Yatırımcı Arıyorum

Rayiç Bedel Nedir?

Rayiç Bedel Ne Demek?

Rayiç bedel kavramı ev, arsa, araç, arazi ve konut gibi taşınmaz malların satışında karşılaşılan bir kavramdır. Rayiç bedel taşınmaz olan bu malların alım ve satım işlemlerinde sürüm değerine denir. Bu nedenle rayiç bedel kavramı aylık enflasyona veya diğer ekonomik faktörlere bağlı olarak değişim gösterecektir. Rayiç bedel hesaplamasının taşınmaz olan malların satışından önce yapılması oldukça önemlidir. Taşınmaz mallar için belirlenecek olan satış fiyatının rayiç bedel miktarından az olmaması gerekir.

Rayiç bedel hesaplamaları pek çok faktörden etkilenir. Bu nedenle taşınmaz mal almak veya satmak isteyen kişilerin rayiç bedelin farklılık göstereceğini göz önünde bulundurması gerekiyor. Taşınmaz mallarını satmak isteyen kişiler içinse rayiç bedel hesapları belirli faktörlere göre değişim gösteriyor.

Rayiç Bedel Nasıl Hesaplanır?

Rayiç bedel hesaplaması yapmak isteyen kişilerin hesaplanması gereken taşınmaz mala göre hesaplama biçimi değişim göstermektedir.

  • Konut Rayiç Bedeli Hesaplamak

Konutlar için rayiç bedelin hesaplanması aynı bölgede bulunan diğer konutlarla hesaplanır. İşlem yapılmak istenen konutun bulunduğu bölgede konutla aynı özelliklere veya çok benzer özelliklere sahip olan en az 3 konut değerlendirilerek seçilir. Seçilen konutların fiyatları metrekarelerine bölümü ile elde edilen 1 metrekareye düşen satış fiyatı bulunur. Daha sonra ise rayiç bedeli hesaplanmak istenen konutun metrekaresi, 1 metrekareye düşen satış fiyatıyla çarpılır. Bu işlemlerin sonunda bulunan sayı konutun rayiç bedelini oluşturur.

  • Araç Rayiç Bedeli Hesaplamak

Araçlar için rayiç bedeli hesaplamak için araçların modeli ve özellikleri oldukça önemli bir faktördür. Araçların rayiç bedellerinin hesaplanabilmesi için kasko bedeli ve hasar kaydı oldukça önemlidir. Araçlar için rayiç bedelin hesaplanabilmesi için Türkiye Sigortalar Birliği’nin açıkladığı kasko değer listesi ve ikinci el araç alım ve satımı yapan web siteleri dikkate alınır. Aracın özelliklerine en uygun ve en yakın olan araçların belirlenmesiyle rayiç bedel hesaplanabilir. Bir aracın rayiç bedelini düşürecek olan hasar kaydı bu nedenden dolayı oldukça önemlidir.

  • Arsa Rayiç Bedeli Hesaplamak

Arsa rayiç bedeli hesaplaması ufak farklılıklar dışında konut ile benzer adımlardan oluşur. Bir arsanın rayiç bedelini hesaplamak isteyen kişilerin arsanın yakınında bulunan 3 arsa seçimiyle başlar. Belirlenen arsaların metrekareleri toplanır. Belirlenen 3 arsanın aynı zamanda rayiç bedeli toplanır. 3 arsanın toplam rayiç bedeli toplam metrekareye bölünür. Elde edilen sonuç 1 metrekareye düşen rayiç bedeli oluşturmaktadır. Hesaplanması istenen arsanın metrekaresiyle 1 metrekareye düşen rayiç bedel çarpılır. Elde edilen sonuç arsanın rayiç bedelini oluşturmaktadır.

Rayiç Bedeli Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Rayiç bedel hesaplamaları işlem tarihinde bulunan ekonomik ve pek çok faktöre göre değişim göstermektedir. Bu nedenle rayiç bedel hesaplamalarını etkileyen faktörlerin bilinmesi oldukça önemlidir.

  • Konut rayiç bedeli hesaplamalarında rayiç bedeli etkileyen faktörler arasında konutun bulunduğu lokasyon ve konutun yaşı vardır. Konutun bulunduğu konumdaki piyasaların arz ve talepleri, ulaşım olanakları, konutun cephesi, konutun manzarası, otopark ve güvenlik hizmetleri gibi konutun özellikleri ve ekonomik faktörler rayiç bedel hesaplamalarına etki etmektedir.
  • Arsalar için rayiç bedel hesaplamalarında arsanın konumu, çevresinde bulunan binaların yapısı, yatırım değeri gibi faktörler etkili olmaktadır. Arsa konumunun işlek bir yerde olması halinde rayiç bedeli yüksek olacaktır. Aynı zamanda arsaların rayiç bedelini etkileyen bir diğer faktör Maliye ve Gümrük Bakanlığı tarafından yayınlanan asgari ve enflasyona bağlı değerleridir.
  • İşyeri için rayiç bedel hesaplamalarında işyerinin bulunduğu konum, çevresinde bulunan işyerleri ve değerleri, ulaşım ve nüfus oldukça önemlidir. Aynı zamanda Maliye ve Gümrük Bakanlığı tarafından yayınlanan asgari ve enflasyona bağlı değerler işyeri rayiç bedeli hesaplamalarını etkileyen faktörler arasında yer almaktadır.
  • Araç rayiç bedellerinin belirlenmesinde ikinci el araç ilan siteleri etkili olmaktadır. İkinci el araç sitelerinde araçlar için belirlenen fiyatlar oldukça önemlidir. Aynı zamanda araç rayiç bedellerinin hesaplanmasında ithalat ve ihracat yapan araç siteleride etkili olmaktadır. Araçları için rayiç bedel hesaplamak isteyen kişilerin ikinci el otomobil ilanlarını dikkatli şekilde takip etmesi gerekir.
  • Rayiç bedeli doğrundan etkileyen faktörler arasında konutların bulunduğu mahalle ve sokak bilgileri, hastane ve okul gibi yerlere yakınlığı, AVM ve sinema gibi alanlara yakınlığı, bulunduğu konumun tarihi bulunur.

Rayiç Bedel Nasıl Sorgulanır?

Alınan veya satılan bir taşınmazın rayiç bedelini sorgulamak için iki yöntem bulunmaktadır. E-devlet hizmetini kullanarak rayiç bedel sorgusunun yapılabileceği gibi Gelir İdaresi Başkanlığının resmi web sitesinden de rayiç bedel sorgulaması yapılabilir.

E devlet üzerinden rayiç bedel sorgulamak isteyen kişiler T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle sisteme giriş yapmalıdır. Daha sonra belediye hizmetleri seçeneğine tıklanarak alınmak istenen taşınmaz malın hangi il ve ilçede olduğu bulmalısınız. Daha sonra rayiç bedelini öğrenmek istediğiniz taşınmaz malı seçerek mahalle, sokak ve yıl seçenekleri seçilir. Tüm işlemler tamamlandıktan sonra sorgula butonuna basılarak taşınmaz malın rayiç bedeli sorgulanabilir.

Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesini ziyarette bulunarak rayiç bedel sorgulaması benzer adımlarla yapılabilir.

Rayiç Bedel Hesaplamalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Rayiç bedel hesaplaması kolay olan bir işlemdir. Ancak hesaplamayı yapacak kişilerin dikkat etmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Rayiç bedel hesaplamalarını etkileyen faktörler göz önünde bulundurularak çeşitli kriterler için dikkatli olunması gerekir.

  • Arsa ve konutlar için rayiç bedel hesaplamasında dikkat edilmesi gereken noktalardan biri konumdur. Arsa ve konutların bulunduğu konum itibariyle işlek olan bir yerde olması, hastane ve okul gibi alanlara yakın olması rayiç bedeli doğrudan etkileyecektir. Doğrudan etkilenen rayiç bedele göre arsanın ve konutun değeri artacaktır. Bu nedenle rayiç bedel hesaplamalarında dikkate alınan en az 3 arsa ve konutun rayiç bedeli hesaplanmak istenen arsa ve konutla aynı konumda olması oldukça önemlidir.
  • Arsa ve konutların rayiç bedellerinin hesaplanmasında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta seçilen 3 arazi ve konutun aynı özelliklere sahip olmasıdır. Konutlardan yola çıkıldığında benzer özelliklere sahip olan bir konutun değerine göre rayiç bedel hesaplanacağı için 3 odalı bir konut için 3 odalı bir konut seçilmelidir. Aynı şekilde arsa için metrekare, arsanın yakınında bulunan binalar gibi küçük noktalara bile dikkat edilmelidir.
  • Araçlar için hesaplanacak olan rayiç bedellerin belirlenmesinde ise dikkat edilmesi gereken noktalar arasında hasar kaydı ve kasko değerleridir. Bir aracın hasar kaydının fazla olması halinde hesaplanacak olan rayiç bedel düşük olacaktır. Aynı zamanda ikinci el piyasalarda işlem gören aynı model ve aynı özelliklere sahip araçlar için belirlenen fiyatların dikkate alınması gerekmektedir. İkinci el araba fiyatlarında aynı özelliklere sahip olan araçların hasar kaydını kontrol etmek hesaplamalar için yardımcı olacaktır.
  • Arsa, konut ve araçlar için hesaplanacak olan rayiç bedellerde dikkat edilmesi gereken noktalar arasında ekonomik göstergeler bulunmaktadır. Rayiç bedelin hesaplanacağı dönemde açıklanan enflasyon değerleri hesaplamaları doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle ekonomik göstergelerin takibinin sağlanması oldukça önemlidir.
  • Araçlar ve konutlar için rayiç bedel belirlenirken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri taşınmazların işlem görecekleri tarihte bulunduğu durumdur. Bakımının iyi yapılmış olduğu taşınmaz malların rayiç bedeli daha yüksek olacaktır. Bu nedenle bakım konusunu taşınmaz mallar için oldukça önemlidir ve dikkat edilmesi gerekir.

yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz