniz gereklidir.

Not: Bu sektörde yeni bir iş kurmaya karar verdiyseniz, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan akaryakıt istasyonu iş planı içeriğini incelemenizi öneriyoruz.

  • Rakip Analizi Yapmak

Rekabet iyidir ama ölçüsü dâhilinde. Eğer petrol istasyonu kurmak istediğiniz bölgede çok fazla istasyon varsa daha işlek bir bölgede ama daha az istasyonun olduğu yerde işinizi kurmanız iyi olacaktır.

Bunun nedeni, sizden çok daha önce kurulan bu istasyonların, müşteriyi daha önce kendilerine çekmiş ve verdikleri hizmetlerle insanların güvenini kazanmış olmalarıdır. Ayrıca rakip sayınız ne kadar çoksa, iş hacminiz o kadar düşebilir. Bu yüzden, kurmayı planladığınız yerin yakınında kaç istasyon var, araştırmasını yapın.

Bulunduğunuz bölgedeki istasyonları gözlemleyin. Araç çıkışlarını, hizmet anlayışlarını ve yaptıkları kampanyaları takip edin. En çok hangi yakıt tipi tüketiliyor ise, onu satmanız iyi olacaktır.

  • Lokasyon

Her işte olduğu gibi lokasyon, açacağınız petrol istasyonu için de önemlidir. Bir petrol istasyonu açma lokasyon açısından şunları gerektirir. Tesisi kuracağınız arazı kesinlikle bir tarım arazisi olmamalıdır. Eğer arazi tarım arazisi ile bu kapsamdan çıkartmanız gerekmektedir. İşletmenizi kurmak için yer seçimi önemlidir ve şartları vardır.

  1. Bölünmüş-bölünmemiş yolun 50 metre içerisinde
  2. Diğer bir petrol istasyonu ile şehir içi yolda 1 kilometre
  3. Şehirlerarası yolda ise, iki istasyon arasında 10 kilometre aralık bulunması gereklidir
  • Yakıt için Franchise Anlaşmaları

İstasyonunuzda satışa sunmak üzere akaryakıt temin etmeniz gerekecektir. Bunun için de akaryakıt satışı yapan firmalar ile franchise anlaşmaları yapmanız gerekir. Kendi temin ettiğiniz akaryakıtın harici başka bir firmanın yakıtını da satmak da isteyebilirsiniz. Bu durumda kendinize en uygun firmayı bularak, gerekli anlaşmaları yapmanız gerekir.

Lakin ülkemizde yer alan petrol istasyonu şirketleri, bu durumu genellikle desteklemezler. Örneğin; Sh… markasının yetkisini aldıysanız eğer, istasyonunuzda sadece bu markaya ait ürün ve hizmetlerin satışına müsaade edilmektedir.

  • Personel Bulma

İyi yetiştirilmiş personel, bir işletmenin can damarıdır. Dünyanın en kaliteli ürününü satın, eğitimli ve güler yüzlü bir personele sahip değilseniz, hiçbir müşteri alacağı hizmet için sizi tercih etmeyecektir. Personelinizin araçlara dolum yapan makineleri yakından tanıması önemlidir. Yapılan yanlış işlemler, maddi zararlara uğramanıza neden olabilir. Ayrıca hukuksal sorunlarla da karşı karşıya kalabilirsiniz.

Pompa elemanları, market elemanı, kasiyer, sorumlu müdür, akaryakıt uzmanı ve güvenlik görevlisinin bulunması gerekir. Bu kişiler, ilan verdiğiniz takdirde sizinle iletişime geçeceklerdir.

Ayrıca bu süreçte, bağlı olacağınız marka tarafından verilecek tüm eğitimlere tabi tutulması mutlak şartla önerilmektedir.

  • Ruhsat ve İzinlerin Alınması

Bir akaryakıt istasyonu kurmak için arsanın ortalama 1.600 metrekare olması gerekir. Uygun arsa bulduğunuzda, tesis kurma ve inşaat iznini belediyeden almanız, inşaat bittiği zamanda iskân iznini almanız gerekir.

İşyeri ruhsatı alındıktan sonra, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’na lisans başvurusu yaparak, çalışma iznini almanız gerekir. Gerekli izinler alınmadan işletmenizi çalıştırmanız halinde para cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz ve petrol istasyonunuz kapatılabilir.

  • Hırsızlığa Karşı Önlem Almak

Haberlerde hırsızlık olaylarını gördüğümüz zaman, bunların çoğunun akaryakıt istasyonlarındaki akaryakıtın, ya da market kasasındaki paraların çalınması olarak karşımıza çıkar. Hem kendi işletmenizde hırsızlık yapılmaması, hem de müşterilerinizin can ve mal güvenliğini korumak için, iyi bir güvenlik sistemi kurdurmanız gerekir.

7/24 kayıt yapan güvenlik kameraları ve kasa güvenlik kameraları kurdurarak, güvenlik görevlileri işe alarak, petrol istasyonunuzun güvenliğini sağlamanız önemlidir.

  • Müşteri Memnuniyeti

Müşterileri kendinize çekmek ve işletmenizden memnun ayrılmasını sağlamak için müşteri hizmetlerini geliştirmeli ve onların seveceği hizmetlere yer vermelisiniz. Örneğin açılış gününden itibaren birkaç gün için ya da sürekli olarak, depo doldurulmasını beklerken ücretsiz çay ikramı, aracın ücretsiz yıkanması gibi hizmetleri vererek müşteriyi kendinize çekebilirsiniz.

Ayrıca pek çok akaryakıt istasyonunun sorunu tuvaletlerinin temiz olmamasıdır. Tuvaletleri daha modern yapmanız, tesisin içinde insanların ihtiyaçlarını alabilecekleri bir shop market, müşterinin memnuniyetini artıracaktır.

Her memnun ayrılan müşteri, tanıdıklarına sizi önerecek ve böylece müşterileriniz artacaktır.

  • Reklâm, Tanıtım ve Açılış

El ilanları, broşürler bastırın. İlgi çekici afişler ve işletmenizin adını yazılı olduğu balonlarla süslemeler yapın. Açılıştan önce hatta işletmenin kurulma aşamasından itibaren reklâm çalışmasına başlamalısınız. Kendinizi ne kadar çok tanıtırsanız, işletmenizin açılışı o denli görkemli olur. Bir organizasyon şirketi ile anlaşabilir ve açılışınızın sorunsuz geçmesini sağlayabilirsiniz.

Petrol İstasyonu Devir Almak

Petrol istasyonu açmak, ancak tüm bu prosedürlerle uğraşmak istemiyorsanız, Kobi Vadisi’nde bulunan Devren İlanlar sayfalarını inceleyerek, kendinize uygun hazır bir petrol istasyonu işletmesi bulup, gerekli anlaşmayı yaparak işinizi devir alabilir ve kazanç elde etmeye başlayabilirsiniz.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Deniz
Deniz
3 yıl önce

Hemen bir petrol istasyonu açayım. Ben de korkuyordum 10 milyon tl mi değerlendiremeyeceğim için