Yatırımcı Arıyorum

Sıfırdan İş Kurarken Atılacak Temel Adımlar

Sıfırdan Bir İşe Sahip Olmak

Ön yatırımı olmayan bir işi kurmak zordur, ancak imkânsız değildir. Çoğu zaman birçok kişi bir iş kurmayı çok istediği halde aşılmaz gibi görünen durumlarla karşılaşır. Özellikle sermaye ve iş fikrine fon sağlayacak bir yatırımcı olmadığı durumlarda, girişimci kendini nasıl başlayacağını sorgular bir durumun içinde bulur. Unutulmamalıdır ki sıfırdan başlayarak bugünün büyük yatırımcısı olan birçok büyük yatırımcı vardır.

İşletmeler farklı şekil ve boyutlarda açılabilir ve başlamak için her zaman büyük bir bütçeye ihtiyaç yoktur. Akıllı bir fikir ve küçük bir bütçeyle de sıfırdan bir işletme kurmak için yol kat etmek mümkündür. Ancak varılmak istenilen hedefe ulaşmaya yardımcı olacak birkaç önemli adım göz önünde tutulmalıdır.

İşte sıfırdan şirket kurarken atılacak 4 temel adım;

  1. Kazanmak için akıllı, uyarlanabilir kişilerden oluşan bir ekip oluşturmak
  2. Başlangıç maliyetlerini düşük tutmak
  3. Verimli ve ölçeklenebilir sistemler kurmak için teknoloji çözümlerinden yararlanmak
  4. Satış ve pazarlamaya öncelik vermek

Şimdi sıfırdan bir şirket kurarken atılacak bu dört adımı detaylıca bir ele alalım:

İş Kurarken Gerekli Olan Temel Adımlar

1. Girişimci Ruha Sahip Uyarlanabilir Personel Alımı Yapmak

Kurucuların yaptığı en büyük hatalardan biri her şeyi kendileri yapmaya çalışmasıdır. İşletmenin her yönünü yakından bilmek ve anlamak kesinlikle değerli olsa da, tek bir kişinin tüm işi omuzlarında taşımayı denemesi akıllıca değildir. Bir işverenin işletmenin ilk günlerinde özellikle sıfırdan bir iş girişiminde bulunulduğu zaman, birden fazla kişinin yaptığı işlerin sorumluluğunu üstlenmesi gerekir, bu ilk günlerde anlaşılabilir. Fakat iş modeli kanıtlandıktan ve bir ivme kaydedildiğinde doğru personeller bulmak çok önemlidir.

Genç bir işletme sürekli bir evrim halindedir ve işler her zaman planlandığı gibi gitmez. Fikirler ve gerçeklik her zaman uyumlu değildir. Bu nedenlerden dolayı, uyarlanabilir ve girişimci olan personelleri işe almak çok büyük avantajlar sağlamaktadır. Özgeçmişlerinde yumuşak becerilere ve farklı bağlamlarda onlara hizmet edecek çeşitli sert becerilere sahip olan kişiler işe alım yapılmalıdır. Deneyim önemlidir, ama unutulmamalıdır ki kişinin tutumu çoğu noktada daha da önemlidir. Akıllı bir kişi yeni beceriler öğrenebilir, ancak sıfırdan başlanılan bir iş girişiminde hayatta kalabilmek için güdü ve tutkuya sahip olunması gerekir.

Not: yeni bir iş kurmaya karar verdiyseniz, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan iş kurma rehberi içeriğini incelemenizi öneriyoruz.

2. Başlangıç Maliyetlerini Düşük Tutmak

İş kurmanın en büyük zorluklarından biri, aylık maliyetlerdir ve bunlar çabucak birikebilirler! Ofis alanı kirası, ekipman, web siteleri, SaaS araçları, dijital pazarlama ve ücretli reklamlar, genel olarak genel masrafları artıran ve tekrarlayan maliyetlerdir. Şayet önceden bir yatırım yoksa ve zaten gelir elde etmeye başlanmadıysa, bu maliyetler şirketi hızla kırmızı çizgiye çekebilir. Eğer bir işveren bu konularda dikkatli değilse, anlamadan şirketini sona götüren bir durumun içinde kendini bulabilir.

Bundan kaçınmak için, aylık maliyetlerin mümkün olduğunca düşük tutulması gerekir. Kabul edilirse, bazı kaçınılmaz maliyetler vardır, ancak bir sorunu çözmenin her zaman birden fazla yolu vardır. Örneğin, her büyük şehirde,bir ofis kiralamaya ve döşemeye alternatif olarak, toplantılara ev sahipliği yapabilecek veya ekiple günlük toplantılar yapılabilecek birçok uygun fiyatlı çalışma alanı vardır. Yaratıcı problem çözme ile maliyetlerin düşük tutulması, işin geleceğini garanti etmede en önemli faktörlerin başında gelir. Çünkü unutulmamalıdır ki; ilk işe başlandığında kimse masaya para dökmeyecektir ve büyüme sürecinde bu yoldaki her kuruş için çetin bir mücadele vardır.Bu yüzden bol harcama yapmaktan kaçınılmalı ve ne pahasına olursa olsun kazanmaya odaklanılmalıdır.

3. Teknoloji Çözümlerini En Baştan Benimsemek

Sıfırdan bir iş girişiminde bulunulan şirketlerde önemli bir yatırım yoktur ve ekibi küçüktür. Dolayısıyla bu ekip ve az sermaye ile daha fazla destek alınması gereken boşluklar bulunur. Mesela makineyi bir iş için hareket ettirirken birçok küçük görev, manuel giriş ve tekrarlanan çabalar gereklidir. Bu şekillerde sürekli tekrarlayan görevler teknolojinin devreye girdiği yerlerdir. Neyse ki, küçük bir ekibin çalışma kapasitesinde büyük bir fark yaratabilecek yeni başlayanlar için tonlarca harika teknoloji çözümü vardır, bu çözümler akıllı teknolojiyle gelir ve dolasıyla verimliliği artıran çözümlerdir. Bunlarda dönemin trendlerini göz önünde bulundurmak hizmet kalitesini artırırken başarı odaklı ilerlemeyi sağlamaktadır. Girişimcilerin Düşünmesi Gereken İşletme Hedefleri

Bununla birlikte, tekrarlanan ve manuel görevler dikkate alınarak, işletmenin günlük faaliyetlerini yakından takip etme imkanı bulunabilir.  Şirket sahibi kendi ve ekibi için önemli ölçüde zaman yaratabilecek çeşitte teknolojik çözümlerden birini işin başındayken seçmelidir, bunlar firma için bir potansiyel yaratır. Aslında çoğu kişi,biraz yaratıcı düşünerek ve doğru aracı kullanarak boşa harcadıkları zamanı geri kazanabilir. Başlangıçta sıfırdan bir işe başlarken bu çözümlerle başlamak; personel ve zaman tasarrufu sağlarken, ayıca değişime ayak uydururken geçiş sürecindeki sancıları azaltır. İşletmelerde İş Otomasyonu Kazancı Nasıl Yükseltir?

4. Pazarlama ve Satışı Öncelikli Duruma Getirmek

Elbette bir şey satabilmek için açıkça tanımlanmış bir ürün veya hizmete ihtiyaç vardır, ancak girişimci dünyasında, işin her yönü her zaman istenilen gibi mükemmel gitmeyebilir. Gerçek şu ki, işi ayakta tutmak için, ürün geliştirmeye zaman ve para yoksa bir an önce satış yapmak ve gelir elde etmek gerekir. Bu, ürün veya hizmeti mükemmelleştirmek için beklemeden lansman tarihinden önce satışa başlamak gerektiği anlamına gelir. Bu erken dönem satış işlemi, gelir sağlamanın yanında ayrıca müşterilerden öğrenilenlerle ürün veya hizmetin iyileştirilmesine fayda sağlayabilir.

Satış, bir işi ilerleten motor gibidir, ancak potansiyel müşterilere karşı dürüst olmak önemlidir. Bu süreçte müşterilere işletmenin sıfırdan başladığı, pazarlama çabalarının her ne kadar erken dönemde yapılan bir çalışma olsa da,  hizmeti hassaslaştırmaya veya ürün geliştirmeye devam edildiği konusunda açıklamalar yapılmalıdır. Satın almak isteyenlere bir indirim yapılabileceği gibi farklı ek avantajlarda sunulabilir. Bu şekilde hareket etmek, şirketin ne yapmaya çalıştığını anlayan, onlar için daha iyi bir çözüm oluşturmaya yardımcı olacak geri bildirim sağlamaya açık olan bir müşteri tabanı sağlayacaktır. Bu genellikle  teknoloji alanında beta testi olarak bilinir ve aslında işletmeyle doğru yolda ilerlemeyi sağlamak için çok önemli bir adımdır. Bunun yanında pazarlama ve satış konusunda en başarılı teknikler hakkında bilinçlenerek de satış başarısını artırmak mümkündür. En Başarılı Satış Pazarlama Teknikleri

Sıfırdan iş girişiminde bulunanların atması gereken bu dört temel adım harici her işletmenin benzersiz olduğu, sürekli olarak yeni çabalar gerekeceği veya motivasyonu bozabilecek zorlu iş kararlarıyla karşı karşıya kalınabileceği unutulmamalıdır. Bunun için girişimcilerin iş hedefleri, sektörel gelişmeler konusunda kendini sürekli olarak güncel tutabilecekleri bilgilerle donatmaları, sıfırdan başladıkları iş girişimlerinde, işin başarısı ve sürdürebilirliği açısından önemlidir.

Not: Kobi vadisi editörleri tarafından blog sayfalarımızda; iş dünyası, teknolojik gelişmeler, girişimci ve yatırımcı başarısında etkin rol oynayan daha birçok konuda, günlük olarak hazırlanan içeriklere göz atabilir, iş trendlerinden haberdar olabilirsiniz.

Sıfırdan Zirveye Giden Tutku

Sıfırdan bir iş kuranlar için, yaratıcı olmak, eleştirel düşünmek ve hatalardan ders almak çok önemlidir. Bir iş kurmak, onu başarıya taşıyacak uzun bir yolda seyahat etmek gibidir ve bu yolda sürekli engeller ve tehlikeler çıkacağını bilmek gerekir. Bu meşakkatli yolun sonundaki ödül; sıfırdan kurularak koskoca bir işletmeye taşınan tutkudur.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz