Sigortacılık Mesleği Hakkında Bilgiler
İçindekiler
Sigorta Nedir?
Sigorta en kısa anlamı ile güvence yani teminat demektir. İhtiyaçlara uygun belirlenir ve can ile malın korunması amaçlı belli bir bütçenin ayrılarak, birikim yapılmak suretiyle oluşur. Sigorta, riskli durumların gerçekleşmesi sonucu meydana gelen zararların telafisi için kullanılan mali araç olarak da tanımlanabilir.
Sigorta yapılması için gerekli hukuki sözleşmeye, sigorta sözleşmesi adı verilir.
Sigorta işlerinin yönetimi, işletilmesi ve satılması ile ilgili işleri yürüten şirketlere de sigorta şirketi adı verilir.
Kimler Sigortacılık Yapabilir?
Sigorta işleri ile ilgilenen kişiye sigortacı denmektedir. Sigortacılık yapmak için bu için eğitimini almak gereklidir. Üniversitelerin pazarlama, risk yönetimi ve sigortacılık bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. 4 ya da 2 yıllık mezuniyet şarttır.
Yerleşim yerinin Türkiye olması gerekmektedir. Ticari sicili temiz olmalı ve en az 25 Bin TL’lik mal varlığının bulunması gerekir. 4 yıllık üniversite mezunları için 1 yıl 6 ay ya da 2 yılık ön lisans mezunları için 2 yıllık mesleki deneyiminin olması gerekmektedir. Yani üniversite mezunu olmak yetmiyor. Segem belgesinin bulunması da başka bir kriter.
2019 yılı için TOBB levha kayıt ücreti 20 Bin TL olarak belirlenmiştir. Ofis kiralama, dekorasyon, demirbaşlar ve personel giderleri için de toplam olarak 45–50 Bin TL civarında bir maliyetle sigorta acentesi kurulup, toplamda 100 bin TL’lik. maliyet ile sigortacılık yapılabilinir. Acentecilik Faaliyetleri
Sigorta acentesi şubesi açmak, acente açmaktan daha kârlıdır. Sigorta acentesi açıldığından 10 Bin TL’ye kadar bir maliyeti gözden çıkartmak zorundasınız. Sigorta acentesi şubesi veren acentelerle görüşüp, şube başı 10 bin TL ile 25 Bin TL arasındaki teminatı verip, poliçe kesmeye başlayabilirsiniz.
Not: Bu sektörde yeni bir iş kurmaya karar verdiyseniz, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan sigorta acenteliği iş planı içeriğini incelemenizi öneriyoruz.
Sigorta Türleri Nelerdir?
Kasko Sigortası
Hırsızlık, kaza, yanma, çarpılma, çarpma ve çalınma durumlarına karşı aracın güvence altına anılmasını sağlayan bir sigortadır. Kasko sigortası aracı ve bütçeyi garanti atına alır yani trafik sigortasından farklıdır. Yani zararlar finansal olarak garanti altına alınır.
Trafik Sigortası
Kasko sigortasından farklı olarak kaza sırasında karşı taraf ya da 3. kişilerde meydana gelen araç ve bedensel hasarları güvence altına almaktadır. Türkiye’deki bütün motorlu araçların trafik sigortası yaptırması zorunludur.
Özel Sağlık Sigortaları
Hastalık ya da kaza neticesinde meydana gelebilecek tüm sağlık problemlerinde masrafların karşılanmasını sağlayan sigorta çeşididir. İhtiyaç olan teminatlar da sigortaya dâhil edildiğinde yer ve hava ambulansı gibi hizmetlerden de yararlanabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)
Devletinde özellikle çalışanlarda zorunlu kıldığı BES, yani bireysel emeklilik sistemi, birikimlerin değerlendirilerek ya da maaşlardan cüzi bir miktarının kesilerek ikinci bir emeklilik için garanti altına alınmasıdır. Bireysel Emeklilik Nedir?
Konut Sigortası
Konutları hırsızlık, yangın, su baskını ve yıkılma gibi olaylara ve afetlere karşı güvence altına alan ve bu gibi olumsuz durumlarda meydana gelen zararları sizin adınıza karşılayan sigorta türüdür. Sigorta taksitlendirmeleri aylık ya da yıllık olarak yapılabilir. Konutlarda çıkan olumsuz durumlarda en çok evdeki eşyalar zarar görür. Bu nedenle konut sigortasına az bir ek ücret ödeyerek eşyalarınızı da güvence altına alabilirsiniz.
Yıllık Hayat Sigortası
Hayat sigortaları, kişilerin yaşamlarını kaybetme riskine karşılık, kendisinin vefatından sonra ailesini güvence altına aldırmak için yaptıkları sigortalardır. 18–65 yaş arası herkesin yaptırabileceği hayat sigortası bir yıl süre için yapılır ve her sene yenilenir. Yıllık hayat sigortasında prim tutarı ve teminat miktarı kişiden kişiye değişmektedir.
Yıllık hayat sigortası vefat durumu dışında kaza sonucu tedavi teminatı, kaza sonucu gündelik teminat, hastalık sonucu tam maluliyet ve kaza sonucu tam/kısmi malul kalma teminatlarına da sağlamaktadır.
DASK (Zorunlu Deprem Sigortası)
Türkiye’nin deprem bölgesi olduğunu göz önüne alırsak deprem sigortasının önemini kavramak gerekir. DASK sigortası, deprem sonrasında meydana gelen maddi zararların karşılanması amacıyla yaptırılan sigortadır. 2012 yılından sonra tüm konutlar için DASK zorunlu hale getirilmiş, elektrik ve su abonelerinin açtırılması için deprem sigortasının yaptırılması zorunlu kılınmıştır.
Seyahat Sigortası
Seyahat sırasında ve sonrasında, yurt içi ve yurt dışı seyahatlerde meydana gelebilecek kaza, valiz kaybolması ve hastalık gibi riskleri güvence altına alan sigorta türüdür. Seyahat sigortası en az 1 hafta en çok 1 yıllık yaptırılabilir. Yolculuk iptali ve uçağın gecikmesi gibi durumlarda, sigorta poliçe sahibini ekonomik etkilerden büyük ölçüde korumaktadır.
Not: yazı içerisinde belirtilen tüm rakam ve sayılar günümüz şartları ile değişkenlik gösterebilir.