Yatırımcı Arıyorum

Tarımsal Girişimcilik Nedir?

Tarımsal girişimcilik, öncelikle çeşitli tarımsal ürünlerin pazarlanması ve üretimi ile ilgili olarak tanımlanabilir. Tarımsal girişimcilik, aynı zamanda tarımsal girdiler ile de ilgilidir. Tarımsal girişimcilerin kendileriyle ilişkilendirdiği alanlara örnek olarak süt ürünleri. Ormancılık ve bahçecilik dâhildir.

Yatırım yapmak için bir iş mi arıyorsunuz ya da yatırım getirisi yüksek bir iş arıyorsanız, bir tarım girişimcisi olabilirsiniz. Bir tarımsal işletmeyi nasıl yürüteceğinizi biliyorsanız, unutmamalısınız ki tarım işletmeleri her zaman başarısızlık riskinin en düşük olduğu sektördür. Dünya nüfusunun her geçen gün artması, tarım ürünlerine olan ihtiyacın da artması demektir. Bu nedenle tarım sektörü dünyadaki en büyük pazarı oluşturur.

Tarımsal Girişimcilik Ne Demek?

Dünyanın dört bir yanındaki tarım pazarları, son 30 yılda büyük değişiklikler gördü. Tarımsal ürünlerin uluslar arası ticareti artık değişiyor. Yerel pazarlar güçlü değil ve ulusal pazarlar da geride kalıyor. Küresel piyasa sistemi artık ticarete dayalı.

Yerel küçük çiftlikler, dünyanın büyük tarım şirketlerinden bazılarına karşı rekabete başladı. Bu, yerel ve küresel pazarlara arasındaki uçurumun artması ve birçok alanın yerel ekonomisinin geride kalmasıyla sonuçlanmakta.

Büyük bir başarı elde etmeden işlerini ticarileştirmeye çalışan yerel çiftçiler üzerinde artan bir baskı olduğunu görebiliriz. Çiftçiler üretim hatlarını artırmak için daha fazla üretim sistemine ihtiyaç duyarken, aynı zamanda şehirleşme ve hızlı artan nüfus, kendi çıkarları için çalışmıyor.

Modernizasyon, kırsal alanlardaki çiftçi ailelerin üretimlerini artırmaya ihtiyaç duydukları, ancak daha büyük üretim ekipmanlarının olmaması nedeniyle, bunu yapamadıkları için meseleleri daha karmaşık hale getiriyor.

Sorunun çözümü aslında basit: Girişimcilik. Çiftçilerin girişimci olmaları ve kendi yerel gruplarını oluşturmalarına ve üretimlerini bireysel yerel çiftçiler olarak değil, sinerji olarak artırmaya başlamalarına yardımcı olacak bir tarımsal girişimcilik modelini benimsemeleri gerekiyor.

Değer Zincirleri Yaratmak

Bunu başarmak için yerel çiftçilerin kendi değer zincirlerini oluşturmaları gerekecektir. Değer zincirleri, ürünlerine daha fazla değer katmak için birlikte çalışan bağlantılı paydaşlar kümesidir. Değer zincirleri, bu durumda çiftçiler gibi paydaşları işleyiciler ve pazarlara bağlayarak verimliliği, üretkenliği ve rekabet gücünü artırmaya yardımcı olur.

Aralarında değer zincirleri yaratmanın yanı sıra, tarım girişimcilerinin eylemlerini sadece üretime değil, pazara da odaklayabilmeleri gerekir. Küresel pazara yaklaşmak için birçok farklı sistem kullanılabilir ve kümelere/ değer zincirlerine bağlı olarak, tarım girişimcileri faaliyetlerine en çok uyacak sistem bulunmalıdır.

Bu değer zincirinin erişiminin artırılması ve buna çiftçilerin dışında daha önemli paydaşların eklenmesi ile sağlanabilir. Tedarikçiler, depo yöneticileri, finansal hizmetler ve nakliye şirketleri, tarımsal girişimcilik alanında bir değer zincirinin en önemli işbirlikçilerinden/ katkılarından bazıları olabilir.

Tarımsal Girişimci Nasıl Olunur?

Yerel bir çiftçinin, üretimini artırmak için düşünme şeklini değiştirmek hiç zor değil. Zor olan, bir tarım girişimcisinin zihnine uyum sağlamaktır. Tarımsal girişimciliğin arkasında tam bir çalışma var ve çiftçi girişimcinin yeni pazardaki rolünü anlamaya, bu yeni ve yenilikçi girişimcilik türünün tüm potansiyel müşterilerini belirlemeye, yeni tarımsal girişimciliğe ve elbette değerin arkasındaki iş fikrini tanımlamaya odaklanıyor.

Tarımsal girişimcilikte, paydaşların hatırlaması gereken en önemli şey, işletmenin artık her şekilde ticaret ve ticareti içeren çok daha gelişmiş bir ticari faaliyete sahip olması gerektiğidir. Bu durumda, kar elde etmeyi amaçlayan, mal ve hizmetleri sağlayan, işletme veya kuruluş olan işletmenin bir değer yakalamaya ihtiyacı vardır.

Bu, işletmenin her bir işlemde sağladıkları değerin yüzdesini korumaya ihtiyaç duyduğu anlamına gelir. Sonuçta girişimcilik tamamen yüksek kalite ve değer ile ilgilidir.

Tarımsal girişimciliğin ve tarımsal girişimcilik ürünlerinin arkasındaki kavramı anladıktan sonra, normal tarımda yaygın olmayan çok önemli bir eyleme geçiyoruz. Bu pazarlamadır. Bir değer zincirinde, işleri en iyi şekilde pazarlamak, sözleşmeli pazarlamadır.

Sözleşmeli pazarlama, değer zincirinin farklı seviyelerinde bulunan şirketlerin, mümkün olan en iyi finansal sonuçları ve kendi başlarına sahip olabileceklerinden daha avantajlı hale getirmek için birlikte çalışmaya odaklandıkları bir yaklaşımdır. Topraksız Tarım İş Fikri

Tarımsal Girişimcilikte Pazarlama

Sözleşmeli pazarlama, değer zincirindeki paydaşlara erişimini artırmalarına ve daha çeşitli bir müşteri edinmelerine yardımcı olabilecek girişimlere çalışma fırsatı verir. Pazarlama, pazarda güçlü bir varlık oluşturmaya başlamak için gerçekten harika bir yoldur.

Dijital pazarlama, bugünlerde gerekli olan güçlü bir dijital ayak izi oluşturmaya yardımcı olur. En azından temel bir dijital varlık olmaksızın her türden işletmenin, tarımsal girişimciliğe yönelmesinde ve devasa çiftlik şirketlerine karşı rekabet etmesine izin verilmeyecektir.

Kırsal merkezleri geliştirmek ve tarımla birlikte girişimciliği teşvik etmek için, YEAH projesi gibi Avrupa Projeleri, KOSGEB destekleri, çiftçilere nasıl tarım girişimcisi olunacağını öğreterek eylemleri finansa etmeyi amaçlıyor.

Bu projelerin sonuçları ve eğitim materyalleri, küresel pazarda nasıl yerlerini alabileceklerini öğrenmek için, yaşlarına bakılmaksızın her çiftçiye ücretsiz olarak sunulmaktadır. (YEAH projesi)

İnovasyon, girişimciliğin bir parçasıdır ve tarımsal girişimcilik geride kalamaz. Değer zincirleri en iyi şekilde çalışır, ancak yenilik olmadan yerel çiftlikler bu yolla bile gelişemez. Genç bir çiftçi olarak, işinizi ateşleyecek ve sizi küresel tarım pazarında önemli bir paydaş haline getirecek yenilikçi bir kıvılcımı bulmaya çalışmalısınız.

Neden Tarımsal Girişimcilik?

Geleneksel olarak, çoğunlukla yeni şeyler yapmak yerine işleri daha iyi yapmaya odaklanan çok sayıda küçük aile şirketinin hâkim olduğu, sınırlı dinamiklere sahip düşük teknolojili bir endüstri olarak görülmektedir.

Son 10 yılda, bu durum ekonomik liberalleşme, tarımsal piyasaların korunmasının azalması ve hızla değişen, daha kritik bir toplum nedeniyle çarpıcı biçimde değişti. Tarım şirketleri, pazarın değişkenliklerine, değişen tüketici alışkanlıklarına, gelişmiş çevre düzenlemelerine, ürün kalitesi için yeni gerekliliklere, zincir yönetimi, gıda güvenliği ve sürdürülebilirliğe ayak uydurmaktadır.

Bu değişiklikler, yeni girenlerin, yenilikçiliğin ve portföy girişimciliğinin önünü açtı.

Tarım Girişimcisi Başarılı Olmak İçin Ne Yapmalıdır?

Hem ülkemizde hem de dünyadaki tarım girişimcilerine baktığımızda pek çoğunun ülke sınırları içinde başarılı faaliyetlerde bulunduklarını hatta yurt dışına açıldığını görebilirsiniz. Peki, siz neden tıpkı onlar gibi başarılı bir tarım girişimcisi olmayasınız?

Başarılı bir tarım girişimcisi olmak için şu adımları izlemeniz gerekir.

Bir İhtiyacı Belirleyin

Biraz araştırma yaparak en çok neye ihtiyaç olduğunu öğrenin. Satılamayacak ürünleri üretmenin zaten bir anlamı yoktur. Bu yüzden ülke içinde ya da ülke dışına üretim yapacaksanız en çok hangi ürünlerin satıldığını öğrenin. Araştırma yapmak her zaman faydalıdır.

Rekabet Avantajlarından Yararlanabileceğiniz Bir Alan Belirleyin

Tarım sektöründe yüksek verim sağlayan bir alan arayın. Hangi ürün size rekabet avantajı sağlayacaksa o alana yönelin.

Bir İş Planı Geliştirin

Başlangıç olarak bir iş planı sahip olmanız gereken önemli bir belgedir. Bir iş planı, işiniz için finansmanı güvence altına alabileceğiniz bir araç olmanın yanı sıra, girişimciye iş geliştirme stratejilerini uygulamada rehberlik sağlar ve yön verir. 

Deneyimli Tarım Girişimcilerinden Mentorluk Arayın

Seçtiğiniz tarım iş kolunda iş yapan kişilerden akıl desteği almak sizin için iyi olacaktır. Alanınızda iş yapan deneyimli kişileri bulun. İşiniz hakkında bilgi sahibi olun olacak ve ayrıca sahada yaşayacağınız tüm zorluklar için de hazır çözümlere sahip olacaksınız.

Bölgenizdeki Çiftçi Derneklerine Katılın

Bölgenizdeki çiftçi dernekleri, sizden daha önce çalışmaya başlamış kişilerin olduğu topluluklardır ve ihtiyacınız olduğu zamanlarda danışmanlık ve mentorluk hizmetlerine ücretsiz erişim olanağı sağlamaktadır.

Ayrıca bu tür derneklere üyelik, işinizi finanse etmeniz için kuruluşlardan kolaca kredi almanızı ve hükümet ve diğer kalkınma ortakları tarafından yürütülen, tarımsal müdahale programlarına katılmanızı sağlayacaktır.

Ayrıca çiftçi dernekleri; pazar fırsatları, yüksek profilli alıcılar, indirim fırsatları, garantiler ve kredi fırsatları sunabilen yüksek profilli tarımsal girdi tedarikçileri gibi avantajlar sağlar.

İş Pörtföyünüzü Çeşitlendirin

Bu, özellikle bir süredir faaliyet gösteren ve tamamen yeni bir projeyi finansa etmek için yeterli sermaye elde eden tarımsal işletmeler için geçerlidir. Çeşitlendirme planı, iş büyüdükçe önemlidir. Ancak çeşitlendirme uygulamasından kaynaklanan genel giderlerin beklenen karları mahvetmemesin sağlamak için uygun şekilde yönetilmektedir.

Gerekirse Dış Kaynak

İşinizde başarılı olmak için yetkinlik alanınız olmayan işlevleri stratejik olarak dışarıdan temin etmeyi öğrenmelisiniz. Diyelim ki; tarımsal bir ürün işleme fabrikanız var. İşletmenizin temel yetkinliği olmayan nakliye, pazarlama, çevrimiçi varlığın yönetimi, işçiler için sağlık hizmetleri ve temizlik hizmetleri gibi işlevleri, yetkili kuruluşlara rekabetçi bir şekilde dışarıdan temin edebilirsiniz.

İş Geliştirme Araçlarını Kullanmayı Öğrenin

Günümüzde tarım, çok güçlü ve yenilikçi teknolojilerin varlığı nedeniyle geçmişte olduğu kadar riskli değil. Çiftçilere işleriyle ilgili yaptıkları seçimler konusunda rehberlik edecek araçlar vardır. Örneğin, çiftçilerin hava koşullarını öğrenmelerine ve yatırımları için zararlı olabilecek hava olayları hakkında erken uyarı sinyalleri almalarına olanak tanıyan mobil uygulamalar mevcuttur.

Sosyal medya araçları, çiftçilerin daha geniş pazarlara, tedarikçi ağlarına ve tarıma yaklaşımların olumlu yönde etkileyebilecek araştırma sonuçlarına erişimini sağlar. Bir tarım girişimcisi olarak, bu teknolojilere alışmanız ve bunları iş operasyonlarınızda kullanmanız gerekir.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz