Yatırımcı Arıyorum

Tarımda İnovasyon

Tarım Alanına İnovasyon Sağlamak

Tarım sektöründe gerçekleştirilen en önemli yenilik tarım faaliyetleri için kullanılacak arazi miktarının düşürülmesini sağlayan yöntemlerin geliştirilmesi oldu.

Dünyada sağlıklı yiyecek üretmek, ülkelerin küresel hedefini oluşturuyor bu nedenle bilim adamları sağlık, verimlilik ve etkinlik sağlayan yöntemler üzerinde çalışarak gelecek toplumlara yeterli miktarda sağlıklı yiyecek üretebilecekleri bol ve çeşitli yiyecek sağlayacakları yeni üretim modellerini hayata geçirdiler.

ALGORİTMİK TARIM uygulaması ile tek bir arazi üzerinde bir den fazla ürün çeşidinin ekimi sağlanmış. Bitkilerin türü ile ekileceği bölge arasındaki uyumun en iyi şekilde tespit edilmesi esasına dayanan tarım modelinde bitkiden en yüksek verimin elde edilmesi arazinin hangi bölgesine ekileceğine bağlı.

PERMAKÜLTÜR TARIM uygulaması ile ormanların katmanlı yapısı oluşturulmaya çalışılmış bu şekilde doğal organizmaların hayatta kalmaları sağlanırken gıda yetiştirilmesine ortam hazırlanmış.

HALKA BAHÇELER uygulaması ile havadaki karbon emilimine yardımcı olan tarımsal faaliyetlere yeni bir yöntem daha kazandırılmış. Amerika Birleşik Devletleri’nde daha çok kıyı şeritlerinde kullanılan bir uygulama olarak doğmuş. Bu yöntemin özelliği güneş enerjisini kullanıyor olması. Yöntem uygulamaya konulduğunda 60 Milyon Litre temiz su üretmesi, 18 Ton tohumun topraksız büyümesi ve bu faaliyet sonucunda 5 Ton hayvan yeminin elde edilmesi bekleniyor. Topraksız üretim ile deniz üzerinde değirmen gibi dönerek çalışacak bahçe sisteminde verimliliği artıran etkenin tuzluluğu azaltması ayrıca güneş enerjisinin kullanılıyor olması olarak açıklanıyor.

Gelecek toplumlara bırakılacak bir diğer tarımsal faaliyet yöntemi SU DEPOLAMASI. Bilim insanlarının çok değerli bir kaynak olarak gördükleri ancak bugüne dek yeterince yararlanılamadığını belirttikleri yağmur suları. Yağmur sularını büyük teknelerde toplayıp dinlendireceklerini daha sonra saman örtüleri ile topraktaki verimi artıracaklarını açıklayan bilim insanları bitkilerin daha fazla su emmesini sağlamak amacı ile yokuş aşağı inen yağmur sularının hızını yavaşlatma gayretinde olduklarını da belirtiyorlar.

Sürdürülebilir Tarım Nedir?

  • Tarımsal faaliyetin sürdürülebilir olmasının belli koşulları bulunuyor.
  • Erozyonun tamamen önlenmesi
  • Sulamada sınırlı kaynak kullanımı
  • Tarım faaliyetinin doğanın dengesine katkı sağlaması
  • Ürünlerin sağlıklı olması

Dünya nüfusunun hızlı bir biçimde artıyor olması gelecek nesilleri besleyecek yeterli gıda olacak mı sorusunun cevabını aramayı gerekli kılıyor. Dünya ülkeleri bu sebeple çalışmalarını bulunacak yeni yöntemler üzerinde yoğunlaştırırken daha hızlı, daha sağlıklı, daha verimli üretimi tesis etmek gayreti ile endüstriyel tarım faaliyetlerine hız veriyorlar.

Üretimde üzerinde durulan ana unsurlar yeterli miktar, düşük maliyet. Gerçekleştirilecek üretimde yapılacak gider en az olmalı fakat insanları besleyecek yeterli miktarda gıda elde edilmeli. Yaşamın sürdürülmesi ve temel ihtiyaçların karşılanması her bireyin en doğal hakkı olmasına rağmen dünyadaki temel sorunlardan biri gıda kaynaklarına ulaşmak olarak açıklanıyor. Söz konusu verimin elde edilmesi için hız verilen endüstriyel tarım faaliyetlerinin beklenen faydayı toplumlara sağlayabilmesi ayrıca sürdürülebilir olması için ise zararlı yöntemlerden uzak ekolojik dengeye katkı sağlıyor olması gerekmektedir.

Sürdürülebilir tarımın en önemli özelliği sık ve bol ürün almaktır ki bu şekilde dünyanın hiçbir yerinde gıdaya erişim sorunu kalmayacaktır. İstihdam sağlaması işsizlik üzerinde kalıcı çözüm sunan olumlu etki yaratmaktadır.

Tarımda Dijital Uygulamalar

Ürünün verimliliği az ya da çok sulamaya bağlı olarak değişim göstermektedir yeterince sulanmayan ya da gerektirdiğinden çok daha fazla sulanan ürünlerin verimi düşüş gösterebilmektedir. WMS, SOS uygulamaları ile birlikte bitkilerin ne kadar sulanması gerektiği kendiliğinden ayarlanabiliyor. Web Haritalama Sistemi ve Sensör Gözetleme Sistemi bitkilerin verimini etkileyecek sulama miktarı ve süresinin ayarlanmasına çözüm getiriyor.

HASSAS TARIMSAL FAALİYET

Tarım faaliyetleri elbette sadece su ve toprak ile ilgili değil hava ürünü etkileyen en temel ve önemli etkenlerden biri. Hava tahminleri ile ürün verimliliği arasında büyük bir bağ bulunuyor. Dijital tarım hava tahminleri ve ekin hasadı hakkında doğru zamanlı bilgiler verdiğinden üreticinin işini kolaylaştırmakta verimi artırmaktadır.

ZARARLILAR İLE SAVAŞ

Ekinlerin korunması zararlılar ile mücadeleye bağlıdır her şey mükemmel giderken zararlılar ekinlere zarar vererek üreticinin tüm emeklerini yok edebilirler. Tarımda kullanılan teknoloji ile ekinin çevresini tarayan, gösteren, zararlıların kontrolünü sağlayan sensörler üreticiyi uyarmakta ekinlerin zarar görmesi engellenmektedir.

LOT TEKNOLOJİSİ

Gıdada maksimum verimlilik, belirlenen standartlardaki kalitenin sağlanması, depo sıcaklığı, nakliye süresi gibi detayları göstermektedir. Hastalıkları da tespit edebilen sistem Tarımsal faaliyetlerde ekinleri korurken hayvancılıkta da etkin korumayı sağlayarak verimi artırmaya katkı sağlamaktadır.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments