Yatırımcı Arıyorum

Şirket Bütçesi Nasıl Hazırlanır?

Şirket Bütçesi Hazırlamak

Birçok kuruluş bütçesindeki her liranın ve kuruşun nereye gittiğini ve ne kadarını faaliyetlere harcaması gerektiğini bilmek ister. Bu nedenle de her yıl bütçesini hazırlama yoluna gider. Böylece kurumsal olarak şirketin nakit akışını takip edebilir ve parayı en büyük etkiyi gösterecek biçimde yönlendirir. İster yeni kurulan başlangıç seviyesinde olan bir şirket olsun ister yıllardır sektörde yer alan bir işletme olsun her işletme için bütçe son derece önemli bir unsurdur. Birçok şirket, gelecek yıl için gerçek sonuçlarını değerlendirirken karşılaşma yöntemi olarak bütçeyi baz alır. Bu durum göz önüne alınarak şirketler değerlendirme yöntemi olarak bütçe hazırlar. Bütçe, paranın aylık ya da yıllık olarak nereye harcandığını gösteren detaylı bir plan olarak tanımlanabilir.

Bir bütçe, şirketin en büyük yardımcılarından biri olduğunu unutmamanız gerekir. Bütçede ne kadar para kazanmayı beklediğinizi tahmin eder, elde ettiğiniz geliri neye harcayacağınızı planlarsınız.  Böylece yılsonunda planınız ve gerçekte olan arasındaki farkı görebilirsiniz. Bütçe hazırlarken dikkat edilmesi gereken birkaç temel unsurun göz önünde bulundurulması gerekir.

Bu temel unsurlar aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Bütçe varsayımlarınızı güncelleyin: Son bütçenizi baz alarak gelir ile ilgili beklenti ve tahminlerinizi güncelleyin.
  • Olası risk ve darboğazları gözden geçirin: Şirketinizin daha fazla satış yapmasını ve daha fazla gelir elde etmesini engelleyen risklerin ve darboğazların kapasitesini belirleyin ve bu durumun şirketin gelir artışını nasıl etkileyebileceğini de hesaplamanız gerekir.
  • Mevcut finansman durumunuzu belirleyin: Mevcut finansman durumunuzu belirlemeniz ve bütçeleme döneminde kullanılabilecek en olası para miktarını da tespit etmeniz gerekir.
  • Olası maliyet Noktaları: Gelecek bütçe döneminde olası ticari faaliyetlerinde herhangi bir maliyetin ortaya çıkıp çıkmayacağını belirleyin ve bu maliyetlerin miktarı ve hangi faaliyetlerde oluşacağını tanımlamanız gerekir.
  • Bütçe paketinizi oluşturun: Geçtiğiniz yılda kullandığınız bütçe şablonunu ve temel bütçelemeyi kopyalayın. Tüm yıllık cari bilgilerinizive bugüne kadar olan giderlerinizin yanı sıra yaklaşan bütçe yılı için beklediğiniz finansman sınırlarını belirten bir rapor hazırlayın.

İyi Bir Bütçe Nasıl Hazırlanır?

İyi bir bütçe hazırlamak şirketleri birçok olası ekonomik riskten korumayı sağlayan bir yapıdır. Bu nedenle her şirket bütçe hazırlama ve bütçe oluşturma konusunu ciddiye alır. İyi bir bütçe nasıl hazırlanır? Sorusunun yanıtını yazımızda bulabilirsiniz. İyi bir bütçe basit ve esnek yapıda olan bütçelerdir. Koşulların değişmesi durumunda ise bütçeniz size her zaman nerede olduğunuzu net bir şekilde gösterecek biçimde esneyebilme özelliğine sahip olmalıdır. İyi bir bütçe 5 temel unsuru içinde barındırır.

Bu temel 5 unsur aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  1. Tahmini Geliriniz: Şirketin mal ya da hizmet satışından elde etmeyi beklediği miktardır. Kısacası, hedefinize ulaşmak için ne harcarsanız harcayın tahmini geliriniz sonunda kasanızda kalan nakit para olarak tanımlanabilir. Bütçe yapma aşamanızda bu unsur ilk sırada ve satırda yer alır. Tahmini geliriniz geçen yılın rakamlarına dayandığı gibi yeni bir girişim iseniz sektör ortalamalarına dayalı olarak da hesaplanabilir.
  2. Sabit Maliyetler: İyi bütçede olması gereken unsurlardan biri olan sabit maliyetler; kira, sigorta vb. değişmeyen düzenli maliyetler olarak bilinir.
  3. Değişken Maliyetleriniz: Değişken maliyetler üretim ya da satış hacmine göre değişkenlik gösteren maliyetlerdir.   Satılan malların maliyetleri yanında işletmenin ürünü ya da satın alınma le ilgili herhangi bir maliyetle de ilgilidir.  İyi bir bütçe planı,  maliyetler için ne harcamayı umduğunuzun da bir özeti sayılır. Çalışanların maliyeti hem sabit hem de değişken maliyetlere dâhil edilebilir. Ana ekibin maaşları sabit maliyet sayılırken dönemsel çalışanların maaşı değişken maliyetlere dâhil edilir.
  4. Tek seferlik Maliyetler: Şirketin rutin ve olağan olarak işlerin dışında kalan maliyetler tek seferlik maliyetler olarak adlandırılır. Bu maliyetler genel olarak başlangıç maliyetleri ve başlatma ve araştırma ile ilgili diğer maliyetler olarak da tanımlanabilir.
  5. Nakit Akışı: İyi bir bütçede bir işletmeye giren ve çıkan paranın tamamında nakit akışı denir. Belirli bir süre içinde işletmeye giren paranın çıkan paradan daha fazla olması durumu pozitif nakit akışı olarak tanımlanır. Nakit akışı, belirli bir sürenin başında ve sonunda mevcut olan para miktarını çıkararak hesaplanır.

Tüm bu unsurları düzgün bir biçimde değerlendirilerek hazırlanan bütçe en iyi bütçeler arasında yer alır.

İşini Yeni Kuranlar İçin Bütçe Nasıl Yapılır?

İşini yeni kurmak isteyen girişimcilerin işletmeleri için bir bütçe planı yapmaları faydalı olur. Yeni işe başlayacak olan şirketlerde geçmişle ilgili veriler bulunmadığından gelir ve giderlere ait en iyi tahminleri kullanarak bütçeyi oluşturmanız gereklidir. Peki, bunu nasıl yapacaksınız? İlk olarak bir ürün envanteri yapmanız gerekirken aynı zamanda da verdiğiniz hizmetleri de planlamanız şarttır. Bunun yanı sıra neden bir bütçe oluşturmak için zaman harcadığınıza gelirsek bu sorunun cevabı oldukça basittir. Banka finansmanına ihtiyaç duymasa bile her yeni ve devam eden şirketler için olası risklerin minimuma indirilmesi ve şirketin daha fazla para kazanmasının yolunu da açabilir. Ayrıca bir bütçe planına sahip olmak yeni işletmenizin başlangıç iş planı için çok önemli bir unsur olarak karşınıza çıkar. Yeni bir şirketin bütçe planını yapmadan önce kendinize sormanız gereken bir düzine sorular bulunur.

Bu soruları ise sırasıyla aşağıda bulabilirsiniz:

  1. İşletmenin kapılarını açabilmesi için neye ihtiyacınız var?
  2. Kesintisiz olarak sabit ve değişken maliyetleriniz ne olacak?
  3. Maliyetleri düşük tutmak için neler yapmalı ya da yapmamalısınız?
  4. Dışarıdan destek olacak biçimde ne alabilirsiniz?
  5. Dekorasyon olmadan ne yapılabilir?

Bütçe planlamak, iş planının önemli bir unsuru olduğunu da aklınızdan çıkarmamanız esastır. Bütçeyi planlarken, olması gerekenleri minimumda tutmanız gerekir. Böylece iş kurma aşamasında ne kadar az girdiye ihtiyacınız olursa şirket o kadar hızlı kar etmeye başlar. Düşük Bütçeli  İşletmelerde Pazarlama Stratejileri

Yeni Girişimlerde Bütçe Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeni girişimlerde bütçe planlamaları daha önceki yıllarla ilgili veriler bulunmadığından tahminlere dayalı olarak yapılır. Ancak yeni girişimlerde bütçe planlaması yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç özellik bulunur. Bu özelliklerin başında ise, şirketinizin ilk gününde ne yapacağınızı belirlemeniz gerekir. İlk gün bütçe derken işyerinizin bulunduğu yerin tesis maliyetlerini bilmeniz önemlidir. İster ofis kiralama, mağaza ya da bina satın alınması gibi maliyetler tesis maliyetlerinin içine dâhil edilir. Ancak home Office yani evden çalışmayı tercih ediyorsanız tesis maliyetiniz olmayacaktır. Konumunuza göre değişmekle birlikte işin başlaması için mobilya, ekipman, bilgisayar vb. sabit varlıkları içerir. Diğer dikkat etmeniz gereken konu ise aylık sabit ve değişken giderleri tahmin etmektir. Sabit giderler değişmez ve müşteri sayısına da bağlı değildir. Bu nedenle sabit giderleriniz hakkında bilgili olmanız gerekir.

Not: bu aşamada ayrıntılı ve özel bir çalışmaya ihtiyaç duyarsanız Kobi Vadisi editörlerinden profesyonel destek alabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için; Maliyet Analizi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Yeni girişimlerde dikkat edilmesi gerekenler arasında üçüncü sırada ise aylık satış hacminizi tahmin etmek gelir. Bunun içinde üç farklı durum değerlendirmesi yapabilirsiniz. Örneğin, ilk yıl satışlarınız için en iyimser tahminde bulunarak en iyi durum senaryosu yaratabilirsiniz. İkinci olarak çok az bir satış yapacağınızı düşünerek en kötü senaryoyu düşünebilirsiniz. Muhtemel olan ve en doğru senaryo ise en iyi ve en kötü senaryo arasında bir yerde duran senaryodur. En son olarak da bütçenizde dikkat etmeniz gereken unsur tahmini aylık nakit akış tablosudur. Bu unsurlar en iyi bütçe planına sahip olmanızı sağlar.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments