Yatırımcı Arıyorum

Startup’ların Başarısız Olmasının Nedenleri

Girişimciler Neden Başarısız Olur?

Bir girişimde başarılı olmak için, önceki girişimcilerin yaptığı hatalardan ders almak gerekir. Böylelikle aynı hatalar yapılmaz ve başarılı olma şansı artırılmış olur. Ancak çoğu kurucu ve girişimci, ilgili sektörde bir sonraki büyük devrimi yarattıklarını düşünecek kadar kendilerine güvenirler ve bu konuda bilgi sahibi olmayı düşünmezler. Oysa yapılan istatistiksel çalışmaların gösterdiği gerçek hiçte öyle değildir. Gerçekte startup’ların %90’ı, başlangıçlarının ilk 5 yılı içerisinde başarısız olurlar. Bu başarısızlıkların nedenleri arasında sermaye yetersizliğinden, yanlış yönetime, pazara uygun olmayan ürün sürmekten, yanlış pazarlamaya kadar pek çok neden bulunabilmektedir.

Bu yazımızda yeni başlayanların başarısızlığının arkasındaki nedenleri açıklamaya çalıştık. Bir girişimcinin bu nedenleri bilmesi ve önlem alması, başarısızlık riskini düşürmeye yardımcı olabilir.

Startup’lar Neden Başarısız Olur?

Ürün için pazar olmadığında

Bir işte başarılı olmak için doğru pazar ve doğru ürün eşleştirmesi çok önemlidir. Çoğu girişim, ürünleri için pazarda hiç yer bulamadıklarında veya çok az yer bulabildiklerinden dolayı başarısız olurlar. Ürünlerin doğru pazar zamanlamasının yanı sıra pazarı zorlayıcı bir değere sahip olması da önemlidir. Mesela bir girişimcinin star bir ürünü olabilir, ancak bu ürünü zamanından birkaç yıl önce piyasaya çıkardığında bu, ürünün zamansız bir şekilde ölmesine neden olur. Bu yüzden pazara girmeye karar vermeden önce hedef pazarın nabzı iyi ölçülmelidir.

Nakit sıkışıklığı yaşandığında

Yapılan bir girişim daha belirlenen hedefine ulaşmadan nakit sıkıntısı yaşayabilir ve başarısız olabilir. Bir CEO’nun en önemli sorumluluklarından biri bir şirketin nakit akışını takip ederek, şirket için bundan daha fazlasını nasıl elde edebileceğini planlamaktır. Şirket finansman için şayet yatırımcılara bağımlıysa, müşterilerinden yeterli gelir elde etmeye başlayana kadar, ihtiyaç duyulan yatırımı girişimine nasıl çekeceği konusunda çalışmalar yapmalıdır.

Yanlış yönetim stratejileri uygulandığında

Yönetimde yanlış adımlar atılması durumunda şirket başarısız olacaktır. Bir girişimin kurucuları arasında koordinasyon yoksa bu kopukluğun doğurduğu sonuçlar tüm girişimi etkiler. Başarılı bir yönetim, bu listedeki diğer sorunların önlenmesini veya en azından hafifletilmesini ve şirketin mümkün olduğunca sorunsuz çalışmasını sağlayacaktır.

Kötü bir yönetim; ne iyi bir strateji belirler ne de verimli bir şekilde işi yürütebilir. Ürün ve pazarın durumu ne olursa olsun girişim başarısızlığa mahkûm edilir.

Startup İş Modeli Seçmek

Uygun olmayan iş modeli seçildiğinde

Bir müşteri edinmenin maliyeti (CAC), o müşterinin yaşam boyu değerinden (LTV) düşük olmalıdır. Oysa doğru iş modeli seçildiğinde, verimli olunup müşteriler kazanılarak, özellikle bir yıllık sürede müşteri edinme maliyetini karşılamanın yolları bulunabilir. Uygun olmayan iş modellerine sahip girişimlerin inanılmaz derecede yüksek müşteri edinme maliyeti ve bu maliyeti karşılamaya yeterli olmayacak düzeyde düşük, müşteri yaşam boyu değeri vardır. Bu tür şirketler, büyük olasılıkla, birkaç ay veya bir yıl içinde başarısız olurlar. Müşteri Yaşam Boyu Değeri

Kötü ürün çıkartıldığında

Hiç kimse pazarda talep görmeyen kötü bir ürünün başarısız olmasını önleyemez ve ana odak ürün üzerinde değilse, asla müşteri kazanılamaz. Prototipleme, ürününün ince ayarının yapılmasına yardımcı olur. ve ürün yapılacak ince ayar ile mümkün olduğunca müşteri dostu hale getirilebilir. Müşteri odaklılık, büyük şirketlerin başarıyla devam etmesini sağlar ve bir ürün, yalnızca kimsenin yapamadığı bir şekilde bir müşterinin problemini çözdüğünde veya bir ihtiyacını karşıladığında başarılı olur.

Müşterilerin ihtiyaçları görmezden gelindiğinde

Bir başlangıç girişiminin başarılı olmasında, müşterilerin ihtiyaç duyduğu ürünleri ve çözümleri bulması çok önemlidir İster kasıtlı olarak ister kazayla, müşterilerin ihtiyaçları görmezden gelinmemelidir. Ürün geliştirme ve test aşamalarında kullanıcılardan zaman zaman geri bildirim almak, bir şirketin hayal kırıklığına uğramasına engel olur. Unutulmamalıdır ki, müşterilerden geri bildirim almak müşterilerin ürün ve hizmetleri tekrar satın almalarını sağlamanın ve müşteri sadakatini artırmanın en etkili yollarından biridir. Müşteri Geri Bildirim Stratejileri

Startup’ta Pazarlama Yapmak

Yetersiz pazarlama çalışmaları yapıldığında

Bir iş girişimi başarısız olduğu zaman genellikle, pazarlama çalışmalarının yetersiz olduğu pek düşünülmez.  Pazara çıkarılan ürün harika bir ürün olsa bile tanıtım, reklam ve pazarlamasının iyi yapılmadığında başarısız olmak içten bile değildir. Yanlış kitleye, yanlış pazarlama kanalı ile pazarlama yapılırsa ürün ve dolayısıyla şirket başarısızlığa mahkûm edilmiş olur. Bu yüzden başarılı pazarlama teknikleri konusunda bilgi sahibi olunarak, şirket yapısına en uygun olan pazarlama stratejileri seçilmeli ve uygulamaya alınmalıdır.

Yüksek fiyatlandırma

Bir girişimin başarılı olması için, ürünün fiyatının pazara uygun olması gerekir. Şayet bir ürünün fiyatı çok pahalıysa, müşteriler tarafından alınmaz ve başarısız olunur. Bir ürün müşteri için yüksek değerli bir fayda sağlıyorsa ancak o zaman müşteri ürünün yüksek fiyatına bakmaz ve satın alır. Ve böylelikle girişimin başarılı olması için ürün satışları gerçekleştirebilir.

Yasal zorluklar yaşandığında

Bir girişimin ilk yıllarında, yeni pazarlara açılmadan tutunda markalaşmaya kadar birçok konuda birçok yasal zorluk yaşanır.Bu yasal zorluklardan bazıları o kadar ciddi olabilir ki, hatta şirketin olgunlaşmasına bile fırsat vermez ve sonu olabilir. Bu yüzden bir girişimcinin tüm bu yasal zorunluluklar hakkında bilgi sahibi olması ve gerekenleri yerine getirmesi gerekir. Hatta bu dönemde bir uzmandan danışmanlık alması atacağı en doğru adımdır.

İşe olan tutku veya odak kaybedildiğinde

Eğer bir girişimcinin ilk hedefi çok para kazanmaksa ve iş fikrine güvenmiyorsa bu işe olan tutkusunu kaybedeceği anlamına gelmektedir. Çünkü atılan tüm adımlar ve yapılan tüm eylemler, bir müşterinin sorununu çözme arzusuyla değil, sadece paraya motive olunarak yapılır. Bu durumda bir şirketi başarısızlığa götüren en hızlı yoldur.

Aşırı güven veya kibir duygusuna sahip olunduğunda

Bir girişimcinin kendine duyduğu aşırı güven duygusu bazı durumlarda olumsuz etkiler yaratabilir. Mesela bu duygu yüzünden kendinden ve üründen emin olur ve piyasadaki fikirleri test etmeye bile uğraşmaz. Nihayetinde bu güven duygusuyla ürün için yüksek miktarlarda harcama yapar ve bu neden bu listedeki başarısızlık nedenlerinin çoğunun var olduğu temeldir. Girişimciler genellikle aşırı güvenden mustariptir, bu bazı durumlarda işin başarılı olması için girişimciye yardımcı olurken, çoğunlukla her şeyi mahveden bir tutumdur.

Rakipler çok güçlü olduğunda

Pazardaki rakipler çok büyük olabilir ve pazardaki rekabet şansını yok edebilir. Mesela küçük bir mahalle bakkalının dev süper marketler yanında genişlemesi epey zordur. O marketlerin sunduğu cazip fiyatlara inmesi, ürün çeşitliliğinin onlar kadar zengin olması baş edemeyeceği bir durumdur. Günümüz dünyasında ölçek ve finansman çok önemlidir ve bu durum farklı ülkelerde farklı olabilir. Fakat bu durum çoğu zaman büyük şirketlerin bile Çin’deki rakipleriyle rekabet edemediği bir durumdur.

Startup’ta Başarıya Ulaşmak

Startup’ların başarısız olma nedenleri arasına bu listenin dışında farklı nedenler de ilave edilebilir. Ancak tüm bu nedenlerin hiç biri bir iş için başlangıç ​​yapılmasını engellememelidir. Elbette bir girişimin çok kolay olduğu söylenemez ama yanlış tutumlardan kaçınarak ve doğru stratejiler uygulayarak başarılı olmak mümkündür. Startup’lar Girişimcilik Hatası Yapmaktan Nasıl Kaçınırlar?

Bir startup girişiminin başarılı olması için çok fazla azim ve çaba gösterilmesi gerekmektedir. Girişimcinin atacağı adımları planlaması, bu plan dâhilinde işi yürütmesi, takip etmesi ve hatalarından ders alması gerekir. Bunun yanında geniş bir bakış açısına sahip olması ve sürekli değişen pazar dinamikleri karşısında esnek davranması da başarı için şarttır.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumunuz