Tantuni İşi Yapmak
Hızlı akıp giden hayata ayak uydurma zorunluluğu yemek alışkanlıklarımızı da değiştirdi. Ayakta atıştırmalıkların her geçen gün zenginleşen menüsü, aynı zamanda girişimciler için de yeni bir iş alanı oluşturmaktadır. Öğrenciler, çalışanlar, yolculardan tutun da; işten yorgun argın eve geldiyseniz bu akşamın menüsü tantuni olsun bile diyebilirsiniz. Mersine özgü yöresel bir lezzet olan Tantuni, şimdilerde herkes tarafından biliniyor. Peki, nasıl bir lezzettir bu Tantuni ve iş alanındaki yeri nedir? Beraberce bir göz atalım.
Tantuni; yukarıda da belirttiğimiz gibi Mersin ve Antakya yöresine ait bir yöresel lezzettir. Önceleri yoğunlukla ciğer ile pişirilirken, sonraları ciğerin yerini et ve kıyma parçaları almıştır. Zaman yolculuğuna baktığımızda, ilk olarak yoksul kesim için pişirilen tantuni, ardından seyyar tezgâhlara geçmiş ve lezzetiyle lüks restoran menülerinde de yer bulmayı başarmıştır. Şimdiler de ise pek çok mekânda tantuniye rastlamak mümkündür.
Tantuni ismini nereden aldı diye kısa bir açıklama getirelim. Bu konuda iki rivayet vardır. Biri bu lezzeti Mersin’de ilk yapan Arap aşçının adının Tantun olmasında dolayı tantuni ismini aldığı yönündedir. Diğeri ise saçta pişirilirken kaşık ya da kepçenin çıkardığı seslerden dolayı bu ismi aldığıdır. İsmini her nereden almış olursa olsun, bu lezzetin ses getirdiği aşikâr. Çünkü Antakya’dan ya da Mersin’den yol çıkıp İstanbul gibi bin bir lezzetin ilk deneyimlendiği bir şehirde kendini kabul ettirmek zor olmalı.
Gelelim lezzetine. Tantuni özel seçilmiş etlerin çok küçük doğranması ve odun ateşinde pişirilmesi esasına dayanan bir lezzet. Ateşte etin suyu çektirilerek domates, biber, soğan gibi sebzelerle özümseyecek şekilde pişiriliyor ve lavaşta servis ediliyor. Hatta ustaların dilinden kavrulurken lezzeti artsın diye kuyruk yağı ilavesi şart olduğu söylenir.
Bu lezzeti tanıdıktan sonra, damağımızı çatlatacak lezzette başka bir konuya değinelim. Tantuni’den nasıl para kazanabiliriz? Bu konu birçok ilimizde denemeleri yapılmış ve tecrübe edilmiş bir yatırım alanıdır. Seçilecek lokasyonun doğru seçilmesi her işte olduğu gibi önemlidir. Özelikle ayakta yemek yeme sirkülasyonun yoğun olduğu okullar, terminal, bar, kafe gibi gece hayatının aktif olduğu yerlerin seçilmesi yatırım riskini minimize ederek geri dönüşü hızlandırır.
Tantuni Dükkânı Nasıl Açılır?
Girişimciler için iki alternatif vardır. Kendi dükkânını açmak ya da bayilik almak kanalıyla bir çalışma yapılabilir. Dükkân açarken Ticaret Sanayi Odasına kayıt yaptırarak Sağlık Bakanlığının istediği şartları yerine getirip onay almak gerekmektedir. Ayrıca rutin olarak yapılan Sağlık Bakanlığı kontrollerinden geçmekte diğer şartlardan bir tanesidir.
Tantuni dükkânı açarken bazı önemli noktalara dikkat etmek riski minimize etmede hayati önem taşır. Usta, bu işin can damarıdır ve istenilen lezzet yakalanmadığı zaman müşteri sürekliliği sağlanamaz. Geleneksel bir tat olduğu için orijinal lezzete sadık kalmakta ayrıca önem taşır. Tantuni genellikle gece ayakta yapılan atıştırmalıklar da talep gören bir lezzet olduğu için, dükkânın gece açık kalması karlılık oranını yükselteceği gibi bilinirliğinde de katkı sağlar. Açılacak yerin konumu dükkânın büyüklüğünden daha ön plandadır ve sürdürebilir bir iş olması açısında kurye en az aşçı ve diğer çalışanlar kadar önemlidir. Dağıtıma çıkan kuryenin sürekli broşür dağıtması yeni müşteri için artı bir çekim gücü yaratır.
Maliyet ve Karlılık
Tantuni dükkânı açmanın maliyeti, her ne kadar dükkânın büyüklüğüne ve yapılacak dekorasyona göre değişiklik göstermiş olsa bile, küçük bir alanda 25 bin, büyük bir alanda 50 bin TL denilebilir. Döner, tost gibi yoğun tüketilen bir atıştırmalık olduğundan lokasyonun doğru seçilip, işin erbabı bir usta ile çalışılması ile bu işten kar etmemek mümkün değildir. Tabi ki diğer işler için geçerli olan hijyen ve müşteri memnuniyeti faktörlerini de yerine getirmek kaydıyla.
Günümüzde daha fazla müşteriye hitap edebilmek adına balıklı, tavuklu, ciğerli tantunilerde yapılmaktadır. Satış fiyatları ise ortalama 10 ile 30 TL arasında değişmektedir. Bu işi yapmayı düşünenler için deneyimleyenlerin diliyle yapılan yatırım yaklaşık 3 ay gibi kısa sürede geri dönmektedir. Müşterilerini daha lüks bir dükkânda ağırlamak isteyenlerin ise 9 ay gibi bir sürede yatırdıklarını geri aldığı görülmektedir. Ayrıca bu işi düşünenler için KOSGEB desteğine başvuruda bulunabilir.