Yatırımcı Arıyorum

Seyyar Dürümcü Açmak

Seyyar Tezgahta Dürüm Satmak

Seyyar işler; beraberinde getirdiği zorlukların yanında zengin çeşitlemesiyle pek çok kişi tarafından seçim yapılan bir iş alanıdır. Çok sıcak ya da soğuk havalarda, tatil günlerinde, özel günlerde, dışarıda çalışmak mecburiyetinde kalan bu kitle neden bu işi tercih ediyor hiç düşündünüz mü? Kimi bu işi maddi sıkıntıdan dolayı ek iş olarak görüyor, kimi az sermaye ile kendi işini yapma merakını doyuruyor, kimi özgür bir işin keyfini sürmek isterken kimi de sosyal bir iş alanı olmasından dolayı bu işi seçiyor. Sebep ne olursa olsun, birçok kişiye bir gelir kapısı olan bu meslek beklentilere cevap veriyor olmalı.

Bu işi düşünenler için Seyyar tezgâhta dürüm satmak nasıl olur gelin bir bakalım;

Dürüm Nasıl Yapılır?

“Karşıdan davulun sesi hoş gelir” derler ya işte öyle bir şey. Dışarıdan bakıldığında ekmek arasına döner tavuk ya da et konulması kadar basit bir iş değil elbet. Bu işin de her işte olduğu gibi bir ustalığı var ve daha önemlisi el lezzeti var. Dürüm; belirlenen iç malzemenin lavaşa sarma işlemişidir. Lavaş uzunluğu genelde 30 cm, içine konan et ya da tavuk miktarı takriben 100 gr civarında olmalıdır. 30 sn. kadar tost makinesinde ısıtılan lavaşın içine ince kesilen et ya da döner yerleştirilerek üzerine marul, domates, soğan harçları ilave edilir ve isteğe göre ketçap, mayonez gibi soslar servis edilir.

Seyyar Dürümcü Nasıl Açılır?

Öyle ben aldım tezgâhı, malzemeyi, bir köşeye çekeyim de bu işi yapayım diye bir şey yok elbette. Her işin bir kuralı var. Önce bu işi yapmak için seyyar tezgâh ruhsatını belediyeden almak lazım. Satış noktaları konusunda problem yaşamamak adına belediyenin gösterdiği alan sınırlarında satış yapmak gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından uyulması gereken kurallar oluşturulmalı ve rutin kontrollerde istenilen şartlar yerine getirmekte bu işin yerine gelmesi gereken prosedür kısmı.

Belediye’den seyyar tezgâh ruhsatı alırken istenen evrakları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • Gıda sicil belgeleri asılları ve fotokopileri
  • Gıda üretim izninin asılları ve fotokopileri
  • Sağlık raporu (Bulaşıcı hastalığınız olmadığına dair doktor onaylı)
  • Sosyal güvenlik kurumundan gelirinizin bulunmadığını belgelemek
  • Vergi dairesinden aldığınız vergi mükellefi ilişiğinin bulunmadığını bildiren belge olarak

Seyyar Dürümcü Açmanın Maliyeti ve Karlılık

Başlangıç maliyeti ile birlikte seyyar dürüm işi 15 bin – 40 bin TL sermaye ile yapılacak bir iştir. Bu masraflar içerisinde; sermaye döneri sağlanana kadar günlük 500 – 1.700 TL arasında değişen malzeme masrafları, seyyar araba temini, ruhsat için gerekli harç ve ödemelerin tamamı mevcuttur. İkinci el seyyar tezgâh temin edilmesinin yanında aynı kaliteyle düşük fiyatlı malzeme temini yapılabildiğinde bu masraflar düşecektir.

Ruhsatımızı aldık, malzemelerimizi temin ettik, satış bölgemize geçtik kollarımızı sıvadık başladık. Peki, bu işten biz ne kadar kazanabiliriz? Kişisel ve lokasyon bölgesi faktörlerine göre satış fiyatları değişiklik göstermektedir. Çok sirkülasyonu olan bir bölgede karlılık oranı muadillerine göre daha yüksek olabilirken, az sirkülasyonlu ama lezzeti bilinen bir dürüm satıcısı aynı karlılık oranını yakalayabilir.

Güncel piyasa fiyatlarından yola çıkarak ortalama bir karlılık hesaplamasıyla yola çıkarsak;

7-15 TL arasında değişen fiyatlarda ortalamayı 10 TL olarak alalım. Günde 50 tane dürüm satıldığında brüt kar miktarı 500 TL’dir. Ortalama 250 TL masraf yapıldığı göz önüne alındığında 250 TL net kar bırakır. 250 TL günlük net kar ile ayda 26 gün çalışıldığını farz edersek 6.500 TL net kar sağlanabilir.

Yukarıda yaptığımız maliyet ve karlılık çalışmasında elde ettiğimiz rakamlar ortalama güncel fiyatlar üzerinedir. Bu fiyatlar ve karlılık oranları lezzete, müşteri memnuniyetine ve satış bölgelerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca bu işi tercih edecek kişilerin sıkıntı yaşamamaları için istenilen mevzuatlara uygun davranması, belirlenen bölge dışına çıkmaması, satış fiyat listesi görünen bir yere asmaları ve satıcı kıyafet ve aracın hijyen kurallarına uyması tavsiye edilir. Ayrıca mevzuatlara uyulmadı takdirde 83 TL para cezası hatta kural ihlali yapıldığı takdirde ruhsat iptali ve hapis cezasına kadar giden cezaları bulunduğunu da ek bir not olarak belirtmek gerekir.

Seyyar dürüm işi, düşük sermayelerle kendi işini yapmayı düşünenler için kazançlı bir iştir. Bu işin zorluklarını ve prosedürlerini daha detaylı bir şekilde araştırarak girişimde bulunulduğunda günümüzde pek çok hatırı sayılır mesleklerden daha iyi kar eden seyyar satıcıların olduğunu da gözlemlemeniz mümkündür.

Yemek Kamyonunda Satış Yapmak

Seyyar dürümcü işine girmeye en yakın alternatif olan, yemek kamyonu dükkanı açma iş fikrini de incelemenizi öneriyoruz.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz