Yatırımcı Arıyorum

Stratejik Planlama Nedir?

Stratejik planlama kurumsal işletmelerin olmazsa olmaz unsurlarından birisidir. İster büyük bir firmanız isterse daha küçük bir işletmeye sahip olun bir stratejik plan firmanın geleceğini ifade eder.

Stratejik Planlama Ne Demek?

Basit bir tanımlamayla şirketinizin ya da girişiminizin gelecek yıllardaki ilk dört hedefini tanımlayan plana stratejik plan denebilir. Bir diğer bir ifade ile işletmeleri ileriye yönelik yolunu gösteren yazılı belgeye stratejik plan adı verilir. Stratejik plan şirketin hedeflerini ortaya koymasının yanında şirketin performansını nasıl artırabileceğinizi keşfetmenize destek olan bir plan olarak öne çıkar.

Stratejik plan sayesinde işletmenizin tam kapasite ile çalışması için nasıl bir yol ve yöntem izleyeceğinize dair öngörüye sahip olabilirsiniz. Bunun yanı sıra yeni pazarlara ulaşmak, yeni ürünler geliştirip operasyonları genişletmek gibi işletmenize yönelik büyümeyi iyi tasarlanmış bir stratejik plan sayesinde fırsatları ve zorluklara karşı şirketin nasıl hareket edeceğinizi bilebilirsiniz.

Bu plan orta ve uzun vadeli hedeflere odaklanarak, bu hedeflere ulaşmak için gerekli temel stratejileri belirler. Stratejik planın işlevi, işletmeler için genel hedefler belirlemesinin yanında bu hedeflere ulaşmak için gerekirse günlük ve rutin işlerinizden geri adım atarak işinizin ne yöne gittiğini ve işinizin önceliklerinin ne olması gerektiği konusunda düşünmenizi ve harekete geçmenizi sağlar.

Stratejik planın bir iş planı olmadığının bilinmesi önemlidir çünkü iş planı ve stratejik plan birbirinden farklı planlardır. İş planının amacı, işletmenizi istediğiniz yöne gitmesini sağlayacak detaylı bir yol haritasıdır. Stratejik plan ise işinizi götürmek istediğiniz yolu belirlemek ile ilgili bir plandır. İyi bir strateji geliştirmek işletmenizi günlük endişelerden uzak ancak daha geniş ve uzun vadeli iş seçeneklerine odaklanmayı gerektiren bir süreçtir.

Stratejik Planlama ile İşletmenizi Büyütün

Stratejik planlamanın kendisi esas olarak işletmenizi büyütme ve genişletme stratejisidir. İşinizi büyütmek ve geliştirmek istiyorsanız bunun anlamı büyüme ile gelen riskleri de göze alarak kucaklamanız demektir. İşinizi tam olarak ne yönde geliştirip büyüteceğini ve o yöne nasıl gideceğinizi belirlemek için çalışarak zaman harcamak ve olası riskleri yönetmeniz ve büyüme sürecinin sorumluluğunu almanıza stratejik plan yardımcı olur.

Üstelik işletme genişleyip büyüdükçe işler daha karmaşık hale geldiğinde stratejilerin de daha karmaşık hale gelmesi demektir.  Stratejik plan sayesinde büyüme sürecinizde yolunuz aydınlanır ve çeşitli noktaların nedenini anlamanızda kolaylaşır. Bu nedenle işletmenizin Swot analizini dürüst ve tarafsız bir değerlendirme ile yapmanız size net bir hedefler dizisi belirlemenizi sağlar. Bu da işinizi büyütüp geliştirirken neyin önemli, neyin sizinle alakalı olduğunu ve neyin uygulanabilir olduğunu da size kolaylıkla gösterecektir.

İş dünyasının ve ortamının her zamankinden çok daha hızlı ve sürekli olarak değiştiği bir yerde işletme sahibi olarak bu tür ayrımları yapmanız gerekecektir. Stratejik plan vizyonunuzu yatırımcı, yönetici ve çalışanlarınıza iletmek açısından büyük önem taşıdığı gibi vizyonun gerçekleştirileceği süreci göstermesi açısından da önemlidir. Ayrıca bu plan sayesinde ortaklarınız, yöneticiler, şirket çalışanlarının olası riskler karşısında tedirgin olup kafaları karışmaz stratejik plan herkesi aynı safhada toplar. Stratejik Ortaklık

Stratejik Planlamanın Temel Unsurları

Stratejik planlamanın hayati önem taşıdığı şirketlerde işi büyütmek için bir strateji geliştirmek için sorulması gereken sorular bulunur. Bu sorular ve soruların cevapları da stratejik planlamanın temel unsurlarını oluşturur. Sorulara gelince; stratejik planlama yapılırken başlangıç noktası için üç ana soru aşağıda sıralanmıştır.

  • İşiniz şu an nerede? Bu soru, işletmenizin karlılığı,  işletmenizi yönlendiren faktörler ve rakiplerle nasıl rekabet ettiğini içeren ve işletme hakkında olabildiğince çok bilgi içermelidir. Soruyu yanıtlarken mümkün olduğunca gerçekçi, bağımsız ve eleştiriye açık olmanız önemlidir.
  • İşletmenizi nereye götürmek istiyorsunuz? Bu soruyu yanıtlarken işletmenizin üst düzey hedeflerini de belirlemiş olursunuz. Vizyon, misyon, hedeflerinizi, değerlerinizi ve hedeflerinizi belirleyerek işinizi beş ya da on yıl sonra nerede gördüğünüzü gösterir. Ayrıca rekabet etme yöntemlerini belirlemenizin yanında rekabet avantajı kaynağınızın ne olmasını istediğinize karar vermeniz gerekir.
  • Hedeflerine ulaşmak için ne yapmanız gerekir? Hedeflere ulaşmak için yapmanız gereken değişiklikler ve bu değişiklikleri uygulamanın en iyi yolu nedir? Sorularına yanıt verirken işletmenizin yapısında ve finansmanında olası değişiklikleri belirlemenizin yanında işletmeniz için hedefleri belirlerken hedefleri gerçekleştirmek için son tarihi de belirlemeniz gerekir. Hedeflere ulaşmak için yapmanız gereken değişiklikler esas olarak stratejik planlama sürecinin tam da merkezinde yer alır. Diğer iki soru ise merkezi açıklamada yararlı olan sorulardır.

Tüm bu soruların cevapları ile oluşturmaya başladığınız stratejik planınızda işletmenizin şu andaki pozisyonunun gerçek durumu ile işletmenizin vizyonunu dengelemeniz gerekir. Stratejik planlamayı yaparken sermayeye ve diğer kaynaklara yapılan yatırım miktarı gibi herhangi bir değişikliğin işletmeye etkilerini de hesaba katmanız önemlidir. Bunun yanında hazırladığınız stratejik plan gerçekçi bir biçimde ulaşılabilir olmalıdır.

Etkili Stratejik Planlamanın Özellikleri Nelerdir?

Stratejik plan tüm işletmelerde olduğu gibi sizin işletmeniz içinde hayati önem taşır. Şirketinizin şimdiki durumunu değerlendirerek gelecekte olmak istediğiniz yere ve hedeflere ulaşmanıza yarayan stratejik planın iyi olması da size işletmenizi büyütürken rakiplerinize ve olası risklere karşı büyük avantaj sağlar.  Etkili bir stratejik planlamanın özelliklerinin başında ise stratejik planın tek seferlik bir çalışma olmadığını kabul etmeniz gelir. Birçok firma stratejik planını bir kere yaptıktan sonra kenara koyar.

Bu da stratejik planların etkili olmasının önüne geçer. Eğer gerçekten stratejik planın işletmeniz için yararlı olmasını istiyorsanız planınızı sık sık gözden geçirip güncellenmeniz gerekir. Hedeflerinizin karşılaştırma ölçülerini ve zaman çizelgelerini kontrol etmeniz ve stratejinizi yeni fırsat ve engellerin varlığına göre gözden geçirmeniz önemlidir. Bunun asıl nedeni ise etkili bir şekilde işinizi büyüme stratejisi için geçerli olan ve güncellenen bir stratejik plana sahip olmanız işletmeniz için olmazsa olmazlardan biridir.

Stratejik plan sizin vizyonunuzla, işletmenizin vizyonunu birbirine bağdaştıran bir yapıya da sahiptir.

Kişisel hedefleriniz ve işletmenizin hedeflerini net olarak belirlediğinizde stratejik plan size tüm hedeflerinizi örtüşen ve vizyonunuzu gerçekleştirmenizi daha da kolaylaştıracak bir plan sunabilir. Mükemmel ve kusursuz bir stratejik plana sahip olmak işletmelerin gelecekte göstereceği davranışları belirlediği gibi olmak istedikleri yerdeki hedeflerine de kolayca ve minimum riskle ulaşmalarını sağlar. Kusursuz bir stratejik plan işletmeniz için en önemli faktörün etkisi ile oluşturur. Bu faktöre Kritik başarıyı sürdürme faktörü denir. Bu faktör işletmeniz için hayati bir önem taşır çünkü bu faktör ekibin odaklanmasını sağlamasının yanında alınacak tüm kararlar için tam bir rehber görevi de görür.

Örneğin; Kayseri’de yaşarken İstanbul pazarına girmeyi planladığınızı düşünün. Bu şirketinizin Kritik başarıyı sürdürme faktörü olacaktır. Hedefinizi yönetim, çalışanlar ve yatırımcılara net bir şekilde belirtmeniz size İstanbul’da ortaya çıkacak fırsat ve avantajlardan yararlanmanızı sağlar. Kritik başarıyı sürdürme faktörü size ve şirketinize ilerlemeyi ölçmenizi sağlayacak net bir yol gösterir. İşinizi geliştirip büyütürken bir stratejik planınızın olması önemlidir. Bu nedenle, gelecekte işletmenizi bekleyen işle ilgili zorluklara karşı doğru davranabilmeniz için ihtiyaç duyulan verileri stratejik planınız verecektir. Ayrıca günlük rutin işlerinizin gelecekteki fırsatların önüne geçmesine de izin vermeyecektir. Stratejik Yönetimin Yararları


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz