Yatırımcı Arıyorum

Startup Nedir? Nasıl Başarıya Ulaşır?

Startup Nedir?

Harekete geçmek manasına gelen startup, ihtiyaçlara net cevaplar verebilen yeni girişimler anlamını da taşımaktadır. Ortada hiçbir şey yokken bile eğer bir fikriniz varsa ve bu fikir bir ihtiyacı karşılıyor, gelecek vaat ediyor ise startup’a adım adım ilerliyorsunuz demektir. Tek başınıza veya ikinci veya üçüncü kurucular ile yola çıkıyor olun, kitlelere yaymak için şirketleşmeniz gerekmektedir. Fikriniz cebinizde ve ne yapmak istediğinizi biliyorsunuz. Fikrinizi hayata geçirebilmek için somut bir prototipe ve ihtiyaçlara cevap veriyor olmanız gerekmektedir.

Startup’ın Faydaları Nelerdir?

Startup ulusal olmaktan ziyade daha çok dünyaya hizmet etmektedir. Gözlemlemek ve aktarmak aslında işinizin bir diğer kolu olacaktır. Startup, sizi başarıya götüreceği gibi, çevrenizde kredisi bol olma avantajını ve onaylanmanızı sağlayacaktır. Hep aynı insanları göstererek, aynı konular üzerinde ilerlemenin çok dışında bir kavram olan startup, başka bir faza geçmek ve yeni bir girişimde bulunmaya çok daha yakındır. Hayatımızda bazı yenilikleri yakalamaya çalışırken kimi zaman öyle klasik yöntemlerle yapıyoruz ki bunu, çok yapıldığı ve denendiği için başarısız oluyoruz. Evet, yeniliklere ihtiyacımız var! Genelde doğu sermayesi gelenekçi iken batı sermayeleri çok daha yenilikçidir. Ancak ülkemiz farkını yine göstermekte ve yenilikçi bir anlayış ile startup konusunda çok hevesli ve ileriyi görebilen bir yaklaşım göstermektedir.

Girişimcilik

Startup diyebilmemiz için; görülmemişi denemek gerekmektedir. Yola henüz çıkmış ancak büyük hayalleri olan şirketler. Girişimci sıfatını taşıyan kurucu veya kurucuları ile iyi veya kötü sürprizlere kendince hazırlıklı şirketler. Onlar startuplar! Peki büyümüyorlar mı? Elbette büyüyorlar! Üstelik bazıları akıl almaz başarılar gösterebiliyor. Genel anlamda startup yolcularının yatırımcılar gibi milyon dolarları olmayabilir ancak bu hiç olmayacak anlamını taşımaz. Kurallar ve beklentiler optimize edilir ve gün gelir bir bakmışsınız ki startup ile başlayanlar ceo koltuğunda! Hayal mi? Hiç te değil!

İş Fikri

Startup’ta büyümek için fikirler kadar yazılım ve yazılımcılarda fevkalade önem taşımakta. Önem taşıyan diğer unsurlar kullanıcılarınızın sizi tanıması ve sindirmesidir.Kullanıcılara kendinizi kabul ettirmeniz, her kullanıcıyı başarı için size basamak yapacaktır. Bir diğer önemli unsurda fevkalade derecede sunulan müşteri hizmetidir. Başarıya sizi götürecek olan süreç kısa bir süreç olmayacaktır. Bu sebeple sabırlı olmalı ve hemen pes etmemelisiniz. Size yardımcı olabilecek ve destek çıkabilecek bir adresinizin olması da oldukça önemli. Bugün dünyada bazı büyük şirketlerde iş başvuruları el yazıları ile alınmakta ve el yazısı uzmanları tarafından analiz edilen bu başvurular içerisinde en azimli ve girişimci ruhu taşıyan kişilerin işe alındığını biliyor muydunuz? Girişimci ruhu taşımak büyük önem arz ediyor. Girişimcilik rüzgarlarının adeta deli gibi estiği ve içinde bulunduğumuz zaman dilimde size yol gösterecek ve adeta deniz feneri görevi üstlenecek bir destek adres yolunuzu çok daha rahat bulmanızı sağlayacaktır. Destek almanız ve fikirsel anlamda size yol gösterebilecek olan Girişimciler sayfamız ile mutlaka tanışmalısınız.

Startup Girişimi Nasıl Yapılır?

Bu konuda gerçekten bir çığır açmak istiyorsanız, elinizdeki fikir aklınızdaki proje diğerlerinden farklı olmalıdır. Diğerlerinden kastımız; piyasada bulunan binlerce farklı rakipten 🙂

Yaptığınız veya yapacağınız işin benzeri, rakibi, taklidi, hatta birebir aynısı olabilir. Şayet böyle bir durum olsa dahi siz yinede fikirlerinizi geri çekmekten korkmayın. Bu aşamada ihtiyacınız olan tek şey: İnovasyon.

Son dönemde herkesi sıkça duyduğu bir örneği paylaşmak isteriz: Lokma Tatlısı

Lokma tatlısı bugüne kadar yokmuydu? Yaklaşık olarak; Türkiye Cumhuriyeti var olduğu sürece mevcuttu. Peki ne oldu da bir anda patladı? Cevap: işin içine inovasyon girdi, yeni bir renk kazandırıldı, iyi bir tanıtım çalışması ile bir anda Türkiye’deki en popüler iş modellerinden biri haline geldi.

Startup’ı İleri Taşımak

Elbette bu cümleyi girişime yeni başlayan birçok kişi veya hali hazırda aktif olarak çalışan birçok girişimci kullanmaktadır ve de kullanmaya devam edecektir. Çünkü; büyümek, üretmek, gelişmek ticari hayatın hem temel ögesidir hem de insanoğlunun bir nevi zaafı olarak da düşünebilir.

Siz projenizi / iş fikrinizi ileri taşımak için neler yapmayı düşündünüz?

Sıradan bir sosyal ağ reklamı ile tanıtım yapmak mı yoksa (imkanlar dahilinde) profesyonel işler yürüten bir pr şirketi ile çalışıp adınızı / markanızı dünyaya tanıtmak mı? Yada bir yatırımcıdan destek alıp işleri büyütmek mi?

Dürüst olmak gerekirse bu konu biraz da olsun şans istiyor.

Geçmişteki örneklere bakıldığında, şu an kendi sektörlerinde dünya piyasasına hakim onlarca şirket var. Ama bu şirketlerin birebir benzer aynı iş modelleri de daha önce yapıldı? Asıl soru şu: daha önce yapılan şirketler neden tutmadı veya tutunamadı? İşte şans faktöründe ki kasıt tam da bu.

Startup’a Nasıl Başlanır?

Bu soruya tıpkı bir doktorun reçetesi gibi yanıt verebiliriz:

  • Projenizi / fikrinizi hayata geçirmek için gerekli tüm ar-ge çalışmalarını yapın.
  • İyi bir iş planı çıkartın. gerekirse uzman bir kişi/kurumdan destek alın
  • Hemen her dile hitap edecek bir marka adı ile seçiminizi yapın
  • İmkanlar dahilinde iyi bir lokasyonda ofis açmaya çalışın
  • Projeye gerçekten gönül verecek insanlar ile çalışmayı tercih edin
  • Web sitenizi ve sosyal ağlarınızı kendiniz yapmayın, yönetmeyin. (tek sebebi: sizi, firmanızı dünyaya tanıtacak en büyük silahınız)
  • İş modelinizi yeni kitlelere tanıtmak için farklı reklam metotları kullanın. örn: bumerang reklam tipi
  • Bulunduğunuz sektörde rakipleriniz olsa bile, kendinizi farklı tanıtmak için elinizden gelen her şeyi yapın
  • Şayet iş fikrinizin rakibi yoksa, işiniz daha zor. Çünkü müşterilere tanıtmak için daha fazla yatırım gerekecektir. (bu konuda biraz karamsar olabilirsiniz, ama endişelenmeyin. çünkü; iş modelinizin gerçekten tutacağına inanıyorsanız merak etmeyin. emeğiniz illa ki yerini bulacaktır.)
  • Son olarak büyük bir ölçekte cesaret ve girişim ruhu gerekiyor 🙂

Startup’ı Finanse Etmek

Kobi Vadisi olarak internet dünyasında birçok yeniliği siz değerli ziyaretçilerimize sunmaya devam ediyoruz. Siz değerli fikir veya proje sahiplerini; Türkiye ve Dünya genelinde bulunan yatırımcıları buluşturmak için çok özel bir sistem geliştirdik.

Tek yapmanız gereken yatırımcı bul adresini ziyaret ederek, size / sektörünüze en uygun kategoriyi seçip startup / girişim tanıtımlarınızı Türkiye ve Dünya genelinde bulunan yatırımcılara hızlı bir şekilde tanıtabilirsiniz.


İş Planları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments