Yatırımcı Arıyorum

Şirketimi Satmak İstiyorum

Şirketimi Satıyorum

Şirketinizi satmak durumunda kalmış olabilirsiniz. Yeterli kazancı sağlayamadığınız için ya da özel nedenler sebebiyle firmanızı satışa sunmak istiyor olabilirsiniz. Şirketimi Nasıl Satabilirim? Şirketime ne kadar teklifler alabilirim? Gibi sorularınızı cevaplamaya çalışacağız.

Öncelikle şirketinizi satma durumuna geldiyseniz gerçekten çok zor bir aşamadasınız demektir. Çünkü eğer bir şirketiniz varsa, bu şirkete zaten bir emek harcamışsınız demektir. Bu yüzden şirketinizi satma kararını aldıysanız ilk kurma aşamasında ne kadar emek verdiyseniz, satarken veya devrederken de emek harcamanız gerekiyor.

Şirketinizi/firmanızı satmamak için son çabaları gösterdiniz mi yoksa artık çare kalmadı mı?

Eğer şirketin gerçekten ilerlemeyeceğini düşünüyorsanız satmak / devretmek / elden çıkartmak en mantıklı olanıdır. Lakin biraz daha çaba ile ya da biraz daha yatırım ile halledilebilecek bir durumdaysanız satmak yerine yeni çözüm yollarına da bakabilirsiniz. Bu konu ile ilgili size: şirkete ortak bulmak adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Türklerin meşhur bir sözü vardır: yuvayı kurmak günler sürer, bozmak ise 1 dakika. Elbette kimse istemez şartlar elverdiği sürece şirketini satmayı lakin gerçekten de artık başka yol kalmadıysa, sonraki adımlara geçmenin zamanı gelmiştir.

Şirketi Satarken

Şirketinizi büyütmek için yaptığınız onca çalışmadan sonra satmaya karar vermenin sizin için elbette çok zor olduğunu biliyoruz. Şirket hissenizi de satabilirsiniz. Türkiye’de ki birçok şirket satışında satış raporlarının gerçeği yansıtmadığını biliyoruz. Örneğin, şirketi satan kişi olarak, alıcıya hazırlanan raporda; “Aylık 50.000 TL net kar” , “Fazla çalışana gerek yok makineler hallediyor” gibi … raporlar hazırlanabiliyor. Bir şirket alırken de bunlara dikkat etmek gerekir. Çözüm yollarını araştırdınız ve en son çare olarak yine şirketinizi satmaya karar verdiniz diyelim. O zaman yapmanız gereken birkaç şey ve dikkat etmeniz gereken birkaç püf nokta var.

Bunları inceleyecek olursak; Şirketinizi satmadan önce şirketinizi detaylı bir biçimde anlatacak raporlar hazırlayın. Sahte raporlardan kaçının, alıcı kişiler bunu anlar. Doğru raporlarınızı şirket ismi, amacı, karı, gideri, çalışanı, üretimi, kapasitesi ve pazarlaması gibi konuların detaylıca anlaşılır şekilde anlatıldığı bir rapor hazırlayın. Şirketinizin büyüklüğüne ve bulundurduğu mirasa göre fiyatını belirleyin. Belirlediğiniz fiyat gerçekçi olmalıdır. Aksi takdirde satış aşamasında sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bu sıkıntıları yaşamamak için ortaya mantıklı bir fiyat çıkarmalısınız. Şirketinizi alacak olan kişi gerekli incelemelerde bulunacaktır. Alıcının sorabileceği bütün sorulara cevap verebilir bilgiye sahip olmalısınız. Alıcı kişi haklı olarak size her türlü detaylı bilgiyi soracaktır. Bu sorular basit sorulara olmayacaktır. Şirketinizin en küçük bir detayını kadar sorup, sizi zorlamak isteyecektir. Bir nevi sınav gibi düşünün. Sınavı geçerseniz, şirketinizi satabilirsiniz. Satacağınız şirket iflas eşiğinde mi? Zarara uğradığınız için mi satıyorsunuz? Bu gibi sorunlar eşliğinde şirketinizi satılığa sunacaksanız, şirketinizin değeri muhtemel olarak elbette ki düşecektir. Eğer ki farklı sorunlar nedeniyle satıyorsanız, şirketinizin tam değeri değişmeyecektir. Bu sebepler; yeni projelere girişim ya da kişisel sebepler olabilir. Lakin şirketinizi alacak olan kişi şirketinizi ne sebeple satmak istediğinizi soracaktır. Şirketinizin satış sebebini açık bir dil ile alıcıya sunmalısınız. Şirketinizi alacak kişi ile aranızda güven bağı oluşmalıdır. Kendinize alıcıyı güvendirebilmelisiniz.

Şirketi satma aşamaları ve sonrası

Firmamı satıyorum, alıcı buldum, paramı aldım, hayırlı olsun… gibi bir çalışma maalesef mümkün değil. Kısaca özetleyelim: öncelikle bu konu şirketinizin şahıs, limited, anonim olmasına göre değişkenlik gösterebiliri. Şirketinizi ilk kurma aşamanızda nasıl resmi olarak birçok devlet kurumu ile görüştüyseniz satıp / devrederken de maalesef bu adımlar tekrar gerekli. Şirketin kapanışı veya devroluşu hepsi birbirinden farklı içeriklerdir. Mutlaka bu aşamada uzman bir kişiden (örn: muhasebeniz, mali müşaviriniz) destek alın. Aksi takdirde kendi bildiğiniz ve hatalı bir yol varsa sonraki dönemde çok ciddi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.

Yaşayabileceğiniz sorunlar: Vergi borçları, sgk borçları, abonelik borçları, personeller tarafından açılabilecek iş davaları, sözleşmesi olan karşı tarafların açabileceği davalar gibi vb.

Unutmayın: siz şirketi elden çıkarıyorsunuz ama, şirketin sahibi sizsiniz. Şirket kapansa veya satılsa bile bahsedilen sorunlar ile yüzleşecek olan yine sizsiniz. Bu yüzden: şirket satış aşamasında yeni bir yatırımcı bulma kadar, işin resmi yönlerini de halletmeniz oldukça önemlidir.

Şirketimi Nasıl Satabilirim?

Şirketinizi satmak için artık çok fazla uğraşmanıza gerek yok. Çünkü Kobi Vadisi olarak sizlere çok kolay bir satış/pazarlama hizmeti sunmaktayız. Kobi Vadisi platformunda bulunan şirketimi satmak istiyorum adlı sayfayı ziyaret edip firmanızın satış/pazarlama ilanını anında verebilirsiniz. Tek yapmanız gereken: şirketinizin bütün detaylarını ilanınıza ekleyin ve birbirinden farklı yeni yatırımcılara ulaşın.

İlanınız yayına alındıktan sonra sizin yapmanız gereken tek bir şey kalıyor; o da gelen yatırımcı taleplerinden en doğru alıcıyı seçerek şirketinizi satmak olacaktır.


bayilik veren firmalar

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments