Yatırımcı Arıyorum

Sponsor Nedir?

Bir; sanat, kültür, spor ve eğitim etkinliği gibi vb. çalışmalara ait yapılan giderlerin bir kısmını veya tamamını bağış yoluyla karşılayan, bu sayede kendi firma ile kuruluşunun tanıtımını yapan, destekleme amaçlı faaliyet gösteren kişi ya da kuruluşlara sponsor denir.

Sponsorluk maddi olanaklarla karşılanacağı gibi ürün ya da hizmet olarak da sunulabilir.

Kısa bir örnek verecek olursak, bir dizi çekiminde bir giyim veya ayakkabı firması sponsor olabileceği gibi, bir yemek firması da yemek ve içecek ikramıyla sponsor olabilir. Sadece kişi veya kuruluşlar değil, devlete bağlı kurum ve kuruluşlar da sponsor olabilir.

Tüm sektörlerde yoğun bir rekabet ortamı mevcuttur. Sponsorluk bir başka deyişle, bir firma ya da kuruluşun, bir bakıma itibar artırma ve piyasadaki yerini sağlamlaştırarak kar elde etme amacında olan bir sistemdir.

Kimlere Sponsor Olunur?

Spor takımları, diziler, sinema filmleri, piyasaya çıkacak albümler, konserler, fuarlar ve organizasyonlara, öğrencilere, farklı iş projelerine sponsor olunabilir. Günümüzde sponsorluk önemli bir yapı haline gelmiştir. Bir markanın geniş kitlelere ulaşması için sponsorluk etkili bir araçtır.

Sponsorluk günümüzde en fazla dizi-film piyasasında daha çok faaliyet göstermektedir.

Sponsorluk Çeşitleri

Dizilere Sponsor Olmak

Dizi sektörü dünyadaki en gelişmiş iş sektörlerden biri. Türkiye’nin de dizi cenneti olduğunu varsayarsak, dizi piyasası her zaman en çok hareketli sektörlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Uzun dönemli diziler 5–6 hatta 10 sezona kadar devam ederken bazı dizilerin yayın hayatı 5–6 bölümde sona eriyor. Bunda dizilerin astronomik fiyatlara kadar çıkan maliyetlerinin rolü çok büyük. Bu sebepten yapımcı firma ya da kanallar sponsor arayışı içine giriyor.

Başrol oyuncularının yüksek ücretleri, yardımcı oyuncuların ücretleri, personel maaşları, dizilerde kullanılacak mekânların ve araçların kiralanması, teknik ekip giderleri, yemek hizmetleri vs. Bir dizi çekimi tüm bu maliyetlerle devam etmektedir. Uzun soluklu dizilerde bu maliyetler sürekli olarak artmaktadır. Yapımcı ya da yayınlayan kanal bu masraflarla başa çıkamadığı takdirde diziyi yayından kaldırma kararı alabilir bu da pek çok kişinin işsiz kalması anlamına gelir.

İşte tüm bu maliyetleri azaltmak için devreye giren sponsorluk hizmetleri biraz olsun bu maliyetleri rahatlatma amacını da sağlar. Bir yemek firması ekibin yemek ihtiyacın karşılayabilir ya da bir kıyafet üretici firma dizideki oyuncuların kıyafetlerini üstlenir. Bunun karşılığı olarak dizinin sonundaki logolarda firmaların kartvizitleri yayınlanır. Ya da firmanın bir ürünü senaryoya dâhil edilir. Dizinin reklâma girişinde, sunar-sundu, devam edecek-devam ediyor gibi yazılarla karşılaşırız. Bunlar genelde ana sponsordur.

Sinema – Kısa Film Sponsorlukları

Sinema filmleri de tıpkı diziler gibi yüksek maliyetler gerektiren bir sektördür ve sponsorluk hizmetleri fazlaca kullanılır. Bazen tek bir kişi veya firma sponsor olurken bazen de birçok firma ya da kişinin sponsor olduğunu görürüz. Oyuncu maliyetleri, teknik maliyetler, mekân ve araç kiralama, ekibin yemek ve içecek ihtiyacı da oldukça masraflıdır. Sponsor firma ya da kişiler, masraflara bir çeşit katkıda bulunarak kazanç elde ederler. Özetle sponsorluk her iki tarafın da yararına bir sistemdir.

Kültür – Sanat Sponsorlukları

Sergi, albüm, konser, tiyatro, bale, resim, fotoğraf ve edebiyat gibi alanlarda yapılan sponsorluklar, kültür-sanat sponsorluğu adını almaktadır. Bu faaliyetlerin düzenlenmesinde katkıda bulunan sponsor firmalar ya da kişiler, tüm maliyetleri karşılayabilir ya da farklı şekillerde destek verebilirler. Bu sayede kendi tanıtımlarını yaparken organizasyonun da gerçekleşmesini sağlarlar. Destek bir dönemlikte verilebilir, birkaç yıllık anlaşmalarla da sağlanabilir. Bu tamamen sponsor firma ve desteklenecek faaliyetin niteliğine ve arasındaki sözleşmeye bağlıdır.

Spor Faaliyetlerine Sağlanan Sponsorluklar

Basketbol, voleybol, futbol, tenis, turnuvalar ve olimpiyatlar gibi yüksek maliyetli karşılaşmalarında sponsor firmaları bulunmaktadır. Kısa vadeli ya da uzun vadeli imzalanan anlaşmalar ile sponsorluk faaliyetleri başlatılır. Bir sponsor firma, sporcuların seyahat masraflarını karşılarken bir diğeri de konaklama maliyetlerini karşılayabilmektedir. Özellikle uluslar arası platformlarda yapılan müsabakalarda ödüller alan spor takımlarına destekler daha çok yapılmaktadır. Bu faaliyetlerin sponsorları resmi sponsor ve ana sponsor olarak adlandırılır. Hem sporcu hem de sponsor firmalar kazanmaktadır.

Etkinlik – Proje Sponsorlukları

Fuarlar, kongreler, paneller, söyleşiler ve konferanslar. Bunlar yüksek maliyet gerektiren etkinliklerdir. Eğer yüklenici bir sponsor varsa bu etkinlikler daha kolay yürütülür. Firmalar ve kişiler de bu faaliyetleri düzenlemek için ana sponsorlara ihtiyaç duyarlar. Ana sponsorlar genelde maliyetlerin tamamını veya büyük bölümünü karşılar. Tanıtımların etkili yapılması önemlidir.

Sponsorluğun Olumlu Yönleri

Sponsorluk, anlaşmanın her iki tarafına da kazanç getiren bir sistemdir. Sponsor firma, ürün tanıtımını yapıp itibar kazanırken ve satışları artarken, sponsor olunan kişi veya firma da faaliyetlerini yerine getirme şansına sahip olmaktadır. Bu da her iki taraf için kazançtır.

Sponsor Bulmak

Yukarıda bahsi geçen içerikler gibi sizinde benzer bir sponsora ihtiyacınız var ise, artık Türkiye ve Dünya genelinde bulunan yatırımcılara ulaşmanız çok kolay. Tek yapmanız gereken; Sponsor Arıyorum sayfasını ziyaret edip ilanınızı eklemek olacaktır.

Firmanız veya şahsınız için Türkiye genelinde sponsor arayan kişilere hem destek hemde ticari çıkarlarınız için sponsor olma arayışı içinde iseniz, Kobi Vadisi platformunda yer alan birbirinden farklı 30’dan fazla sektörde yer alan ilanlara ulaşabilir, anlık olarak yatırımcı arayan kişilerle iletişim kurabilirsiniz.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz