Yatırımcı Arıyorum

Soru Sorma Kültürünü Biliyor Muyuz?

(makale içeriğini okuduktan sonra, alt alanda videoyu izleyebilirsiniz)

Doğru zaman da doğru yerde doğru soruyu insanlara hoş bir hitap şekliyle yöneltmek bir yetenek, teknik ve strateji becerisi gereklidir. Bu davranış stilini herkesin doğru düzey de gerçekleştiğini söylemek pek mümkün değildir. Gündelik hayatta yaşanılan ve oluşan gelecek kaygıları, gerginlikler, stres ön yargı ve kişilerin birbirlerini yanlış anlaması gibi durumlardan sonra davranışları da etkilenerek vermeyecek tepkileri yansıtmış olabiliyorlar. Bu tarz durumlar da kendini iyi hissedilmiyorsa soru sormaktan kaçınmak mantıklı bir yol olacaktır.

Soruları karşı tarafa yönlendirirken iyi bir hitap şekli, ön yargısız bakış açısı, doğru beden dili, doğru yaklaşım tarzı  gerekli ve imada bulunmadan net olarak akıldakini yöneltmek unsurlardan oluşurken ses tonumuz dahi konuşma anın da yada soruları yönelttiğimiz zaman büyük oran da önemli olacaktır. Soru sorarken aslında akıllar da olan soruyu yöneltmek gereklidir. Kafa karışıklığı yaşamadan net bir şekilde ifade etmek gereklidir. Etkili iletişim kurularak karşıdaki kişinin algılayabileceği düzey de soruları yöneltmek önemli bir tercih olacaktır. Etkileyici hatta doğru düzey de iletişimin alt yapısı ve temeli iyi bir dinleyici anlayışlı olmaktan geçerken, başarılı olarak karşımızdaki kişiyle nasıl bir hitap şekliyle soruları yöneltmek için yardımcı olacaktır. Kullanacağımız yöntem ve teknikler doğru anlaşılır düzey de olması sorunun cevabını istediğimiz gibi almamız da büyük payı olacaktır.

Öncelikli olarak yapılması gereken gergin ortamdan uzaklaşmak sakin ve doğru psikoloji de olmak olacaktır. Konuşmaya başlamadan önce yönelteceğimiz soruyu aklımız da önceden planlamalıyız. Bahsedilen şey ezberlemek değil, doğru şekilde mi doğru soruyu mu soruyorum deyip karşı tarafa anlaşılır dile de ifade etmek gereklidir. Eğer ezberlemiş gibi soruları sorarsanız bu kez samimiyeti kaybeder doğallığını kaybeder. Soruları sorarken asıl sormak istediğimiz konun dışına çıkmamalı sormak istenilen soruyu net şekil de ifade edilmelidir.

Peki herkes bahsettiğimiz düzeyde mi sorularını karşı tarafa yöneltiyor?

Bazen kendine hislerine oluşan gerginliklere yenik düşebiliyor ama  çoğunluk olarak doğru şekilde sorularını düzgün bir ifade tarzıyla karşı tarafa sunuyor. İstenilen cevap alınır mı bilinmez ama soru sormak öylesine yapılmış iletişim tarzı ya da davranış şekli değildir. İnsanlar soruyu yöneltir ama alınan cevap önemlidir. Talep edilen cevabı almak isteniliyorsa soru şekli doğru hitap tarzı iyi düzey de olması çok önemlidir. Yanlış kurulan iletişim ve yanlış anlık davranışlar hoş olmayan olaylar ile sonuçlanması muhtemel olacaktır. Ülkemiz adına şunu diyebiliriz ki; hislerimize ve duygularımıza pek hakim olduğumuz söylenemez. Bu durum ilişkilerimize ve davranışlarımıza da yansımış olmaktadır. Konuşurken yada soru sorarken bu durumu yaşamımızın her anında değerlendirebiliriz, mantık çerçevesinde değil de daha çok anlık ruh halimize göre hareket etmekteyiz. Yapmamız gereken soruyu aklımız da tekrar düşünerek seçeceğimiz cümleleri yansıtacağımız davranışları gözden geçirmek gereklidir.


Soru Sorma Kültürünü Biliyor Muyuz? adlı makalemiz ile özdeşleşen, Amanda Palmer’in sunumuyla: “Sormanın sanatı” videosunu izlemenizi tavsiye ediyoruz. – (Video başladıktan sonra, ayarlar sekmesinin solundaki düğmeye basarak Türkçe alt yazılı olarak izleyebilirsiniz)


bayilik veren firmalar

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments