Yatırımcı Arıyorum

Reklam ve Pazarlamada Renklerin Önemi

Reklam Hazırlarken Renk Önemini Anlamak

Beyin bir ürün hakkındaki özellikleri veya markaları tanımak için renkler kullanır ve bu duruma renk psikolojisi denir. Yapılan reklamlar incelendiğinde genellikle aynı renklerin tekrar tekrar kullanıldığı fark edilir ve bu elbette tesadüf değildir. Ve tesadüf olmadığı gibi bu renkler rakiplerinizin favori renkleri de değildir! Araştırmaların gösterdiği gibi sektörünüzdeki markaların, hedef müşteri kitlelerinin ihtiyaç ve beklentileriyle iletişim kurma eğilimiyle kullandığı renklerdir.

Pazarlama ve reklamcılık çalışmalarınız için hangi renk paletinin ideal olduğunu seçmek, bir parça estetik, bir parça test ve bir parça bilimin birleşimidir. Pazarlama renk psikolojisi, günümüzde ürün mesajlarını en etkili şekilde müşteriye iletmeye yardımcı olmak için keşfedilen etkili bir pazarlama faktörüdür.

Pazarlama ve Reklamcılıkta Renkler Neden Önemlidir?

Renklerin bir dili vardır ve kişilerle duygusal düzeyde bir iletişim kurarlar. Bu nedenle iknada daha etkilidirler. Mesela bir ilacın rengi, ilgili kişiye aynı ürünün mübadillerine göre onu daha taze hatta daha etkili olduğunu hissettirebilir. İlaç üreticileri uyku haplarını mavi yapmak ve renklerin sarı ve kırmızı olmasını sağlamak için renk ilişkilerine dayanırlar çünkü bunlar tüketicilerin kendi etkileriyle ilişkilendirdikleri renklerdir.

Yapılan araştırmalara göre tüketicilerin %85’i alacağı ürünü seçerken rengin temel etken olduğunu belirlenmiştir. Renk psikolojisi araştırmacılarına göre, tüketicilerin yüzde 42’si web sitelerin tasarımlarına dayanarak bu siteler hakkında fikir sahibi olmakta ve bu fikirlerinde renk diğer faktörlere göre daha etkili olmaktadır. Görsel Mağazacılık Stratejisi ile Satışları Arttırmak

Renkler Alıcılar ile Nasıl İletişim Kurarlar?

Renklerin pazarlama ve reklamcılıkta önemli olduğunu bilmek kadar, doğru rengi kullanmakta önemlidir. Muhtemelen çoğu kişi, kırmızı rengin tutkuyu, beyaz rengin saflığı ifade etmesi gibi renk psikolojisinin temellerini biliyordur. Ancak bu sadece bir alıcının bir ürün hakkında ne düşündüğünü ve ne hissettiğini etkileyebileceği, karmaşık sürecin başlangıcıdır. Örneğin, araştırmacılar, itici yapıdaki alıcılarla kolayca iletişim kuran kırmızı, koyu mavi, siyah ve turuncu gibi belirli renkler ve davranışlar arasındaki bağlantılar belirlenmişlerdir.

Pazarlık eden alıcılar içinse, tercih edilen renkler deniz mavisi ve laciverttir. Bu bağlantı pembe, gök mavisi daha az belirgin olan yumuşak renkler giyim eşyalarında kullanılması gibi anlamlı bir bağlantıdır. Benzer şekilde, kahverengi ambalaj üretmek için mükemmel bir seçim değildir, çünkü kişilere olgunlaşmış, çürümüş meyveler ve sebzeler düşündürmektedir.

Renk psikolojisi sadece belirli duyguları uyandırmakla ilgili değildir. Tüketicilerin ürün ve marka beklentilerini karşılamak için renklerin kullanmasıyla da ilgilidir. Bir banka için parlak sarı ve turuncu renklerle hazırlanmış bir logo veya kadın hijyen ürünleri için kahverengi veya gri bir kutu gibi bazı ürün veya hizmet türlerine bu renklerin uygun olup olmadığı düşünüldüğünde, bu renkler kişiler için yanlış duygular uyandırır çünkü beklentilerini karşılamaz.

Günün sonunda bir kişinin beklentileri büyük ölçüde biyolojik programlamaya dayanmaktadır. Kırmızı, gıda markaları için popüler bir renktir çünkü parlak kırmızı, meyveler taze kesilmiş et gibi olgun ve yemeye hazırdır. Doğa bize belli renklerin ne anlama geldiği konusunda bilgi vermektedir ve tasarımda renkleri doğanın kurallarına göre kullanmak en doğrusudur. Çünkü kişiler gördükleri renklerden beklentilerine dayalı kararlar alma eğilimindedir ve hissettikleri olmadığında beklentileri karşılanmamış olur.

Renklerin kişilerin algılarını etkileme yöntemleri her zaman açık değildir ve her zaman mantıklı değildir. Kişilerin bir renkle olan ilişkileri kültürel geçmişlerine, kişisel geçmişlerine ve bireysel zevklerine bağlı olarak değişebilir. Ancak, renk psikolojisi bilimine dayanarak yapabilecek genellemeler vardır. Eğer bir firma benzersiz tüketicilerinin neler tercih ettiği hakkında daha derin bilgi sahibi olmak istiyorsa bunu hedef kitle araştırmasıyla birleştirmelidir. Reklam ve Pazarlamada Hangi Renkler Daha Etkilidir?

Kültüre Göre Renklerin Anlamı Nasıl Değişir?

Pazarlama veya reklam için bir renk şeması seçildiğinde hedef kitlenin kültürel geçmişi daima göz önünde bulundurulmalıdır. Birçok renk, bazı kültürlerde diğerlerinde farklı olan belirli ilişkilere sahiptir. Bazen aynı ülke bile bölgeye özgü renk ilişkilerine sahip olabilir. Mesela sarı renk Japonya’da cesaretle ilişkilendirilirken, Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde korkaklık için yapılan argo bir tanımlamadır. Birçok Latin Amerika kültüründe ise sarı yas ve ölümün rengidir. Çin’de sarı, kaba çağrışımlara sahip olabilir. Almanya’da sarı kıskançlık ifade etmesine rağmen Orta Doğu’ya emperyal ve kutsal olduğunu varsayılır ve yönetici veya kraliyet sınıflarının üyeleri tarafından giyilen kıyafetlerde kullanılır.

Pazarlama ve reklam malzemeleri tasarlayanlar için hedef kitlenin her renkle olan kültürel ilişkilerini araştırmaya özen gösterilmesi önemlidir. Hedef kitlenin markayla alakalı beklentilerine uymayan bir renk şeması kullanmak, ürünün pazara ulaşmadan bile yok olmasına neden olabilir.


bayilik veren firmalar

kobi vadisi

Yorumunuz