Yatırımcı Arıyorum

StartUp Kurmadan Önce O Alanda Çalışmanın Faydaları

Kendi girişiminizi ya da popüler deyimi ile start–up‘ınızı başlatmadan önce faaliyet göstermeyi planladığınız alanda çalışmanız size büyük avantaj sağlayabilir. Yeni bir start-up kurmak isteyenler için pek cazip olmasa da girişiminizin alanında çalışmak size birçok özellik kazandırır. “ Ben girişimci olmak istiyorum” diye bağırsanız da, deneyime ihtiyacınız olmadığını düşünseniz de kendinizi hazır hissetmiyorsanız her şeyden vazgeçip yeni bir girişime atılmanız da gerekmez.

Startup Öncesinde Deneyim Kazanmak

Her ne kadar etrafınızda sizi destekleyenlerin çok az olduğunu görseniz de girişiminiz ile ilgili henüz net fikir ve bilgilere sahip değilseniz, o alanda başka birinin yanında çalışmak sizin için iyi bir deneyim sağlar. Girişimci olup kendi işini kurmak isteyen birçok start-up için başka birinin yanında çalışmak kendi işini kurmanın önünde engel gibi dursa da durum çok da öyle değil gibi gözükür. Bir start-up fikriniz var ve kendi işinizi kurmak istiyorsanız başka birinin yanında haftada 40 saat çalışmamak için kendi işinizde haftada 80 saat çalışmayı göze alıyorsunuz demektir. Bu nedenle girişiminizin sürdürülebilirliği büyük önem taşır.

Bir girişimin sürdürülebilir olması için tecrübe ve bilgi çok önemlidir. İşinizi kurmadan önce alanla ilgili olarak başka birinin yanında çalışmak iş kurmanıza engel olmaz ancak tecrübe ve deneyim kazanmak için de hiç bilmediğiniz ya da hoşlanmadığınız bir işte de çalışmayın. İşini kuracağınız alanla ilgili bir firmada çalışmak size hem sistemi hem de Pazar hakkında bilgi sahibi olmanıza imkân sağlayacaktır. Ayrıca insanları tanımak ve ağınızı daha da genişletmek için de size iyi bir fırsat sunacaktır. İşinizi kurmadan önce aynı işi yapan bir başka firmada çalışmak maliyetler ve olası riskler açısından da size deneyim kazandırır.

Girişiminizi Kurmadan Önce Başka Bir Yerde Çalışmanın Avantajları

Kendi start-up’ınızı kurmadan önce başka bir şirkette çalışmanın avantajları arasında en önemli olan üç başlığı sizler için sıraladık.

  1. Kendinizi Tanımak: Birçok girişimci start-up’ını kurmadan önce kendisini tanıma zahmetine girmez. Ancak konu bir iş kurmak ise kendinizi tanımak sizin için en değerli şeylerden biridir. Kendinizi tanımanın en iyi yolu tekrar tekrar uygulama yapmanın yanında kendinizi bir iş ortamında bulmanızdır. Böylece hangi konularda iyi hangi konularda kötü olduğunuzu keşfedebilir kendiniz için  %80-20 payınızı bulabilirsiniz. Bu sayede hangi durumların sizin için zaman kaybı olduğunu ve nelere odaklanmanız gerektiğini bilebilir, belli baskı türlerine nasıl tepki vererek kendi işinizi kurduğunuzda bolca karşılaşacağınız kaygıyla başa çıkma yollarını da öğrenmiş olacaksınız.
  2. İnsanları Tanımak: Yeni kurulan bir girişim için en önemli ve faydalı olan süreçlerden biri birbirinden yetenekli ve birbirine bağlı insanlardan oluşan bir ağa sahip olmanızdır. Bir girişim kurup sürdürürken atacağınız her adım ve yapacağınız her şey için başkalarının yardımı gerekir. Örneğin, web sitesi, tasarım, tanıtımlar, ürün geliştirme vb. her şey için başvuracağınız kişiler profesyonel olarak bağlantı kurduğunuz kişiler olacaktır. Eğitiminiz ne olursa olsun iş yerinde her alanda her yaştan profesyonel ve amatörler arasında kurduğunuz ağ size avantaj sağlar. Kendi girişiminizden önce iyi ve kaliteli bir şirket için çalışmak ağınızın kaliteli ve donanımlı olmasının yanında kendi işinizi kurduğunuzda da bu ağa güvenmeniz gerekecektir.
  3. Bir şeyi Bilmek: Bir işi kurma ve yürütme süreci birçok bilgi ve becerinin olması gereken bir yoldur. Kendi bilgi ve becerileriniz konusunda bilginiz yoksa girişiminiz hüsranla sonuçlanabilir ve ettiğiniz zararın maliyetlerini de sizin karşılamanız gerekebilir. Bir başkası için çalıştığınızda herhangi bir zarar görmeden bilgi ve deneyim kazanabilirsiniz. Sadece finansal ve iş işleyişi hakkında bilgi ve beceri kazanmakla kalmaz aynı zamanda iş yerinde çalışanlar arası rekabet, yöneticilerin egosu gibi duygusal sorunlarla karşılaşıp bu sorunlarla baş etmeyi öğrenebilirsiniz.

İşinizi Kurmadan Önce Başka Bir Yerde Çalışmak Size Ne Öğretir?

Girişiminizi kurmadan önce başka bir yerde çalışmak size birçok konuda öğretici olacaktır. Ancak fikriniz deneyim kazanmayı beklemeyecek kadar iyi ise o takdirde iş fikrinizi bir girişime dönüştürmek için beklememeniz gerekir. Gelelim, kendi işinizi kurmadan önce başka bir yerde çalışarak öğreneceklerinizi sizler için hazırladık.

  • İnsanlara Nasıl Davranacağınızı Öğrenirsiniz

Girişiminizi kurmadan önce başka bir firmada çalışmak, size elemanlara ve yöneticilere nasıl davranacağınızı öğretir. İşini iyi yapan elemanların ödüllendirilmesi gibi davranışları kendi şirketinizde uygulayabileceğiniz gibi beğenmediğiniz ya da onaylanmadığınız davranış şeklini de şirketinizde uygulamayabilirsiniz.

  • Nasıl Yetki Vereceğinizi Öğrenirsiniz

Her ne kadar kendi işinizi kurmuş olsanız da şirkette her işi siz yapamazsınız. Mutlaka bazı konularda yardım almanız konusunda uzman kişilere istihdam etmeniz gerekir. Başka bir firmada çalışırken nasıl ekip kuracağınızı öğrenirken aynı zamanda da ekibe nasıl yetki vereceğinizi de öğrenirsiniz.

  • Başarısızlıklarla Baş Etme Yollarını Öğrenirsiniz

Girişimciler her ne kadar başarısızlık ihtimalinden hoşlanmasalar da her girişimci bir şekilde başarısızlığı yaşar. Kendi girişiminizi kurmadan önce başka bir firma için çalışmak sizin başarısızlıkla nasıl başa çıkacağınızı size öğretme konusunda yardımcı olabilir. Başkalarının başarısızlığını gözlemleyebilir ve onun hatalarını yapmamaya gayret edebilir ya da kendinizin başarısızlığınızdan ders çıkartabilirsiniz. Bu durum size birçok şey öğretecektir. Startup’ların Başarısız Olmasının Nedenleri

  • İş-yaşam dengesinin nasıl kurulacağını öğrenirsiniz

İş-yaşam dengesini düzgün biçimde kurmak herkesin kariyeri boyunca en çok sıkıntı yaşayabileceği konulardan biridir. Bazı girişimciler o denli çalışırlar ki, bunun sonucu olarak aşırı stres ve yoğunluktan dağılma sorunu yaşarlar. Bu nedenle iş ve yaşam dengenizi başka bir firmada çalışırken kurmayı öğrenirseniz, kendi işinizi kurduğunuzda bunu yapmak sizin için hayatı kolaylaştırır. Örneğin sevdiklerinize vakit ayırmak için bir miktar erken uyanmak neden kendi işinize sahip olduğunuzu hatırlatır.

  • Sıkıştığınız anlarda farklı açılardan düşünmeyi öğrenirsiniz

Girişim sahibi olduğunuzda bazı zor zamanlardan geçmeniz ve kendinizi bazı konularda sıkışmış hissetmekten kaçınmanız mümkün değildir. Mutlaka her girişimcinin sıkışıp kaldığı zamanlar gelecektir. Bu gibi durumlarda nasıl davranıp nasıl düşünmeniz gerektiğini başka bir şirkette başkasının deneyimlerinden faydalanarak da öğrenebilirsiniz. Sıkıştığınız anlarda farklı açılardan düşünmeyi öğrenmeniz, size girişiminizi kurduğunuzda büyük yarar sağlar.

İşinizi Kurarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Kendi girişiminizi kurmakta kararlı iseniz iş kurmadan başlangıç döneminde üç önemli faktörün peşinde koşmanız gerekir. Girişiminizi kurmadan önce hazırlığınızı çok iyi yapmanız önemlidir. Bu hazırlık dönemini ise girişiminizi planlamak da kullanmanız da yarar var. Ancak bu planlamayı yaparken, aşırı hırslı olmamanız gerektiğini de aklınızdan çıkarmamanızda sizin için avantaj sağlar. Bir Startup Nasıl Başlar?

Aşırı hırs bazı gelecek vaat eden fırsatları fark etmeyip kaçırmanıza neden olabilir. Girişimci olmak isteyenlerin sabırlı olmayı bilmeleri de şarttır. Ancak sabırlı olmakla ertelemek aynı şey değildir dikkat edin. Elinizdeki fırsatlardan sonuna kadar yararlanın ve öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenmeye çalışın. Girişiminiz ilerlemeye başladığında karşılaşmayı beklediğiniz olası sorunlara çözümler bulmaya başlamak için bu dönemden faydalanmanız yerinde olur. Bunun yanı sıra girişiminiz için değişiklikleri nasıl gerçekleştirileceğine yönelik çözümler üretmeye odaklanmanız girişiminizde başarılı olmanızın yollarını açar.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz