Yatırımcı Arıyorum

Solucan Gübresi Üretimi Yapmak

Solucan Gübresi Üretmek

Ülkemizin ekonomik yapısı itibarı ile büyük bir yeniden yapılanma içinde olduğu göz ardı edilemez bir gerçek. Ana karakteri tarım olan ülkemizde tarım ihmal edilmiş kimyasal gübreler ve diğer hatalı uygulamalar nedeni ile topraklarımız gücünü kaybetmeye başlamıştı. Verimli tarım alanlarının yeniden oluşturulması topraklarımızın canlandırılması için yeni yöntemler geliştiriliyor bu yöntemlerin her gün bir yenisi hayata geçiriliyor.

Devletimiz bu konuda çok hassas. Açılan tarım okulları, çiftçilik kursları, çiftçiyi bilinçlendirme eğitimleri, tarım ve hayvancılık alanında girişimde bulunacak kişilere KOSGEB desteği gibi pek çok destek ve hizmet söz konusu.

Tarım deyince toprak, toprak deyince doğanın dengesini sağlayan canlılardan solucanlar geliyor akla.

Toprağı karıştırarak havalanmasını gerçekleştiren, yüzeye yapılan uygulamaların toprağa karışıp etki etmesini sağlayan tabiat ananın sağlıklı yaşama armağanı solucanlar. Tüneller açıp eğimli alanlarda yüzey suyu akışını azaltarak erozyonu önlemede dahi katkı sağlayan doğa dostu minik canlılar.

İngiltere de yapılan bir araştırmaya göre bu yüzyılın çevre koruyucusu olarak solucanlar gösterilmiş.

Araştırmalarda solucanların toprağı yutup tekrar çıkardıklarında bazı metallerin yapısında değişiklik olduğu tespit edilmiş böylece toprağın zehirli kısmını yok ettiği fark edilmiş.

Toprak solucanlarının bol olduğu tarım alanlarında bitkilerin veriminin fark edilir ölçüde artırdığı tecrübe edilmiş.

Solucan Humusu Nedir?

Topraklarımızın kalitesini artıran, zehrini yok edip verimini yükselten ‘’SOLUCAN HUMUSU’’ denilen ürün işte solucanın toprağı yiyip sonra çıkarttığı bu madde. Solucanlar toprakta ne kadar çok ise toprağın iyileştirilmesinin ve veriminin artmasının da o kadar hızlı ve çok olacağını uzmanlar aktardıkları bilgiler arasında ifade ediyor.

Ziraat odası ve Tarım Bakanlığı’nın çalışmaları neticesinde eski yöntemlerin kullanılmaya başlandığı belirtilirken artık kimyasal gübre yerine doğal gübreleme ve temiz toprak temiz mahsul ile sofralarda tamamen organik sağlıklı yiyeceklerin yerini alması amaçlanıyor.

Solucan gübresi üretimi ya da solucan yetiştiriciliği, doğal gübre üretimi ve temiz verimli toprak çalışmasında konuya ilgi duyan girişimci adaylarına devlet desteğini de alabilecekleri yepyeni bir iş alanı sunuyor.

Gübrenin toprağa dönüştürülmesinin ilk izlerine dünyanın en eski yazıtlarından Akad İmparatorluğundan kalma kil tabletlerde rastlanmış yine Çinliler 4000 yıl boyunca topraklarının verimini bu şekilde korumuş ve artırmışlar. Günümüzde hızlı ve yoğun kentleşme sanayileşmeye bağlı artan kimyasal kullanımı ve kimyasal atıklar çevresel dönüşümü gerekli kılmış klasik ve doğal yöntemlerin kullanılması yeniden gündeme gelmiştir.

Yapay Gübre Nasıl Ortaya Çıkar?

1860’da yapay gübre bulunur verimi artırıcı anorganik gübreler ile humusa gerek kalmadan bitki yetiştirilebileceği hatasına düşülür. Toprak sadece bir alan olarak değerlendirilir fakat birkaç nesil sonra fark edilir ki suni gübre kullanımı neticesinde bitkiler çoğalma özelliklerini kaybetmiştir. Bitki hastalıkları ve zararlıları artmış kimyasal atıklar gibi pek çok başka sorun ortaya çıkmıştır.

Bu durumda eski bir yöntem olan kom post lama yeniden önem kazanır ve daha da geliştirilmesinin yolları aranır. Modern kom post lama 1905-1934 yıllarında Hindistan’da gelişir.

Not: Bu sektörde yeni bir iş kurmaya karar verdiyseniz, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan solucan gübresi üretimi iş planı içeriğini incelemenizi öneriyoruz.

Kom post, ölü organik maddelerin içerdiği zararlı maddeleri öldürecek sıcaklıkta, yararlı maddelerin müdahaleleri ile sabit bir ürüne dönüştürülmesi olarak tanımlanıyor. Bitkilerin bir kısmı toprağa geri döner parçalanıp çürüyerek yeni minerale dönüşür bitkilerin yeni besin kaynağını oluşturur. Büyük ve küçük baş hayvan dışkısını toprağa bırakır, ölür toprağa karışır Kom post hale gelir.

Solucan Yetiştirmek

Solucan yetiştirmeye ve gübresini üretmeye istekli girişimci adayları gübrelerini analiz ettirmek durumundalar sonuç Tarım Bakanlığı kriterlerine uygun çıktığında lisans alabildikleri ifade ediliyor.

Solucan gübresini üretici nerede pazarlayacak sorusuna gelince, organik üretim yapanlar, seracılar, fidancılar, meyve sebze üreticileri gibi tarım ile ilgili alıcılardan söz edilebilir.

Uygun koşullarda hazırlanıp paketlendiğinde 3 yıl raf ömrü olan bir ürün olduğu belirtiliyor. Topraklarımızın yeniden canlandırılmasının ve buna bağlı olarak organik tarımın hedeflendiği bu dönemde Pazar’ı olan zarar etme olasılığının doğru planlama ile pek mümkün olmadığı kazanç getirecek gelişen organik tarım faaliyetlerinin vazgeçilmez ürünü olarak umut veriyor.

Çiftçiler ile direkt iletişime geçmek bol numune dağıtmak satışı artırmak için önerilen yöntemler arasında.

Şu ana kadar üretilen solucan gübresinin, ülke genelinde ki ihtiyacın %5’ini karşıladığı bilgisi göz önünde bulundurulduğunda rekabeti nerede ise olmayan ciddi bir pazar payından söz etmek mümkün.


bayilik veren firmalar

kobi vadisi

Yorumunuz