Yatırımcı Arıyorum

Rüzgardan Elektrik Üretmek

Rüzgar ile Enerji Üretmek

Her geçen gün artan nüfus yoğunluğu, yeni yapılan inşaat faaliyetleri, yeni açılan hizmet kurumları derken, ülkenin elektrik enerjisi ihtiyacı büyük boyutlara ulaşmıştır. Özellikle kömürlü termik santrallerin çevreye verdiği yüksek zararın yok olması için, alternatif elektrik üretimi faaliyetlerine yoğunlaşma çabaları artmaktadır. Elektrik üretirken doğaya zarar vermemek gerektiği bilincinde olan başarılı insanların bu önemli buluşu, doğanın, insanların ve doğada yaşayan canlıların zarar görmesini önemli ölçüde etkilemiştir. Ayrıca gelecek nesiller içinde çok büyük bir yaşam kaynağı olması için büyük çalışmalar yapılmaktadır.

Rüzgar Enerisi Sayesinde İş Kurmak

Rüzgar, ne müthiş bir güç ve enerjidir. Bir lütuf olarak verilen rüzgardan elektrik üretmek de  olağanüstü bir şey olsa gerek. Basınç farklılığından dolayı oluşan bu akım, bir gücü ortaya çıkartıyor ve buna da rüzgar diyoruz. İnsanlık artık pek çok şeyin bilincinde. Rüzgar ve güneş. Bu iki muhteşem güç, hem elektrik üretiminde hem de ısıtma sistemlerinde artık önemli bir rol oynuyor. Rüzgarın enerji kaynağı güneştir ve rüzgar, güneşin yeryüzünü ve atmosferi çeşitli ısılarda ısıtmasıyla arada oluşan hava akımıdır. Ayrıca elektrik elde etmek için rüzgar dışında su gücü de kullanılmaktadır.

Rüzgarın ilk başlarda yel değirmeni adı verilen yapılarca kullanıldığını biliyoruz. 1890 yılında Danimarka’da ilk kez elektrik üretimi için kullanılan yel değirmenleri, özellikle çiftliklere elektrik verilmesini amaçlamıştır. Yel değirmenleri sadece elektrik üretimi değil, buğday öğütme ve su pompalama işlevlerini de yerine getirmektedir. Yel değirmenleri Hollanda ve Danimarka gibi ülkelerin de simgesi haline gelmiştir. ABD’deki çiftliklerde elektrik üretimi halen yel değirmenleri ile sağlanmaktadır.

Teknolojinin gelişimiyle beraber bu yel değirmenleri yerini rüzgar tribünlerine bırakmıştır. Yenilenebilir bir enerji olarak lanse edilen rüzgarın katma değer olarak anlam bulması artık ekonomilerde oldukça yer bulmaktadır.

Not: Bu sektörde yeni bir iş kurmaya karar verdiyseniz, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan yenilenebilir rüzgar enerjisi iş planı içeriğini incelemenizi öneriyoruz.

Türkiye’de Rüzgar Enerjisinden Yaralanmak

Ülkemizi baz alacak olursak, enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz. Elektriği doğalgaz, hidroelektrik, termik santraller sayesinde karşılamaktayız. Ülkemizde yıl boyunca esen rüzgarlar bu enerji kaynağına bir kulak vermenizi sağlıyor. ve rüzgar enerjisi sektörü her geçen gün daha da büyüyor. 2018 yılında 130 bin 770 megavat saat ile rüzgar enerjisinden elektrik üretimi rekoru kırıldı ki bu enerji ihtiyacının %16.8’inin rüzgar santralleri aracılığıyla karşılanması demektir. Son yıllarda ise her yıl için %20-25 oranında büyüme sağlanmaktadır.

Kocaman bir santral de kurulabilir, taşınabilir bir rüzgar gülü şeklinde rüzgar tribünü de yapılabilir. Evlerin elektrik ihtiyacını karşılamak adına çatılarda bu rüzgar tribünleri kullanılabilir. Çirkin görünmesi sebebiyle pek ilgi görmemesi söz konusu olsa da birçok alternatif düşünülebilir.

Örneğin bir çatıyı yaparken, üzerine 10 santim veya 8 santim boylarında mini rüzgar tribünü çatıya belli aralıklarla monte edilmesiyle onlarcası monte edilebilir. Daha sonra üzerine bir kaplama olacak şekilde bir çatı malzemesi ile örtülmesi şeklinde olabilecek (bahane) çirkin görüntü olan durumu ortadan kaldıracaktır.

Oluşabilecek gürültünün de ses yalıtımı yapılarak giderilmesi mümkün olacaktır. Gelişime açık bir pazar olduğu bu örnekte de anlaşılmaktadır. Girişimcilerin bu büyük fırsatı değerlendirmemeleri için hiçbir mani yoktur ki devletin de desteği ortadayken. Güneş Enerjisi – Yatırım Desteği Almak

Rüzgar enerjisi, düşük yoğunluktadır ve atmosferde bol ve serbest bulunur. Rüzgar enerjisi yenilenebilir enerjidir, depolanıp başka bir enerjiye çevrilebilir.

Rüzgar Tribünleri ve Elektrik Üretimi

Rüzgar tribünleri, hareket halindeki rüzgar enerjisini mekanik enerjiye dönüştürür. Yel değirmenlerinin çalışma prensibi, bugünkü rüzgar tribünlerinin çalışma prensibi ile aynıdır. Günümüzde ev tipi rüzgar tribünleri de evlerin elektrik ihtiyacını karşılamak için kullanılmaktadır. 400 watttan 2000 watta kadar ev tipi rüzgar tribünleri kurulumu, enerji faturalarında tasarrufa gitmek için de oldukça mantıklı bir yoldur. Rüzgar Santrali Kurmak


yeni iş fırsatları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments