Yatırımcı Arıyorum

Tarım Alanında En Popüler İş Fikirleri

Tarım Alanında İş Kurmak

Türkiye, dört mevsimin yaşandığı ve dünyadaki pek çok ülkeye oranla, artık hemen hemen her bitkinin ve tarımsal ürünün yetiştiği, tarım alanında aktif, ayrıcalıklı ve özel bir tarım ülkesidir. Yurt dışından adını duyduğumuz pek çok meyve ve sebzenin de üretimi, günümüz Türkiye’sinde hayata geçirilmiştir. Tarım alanında, devlet desteklerinin de artırılmasıyla, pek çok kişi tarıma yönelmiştir.

Coğrafi olarak 7 ana bölgeye ayrılan Türkiye’de, artık hemen hemen her bölgesinde ürünlerin yetişmesine ve hatta şehir hayatında bile, tarım faaliyetlerine insanların yöneldiğine tanık olunmaktadır. Bir ürünü yetiştirmek için artık toprak sahibi olmanıza gerek yok. Dikey tarım ya da topraksız tarım sayesinde, apartman hayatında bile ihtiyacınız olan sebze ve meyveyi yetiştirebilirsiniz.

Pek çok bitki, meyve ve sebzenin yetiştirilmesi mümkün olsa da, bazı ürünler iyi gelir getirdiği için daha çok tercih edilmektedir. Burada önemli olan, bölgenizde yetişebilecek ürünlerin seçimi olmalıdır. Bazı bitki ve ağaç türleri, belli başlı bölgelerde yetişir. Örneğin; karagül, nadir bulunur bir bitkidir ve sadece Türkiye’de, Şanlıurfa ilinde Halfeti ilçesi bölgesinde yetişmektedir. ve o bölge için en popüler tarım ürünüdür.

Not: bu yazı içerisinde bulunan fiyatlandırmalar ve bazı bilgiler günümüz şartları ile değişkenlik gösterebilir.

Tarım Alanında Yapılabilecek En Popüler İşler

Tarım alanında yapabileceğiniz 9 popüler iş fikrinizi aşağıda inceleyebilirsiniz:

1- Peyzaj Bitkileri

Günümüzde Türkiye, dev bir inşaat sahası gibi. Her gün yeni bir inşaata başlanıyor ya da bitiriliyor ve bu yapıların çevre düzenlemesine ayrı bir özen gösteriliyor. Bu nedenle, peyzaj çalışmalarında kullanılmak üzere pek çok peyzaj bitkisine ihtiyaç duyuluyor.

Bodur bitkiler olarak; Alev ağacı, Leyandi, Altuni Taflan, Goldrider, Çıtır Taflan, Sarı Papatya, Fırça çalısı, Ortanca, Mavi Selvi, Bodur Nandina, Akuba bitkileri ile Sarmaşık, Arap yasemini, Hanımeli ve Mor Salkım gibi çiçekli bitkilerin üretimi, peyzaj bitkileri olarak talep görmektedir.

Kendinize uygun bir alan kiralayarak, bu bitkilerin üretimini yapıp, iyi gelir elde edebilirsiniz. Ayrıca, Ihlamur, Hatmi, Çınar, Sığla, Akasya, Manolya, Erguvan, Oya ağacı ve Süs Eriği de, peyzajda iyi talep görmektedir. Tek yapmanız gereken, bu bitkileri yetiştirmek için bilgi sahibi olmak ve üretim için gerekli uygun araziyi bulmak. Ya da sera kurarak da bu bitkileri uygun şekilde yetiştirmeniz mümkündür. Bu bitkilerin satışından bir ayda 4.000-15.000 TL arasında bir kazanç elde edebilirsiniz.

2- Bambu Yetiştiriciliği

Yetiştirilmesi en kolay bitkilerden biri de bambudur. Anavatanı Asya topraklarıdır. Dayanıklı bir bitki türüdür ve pek çok bölgede rahatlıkla yetişir. Suya dayanıklı olması nedeniyle mobilya imalatında bile kullanılmaktadır. Bambu bitkisi topraklı ya da sadece su ile bile yetiştirilmektedir. Bambu güneşi sever.

Bambu bitkisini evinizde dahi yetiştirebilir ve satışını yaparak iyi kazanç elde edebilirsiniz. Bir bambuyu gövdenin eklem kısmından ya da kökten kesim yaparak çoğaltma yapabilirsiniz. Bambu dayanıklı ve bakımı zahmetsiz olması nedeniyle evlerde ve işyerlerinde tercih edilmektedir. Uygun bir alanda yetiştireceğiniz bambunun tanesi 20–70 TL’den satılmaktadır. Yani size iyi gelir getirecektir.

3- Çilek Yetiştiriciliği

Hemen hemen her bölgede artık çilek yetiştiriciliği yapılmaktadır. Uygun ortamı yakaladığında yetiştirilen çilek oldukça bereketlidir. Çilek tohum ya da fide ile yetiştirilir ancak, tohumun fideye dönüşmesi 1 aylık bir süre olduğundan, en akıllıcası fide halinde alıp, üretimini yapmaktır. Çilek yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Uygun şartlar sağlandığında ve bakımları düzenli yapıldığında, bir de günde 6–8 saat güneş ışığı aldığında, çok bereketli bir çilek hasadı gerçekleştirebilirsiniz.

Kazancına bakacak olursak, bir çilek fidesi, ziraat kooperatiflerinde 0,25 TL’den satılıyor. 1 dönüm arazide 200 fide yetiştirebilirsiniz ki bu da 50 TL eder. Aynı araziden 100–150 kilo çilek elde etseniz, kilosunu 10 TL’den satsanız size 1500 TL gelir getirecektir. Çilek yetiştiriciliğinin bir avantajı da, topraksız ve serada üretim yapılmasıdır. Bu da 4 mevsim çilek üretilebileceği anlamındadır. Tarladan topladığınız ve Haziran ayında 10 TL’den sattığınız çileği, sera ve topraksız tarımla ürettiğiniz zaman kış aylarında kilosunu 20 TL’den satabilirsiniz. Bu da sera ve topraksız çilek üretiminin daha mantıklı ve kazançlı olduğu anlamına gelir.

4- Kuşkonmaz Yetiştiriciliği

Türkiye’de kuşkonmazın değeri fazla bilinmese de, iklimi itibarıyla, Kuşkonmaz üretiminin en iyi şekilde yapılabileceği ülkelerdendir. Yabani bir şekilde yetişse de, Aydın, Manisa ve Muğla gibi illerimizde ideal ortam olduğundan, kuşkonmaz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Özellikle İzmir’de üretim oldukça artmıştır ve yılda 12 ton kuşkonmaz bitkisi yetiştirilmektedir.

Kuşkonmaz yetiştiriciliği yapılacak yerin fazla yağmur almaması önemlidir. Gelir getiren bir bitki olması nedeniyle ve devlet desteğinin de kuşkonmaz yetiştiriciliğine verilmesi nedeniyle, son yıllarda tercih edilen tarım ürünleri arasındadır. Maliyeti oldukça azdır. Bir bitkiden 3–4 yıl hasat alınabilir. Bu da bu bitkinin yetiştirilme tercih nedenidir. Dönüm başına 2000–2500 TL kar elde edilebilir.

Not: bu iş fikrini inceledikten sonra Türkiye genelinde bulunan tüm şehirler için ayrı ayrı hazırladığımız iş yapma rehberini de incelemenizi tavsiye ediyoruz.

5- Üzüm Yetiştiriciliği Yapmak

Türkiye, dünya üzerinde en büyük üzüm üretimi yapan 6. ülkedir. Hemen hemen her bölge ve ilde üzüm çok kolay bir şekilde yetiştirilebilir. Doğru uygulama yapıldığında ve modern tarım uygulandığında, verimi kat kat artırmak mümkündür. Tohum çimlendirme ya da hazır fide ile yetiştirilen üzümde, en çok hazır fide tercih edilmektedir. Bunun için de aşılı fidelerden alınması daha iyi olacaktır. 2–8 yaş aralığındaki fideler size zaman kazandırır. Daha çok ürün elde edip, üzüm bağı kurmak istiyorsanız da, toprağın analizini yaptırmanız, üzüm ekimi için uygun olup olmadığını öğrenmeniz gerekecektir.

Asma üzüm fidesi internette 14 TL’den satışa sunulmaktadır. Bulunduğunuz bölgede ziraat ofisleri satış yapıyorsa, oradan da alabilirsiniz. Bir kilo üzümün fiyatını 10 TL’den satışa sunsanız, 100 kiloluk üzüm üretiminden 1.000 TL kazancınız olacaktır. Üzüm tüketiminin de artış gösterdiğini düşünürsek ve zaman zaman fiyatlarının da daha yüksekten satıldığını düşünürsek, daha fazla kazanç elde edebilirsiniz.

6- Safran Yetiştirmek

Yetiştirilmesi kolay ancak toplanması biraz zahmetli olan safran bitkisi, adını verdiği Safranbolu ilçesinde düzenli bir şekilde yetiştiriliyor. Dünyanın en pahalı baharatı ve talep çok fazla. Kilosu 20 Bin ile 40 Bin TL arasında satılan safran bitkisinin soğanını, bulunduğunuz ziraat satış yerlerinden ya da internet sitelerinden satın alabilirsiniz. Bir safran soğanı satış fiyatı internette 9–10 liradan satılıyor. Ancak genelde 5’li olarak satılmakta.

Safran ekimi yapabilmek için büyük bir alan olması gerekir. 1 kilo safran elde etmek için, 75 bin soğan ekimi düşünüldüğünde pek çok kişi vazgeçse de, bir kilonun satış fiyatı 20–40 bin TL arasında değişeceğinden ve her yıl yapılan tek ekimle daha çok verim elde edileceğinden, tarımsal anlamda aslında en çok karlı işlerden biridir.

7- Sarımsak Yetiştirmek

İyi yağış aldığından dolayı Karadeniz bölgesi, sarımsak yetiştiriciliği için en uygun bölgedir. Özellikle Kastamonu sarımsağı, iri olması bakımından oldukça ünlüdür. Kabukları zarar görmemiş sarımsak dişlerinin ekiminden, iyi bir verim elde edilebilir.

Uygun şartlarda yetiştirilen sarımsak, bir dönümde 800 ile 1500 Kg. arası ürün verebilir. Sarımsak, kilosu 25 TL’den satılmaktadır ki bu da 1500 kilo sarımsak için 37.500 TL kazanç elde etmek demektir. Ayrıca yine Karadeniz gibi uygun bir ortamda yaşıyorsanız, küçük bahçenizde ya da evinizde dahi sarımsak yetiştirip, satış yapabilirsiniz.

8- Lavanta Yetiştirmek

Muhteşem aromatik kokusu ve güzel rengi ile sağlık, ilaç ve kozmetik sektörünün bir numaralı talep gören bitkisi lavanta, güneşli hava ve kumlu toprakta üretim yapıldığında iyi verim getirir. Lavanta bitkisi ya fide halinde ya da tohumdan kendiniz yetiştirmek suretiyle, yetiştirilebilir. Bir lavanta bitkisi 15–20 yıl ömürlüdür ve her yıl daha iyi verim elde edersiniz.

Lavanta fidesini ya da tohumlarını internet satış sitelerinden uygun fiyata satın alabilirsiniz. Fideyi hazır satın alacaksanız, 1 dönüm için 2000 ile 4000 TL arası bir maliyetiniz olabilir. Ancak bir fideden 15–20 yıl boyunca ve üstelik her yıl katlanarak ürün elde edeceğinizden, kazancınız, maliyetinizi kat kat karşılayacaktır. Dönüm başına kazancınız 2.500 – 3.000 TL olabilmektedir. Lavanta yetiştiriciliğini öğrenmek istiyorsanız, ülkemizde en çok lavanta yetişen Isparta ilinde bulunan Lavanta okullarından eğitim alıp, devlet desteğinden de yararlanabilirsiniz. Tarım Üretiminde Verimliliğin Arttırılması Çalışmaları

8- Kinoa Yetiştirmek

Anavatanı Güney Amerika, İnka’ların ana besin kaynağı olan Kinoa, tıpkı Kuşkonmaz gibi fazla suya ihtiyaç duymaz. Bilinen 100 türü olsa da Türkiye’de sadece 2 çeşit kinoa yetiştirilmektedir. Ülkemizde her ilde Kinoa yetiştirilebilir. Yetiştirilmesi de kolay olduğundan, talep görmektedir.

Dönüm başına maliyet 300 TL’dir. 1 dekar alanda 1 kilo kinoa tohumu kullanabilirsiniz. 300–400 kilo kinoa toplayacağınızdan, dönüm başına 2000 TL’nin üstünde kazanç elde edebilirsiniz. İnternet sitelerinde Kinoa’nın kilosu en az 25 TL’den satılmaktadır. Siz de satışınızı buna göre belirleyip, daha iyi kazanç elde edebilirsiniz.

9- Gurme Mantar Yetiştirmek

Özellikle İstiridye mantarı ve Shiitake cinsi mantarların üretimi yoğun talep görmektedir. İstiridye mantarı kapalı alanda yetiştiğinden dolayı, şehir hayatında, gerekli ortamı yarattıktan sonra, kapalı balkonda dahi yetiştirilebilir. Önemli olan iklimden çok, yetiştirileceği kompostun hazırlanmasıdır. Kompost; saman, kahve, talaş ya da karton parçası üzerinde hazırlanabilir ancak genelde saman kullanılmaktadır. (Mantarın ihtiyacı olan besinleri içermesi ve ucuz olması)

Kilosu 10–15 Liradan satışa sunulduğu için iyi gelir getirir. Mantarı üretip kuruttuktan sonra da ya da taze bir şekilde satışını yapıp, iyi gelir elde edebilirsiniz. Tohumlarını ise bulunduğunuz ziraat satış yerinde bulamazsanız, internetten ve olumlu yorum almış satıcılardan satın alabilirsiniz. Hazır mantar çadırının size maliyeti M² olarak 800 ile 1500 TL aralığında değişebilir.

Bir kompost ile 4-5 kez üretim yapabilirsiniz. 150 m²’lik bir alanda üreteceğiniz istiridye mantarının size yıllık 100 Bin TL getirisi olacaktır. 4–5 çadır kursanız ve iyi bir üretim sağlarsanız size kazancı, yıllık 300-400 Bin TL civarında olacaktır.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
4 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Ertekin Özdağ
Ertekin Özdağ
1 yıl önce

Sinop’ta arazilerimiz var. Üretmeye ben hazırım da kim alacak. Pazar olmadık tan sonra. Meyve başta olmak üzere sebzede dahil. Tel ***

Hayati ayaz
Hayati ayaz
3 yıl önce

Piza fikri iyi personel sıkıntısı olmaz mı
Pizzada yeterince yetişmiş personel yok
Ayrıca Marka firmalar ile Rekabet etmek kolay degil …

Metin
Metin
3 yıl önce

Merhaba ne iş yapacagim diye düşünmeyin korona virüs insanların yaşam tarzını değiştirdi gıda sektörü olumlu ve olsuz etkilendi olumlu yanı paket servis yapanlar kazançlı çıktı ama büyük giderleri olanlar maalesef ayakta duramadi pizza sektöründe paket servis en olumlu işletme halinde… Devamını oku »

Hüseyin kalkavan
Hüseyin kalkavan
2 yıl önce
Yanıtlanan kişi  Metin

Pizza yatırımı için destek verebileceğinizi yazmışsınız.