Yatırımcı Arıyorum

Piyasa Analizi Nedir?

Pazar Araştırması Nedir?

Piyasa analizi diğer bir adıyla, pazar araştırmasıdır. Bir endüstrideki piyasa hakkında bilgi toplama sürecine piyasa analizi adı verilir. Hedef kitleniz için hazırladığınız ürün veya hizmetinizi sunmak istediğiniz pazarı incelemeniz pazar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. İş planı hazırlarken karşınıza piyasa analizi bölümü çıkacaktır. Bu aşamada hedef pazarınızın derinlemesine incelenmesi ve uygunluğunu görebilmeniz amaçlanır. Yeni bir girişimde en önemli adımlardan biri piyasa analizini doğru şekilde yapmaktır. Piyasa analizinin önemli olmasının nedenlerinden biri sizi doğru hedef kitleyle doğru pazar yerinde birleştirmesidir.

Piyasalar iç ve dış etkenlerden etkilenirler. Bu doğrultuda pazar analizi içsel analiz ve dışsal analiz olmak üzere iki aşamada yapılır. Dışsal analiz kısmından başlayarak piyasa analizi yapmalısınız.

Piyasa analizi ile pazardaki satın alma modellerini, rekabet durumunu ve pazara giriş aşamasında engel olup olmadığı gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.

Piyasa Analizi Neden Yapılmalıdır?

Piyasa analizi yapmanız için pek çok önemi neden vardır:

  • Pazardaki rakiplerinizi tanımanız ve bilgi sahibi olmanız açısından piyasa analizi yapmalısınız
  • Doğru yatırımı doğru zamanda yapmanıza yardımcı olur
  • Müşterilerinizin ihtiyaçlarını bulabilir, ürün veya hizmetinizi bu doğrultuda geliştirebilmenizi sağlar
  • Piyasa analizi objektif olarak ürün veya hizmetinizi eleştirmenizi sağlar
  • Hedef kitlenizin ürün veya hizmetinizi neden alması gerektiğini sorgulamanızı sağlar
  • Rakiplerinize göre ürün veya hizmetinizin farklı ve öne çıkarıcı özelliklerini bulmanızı sağlar
  • Pazara giriş aşamasında stratejinizi belirlemenize yardımcı olur

Piyasa analizine başlamadan önce kendi hedeflerinizi bilmeniz ve tanımlamanız gereklidir. Hedeflerinizi bilmeniz doğru pazarı hedeflemenize yardımcı olur. Müşterilerinizin demografik özellikleri, alışkanlıkları ve ihtiyaçları sizin için çok önemlidir. Sizin ürün veya hizmetinize ihtiyaç duymayan bir pazara girmeniz sizin için kötü sonuçlanır. Doğru hedef kitle ile doğru pazar yerinde buluşmanız önemlidir. Hedef kitlenizi ve hedeflerinizi bildikten sonra veriler yardımıyla pazar analizi yapmaya başlayabilirsiniz.

Piyasa Analizi Nasıl Yapılır?

Piyasa analizini doğru şekilde yapmanız doğru sonuçlar elde etmenize yardımcı olur. Bu aşamada objektif bir bakış açısıyla işinizi, fikrinizi eleştirmeniz gerekmektedir. Piyasa analizi genel olarak iki aşamadan oluşur. Bu iki aşama dışsal analiz ve içsel analizdir.

Dışsal Analiz

Dışsal analiz, piyasa analizinin en önemli kısmıdır. Dışsal analizin her adımı özenli ve dikkatli şekilde yapılmalıdır. Bu sayede doğru sonuçlar elde edebilirsiniz.

  1. Amacınızı Belirleyin

İşletmeler ve girişimciler pek çok nedenle piyasa analizi yapabilir. Ticari riskleri değerlendirmek, fırsatları bulmak, sorunlara çözüm geliştirmek gibi amaçlarla pazar araştırması yapabilirsiniz. İlk aşamada ne amaçla pazar araştırması yapacağınızı belirlerseniz sormanız gereken soruları bilirsiniz ve işinizi kolaylaştırmış olursunuz.

  1. Sektör Analizi Yapın

Mevcut sektörü ana hatlarıyla belirlemeniz gerekir. Sektörde oluşan trend, boyut, geçmiş yıllara ait büyüme oranları ve büyüme beklentisi gibi veriler doğrultusunda sektör incelemesi yapmanız gerekir. Bu sayede rekabeti, gelecekte sürdürülebilir bir piyasa olup olmadığını, yeteri kadar talep olup olmadığını bilmenizi sağlar. Bu sayede gelecek planlarınızı öngörebilirsiniz.

  1. Hedef Pazarınızı Belirleyin

Hedef kitlenizin nerede olduğunu bilmeniz hedef pazarınızı oluşturmanızı sağlar. Hedef pazarınız müşterilerinize daha iyi hizmet sunmanıza yardımcı olur. Hedef pazar analizi yapmanız pazarlama ve satış çalışmalarınızda size yardımcı olur. Hedef pazar analizinde pazar büyüklüğü, pazarın konumu, pazardaki müşteri, eğilimler ve müşteri davranışları ve demografik özellikleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Pazar büyüklüğünü bilmeniz potansiyel satış hacminizi belirlemenize yardımcı olur. Burada hedef kitlenizin sizin ürün veya hizmetinize ne kadar bütçe ayırdığını ve rakipleriniz varken size düşecek payın ne kadar olduğunu bulmanıza yardımcı olacaktır. Demografik bilgiler ile hedef kitlenizi daha iyi tanıyabilirsiniz. Demografik bilgiler hedef kitlenizin yaşı, cinsiyeti, gelir düzeyi, eğitim düzeyi gibi bilgileri içerir. Daha yakından tanıdığınız hedef kitlenize daha iyi hizmet sunmanız mümkündür. Konum ise hedef kitlenizin belirli bir konumda yer almasıdır. Sizin ürün veya hizmetinizi kullanacak kişilerin belirli konumlarda olduğu bilgisine ulaşıldıysa pazarlama ve satışlarınızı bu bilgiye göre planlamanıza yardımcı olur.

Müşteri davranışları kısmında hedef kitlenizin nasıl satın alma davranışı gerçekleştirdiğini açıklamalısınız. Burada sormanız gereken sorular vardır; hedef kitleniz sunacağınız ürün veya hizmeti sürekli olarak mı talep ediyor? Bütçesinin ne kadarını ayırıyor? Hedef kitleniz neden sunulan ürün veya hizmeti alıyor? gibi sorular ile müşteri davranışlarını bilmeniz sizin için çok önemlidir.

Eğilimler ise hedef kitlenizin davranışlarının ne sıklıkla değiştiği bilgisini içerir. Hedef pazarınızdaki trendlerden etkilenerek davranışlarını değiştiren müşterileriniz varsa trendleri belirlemeli ve müşteri davranışlarının nasıl değiştiğini ayrıntılı şekilde öğrenmelisiniz.

  1. Rakiplerinizi İnceleyin

Hedef pazarınızda bulunan rakiplerinizi bilmeniz sizin için önemlidir. Rakiplerinizin size göre avantajları ve dezavantajlarını görebilirsiniz. Rakiplerinizin ürünlerinin zayıf yönlerini bulmanız kendi ürününüzün güçlü yönünü oluşturmanıza yardımcı olur. Bu sayede pazardaki boşluğu bulup değerlendirmeniz mümkündür. Aynı zamanda rakiplerinizin müşterileri, koyduğu fiyat ve konumu gibi bilgilerle derinlemesine bir araştırma yapmanız mümkündür. Rakipleriniz doğrudan olabileceği gibi dolaylıda olabilir. Doğrudan rakipler sizin ürün veya hizmetinize çok benzer ürün veya hizmet sunanlardır. Potansiyel müşterilerinizin bulunduğu yer buradaki rakiplerinizdir. Dolaylı rakipleriniz ise sizin ürün veya hizmetinizden farklı bir ürün veya hizmet sunan ama aynı hedef kitleye hitap eden rakiplerinizdir.

  1. Fiyatlandırma ve Tahmin Yapın

Ürün veya hizmetinize koyacağınız fiyatı bulmak ve satış tahmini yapmanız gerekir. Bu sayede elde edebileceğiniz geliri bulabilir ve diğer finansal hesaplarınızı yapabilirsiniz. Fiyatlandırma stratejinizi oluşturmanız oldukça önemlidir. Pazara giriş aşamasında pek çok fiyatlandırma stratejisi vardır. Bu seçenekler arasından hangisini seçmeniz gerektiğini bulmanız gerekir.

  1. Çevre Analizi Yapın

Çevre analizi diğer adımlardan daha kolay olan adımdır. Bu adımda teknolojik gelişmeler, ekonomik ve yasal gelişmeler takip edilmelidir. Sadece ülke olarak değil tüm dünyadaki gelişmeleri takip etmeniz sizin için fayda sağlayacaktır.

İçsel Analiz

İçsel analiz ise dışsal analize kıyasla daha kolay şekilde yapılır. Çünkü kendi şirketinizin analizini yaparsınız bu kısımda. Eğer yeni kurulan bir şirket sahibiyseniz içsel analiz yapmanız zorlaşacaktır. Bu yüzden sahip olmanız gereken yetkinlikleri belirleyerek atılması gereken adımları atarak içsel analizi tamamlayabilirsiniz. Söz konusu yeni kurulmuş bir şirket değilse elinizde yeterli bilgi vardır.

İçsel analizde ilk adımınız şirketinizin konumunun hedef pazarınıza göre nerede olduğunu belirlemenizdir. Bunu satış ve karlılık verileriniz ile tespit edebilirsiniz. Satışlarınızın hangi bölgede, hangi bayilerle sağlandığı gibi veriler size yardımcı olacaktır. Bu sayede güçlü ve zayıf yönlerinizi görebilirsiniz.

İkinci aşama ise rakiplerinize göre konumunuzun nerede olduğudur. Bu analiz ise müşteri memnuniyeti, kalite, marka bağlılığı, iş birlikleriniz, maliyetleriniz, inovasyon yetenekleri gibi verilerle yapılır. Buradaki maliyetlerinizin satış ve karlılığınızdan az olması gerekir.

SWOT analizi içsel analizin bir çıktısıdır aynı zamanda. Güçlü ve zayıf yönlerinizi görmeniz, fırsatlardan yararlanmanız, tehditleri yok etmeniz için önemli bir adımdır. Yaptığınız analiz ile işinizi geliştirmeniz, büyümeniz mümkündür. SWOT Analizi Nasıl Yapılır?


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumunuz