Promosyon Ne Demek?
İçindekiler
Promosyon, alıcı ve satıcı arasındaki bir tür iletişimdir. Satıcı, alıcıyı promosyonlar yoluyla mal veya hizmetlerini satın alması için ikna etmeye çalışırken,aynı zamanda bir ürün, hizmet veya şirket hakkında bilgilendirme yapar. Ayrıca bir şirketin genel imajını geliştirmeye olanak tanır. Bu pazarlama yöntemi, alıcılarda farkındalık yaratarak sadık müşteriler de oluşturabilir.
Promosyon 4P’yi (price, production, place, promotion) yani; fiyat, ürün, yer ve tanıtımı içeren pazarlama unsuru karmasının temel unsurlarından biridir.
Kişisel satış, reklam, satış promosyonu, doğrudan pazarlama tanıtımı, etkinlik pazarlaması olan sergiler ve fuarlarda kullanılan bir tanıtım aracı çeşididir.
Promosyon Türleri
Kişisel satış
Kişisel satış en eski ürün veya hizmet tanıtım şeklidir. Bir şirket temsilcisi satın alma kararlarından sorumlu olan kişiyle görüşerek, sipariş vermeye ikna ettiğinde gerçekleşirken, bu genellikle yüz yüze veya telefon görüşmesi üzerinden yapılır. Kişisel satışın avantajı, mesajın her zaman potansiyel müşteriye göre uyarlanmasıdır. Tüketici bir mesajı anlamıyor veya yanıtlamıyorsa, satış temsilcisi müşterinin ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak için farklı bir yaklaşım benimsemesi gerekebilir. Bunun yanında kişisel satışta emek yoğundur ve birçok satış temsilcisinin müşteri ile tam anlamıyla uyum sağlayamayan kişilik yapıları olabilir. Mesela yapılan anket çalışmalarına göre birçok müşteri satışlarında aşırı agresif davranan veya sinir bozucu hareketlerini tekrarlayan satış personeli deneyimi yaşamışlardır. Ve bu durum, müşterilerin satın alma kararını engelleyebilir.
Halkla İlişkiler
Halkla ilişkiler, şirkete dikkat çekmek için ücretsiz medya (haber gibi) kullanma sanatıdır. Haberleri açıklayan basın bültenlerinin gönderilmesi halkla ilişkilerin en bilinen biçimidir, ancak başka birçok yöntemi de vardır. Halkla ilişkilerin en büyük yararı, tek bir başarının etkisinin neredeyse diğer tüm tanıtım biçimlerinden çok daha fazla olmasıdır. Gazeteler gibi üçüncü taraf kaynakları çok daha yetkili ve güvenilir olarak görülmekte ve bir gazetedeki makaleleri daha fazla kişi okumaktadır. Bununla birlikte, geleneksel haberler artık bir zamanlar olduğu kadar halk tarafından yaygın olarak okunmamaktadır, bu nedenle geleneksel halkla ilişkiler çabaları daha az etkilidir.
Sosyal medya pazarlamacılığı
Bir işletmenin rekabetçi bir pazarda hayatta kalması hedefleniyorsa, sosyal medyada uzmanlaşması şarttır. Sosyal medya kanallarının çok fazla zaman harcadığı düşünülse bile, sosyal medyanın pazarlamadaki payı inkar edilemez bir gerçektir. Takipçi kazanmak, beğeni almak, trafik artırmak ve sosyal medyada paylaşım yapılması isteniyorsa mevcut sosyal medya trendlerine, SEO tekniklerine ve güncel yayın yapmaya dikkat edilmelidir.
Doğrudan pazarlama
Doğrudan pazarlama, şirketin potansiyel müşteriye posta veya diğer medya araçlarını kullanarak doğrudan ulaştığı bir tanıtım şeklidir. Doğrudan posta, bunun en iyi bilinen aracıdır ve genellikle geleneksel reklamcılık türlerinden daha ucuzdur. Doğrudan posta, marka mesajını tam olarak uyarlamaya ve pazarda hedefe odaklanmayı sağlar. Bunun yanında doğrudan posta, bir veritabanındaki herkese gönderilmek yerine her zaman satın alma olasılığı yüksek olan kişilere seçici bir şekilde gönderilmelidir.
Bunun avantajı, doğrudan pazarlama tanıtımlarının kolayca ve hızlı bir şekilde sunulmasıdır. Birkaç gün veya hafta içinde bir promosyon tasarlamak ve postalamak genellikle mümkündür. Ayrıca hangi müşterinin hangi promosyonu veya teklifi aldığı kontrol altında tutulabilirken fiyatları ve ürünleri test etmenin etkili bir yoludur. Fakat maalesef doğrudan pazarlama, özellikle doğrudan posta, genellikle müşteriler tarafından önemsiz posta olarak görülür. Bu nedenle şirketler için rahatsız edici olarak görülme riskini taşımaktadır.
Genel Reklamcılık
Reklamcılık, bir marka mesajını iletmek için kitle iletişim araçlarını kullanan kişisel olmayan ücretli tanıtımları ifade eder. Bunlar arasında gazete veya dergi alanı reklamları, TV spotları, İnternet banner’ları ve açık hava reklam panoları veya posterleri bulunur. Çok sayıda kişiye ulaşmak için mükemmel bir yoldur. Hedeflenmemiş olmasına rağmen, bir marka kampanyası yapmak veya farkındalığı artırmak için mükemmel bir yol olabilir. Fakat reklamlar çok hedeflenmediği için yatırım getirisi daha düşük olma eğilimindedir. Yoğun reklam verenlerin bulunduğu endüstrilerde, reklam yoğunluğu nedeniyle kaybolabilme riski vardır.
Sponsorluk
Sponsorluk genellikle bir gruba veya bir etkinliğe reklam veya tanıtım karşılığında kaynak (para gibi) sağlanmasını içerir. Şirketler genellikle logolarının belirgin bir şekilde görünür olması karşılığında sporculara, takımlara veya etkinliklere fon sağlamaya yardımcı olur. Sponsorluk, reklamı satın almak ve şirket logosunu insanların çok dikkat ettiği bir yere yerleştirmek için mükemmel bir yol sağlar. örneğin, sevilen bir sporcunun kıyafetleri gibi. Fakat sponsorluk genellikle son derece pahalıdır ve diğer reklam yöntemlerinin YG’sini sağlamayabilir. Ve bunun yanında sponsor olan bireyin yanlış algılanan bir hareket yapması şirkete açısından risk olabilir.
Satış Promosyonu
Satış promosyonları, bir satın alma işlemini teşvik etmek için kısa vadeli teklifler veya promosyon kalemler gibi hediyeler kullanır. Fikir, müşterilerin sınırlı zaman teklifinden yararlanmak için şimdi harekete geçmeye mecbur hissettiklerini veya faydalı bir şey aldıkları bir markayı tercih etme olasılıklarının daha yüksek olacağıdır. Ancak, çok fazla kısa vadeli satış promosyonu müşteri fiyat duyarlılığını artırabilir veya yanıtı ortadan kaldırabilir.
Dijital Promosyonlar
Tüm web / dijital cihaz odaklı promosyonlar, online reklamcılıktan sosyal medyaya, viral ve advergaming’e kadar dijital promosyon kategorisine girer. Dijitalin oluşturulması çok daha ucuz ve daha hızlı olma eğilimindedir, ancak tüketiciler yüksek düzeyde spam nedeniyle dijital yöntemlere büyük ölçüde duyarsız kalırlar. Dijital tanıtımların yanıt oranı bu yüzden düşük olma eğilimindedir.
Promosyon Karması
Bir şirket şayet doğru ürünü veya hizmeti geliştirdiğine, kârlı bir fiyata sunabileceğine inanıyorsa yeni pazarlara nasıl gireceğini dikkatlice planlamalıdır. Öncelikle ürününü satmaya başlayıncaya kadar, müşteri kazanmaya ve pazarlama çalışmaları üzerinde titizlikle çalışmalıdır. Yöneticiler pazarlama planını oluşturma sürecinde, genellikle 4P modelini kullanırlar ve bir kuruluşun ürünlerini ve hizmetlerini tanıtmayı nasıl seçtiği, satışlar üzerinde doğrudan ve önemli bir etkiye sahip olabilir. Bunun yanında reklam ve promosyonlar için yapılan masrafların gelire nasıl dönüşeceğine dair düşünülmesi ve planlanması gereken çok fazla faktör vardır.
Bu nedenle, iş planında bu adıma ulaştıktan sonra promosyon karması oluşturmaya başlamak gerekir. Promosyon karmasının temel amacı her şeyden önce marka bilinirliği yaratmaktır, ancak en önemlisi organizasyonel hedefler ve karlar üretmektir. Şirketler kendilerine en uygun olan promosyon yöntemlerini seçerek oluşturdukları karmanın, başarılı olup olmadığını marka mesajından kontrol edebilirler. Şayet hedef kitleye net ve ilgi çekici bir marka mesajı verilebilmişse, promosyon karması başarılı olarak tanımlanır.
İşletmeler İçin Promosyon Neden Önemlidir?
Küçük ve orta ölçekli işletmeler, tanıtım ve pazarlama stratejilerinin önemini iyi anlamaları gerekir. Bir şirketin tanıtım ve pazarlaması, işi geliştirmek, en iyi sonuçları elde etmek için çok yakından incelenmesi gereken aktif bir süreçtir. Buna yönelik sahip olunan insan gücünü sonuna kadar kullanabilir ve işi geliştirmek için stratejiler geliştirebilirler. Bu süreçte bilinmesi gereken tanıtım stratejilerinin ve pazarlamanın beraber yürütülmesi gerektiğidir. Marka veya ürünü pazarlamak, müşterilere ürün üretmenin, tanıtmanın ve satmanın farklı yönlerini içerir. Promosyon, müşterilere ürün veya hizmetin faydalarını sunmada önemli bir unsurdur. İyi tasarlanmış pazarlama ve tanıtım stratejileri, uzun vadeli başarı sağlar, daha fazla müşteri getirir ve işletmeler için karlılık yaratır.
Promosyonların Rolü
Tanıtım, marka mesajını hedef kitlelere yüksek sesle ve net bir şekilde gönderen şirketin sesidir. Şirket ve markayı tanıtmak için çeşitli medya platformları kullanılabilir. Bunlara televizyon, radyo, alışveriş merkezi reklamları, reklam panoları, dergiler ve sosyal medya dahildir. Bir şirketin amaçlarına, hedeflerine ve önceliklerine bağlı olarak, işini tanıtmak ve pazarlamak için çeşitli tanıtım stratejileri kullanılabilir. Rekabeti yüksek bir pazarda ürün veya hizmete, müşterinin dikkatini çekebilmek için promosyon önemli bir rol oynar.
Promosyonun Yararları
Promosyonlar bir markayı tanıtmada birçok farklı şekilde yardımcı olur. Promosyonun başlıca yararlarını maddeler halinde sıralamak gerekirse:
- Marka bilinirliğini artırmak
- Gerekli bilgiyi vermek
- Müşteri trafiğini artırmak
- Satış ve kar oluşturmak
- Pazar payını artırmak
Promosyon; bir şirketin rekabetçi bir pazarda ürün ve hizmetini kolayca tanıtmasına yardımcı olmaktadır. Bu göz önünde bulundurularak promosyon çalışmalarına gereken değeri vermek, istikrarlı büyüme ve sürdürebilirlik açısından bakıldığında önemli bir avantaj yaratabilir.