Yatırımcı Arıyorum

Pikan Cevizi Yetiştiriciliği Yapmak

Pikan Cevizinin Faydaları ve Kullanım Alanları

Cevizin şifaları nesilden nesille aktarılan bir bilgidir. Zaten bu kadar şifalı olan cevizin şifa çıtasını bu kadar yükselten Pikan, daha ne kadar yararlı olabilir diye düşündürebilirsiniz. Buyurun beraberce bir göz atalım. Dünyadaki sağlık ve beslenme uzmanlarına göre tam bir kalp dostu olan Pikan cevizi, protein kaynağı açısından et ile yarışırken, çinko oranında tavuğu geçiyor. Yağ oranının % 93 doymamış yağ olması, kolesterol ve damar sertliği risklerini minimize ediyor.

Magnezyum, kalsiyum, E vitamini, potasyum ve A vitamini dâhil olmak üzere antioksidan bakımından zengin 19’dan fazla mineral ve vitamin deposu olarak kabul ediliyor. Lif oranı ise elma ile eşdeğer olması onu diyet programlarına dâhil ettiriyor. Gelişmekte olan çocukların zekâ gelişimi için özellikle tavsiye edilen Pikan cevizi, her yaş grubu için bağışıklık sistemi dostu olarak kabul ediliyor.

Yukarıda detaylı olarak sağlık ve beslenme alanındaki tercih sebeplerini anlattığımız Pikan cevizi, çiğ ya da işlem görmüş olarak tüketilirken, eczacılık, kozmetik, pastacılık, kuruyemiş sektörlerinde de kullanılmaktadır.

Ayrıca bu ceviz türü; yetiştiriciliğini yapan ülkelerde ekmek, dondurma, kek ve reçel yapımındaki kullanım oranının yüksekliğiyle, ciddi bir sanayi hammaddesi kaynağıdır.

Pikan Nedir, Adını Nereden Alır?

Hayatımıza hızlı bir giriş yapan, kadına yönelik programlar, yemek programları, sağlıklı yaşam programları ya da bir diziden dolayı muhakkak sizinde kulağınıza çalınmıştır Pikan kelimesi. Belki de ne olduğunu öğrenmek için Google da arama bile yapmışsınızdır nedir diye. Avrupa ülkeleri tarafından Pekan, bizde Pikan olarak telaffuz edilen bu sözcük; muhteviyat zenginliği bakımından diğer ceviz türleri arasından tırmanıp zirveye oturan bir ceviz türüdür. Aslında kabuk ve iç yapısının benzerliğinden dolayı ceviz sınıfına sokulmuş ince kabuklu bir kuruyemiş çeşididir.

Menşei 1847 yılları Amerika’sına dayanmakta olan bu ceviz türü, bulunduğu bölgede hatırı sayılır bir sanayi ham maddesidir. Yerli ceviz ile karşılaştırıldığı zaman ılıman iklimlerde daha düşük maliyetlerle daha yüksek verim alınmasının, kabuğunun kolay kırılabilmesi ve uzun dönem saklanabilmesi bu cevizin cazibesini artırmıştır. Amerika, Meksika, Avusturalya, İsrail, Güney Afrika, Peru ve Gürcistan, başta olmak üzere birçok ülkede yetiştiriciliği yapılan bu ceviz türünün, Türkiye deki tarım sektöründeki yeri henüz 14 ille sınırlı sayıdaki yetiştiricilerle kalmıştır.

Pikan Cevizi Yetiştirme Şartları

Pikan cevizi yetiştirilme açısından diğer cevizler ile hemen hemen aynıdır. Bu yüzden daha önce ceviz yetiştiriciliği yapmış birinin bu cevizi yetiştirirken zorluk yaşamaması muhtemeldir. Günümüzde Pikan fidanları 30-35 TL arasında satış yapılmaktadır. Ekimi yapılan fidanlardan 8-16 yıl arasında geri dönüş yapıldığı düşünülerek yatırım planlanmalıdır. Amerika’da halen 150 yaşında verimli Pikan cevizi ağaçları bulunmakla birlikte, ağaç ömrü 250-300 yıl olduğu bilinmektedir.

Bu ceviz ağacının gövdesi gevrek bir yapıya sahip olduğundan sert rüzgârlara karşı koruma yapılabilecek şekilde yetiştiricilik yapılması şartı vardır. Gündüz gece farkı arasındaki fark büyük olmaması gerekmektedir ve uygun ortam sıcaklığı gündüz +31 C gece için +21 C olmalıdır. Fidan yetiştiriciliğinde sulama faktörü gözden geçirildiğinde, düzenli olarak sulama yapılmalı ve gelişimi için ilk 2 yıl çok önemlidir. Ayrıca sağlıklı topraklarda yapılan yetiştiricilik ile ilaç masrafları gibi ek giderler konusundan çiftçi dostu atfedilebilir.

Günümüzde bu cevizin üretimi Türkiye’de 500 rakım altında olan 14 ilde sınırlı yetiştirici ile yapılmaktadır. 6 yıl önce Antalya Serik ilçesinde 277 dönümlük arazide ekimi yapılan Pikan cevizi, geçen yıl 2 ton meyve vermiş ve yetiştiricilerinin öngörüsüne göre bu yıl ki beklenti 5 tondur. Gelecek yıl ise 10 ton olması beklenmektedir. Piyasadaki fiyatlandırılmasına bakıldığı zaman, iç ceviz kg fiyatı 40-50 TL, kabuklu ceviz fiyatı 100-130 TL den satışa sunulmaktadır.

Ülkemizin geçen yıl 650 milyon dolarlık ceviz ithal ettiği göz önünde bulundurulduğunda pazar sıkıntısının olmadığı aşikârdır. Ilıman iklimlerle yetiştiriciliği yapılan bu ceviz türünün günümüzde soğuk iklim fidanları olarak alternatifleri satışa sunulmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta, fidan temininde bulunulurken, fidanın sertifikalı olmasına dikkat edilmeli tavsiye edilir.

Ceviz yetiştiriciliği konusunda devlet tarafından tam bir destek verilmektedir. Bu destek programları konusunda Tarım il ve ilçe müdürlüklerinden detaylı bilgi alınabilir.

Not: yazı içerisinde belirtilen bazı bilgi ve fiyatlar günümüz şartları ile değişkenlik gösterebilir.


bayilik veren firmalar

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments