Yatırımcı Arıyorum

Sanal Fuarlara Devlet Desteği

Online Fuarlar

2020 Haziran ayında Milli Gazete’de yayınlanan kararnameye göre döviz getirisi olan hizmet sektörlerine yönelik, pazara giriş için olmak üzere dijital faaliyetleri destekleme kararı alındı. Bu kararnameye göre devlet, sanal fuarlara katılım için ve e-ticaret site üyelikleri için 8 bin dolar ile 100 bin dolar arasında destek sağlayacak. Firmaları e-ticarete teşvik amaçlı Ticaret Bakanlığı tarafından alınan karar şirketlerin sanal fuar düzenlemelerini, sanal fuarlara ve heyetlerine katılımını ve e-ticaret sitelerine üye olma aşamalarını ilgilendiriyor.

Türkiye’de faaliyet gösteren firmaları e-ihracata yönlendirmek ve teşvik etmek için 2020 yılı kapsamında e-ticaret siteleri üyelik giderlerinin %80’ini, ilerleyen yıllarda ise %60’ını karşılanacak. Pandemi dolayısıyla dijital dönüşümün artık büyük bir mecburiyet olduğu günümüzde, iş yapma teknikleri ile ilgili radikal değişikliklere gidilmesi gerektiği aşikâr.

Milli Gazete’de açıklanan kararlara göre eğitim, film, bilişim, sağlık turizmi, lojistik, yayıncılık, teknik müşavirlik ve yönetim danışmanlığı sektörlerinde faaliyet gösteren kurumları ve şirketleri ve bu sektörlerde faaliyet gösteren işbirliği kuruluşlarına pazarlamaya yönelik ve pazara giriş ile ilgili destekler sağlanacak.

Sanat Fuarlara Katılım Destekleniyor

Destek unsurları sanal ticaret heyetleri, sanal fuarlara katılımlar ve sanal fuar organizasyonlarından oluşuyor. Faaliyet başına maksimum 50.000 $ olmak üzere, yani işbirliği kuruluşları tarafından organize edilen sanal fuarlara katılım giderlerinin %50’si, işbirliği ve yararlanıcı kuruluşların katılımlarını sağlamak amacıyla bakanlık tarafından uygun görülen uluslararası nitelikteki sanal fuarlara katılım destekleniyor. Bunun yanı sıra sanal fuar organizasyonları faaliyet başına maksimum 100.000 $, sanal ticaret heyetleri ise faaliyet başına maksimum 50.000 $’a kadar destekleniyor.

Sanal Fuar Nedir?

Sanal fuar aslına bakılırsa mantık olarak reel fuarlarla aynıdır. Fiziki fuarlara göre farkı sadece web ve mobil konseptte olmasıdır. Sanal fuar sayesinde bulunduğunuz yerden dünyadaki bütün fuarları gezebilme şansı yakalıyorsunuz. Sanal fuar konsepti içerisinde tıpkı fiziki fuarlarda olduğu gibi tanıtım filmleri, seminerler, broşürler ve görüntülü ve yazılı iletişim organize edilir. Sanal fuarlar reel fuarlarla eş zamanlı olarak düzenlenebildiği gibi bağımsız olarak da düzenleniyor.

Yaşanan Covid-19 pandemisi sebebiyle perakendeden turizme, ticaretten ulaşıma hemen hemen tüm sektörler olumsuz etkilendi. 145 milyar $’lık fuar sözleşmeleri pandemi sebebiyle askıya alındı. Ancak fiziki fuarların yapılamamasına sanal fuarlar çözüm oldu. Adeta piyasalara aşı etkisi yaratan sanal fuarlar için talepler gün geçtikçe katlanarak artıyor.

Fiziki fuarlarla aynı mantığa sahip sanal fuarlarda var olmak, çoğu şirket için hayati önem taşıyor. Ürünlerini tanıtmak, dünyaya açılmak ve yeni etkileşimler kurmak için çok önemli olan fuar konsepti, artık dijital dünyada gerçekleşiyor. Şirketlerin ve girişimcilerin yeni normale bir anca adapte olması ve dijital dünyada yerlerini edinmesi gerekiyor.

Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi

2020 Haziran ayında açıklanan destek planına göre sanal fuarlarla ilgili belirlenmiş gider kalemlerinde %50’ye kadar, faaliyet başına da 100.000$’ kadar varan destek planlanıyor. Bakan’ın açıklamasında pandemi sebebiyle iş yapma biçimlerinin köklü bir biçimde değişime uğranasından ve dijital dünyada var olmanın hayati önem taşıdığından bahsetti. İhracata yönelik güçlü destek mekanizmaları geliştirmekten bahseden bakan, e-ticaret site üyelikleri, sanal fuar katılımları ve e-ticaret sitelerine üye olmakla ilgili giderlere ilişkin desteklerden de bahsetti.

Destek tavanı olarak belirlenen 8 ile 100 bin dolar arası miktar, şirketlerin başvurularına, kapasitelerine ve giderlerine göre değişkenlik gösterecek. Dünyada gelişen ve değişen yeni ticaret dinamiklerine uygun olarak dijitalleşme ile ilgili keskin adımların atılmasının gerekliliğinden bahseden bakan, yurt dışı piyasalarda şirketlerin destekleneceğinden bahsetti.

Online Fuarlar Devlet Desteği Kapsamında

Sanal fuar ile ilgili yapılan organizasyonlarda devlet desteği, genelgede belirtilen gider kalemlerinin %50’si oranında maksimum 50 bin $’a kadar desteklenecek. Diğer yandan sanal ticaret heyeti faaliyetleri de genelgede belirtilen gider kalemlerinin %50’si oranında ve maksimum 50 bin $’a kadar desteklenecek.

Dünyayı saran salgın hastalık sebebiyle, dünya dijital dönüşümü çok hızlı bir biçimde yaşıyor. Normal şartlarda yıllar sürecek olan dijital dönüşüm süreci, pandemi sebebiyle hız kesmeden devam ediyor. Şirketler teknolojik ve dijital altyapılarını dijital dünyaya taşımaya çalışıyor. Şirketin, markanın sürdürülebilirliği için oldukça elzem olan dijitalleşme, fuarları da etkiledi.

Her yıl yapılan yüzbinlerce fuar 2020 yılında pandemi sebebiyle gerçekleştirilemedi. Birçok sektör için belkemiği olan fuar faaliyetleri, piyasaları strese soktu. Ancak sanal fuar, piyasaların imdadına yetişti. Oturduğunuz yerden dünyanın diğer ucundaki bir fuara rahatlıkla katılabilirsiniz. 2020 Haziran ayında bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, sanal fuarlara devlet tarafından ciddi yardımlar sağlanacak.

E-ticareti canlandırmak, e-ihracata özendirmek, ülkeye döviz girişi sağlamak ve dijital dünyada yer almak için oldukça önemli bir hamle olan sanal fuarlara destek hamlesi, yatırımcıların ve şirketlerin yüzünü güldürüyor. İlk yıl devlet tarafından e-ticaret üyelikleri ile ilgili giderlerin %80 kadarı, devam eden yıllarda ise %60 kadarı devlet tarafından desteklenecek.

Sanal fuar düzenlemesi ile birlikte e-ticaret piyasasında Türk şirketlerin rahatça yer alması ve ülkeye döviz girmesi sağlanacak. Dijitalleşme trendine uyum sağlamak için şirketlerin desteklenmesine ve yol gösterilmesine ihtiyacı olduğu belirten bakan, dijitalleşmenin öneminden ve desteklerin artacağından bahsetti.

Oldukça radikal bir biçimde değişen iş yapma pratiklerine uyum sağlamak hayati bir önem taşıyor. Yeni dünya düzeninde var olabilmek, hayatı sürdürebilmek için oldukça etkili adımlar atılması gerektiği aşikâr. Şirketlerin, girişimcilerin dijital dünyada yer almaları yeni normalin dijital dünyada devam edeceği gerçeğini anlamaları gerekiyor. Sanal fuar organizasyonları için, yapılacak her bir faaliyete 100 bin $’a kadar destek verilebileceğinden bahseden bakan, desteklerin devam etmesinin gerekliliklerinden de bahsetti.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments