Yatırımcı Arıyorum

Şirketler İçin Bürokrasi Modeli

Bürokrasi Nedir?

Öncelikle bürokrasi kelime anlamı olarak; bir yerde en alttan en üste doğru sıralanmak anlamına gelir. Yani bürokrasi sizi rütbe, makam, yetki gibi sıralamalara göre sıralayan, yazılı olan ya da olmayan bir sistemdir. Şirketlerde de insanlara verdiğiniz görevlere ve makamlara göre ister istemez bir bürokratik sistem oluşturursunuz.

Fakat bu sistemin yatay ya da dikey olacağı sizin seçiminize kalmış durumda. Dikey bürokrasi insanları kesin çizgiler ile makam sıralamasına sokarken yatay bürokrasi olabildiğince esnek ve şeffaf olmaya çalışıp insanları yakınlaştırmayı ve birbirleri arasında olabildiğince bilgi alışverişi yapmalarını sağlamaya çalışır. Bu iki seçenek size tercih olarak sunulurken ikisinin de birbirlerine göre avantajlarını ve dezavantajlarını incelemeli ve buna göre bir seçim yapmalısınız. Gelin, kısaca iki seçeneği de inceleyelim.

Yatay Bürokrasi

Amaç olarak insanların arasındaki sınıf farklılığını olabildiğince aza indirmeye çalışan bu yapılanma şekli istisnalar hariç yönetim ile çalışanı da birbirine yakınlaştırır ve şeffaf olma gereksinimini de beraberinde getirir. Yani yatay bürokrasinin işlediği bir şirkette yöneticiyseniz kendinizi tüm çalışanların ortasında masaya oturmuş toplantı yapıyorken de bulabilirsiniz.

Avantajları

Yatay bürokrasi temelinde özgürlük ve rahatlık temalarını barındırdığı için insanların herhangi bir durumda, saygıyı elden bırakmadıkları sürece, kasmalarına gerek kalmadan çalışmalarını sağlar. Bu durum da insanların rahatça daha kaliteli işler yapmasını sağlar. Bu noktada dezavantajlar kısmında bahsedeceğimiz kontrol mekanizmasını olabildiğince iyi çalıştırmalısınız. Böylece insanların işlerini kaliteli bir şekilde icra etmelerini sağlarken şımarmalarını engellemiş olursunuz.

Bir karar alınacağı zaman, çok özel bir durum yoksa, şeffaflığın getirisi olduğu için şirket çalışanları ile de paylaşılacağı için olabildiğince fazla insandan fikir alma imkanına sahip olacaksınız. Ne kadar çok beyin o kadar fazla seçenek ve o kadar fazla doğru karar demektir.

İster istemez yaratmış olduğunuz iş ortamı ile daha kaliteli iş yapan insanları daha düşük maaşlarla işe alabilme fırsatı bulabilirsiniz. Çalışanların sadece maaşlarına bakmadıklarını; çalışma ortamı ve saatleri, patron ilişkileri gibi etkenlerden de etkilendiklerini aklınızdan çıkarmayınız. Şirket Yapıları

Dezavantajları

Esneklik beraberinde şımarıklığı getirebilir. Bu durumun önüne geçebilmek için gerekli önlemleri almalısınız. Siz ne kadar çalışanlarınız ile iyi geçinseniz de onları denetleyecek sert mizaçlı insanları da bulup şirkete entegre etmeye çalışın. Bu sayede insanlar sizinle ne kadar güzel ilişkiler kurarlarsa kursunlar korkmaları gereken insanların da kendileri ile aynı şirkette olduğunu bilirler. İşe alma ve kovma süreçlerini bu oluşturduğunuz kuruma bağlayabilir, esnek olurken de liyakatten uzaklaşmamış olursunuz. Ne kadar öyle olmasa da arada sırada bu kurumun verdiği kararların sizin yetkilerinizi sınırladığını ve bu kurumdan korktuğunuzu da şakayla karışık insanlara hissettirebilirsiniz. Bu durum oluşturduğunuz kurumun gücünü çalışanların gözünde daha da arttıracaktır.

Esneklik bilgi hırsızlarına kapı açabilir. Esnek olacağız derken tüm bilgilerinizi ve projelerinizi de önünüze gelen insanla paylaşmayın. Esnek olduğunuzu çalışanlarına hissettirmek için küçük projeleri ve toplantıları onların katılımıyla yapabilirsiniz. Fakat önemli kararlarınızı güvendiğiniz insanlarla birlikte alın ve aradaki dengeyi iyi kurun.

Dikey Bürokrasi

Dikey bürokrasi de durum yatay bürokrasinin tam tersi olup tüm makam ve mevkiler keskin sınırlarla belirlenmiş durumdadır. Kararlar tamamen yönetim kurulunda alınıp çalışanlara her şey kesinleştikten sonra sadece ilgili kuruma olmak üzere aktarılır. Saygı ve profesyonellik çok önemlidir. Hatalar çok daha kötü sonuçlar doğurabilir. Şirkete ciddi bir ortam hakimdir.

Avantajları

İnsanlar ciddiyetin ve disiplinin verdiği etkiyle daha profesyonel işler yapmak için her şeylerini feda edebilecek psikolojidedirler.

Ciddiyet ve saygı ortamının hakim olmasından dolayı insanlar hata yapmaktan çok daha fazla kaçarlar.

Dezavantajları

İnsanları işlerini gönüllülük ve eğlenerek yapmak yerine işlerini kaybetmekten korktukları için bir zorunluluk olarak yaparlar. Bu durum da ne kadar yaptıkları işleri hatasız ve profesyonel yapmalarını sağlasa da yaratıcılıktan ve sevgiden uzak kalmalarını sağlayacaktır.

Yeni çalışanlar size korku ile birlikte gelecekler. Başardığınız işler için sizinle çalışmayı isteyecek fakat sizden her zaman çekineceklerdir. Bu doğrultuda işlerini her zaman tam motive olarak yapmayacaklar, kaytarmak için yer arayacaklar.

Bürokratik Sistemler

İki bürokratik sistemi de avantajları ve dezavantajları ile inceledik kendi sektörünüz, karakteriniz ve yaptığınız işe göre bu sistemlerden biri seçebilir, kendinize göre esneterek uygulayabilirsiniz.

Bu noktada kendinize sormanız gereken yegane soru ise kuşkusuz: “Sizin için profesyonelliğin mi önemli olduğu yoksa özgürlüğün mü?”


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumunuz