Yatırımcı Arıyorum

Su’da Domates Yetiştirme İş Fikri

Su’da Domates Yetiştiriciliği Yapmak

Günümüzde topraksız tarım faaliyeti yaygınlaşmaya başladı. Üretici olarak ticari yaşama atılacak girişimci adayları için cazip sayılabilecek iş fırsatları doğuyor her geçen gün.  Bitkilerin gelişmeleri için gereksinimleri olan su ve mineraller ve kökün tutunabileceği bir yüzey her şeyi kolaylaştırmış. Suda domates üretimi gerçekleştirenler toprakta yapılan üretimden çok daha fazla verim sağladığını söylüyor.

Organik ürünlerinizi önce çevrenize, üretiminizi geliştirdikten sonra çok daha fazla kitleye pazarlayabilirsiniz.

Domates Yetiştirmenin Hassas Noktaları

Ilık eklem bitkisi olduğu belirtilen domatesin minimum 16-19 derece arasında sağlıklı geliştiği belirtiliyor. 13 derecenin altına düştüğünde gelişememekte 27 Derecenin üzerinde ise bitki hastalıklara yakalanmakta döllenme niteliğini de kaybetmektedir.

Domates nöbetleşe tarımı zorunlu kılan bir bitki domates ekilen bir yere en az 5 yıl domates ekilemiyor bilgisini veriyor kaynaklar bu durumda suda tarım oldukça cazip bir seçenek.

Domateste İnovasyon

Haziran 2008 Tarihinde basında önemli bir haber yer alır bir işletme alanı dışında bir sektöre üstelik ilk kez uygulanacak bir yöntem ile giriş yapar, suda tarım yöntemi ile bir tohumdan 16 Bin adet domates üretir.

Büyük kuruluşların ülkemizdeki nitelikli beyinlerin kaybını önlemek için hayata geçirdikleri projeler mükemmel sonuçlar doğurmuş. Ziraat, Kimya, Elektronik Mühendisliklerinden yararlanılmış. Bir dönümden 80 Ton domates elde edilebileceğini belirtmiş konun uzmanları. Altın Çilek Yetiştiriciliği

Toprak Üretimi ile Su’da Domates Üretimi Karşılaştırması

Toprak kendi coğrafyamızdaki tarım alanlarından söz edecek olursak kimyasal içeren gübreler nedeni ile toprağı ıslah çalışmaları sürüyor. Bunun dışında uzmanlar toprağın sorunlu olduğunu korumanın ve kontrolün çok zor olduğunu dile getiriyorlar.

Özellikle vurgu yapılan nokta ise tarımın suda yapılıyor olması değil, verimin fazla olması. Uzmanların açıklamaları bir hayli ilginç bitkinin önce kendini güvende hissedip gövdesini uzatması sonra ürün vermesi aşamasında gövdeye harcadığı enerjiyi ortadan kaldırmış gücü dallara yönelterek daha fazla ürün elde etmenin yöntemini bulmuşlar.

Domates Üretiminin Ticari Değeri

Türkiye ihracata dayalı büyüme hedefini gerçekleştirmek için harekete geçti tüm alanlarda girişimci adayları üretime teşvik ediliyor. Elde edilecek kaliteli ürünlerin dünya pazarlarına sunulması böylece geniş pazarlarda söz sahibi olmamız dolayısı ile ekonomimizin büyümesi amaç.

Ülkemizin tarım potansiyelinin yüksek olması en büyük avantajımız bize bu avantajı sağlayan unsur ise iklim koşullarımız. Türkiye tek yıllık ve çok yıllık üretime elverişli olan nadir ülkelerden biri olma ayrıcalığını iyi kullanmak için tüm çalışmalarını hızlandırmış. Toprağın zararlı maddelerden arındırılması, kimyasal içerikli ilaçların kullanılmaması, sertifikalı tohum gibi pek çok önlemi alırken bir yandan da tarımda girişimi teşvik ederek üretim gücümüzü yükseltmeye çalışıyor.

Tarım alanında girişimci olmak için artık çiftçi doğmak gerekmiyor, her türlü eğitim olanağının mevcut olduğu günümüz koşullarında kazanç elde edeceğimize inanıyorsak, sermayemiz de elveriyorsa tarım sektöründe girişimci olabiliriz. Hem kendimiz için hem ülkemiz için faydalı bir adım atmış oluruz.

Domatesin üretim değeri ihracat ürünü olarak dünya pazarındaki önemi ile bu bitkinin üretimi konusuna dönecek olursak küresel düzeyde üretim alanını kaynaklar 4,7 Milyon Hektar olarak vermiş ve son 40 yıl içinde üretiminde ciddi artış gözlenmiş. Çin bu alanda da lider konumunda üretimin %30 kadar bölümünü karşılıyor ardından gelen ülke Hindistan. Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ve Mısır domates üretimini yüksek oranda paylaşan ülkeler.



Domatesin ihracat değeri, küresel düzeyde artış göstermiş domatesin önemi ve üretimi giderek artan bir bitki olduğu açık. Kaynaklarda en fazla ihracatı, Avrupa Birliği ülkelerinin gerçekleştirdiği bilgisi yer alıyor. Türkiye’nin domates ihracatının büyük bölümü Rusya ve Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleşmiş ancak araştırmalar 2010 yılından beri ihracat rakamlarımızın gerilediğini belirtiyor. Ülkemizin Pazar gücünü yeniden artırması, yeni pazarlarda söz sahibi olması için girişimcilere büyük sorumluluk düşmekte.

Salça Sektörü İçin Domates Üretimi

Önce küresel pazardaki durumu inceleyecek olursak dünya salça üretiminin lideri Amerika Birleşik Devletleri ve yine Çin ardından İspanya, Türkiye İtalya, Portekiz, Brezilya, Yunanistan ve Şili geliyor.

Kaliteli salça imal edebilmek için dalında tam olgunlaşmış olması, sağlıklı olması ve kırmızı olması gerekiyor. Bir başka ve salça fabrikalarının çok önemsediği kriter ise üretim alanının fabrikaya yakın olması böylece nakliye sırasında zedelenmemiş, tazeliğini kaybetmemiş domates elde ettiklerini belirtiyor salça imalatı uzmanları. Konserve Fabrikası Açmak

Domates üretiminde girişimci olacak kimseler iç pazara satarak da kazanç elde edebilirler ancak ülkemizin kalkınması ve dış pazarda söz sahibi olmamız ile gerçekleşeceğinden girişimcilerin çözüm üretmek gibi bir sorumlulukları söz konusu.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz