Yatırımcı Arıyorum

Şehirlerarası Nakliye / Taşımacılık İş Fikri

Şehirlerarası Nakliyecilik Yapmak

Girişimci ruhunuz harekete geçti ve belli bir miktar sermayenizi şehirlerarası nakliye / taşımacılık sektöründe kullanmak istiyorsunuz. Nakliye ve taşımacılık sektörü ekonomik durgunluk anlarında bile hareketli olan bir nadide sektörlerden biridir. Ev taşıma, gıda, hammadde, depo ürünleri, sebze-meyve, tekstil gibi vb. ürünler karayolları ile ülkenin her noktasına taşınır. Bu nedenle kar eden sektörler arasında bulunan nakliyecilik iş modeli genellikle girişimcilerin “acaba yapsam mı” diye düşünmelerini sağlayan sektörlerin başında gelmektedir.

Eğer girişiminizi şehirlerarası nakliye ve taşımacılık üzerine kurmayı planlıyorsanız öncelikle şehirlerarası nakliye firmasının kategorisine ve büyüklüğüne karar vermeniz gerekir. Şehirlerarası nakliye firmanız sadece ev taşımakla mı ilgilenecek yoksa genel amaçlı olarak bu alanda çalışacak? gibi vb. soruların yanıtlarını vermeniz gerekir. Gıda, tekstil, hammadde gibi ürünleri taşımayı planlıyorsanız planladığınızdan büyük bir araç filosuna sahip olmanız gerekebilir. Bu durumda iş fikrinizi gerçekleştirmek için sermayenizle doğru orantılı bir büyüklüğe karar vermeniz oldukça önemlidir.

İşletme Büyüklüğü ve Hedef Kitle

Kuracağınız işletme eğer sadece ev taşıma konusu ile ilgilenen bir şirket olmasını planlıyorsanız, bir kamyon ve mobil araç asansörünün yanında taşıma işi için ekip de kurmanız gerekecektir. Çünkü ev taşıma işlerinde genellikle müşteriler evdeki eşyaların paketlenmesi ve taşınma işlerinin tek elden çıkmasını ister.

Şehirler arası nakliye işinde hangi coğrafi bölgelerde çalışacağınıza da karar vermeniz gerekir.  Ev taşıma işine girmek istemiyorsanız gıda, tekstil, hammadde, ekipman gibi ürünleri taşıyabilirsiniz. Ancak bu durumda küçük bir araç filosu kurmanız gerekebilir. Bu itibarla araçları satın almak yerine kiralama ya da leasing yöntemlerinden birini seçebilirsiniz. Ayrıca firmanızı daha küçük bir işletme olsun diye bir düşünce içinde iseniz pazaryeri firmalarının paket başı taşımacılık yapma yoluna gidebilirsiniz.

Asıl konu işletmenizin uzmanlaşacağı nakliye türünü belirlemeniz önemlidir. Çünkü nakliye türüne göre ihtiyaç duyabileceğiniz ekipmanları da tespit etmeniz konusunda size yardımcı olur. Nakliye şirketinizin rotasını ve hizmet vereceği bölgeleri de belirlemeniz önemlidir. Tüm diğer sektörlerde olduğu gibi nakliye sektörü de son derece rekabetin yüksek olduğu sektörlerin başındadır. Bu nedenle hizmet etmek istediğiniz müşteri tipinin yanında yükleme hacim ve kapasitesini de belirlemeniz önemli faktörler arasında yer alır.  Uzmanlaşmak istediğiniz nakliye hizmeti hedef müşteri kitlenizi belirlemenize de katkı sağlar. Müşteri kitlenizde de belirli bir müşteri türünde uzmanlaşmanız ve müşterilerinize göre de pazarlama stratejinizi oluşturmanız gerekir.

İş planı oluşturmak işinizde başarılı olmanızın anahtarlarından birisidir. İşletmenizin bulunduğu pazarda büyüyerek gelişmek üzere plan yapmayı ihmal etmeyin. Rakipleri ile düzgün biçimde rekabet edebilmesi için şirketinizin teklif şekilleri ve ücretleri önceden belirlemeniz işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır. Bundan sonra yapacağınız iş, ruhsat, izinlerin alınması ve personeli işe alarak gerekli olan eğitimleri aldırmanız gerekir.  Sizin ve işletmeniz için reklam ve tanıtım çalışmaları yapmanız önemlidir. Reklam ve satış planlarınızın yanında taşıma ihalelerine teklif vermeniz gerekebilir. Bunun yanında işle ilgili gereklilikleri yerine getirmek için gerekli planlama ve programı düzenlemeniz gerekir.

Şehirlerarası Nakliye, Taşımacılık İçin Gerekli Olan Belgeler

Nakliye ve şehirlerarası taşımacılık işletmenizi kurmaya karar verdiğinizde taşımacılık gibi gerekli olan belgeleri sağlamanız gerekir. Bu belgelerin ilki ve en önemlilerinden birisi de vergi levhasıdır. Kamyon aldığınız tarih itibari ile vergi levhası almak için başvuru yapmanız zorunludur. Çünkü belli bir tonajın (3,5 ton) üzeri araçlar ticari araçlar sınıfına girdiğinden aracı aldığınız tarih itibari ile başvuru kanunlara göre zorunludur.

Taşımacılık sektörü için gerekli olan belgelerin en önemlilerinden biri de taşımacılık yetki belgesidir. K1, K2, K3 belgelerinden taşımacılığınıza uygun olan yetki belgesini almanızda zorunludur. Bu belgeler kullanılacak aracın tonajına ve taşımacılığın şehir içi ya da şehir dışı olmasına bağlı olarak bu belgelerden birini almanız gerekir. Taşıma kartı çıkarmanızda diğer taşımacılık yetki belgesi gibi zorunlu belgelerden birisidir.

SRC belgesi yapacağınız taşımacılık türüne göre SRC1 ve SRC4 arasında düzenlenen zorunlu belgelerden birisi olarak karşınıza çıkacaktır. Faaliyet belgesi, Oda kayıt belgesi, adli sicil kaydı gibi rutin belgeleri de çıkararak ruhsat için başvuruda bulunabilirsiniz.

Nakliye İşi Yaparken Müşteri Bulma Stratejileri

Ülkemiz yoğun bir nüfusa sahip olduğu için gerek ev taşımacılığı gerek yük taşımacılığı alanında hemen her şehirde oldukça hareketli ve talep alan iş dallarından biridir.

Bu nedenle, rekabette bu sektörde oldukça fazla durumdadır.

Günümüzde insanların birçoğu internet üzerinden nakliye firmalarına taleplerini iletmektedir. Bu nedenle sizde ister bireysel olarak isterseniz bir firma statüsünde çalışarak profesyonel bir web sitesi ile çalışmalarınıza başlayabilirsiniz. Bunun dışında, çalıştıracağınız araçların branda alanlarına firmanıza ait reklamı ve telefon numaralarını ekleyebilirsiniz. Hizmet verecek olduğunuz şehirdeki firmaları ziyaret ederek broşür dağıtımı ve tanışma ziyaretleri gerçekleştirebilirsiniz.

Nakliyecilik İşi Yapmanın Maliyeti

Nakliye işi yapmanın net bir maliyeti olduğunu maalesef belirtmemiz doğru olmaz. Ama çok düz bir mantıkla bahsetmek gerekirse; şahıs şirketi kurmak, 2. el bir kamyon/kamyonet satın almak, 2 ve üstü personel çalıştırmak, temel standartlarda reklam çalışmaları yapmak gibi vb. kalemleri ele aldığınızda ortalama 250 bin tl civarında bir maliyet ile karşılaşabilirsiniz.

Bu aşamada dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri şudur: taşımacılık işi doğal olarak bir araç üzerinde olacağı için, taşıma aracının aylık haftalık hatta günlük bile standart amortisman giderleri olacaktır. Yakıt, vergi, bakım masrafları vb. Bu nedenle, karlılık ve ciro hesaplarınızı yaparken uzun vadeli hesaplar yerine kısa vadeli hesapları göz önüne alarak çalışmalarınıza başlamanızı tavsiye etmekteyiz.

Nakliyecilik İşi Yapmanın Karlılığı

Her iş alanında olduğu gibi bu alanda da para kazanmak her girişimcinin hedefidir. Bu nedenle para kazanmak yerine kaybetmeyi hiç kimse istemez. Ama unutmamakta da fayda var ki, evdeki hesap her zaman çarşıya uymaz.

Bu alanda belirteceğimiz tüm bilgiler tamamen temsili olarak verilmiştir:

Örneğin; 30 günlük süre içinde 20 farklı şehirlerarası ev nakliyesi işi yaptığınızı varsayalım. Her iş için ortalama 1.500 TL alındığını düşünelim. Toplamda 30 bin TL’lik ciro etmektedir.

Ortalama ay içinde 10 bin TL’nin yakıt masrafları olduğunu baz alabilirsiniz, 5 bin TL’nin araç bakım masrafları, 5 bin TL’de personel giderleri olduğunu düşünerek hesaplarsanız ay sonunda 10 bin TL civarında kar’a geçebilirsiniz.

Elbette yukarıda belirtilen durum, tamamen temsilidir. İş potansiyelinize ve çalışma azminize göre değişkenlik gösterecektir.


yatırım ilanları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments