Yatırımcı Arıyorum

Sermayesiz İş Kurmak ve Büyütmek

Sermaye Olmadan İşletme Kurmak

Bir işletmeyi kurmak ve işletmek için her zaman çok fazla sermayeye ihtiyacınız yoktur. Aslında bazen çok az bir sermaye ile ya da hiçbir sermayeye ihtiyaç duymadan da bir iş kurabilirsiniz. Evet, parasız iş kurmak başlangıçta çok zor bir fikir gibi görünse de imkânsız değildir.

Herhangi bir işi başlatmak ve ölçeklendirmek için ekstra nakit akışından daha fazlasına ihtiyacınız olacağı doğrudur. Ancak küçükten başlayacağınız işlerde fazla nakit ihtiyacına gerek duyulmaz.

Sermayesiz Yeni İş Kurmak

Bir iş kurmak eskiye oranla artık daha az sermaye ya da hiç sermayeye ihtiyaç duyulmadan da yapılamaktadır. Yüksek sermayeli işlerde muhtemelen iş ortaklarına, yatırımcılara ya da fonlara ihtiyaç duymak için planlar hazırlanırken, sermayesiz işler için fazla bir çaba harcamanız da gerekmez.

Planınızda, el yapımı ürünlerinizi satış fikriniz varsa, bunları ilk önce aile üyelerinize, arkadaşlarınıza ve komşularınıza satış yaparak başlayabilirsiniz. Sattığınız her ürün size geri bildirim olarak döner ve bu hem iş hayatında kazanç hem de itibar elde etmenize neden olur. Ardından yapacağınız hamle, bir web sitesi açmak olmalıdır. Bu web sitesi ile satışlarınızı daha geniş kitlelere ulaştırıp sipariş alabilirsiniz. Bu işi kaptınız demektir.

Sermayesiz bir iş kurma konusunda endişeleriniz varsa şu yöntemleri uygulayabilirsiniz:

İlk önce aklınızdaki tüm engelleri kaldırmanız gerekir. Her iş ürün ve hizmet karşılığı bir kazanç elde etmek amacıyla kurulur. Kendinize neler yapabileceğinizi sorun. Yeteneğinizi nasıl değerlendirebilirsiniz?

Öncelikle engelleriniz neler? Size engel olan durumların listesini yapmak daha kolaydır. Ayrıca önünüze çıkan fırsatların da bir listesini yapın. Göreceksiniz ki engel durumlar daha kolay listelenecektir.

Bir insanın iş kurmasında ilk engel cesarettir. Cesaretini kişinin kendisi de kırar yakın çevresinden birileri de. Bu yüzden ilk önce ben yaparım düşüncesini kafanıza yerleştirmeniz ve cesaretinizi kıran ortamlardan uzaklaşmanız gerekir.

İkinci olarak göz önüne almanız gereken konu ise işletmeniz için önemli olanın ne olduğunu bilmektir. Yeni işiniz için şu 3 öğeyi mükemmelleştirin:

  1. Özel tasarımlı bir web sitesine ihtiyacınız var mı?
  2. İşletmenizi yerel olarak tanıtmak için facebook ya da Instagram sayfası oluşturabilir misiniz?
  3. Ya da satışlarınızı bir satış sitesinde mi satmayı planlayacaksınız?

Bu 3 öğeyi mükemmelleştirmek için google’da araştııra yaparak birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.

İşletmeniz için ihtiyacınız olan şeylerin bir listesini yapın ve web’deki ücretsiz alternatifleri araştırın. Bu biraz zaman alabilir ve bazı dijital bilgiler edinmenizi de gerektirir ancak her ihtiyacınız olduğunda rahatça kullanır ve paradan tasarruf edersiniz.

Not: yeni bir iş kurmaya karar verdiyseniz, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan iş kurma rehberi içeriğini incelemenizi öneriyoruz.

Giderler İçin 6 Aylık Birikim Oluşturun

Satışlarınızdan iyi gelir elde etmeye başladınız ancak yeni malzeme almak için giderleriniz olacaktır. Diyelim ki örgü işi yaparak iş kurmak istiyorsunuz. Öncelikle çevrenizdekilere satış yapacaksınız. Bunun ilk maliyetleri örgü ipi, şiş ve tığ almak olacaktır ki örgü yapabilesiniz. Ayrıca süsleme için boncuk ya da hazır çiçek alacaksınız. Daha sonra satışlar gerçekleştikçe ve siparişler arttıkça malzeme alımı yapacaksınız ki zaten ilk satışınızda malzemeyi bolca alabilecek bir sermayeyi edinmiş olacaksınız.

Birikimlere dokunmak ideal bir durum olmasa da, girişimciler arasında yaygın bir uygulamadır. İş planınızı yaparken ne kadar harcama yapacağınızı ve ne kadar gelir elde edeceğinizi kabaca hesaplamanız gerekir. Her işletmede ya da kurulan her işte ilk 6 aylık süreçte nakit akışı belirlenebilir. Yani yeni işinizde tasarruf edebilmeniz için en az 6 ay tasarruflarınızdan harcamak durumunda kalırsınız.

Aile ve Arkadaşlardan Sermaye Desteği

Bir iş hayaliniz var ve sağlam bir plan yaptınız. Ancak herhangi bir sermayeye sahip değilsin. İşte bu durumda devreye aile ve arkadaş çevresi girmektedir. Onlarla görüşmenizi yapın ve destek sözünü alın. Onlarla gerekirse yazılı anlaşma yapın ve düzenli sermaye kaynağı yapın. Fikir sizden, sermaye onlardan.

Küçük İşletme Kredileri

İşinizi kurdunuz ancak artık büyüme zamanı geldi. Evden yapmış olduğunuz işinizi daha da geliştirmek ve ilerletmek zamanı. Bunun için eğer imkânınız varsa küçük işletme kredilerine başvurun. Bankalar ya da online kredi verenler, ekstra nakit akışı ya da yatırım fonu arayan müşterilere farklı türde küçük işletme kredileri sunar. Sadece faiz oranlarına dikkat edin. Yüksek faiz oranı olan bankalarla iş yapmamanız sizin açınızdan daha iyi olacaktır.

Hibe Kredilere Başvurun

Özellikle devlet veri tabanlı kredi verenlerden hibe kredi başvurusunda bulunmanız da sermaye sahibi olmanıza yarayacaktır. İşinizi kurduktan sonra gerekli başvurularınızı yapıp hibe kredi desteği almanız mümkün.

Melek Yatırımcılara Başvurun

Genelde yatırım tekliflerini geri çevirmeyen melek yatırımcılar, akla ilk gelen kişilerdir. Aile üyesi bir kişi ya da arkadaş çevrenizden biri melek yatırımcı olabileceği gibi, hiç tanımadığınız bir iş insanı, bir avukat ya da bir doktor bile melek yatırımcı olabilir. Şayet bu konuda arayışınız var ise, Kobi Vadisi desteği ile yeni yatırımcılara ulaşabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken: melek yatırımcı arıyorum sayfasını ziyaret ederek, ilan oluşturmanız mutlaka faydanıza olacaktır.

Yeni Bir İşletme Kurmanın Maliyetleri

Bir iş kurmak heyecan verici bir girişimdir. İnandığınız işi yapmak için yeteneklerinizi ve yaratıcılığınızı yönlendirirsiniz. Hiçbir sermayeye ihtiyaç duymadan başlattığınız işinizi büyütebilir ve küçük bir işletme haline getirebilirsiniz. Ancak bu süreç basit değildir. Zaman, özveri ve para gerektirir.

Sermayesiz bir iş oluşturdunuz ve biraz birikim elde ettiniz. Şimdi işinizi büyütme zamanı. Birikiminiz sayesinde başka sermayeye ihtiyaç duymadan işinizi kurabilirsiniz ancak sağlam bir finansman planına ihtiyacınız olacak. Yazımızda belirttiğimiz gibi ilk 6 ay için sizi idare edecek bir birikim oluşturmanız gerekli. Bu genel ödemeler ve faturalar için geçerli olacak.

Küçük bir işletme kurmanın iki yolu var. Ya gerçek bir işyeri kiralar işlerinizi oradan yürütürsünüz ya da evinizdeki müsait bir alanı ofise çevirip işlerinizi buradan yürütebilirsiniz.

Size bir tavsiye. İlk etapta home ofis tarzı çalışmanız. Evinizin bir odasını işletme merkezi olarak gösterebilirsiniz. Bu sizi dükkân kiralama, dükkânın genel giderleri gibi pek çok maliyetten ilk etapta kurtaracaktır ancak işiniz daha da büyüdüğünde gerçek bir ofis belirlemeniz uygun olacaktır.

Şirket Kurmak

İster yerel bir işletme açın ister büyük bir şirket. Şayet ticaret yapacaksanız, Türk Ticaret Kanunu’na göre her işletmenin bir vergi mükellefi olması gerekmektedir. Yeni bir şirket kurma ihtiyacınız var ise ve hangi yoldan gideceğinizi bilmiyorsanız, Kobi Vadisi tarafından hazırlanan şirket kurmak adlı rehberi incelemenizi öneriyoruz.

Küçük Başlayın

Şirketiniz için her ne kadar yüksek beklentileriniz olsa da kör bir iyimserliğe kapılıp çok fazla para yatırmayın. Açık fikirli olun ve ortaya çıkabilecek sorunlara karşı hazırlıklı olun. İlk etapta küçük miktarda bir sermaye ile kendinizi deneyin. İşi yapıp yapamayacağınızı belirledikten sonra yatırımınızı artırın.

Maliyetlerinizi Belirleyin

Gerçek bir işletme kurmak ve evden işleri takip etme maliyetleri farklıdır. İlk önce çalışma biçiminizi belirleyin ve buna göre maliyetleri çıkartın. Bir ofis kiralayacaksanız lokasyonu iyi olsun ancak çok yüksek kira bedeli de ödememeye özen gösterin. Çünkü bu şekilde kazancın büyük kısmı kiraya ve diğer genel giderlere harcanacağından zarara uğrayabilirsiniz.

Reel bir ofiste

  • Kira bedeli – ilk depozito dâhil: Bölgeye göre değişir
  • Dükkânın iç ve dış donanımı
  • Odalara ve belediyeye kayıt ücretleri – Vergi kaydında ücret ödenmiyor.
  • Personel giderleri vs. pek çok kalemde ilk harcamalar olacaktır
  • Elektrik, su, doğalgaz ve ısıtma-havalandırma sistemleri harcamaları zaruridir

Home Ofiste

  • Evin bir odası kiralık gösterilir. Ev size aitse böyle bir durumunuz olmaz.
  • Elektrik, su ve doğalgaz size aitse faturaların yarısını gider olarak gösterebilirsiniz.
  • Odalara ve belediyeye kayıt ücretleri – Vergi kaydında ücret ödenmiyor.

Home ofis bile çalışsanız şirketleşmek için bu kayıtları yaptırmanız gerekli.

Not: konu hakkında detaylı bilgi için: İş Ofisi ve Home Ofis Kurmak inceleyebilirsiniz.

Personel çalıştırmanız gerekirse aile üyelerinizi personel olarak çalıştırabilirsiniz. (tüm yasal haklarını vermek kaydıyla) Müşterilerinizle görüşmek için eve davet pek uygun olmayabilir. Bunun için çok cüzi miktarlarda ödeme yapabileceğiniz sanal ofis kullanabilirsiniz.

Her iki iş şeklinin artı ve eksilerini belirleyip, kendinize uygun çalışma alanını belirleyin.

İsteğe bağlı ve acil olmayan bir maliyetiniz varsa, bu satın alma için yeterli sermayeniz olana kadar beklemeniz sizin için daha iyi olacaktır. İşinizi büyütmek için bir borç ya da kredi aldıysanız anaparanın yanında faizlerini de ödeyeceğinizden, ödeme planınıza bunları da dâhil edin.

UZMAN GÖRÜŞÜ

Bir insanın kendisine ait bir işinin olması en büyük hayalidir ve bu hayalini gerçekleştirirken 3 şey gerekir. Sermaye, emek ve zaman. Ayrıca doğru işi yaptığına emin olması gerekir. Yanlış işe yatırılan sermaye hem para hem de zaman ve emek kaybına neden olacaktır.

Büyük bir sermayeye ihtiyaç duymadan da iş kurulabilir. Sadece malzeme alımına harcayacağınız küçük bir miktar ile etkili bir satış yöntemi de kullanarak iyi kazanç elde edebilirsiniz.

İşiniz büyüyüp belirli alanın dışına açıldıktan sonra sermaye destekleri ile işinizi daha da büyütmeniz mümkün. Aile ve arkadaşlardan alınan sermaye, banka kredileri ve devlet destekli krediler ile işinizi çok daha büyütebilirsiniz. Tüm bunları gerçekleştirmek için size gereken tek şey: CESARET


bayilik veren firmalar

kobi vadisi

Yorumunuz