Yatırımcı Arıyorum

Swot Analizinde Yeterlilik Yetkinlik

Swot Analizi

İşletmenizin başarı şansını daha iyi anlamanıza yardımcı olacak kullanışlı bir araç; SWOT analizidir. Yönetim personelleri gibi işinizde bulunan faktörler güçlü veya zayıf yönler olarak değerlendirilir. Ekonomik ortam gibi dış faktörler, fırsatlar veya tehditler olarak tanımlanmaktadır. SWOT analiziniz, işletmenizin durumunun bir anlık görüntüsünü oluşturacaktır.

Güçlü yönler: Rakiplerinize karşı rekabetçi bir avantaj elde etmek için güçlü yönler kullanabilirsiniz.

Örnekler: pazar lideri, uygun finansal kaynaklar, güçlü yönetim ekibi, tescilli teknoloji olarak tanınmıştır

Zayıf yönler: Zayıf yönler önemlidir, çünkü hedeflerinizi karşılamak için nerede hata yaptığınız veya yapabileceğiniz alanlar önceden tespit edilmelidir.

Örnekler: Rakiplerle sizin aranızdaki maliyet dezavantajı, zayıf pazar imajı, net bir stratejik yönün olmaması, yönetimsel eksiklik, modası geçmiş işletmeler.

Fırsatlar: Fırsatlar pazardaki konumunuzu iyileştirmenize veya işinizi büyütmenize destek verebilir.

Örnekler: ürün gamını genişletmek, var olan hizmetlere yeni hizmetler eklemek, rakipler ile stratejik ittifak oluşturmak, yeni pazarlar hedeflemek.

Tehditler: Tehditler, düşünmeniz ve planlamanız gereken potansiyel sorunları temsil eder.

Örnekler: Pazara güçlü rakiplerin girişi, artan maliyetler, müşterilerin sizi tercih etmemesi gibi sebepler

Empati kurun; farklı bir perspektiften ürün veya hizmetlerinize göz atın, gerçek bir müşteri olarak davrandığınızda hatalarınızı daha net görebilirsiniz (FARKLI DÜŞÜNÜN) .Örneğin, müşteriler için sunabileceğiniz bir fırsatı göz ardı ederseniz, ve bir rakip onu kullanmaya karar verirse çok ciddi tehdit oluşturabilir.

Swot Analizinde Temel yeterlilik

Temel yetkinliklerin belirlenmesine yardımcı olmak için SWOT analizini kullanabilirsiniz. Yetkinlikler, müşterilerinizin sizden istediği beceriler ve görevlerdir. Temel yetkinlik, uzman satış ekibi, güçlü marka oluşturma, verimli süreçler, tescilli teknoloji veya başarınızda kritik olan başka bir varlık gibi rekabet avantajı elde etmenize yardımcı olacak bir yetenektir.

Sizin veya İşletmenizin birçok yeterliliği olabilir, ancak temel yetkinlikleriniz onu pazarın geri kalanından ayırmaya yardımcı olan niteliklerdir. Örneğin, Toyota halihazırda en gelişmiş çekirdek yeterliliğe sahip hibrid araç üreten otomobil şirketidir. Starbucks, tam aromalı kahveleri bir araya getirme, baskın kahve markasına sahip olma, dağıtım ağlarının en geniş ağı ve öngörülebilir müşteri deneyimi açısından temel yetkinliklere sahiptir.

İşletmenizin güçlü yönlerine görmek, temel yetkinliklerini belirlemek için iyi bir başlangıç noktasıdır. Temel yetkinlikler belirlendikten sonra, iş stratejinizin temel taşını oluşturabilir veya destek olabilirsiniz. Temel yetkinliklerinizi görünmez varlıklarınız olarak düşünün. Bilançonuzda görünmemelerine rağmen, bunlar rekabeti yenmek için kullanabileceğiniz kaynaklardır. (örn: HAYAL GÜCÜ)

Temel Yetkinlikler

Temel yetkinlikleriniz zamanla değişecektir. Örneğin, işletmeniz rekabet edebilir bir üstünlük kazandıran üstün teknolojik becerilere sahip olabilir. Sonunda rakipler size yetişecek veya yeni teknolojik beceriler mevcut düzeyi geçecektir. İş yaptığınız kişilere, işletmeniz ile ilgili yeni fırsatları keşfetmesini sağlayın. ve rekabet avantajını kaybetmeden önce yapmanız gereken değişiklikleri tespit edin. Örn. Schwinn adı, kaliteli bisikletlerle eş anlamlıydı. Hakim oldukları Pazarlarıyla bilinirliklerini kaybedip, üretimlerini dışarıya aktardıktan sonra, rekabet avantajlarını kaybettiler ve iflas ettiler.



kobi vadisi

Yorumunuz