Yatırımcı Arıyorum

Sponsor Nasıl Aranır? Sponsorluk Dosyası Hazırlamak

Sponsor bulmada size fikir olması için sizinkine benzer etkinlikleri ve destekçilerini araştırabilirsiniz. Bu araştırma size, sizden önce diğer kuruluşların izlediği yolu gösterecek ve avantaj sağlayacaktır. Mesela, bir yürüyüş veya koşu etkinliği için sponsor arıyorsanız, bölgenizdeki diğer koşu etkinliklerine bakın ve sponsorlarının kim olduğunu tespit edin. Mesela etkinliğiniz doğada yapılacak atletik bir etkinlik ise spor markalarını bularak sponsor bulma şansını artırabilirsiniz.

Ya da bir müzik etkinliği veya konseri düzenliyorsanız, yerel radyo istasyonlarını, müzik yayınlarını ve benzer ilgi alanlarına sahip diğer girişimleri göz önünde bulundurmalısınız. Bir yemek etkinliği düzenliyorsanız da gurme dergileri, yemek ağı ve diğer büyük gıda şirketlerini düşünebilirsiniz.

Büyük bir şirket tarafından ticari girişimlerinizi, projenizi veya etkinliğinizin alınması daha fazla tanınmanıza ve sizin için fırsatların artmasına neden olabilir. Ancak, bir şirketin projenize dahil olmaları yani sponsor olmalarını sağlamak zor bir süreç olabilir. Profesyonel ve etkili bir şekilde sponsorluk aramak için birkaç basit adım vardır.

Bu adımlara beraberce bir göz atalım:

Potansiyel sponsorların bir listesini oluşturun

Potansiyel sponsorların büyük bir listesi olsa gerçekten harika olurdu değil mi? Ancak sponsor olduğunu bildiğiniz her kişiye ve şirkete soru sormak hiçte akıllıca bir yol değil. Oluşturacağınız liste, sponsorluk talebinizi gerçekten dikkate alacağını düşündüğünüz kişi veya şirketlerin yani potansiyel sponsorların bir listesi olmalıdır. Geçmişte sizin için sponsor olan şirketleri, sizinkine benzer başka fikirleri destekleyenler ya da bununla kişisel bir bağlantınız olan şirketlerin listesi olabilir.

Listenizdeki her şirketi veya kişiyi araştırın

Potansiyel sponsor hakkında arka plan bilgisine sahip olmak, sponsorluk kazanmanıza yardımcı olacak yol kat edilmesini sağlar. Potansiyel sponsorun size sponsor olmasının neden fayda sağlayacağına dair nedenler göz önünde bulundurulmalıdır.

Potansiyel sponsorun ihtiyaçlarını önceden tahmin edin

Potansiyel sponsorlarınızın hedeflerini öğrenirseniz, sponsorluğu nasıl yönlendirebileceğinize dair bir fikir edinmeye başlayabilirsiniz. Birbirlerine rakip potansiyel sponsorlardan yararlanmayı düşünebilirsiniz. Mesela şehrin batı yakasından bir spor mağazası zaten belli bir seviyede para bağlamışsa, bundan kasabanın Doğu tarafındaki spor mağazasına bahsedebilirsiniz, ipucu alacaklardır.

Sponsorluk Dosyası Hazırlamak

Bir görev beyanı hazırlayın

Bir sponsorluk paketi her zaman bir yönetici özeti veya sponsor olmasını umduğunuz etkinlik veya girişim hakkındaki görev beyanı ile başlamalıdır. Bu beyan, sponsorluğun neye fon sağlayacağını, sponsorluğu neden aradığınızı ve sponsor olmanın onlara nasıl fayda sağlayacağını ayrıntılı olarak anlatan 250 – 500 kelime civarında olmalıdır. Yönetici özetiniz, potansiyel sponsorun okumaya devam etmesini sağlama şansınızdır, bu yüzden iyi bir şekilde hazırlanmalıdır. Potansiyel sponsorun gerçekten onlar ve şirketleri hakkında bilgi edinmek için zaman ayırmış gibi hissetmesini sağlamak için kişiselleştirilmiş bir yazı olmalıdır. Bu aynı zamanda, potansiyel sponsora, ortaklık boyunca sponsorluk vaadinizi yerine getireceğinizi gösterecektir.

Konu hakkında ayrıntılı içeriğe ulaşmak için: sponsorluk dosyası adlı makaleyi incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Farklı sponsorluk seviyelerini belirtin

Potansiyel sponsorların her seviyede ne istediğinizi ve neden her seviyede sponsorlara ihtiyaç duyduğunuzu açıklayabilen farklı sponsorluk seviyeleri oluşturun. Potansiyel sponsorları iş modellerini, izleyicileri ve hedefleri hakkındaki bilgilerinizi kullanarak destekleyerek sponsorlukların onlara nasıl fayda sağlayacağını açıklayın. Basın kapsamı ve diğer tanıtım fırsatları hakkında argümanlar ekleyebilirsiniz.

Bir eylem çağrısı yapın

Harekete geçirme çağrınız, sponsorluk için sizi aramalarını isteyen ve size ya da iletişim bilgilerinize gönderdikleri bir form olabilir. Süreci ilerletmek için sponsorun yerine getirmesi gereken belirli bir görev olduğundan emin olun. Topu sahalarında tutun. İstediğiniz görevi tamamlamaları onlar için ne kadar kolaysa, evet demeleri de o kadar muhtemeldir.

Kısa ve öz hazırlayın

Akademisyenlere değil; pazarlamacılara, girişimcilere ve iş adamlarına yazı yazıyorsunuz. Bu, yazılarınızı akıcı, zekice, kısa ve net olmalıdır. Argümanınız da sponsorların iş avantajlarını ana hatlarıyla belirtin ve çabucak sonlandırın.

Sponsorluk Dosyası Gönderimi

Hazırladığınız sponsorluk dosyasını; mümkün olduğu kadar çok yere mail atalım diye düşünüyorsanız bu yanlış bir düşüncedir. Sadece sponsorluğunu alabileceğiniz ve şansı olan firmalara göndermeniz en doğrusudur. Ayrıca göndermeyi düşündüğünüz sponsor firmaların hepsine bu dosyaları toplu bir mail ile asla göndermeyin.

Kişiselleştirerek firma bazında gönderim hazırlayın. Gönderi yaptıktan birkaç gün sonra ilgili kişiyi arayarak ulaşıp ulaşmadığını takip etmeniz şirket profilinize olumlu puan ekler.

Projeniz, içeriğiniz, takımınız, kulübünüz veya sponsora ihtiyaç duyduğunuz herhangi bir durum için ne yapmanız gerektiğini biliyor olmalısınız. Peki sponsoru nasıl bulacağınızı biliyor musunuz?

İşte tam bu aşamada size en büyük destekçi: Kobi Vadisi. Tek yapmanız gereken Sponsor Arıyorum sayfasını ziyaret edip hızlı bir şekilde sponsorluk ilanı vermeniz gerekiyor. Ardından ilanınızı kontrol edip yayına alıyoruz. İlgili ilanınıza yatırım yapmak isteyen tüm yatırımcılara ve şirketlere ulaştırıyoruz.


İş Planları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments