Yatırımcı Arıyorum

SWOT Analizi Nedir?

Swot Analizi Ne Demek?

Bir işi yürütmek zor iştir çünkü, dikkatinizi çekecek pek çok farklı şeyle aynı anda uğraşırken büyük resme bakmanız gerekir. İşletmenizin uzun süre devam etmesini sağlamanın tek yolu, periyodik olarak geri adım atmak ve olaylara daha geniş bir perspektiften bakmaktır. SWOT analizi burada devreye girer ve sizi ticaret işinizin potansiyeline bakmaya zorlar. Bu analiz ile sadece şirketinizin bugün nasıl bir performans gösterdiğini incelemekle kalmayıp gelecek hafta, gelecek ay ve hatta gelecek yıl nasıl bir performans göstereceğini görebilmeniz mümkündür.

Swot Analizinin Açılımı

Bir SWOT analizi, güçlü ve zayıf yönleri, fırsatları ve tehditleri tespit ederek, hem iç hem de dış açıdan işinizle ilgili iyi ve kötü şeyleri listeleyen bir analiz türüdür. SWOT analizi bir çeşit derinlemesine muhasebe işlemine benzemekteyse de, bu analizi yapmak için toplama veya çıkarma işlemi gerektirmez, ancak çok faydalıdır.

SWOT açılım olarak:

S – (Strenghts – Kuvvetli taraflar) Güçlü Yönler

W – (Weaknesses – Güçsüz yanlar) Zayıf yönler

O – (Opportunities – Olanaklar) Fırsatlar

T – (Threats – Tehlikeler) Tehditler

Bir swot analiz listesi temel olarak nihai yapılacaklar listesidir ve sizi gelecek hakkında düşünmeye zorlar. Girişimciler işinin bugün nasıl olduğunu bilirler ama yarın nerede olacağını tahmin etmekte zorlanırlar. Bu süreç bunu çözmenize ve daha da önemlisi planlamanıza yardımcı olacaktır.


SWOT Faktörleri Pozitif Negatif
İç Güçlü Zayıf yönler
Dış Fırsatlar Tehditler

Güçlü ve zayıf yönler iç faktörlerdir, fırsatlar ve tehditler dışsal faktörlerdir. Dahili faktörler ticaret işinizin içinden gelirken, harici faktörler işinizi çevreleyen daha geniş bir ortamdan gelir.Güçlü ve zayıf yönler çoğunlukla günümüze odaklanırken, fırsatlar ve tehditler çoğunlukla geleceğe odaklanır. Swot işletmenizin ne olduğunu ve neye karşı durduğunuzu gösteriyor olabilir. Buna karşılık güçlü ve zayıf yönler kontrolünüz altındadır. Zor olsa da bunları zamanla değiştirebilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse;

  • Şirket kültürü
  • İtibar
  • Müşteri listesi
  • Coğrafya
  • Personel
  • Ortaklıklar
  • Fikri mülkiyet
  • Varlıklar

Bunun tersine, fırsatlar ve tehditler tipik olarak kontrolünüz dışındadır. Onları değiştirmek için denemeler yapılabilir. Yapılacak bir plan ile bu olumlu değişimi etkileyebilirsiniz, ancak günün sonunda bu genellikle size bağlı değildir.

Örnek vermek gerekirse;

  • Mevzuat
  • Tedarikçiler
  • Rakipler
  • Ekonomi
  • Market boyu
  • Eğilimler
  • Finansman
  • Hava

SWOT Analizini Kimler Yapmalı?

Swot analizini kısaca söylemek gerekirse hem yeni hem de eski ticaret işletmeleri yani herkes yapmalıdır. Yeni başlıyorsanız veya hala planlama aşamasındaysanız, bir SWOT analizi size rekabet avantajı sağlayacaktır. Bunu yapmak, tereddüt ettiğiniz şeyin daha gerçekçi bir resmini verecektir. Finansman istemeniz gerekiyorsa her ikisi de bir iş planına dahil edilmelidir. SWOT Analizi Nasıl Yapılır?

Mevcut işletmeler yıllık olarak bir SWOT analizi yapmalıdır. Yıllık yapmanız gereken zorunlu iş olarak düşünülmesi gerekir. Çünkü Swot analizi işletmenizin sorunsuz çalışmasını sağlamanıza, sorunları önceden görmenize, gerekli değişiklikler veya iyileştirmeler üzerinde çalışmanıza ve yıl boyunca daha akıllıca kararlar almanıza olanak tanır. Temel olarak yıllık bir SWOT analizi, işletmeniz, müşterileriniz ve endüstriniz ile bağlantınızı kaybetmemenize yardımcı olacaktır.

Ücretsiz SWOT Analizi Şablonu

Swot analizi hazırlama sürecinde size yardımcı olabilcek ücretsiz Swot analizi şablonuna ulaşmak için tıklayın (PDF)

SWOT Analizi Neden Yapılmalıdır?

Bir pazarlamacı, girişimci veya küçük işletme sahibiyseniz, SWOT analizlerinin daha küçük şirketler ve kuruluşlar için pratik veya uygulanabilir olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. SWOT analizinin oluşturulması zahmetli gibi görünse de en küçük şirketler için bile birçok faydası vardır. İlk olarak, detaylı bir SWOT analizi yapmak, işletmenizin nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için benzersiz bir fırsat sunar. Şirketinizin günlük çalışmalarının belirsizliklerde kaybolması çok kolaydır ve bir SWOT analizi yapmak, işinizle ve sektörünüzde bulunduğu pozisyonla ilgili daha geniş bir kuş bakışı görüntüsü almanızı sağlar.

SWOT analizlerinin bir başka yararı da, bu tekniğin sadece işinize genel bakış olarak değil, çok çeşitli senaryolara da uygulanabilmesidir. Gelecekteki bir reklam kampanyasının, planlanan bir içerik projesinin veya şirketinizin bir ticari fuarda veya endüstri etkinliğinde temsil edilip edilmemesi gerektiğinin potansiyel güçlü ve zayıf yanlarını değerlendirmek için SWOT analizlerini kullanabilirsiniz. Açıkçası, neredeyse bir SWOT analizi yapmanın, şirketinizin neyi iyi yaptığını, nerede geliştirebileceğini, işinizle ilgili fırsatları ve tehditleri tanımlamanıza izin verdiğini söylemeye gerek yoktur.

Bir SWOT analizi yapmak sadece bu faktörleri tanımlamakla kalmayıp, aynı zamanda potansiyel çözümler için zaman çizelgeleri ve somut yol haritaları geliştirir aynı zamanda uygular.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumunuz