Şirketlerde Teknoloji Kullanımı
İçindekiler
Teknoloji,herkes tarafından hoşnut kalınan bir devrim olarak tanımlanır. Çünkü bilgisayarlar, bilgiye kolay ulaşım, iletişim kolaylığı kadar pek çok alanda hayatı kolaylaştırmaktadır. Hatta telefonlar ve otomobiller gibi temel cihazlarda da, daha fazla hizmet ve daha hızlı performans sağlanan yüksek teknoloji ürünü değişimleri elde edilmektedir.
Bunun yanında teknolojinin zaman zaman lehimize çalışmasını engelleyen kritik dezavantajlar vardır. Mesela internet bağlantısı kesildiğinde tabiri caizse herkes kendini çaresiz hisseder. Ve yapılan araştırmalara göre çevresel ve iş ortamında dikkati dağıtması kolaydır. Çünkü kişiler online olduğunda, sürekli olarak mesajlaşır ve işinden uzaklaşırlar. Peki, sonuç itibari ile bakıldığında teknoloji verimliliği artırıyor veya azaltıyor mu?
Bu sorunun cevabı biraz karışıktır. Online üretkenlik istatistikleri, çalışanların ortalama sekiz saatlik çalışma saatleri boyunca bilgisayarda yalnızca beş saat üretken olduklarını göstermektedir. Bununla birlikte, aynı zamanda, internet erişimi kişilere daha fazla iletişim, daha fazla bilgi ve daha fazla hız sağlar; bu nedenle bu beş saat, 20 yıl önce sekiz saatlik çalışmadan daha verimli olabilir. Yapılan çalışmalara göre teknolojinin bir çalışmada üretkenlik artışının 2011’den bu yana yıllık %3 olacağını tahmin edilmektedir.
Peki, bu ne anlama gelmektedir?
Bu, teknolojinin, teknoloji olmayan dönemlere göre çok daha üretken olunduğu anlamına gelir. Ama bu teknolojiyi kullanırken hala zaman kaybetme olasılığının yüksek olduğu gerçeğini değiştirmez. Kişiler teknoloji nedeniyle, muhtemelen büyükbabalarının 50 yıl önce yaptığı işlerden daha fazlasını yapıyorlar. Ancak o dönemlere göre günümüzde teknolojinin sağladığı faydalar ve kolaylıklar göz önüne alındığında çok daha hızlı yapabilecek konumdayken, oyalandıkları için o kapasite ile yapmamaktadırlar.Ama teknoloji kullanırken bazı stratejiler uygulayarak iş verimliliğini artırmak ve teknolojinin dezavantajlarını sınırlamak mümkündür. Verimliliği Arttırmada Teknoloji Nasıl Kullanılır?
Teknoloji Kullanılırken İş Verimliliğini Nasıl Artırılır?
Teknoloji doğru kullanıldığında şirketler için adeta veli nimettir. İş verimliliğini artırmadan, otomasyona, maliyetleri düşürmeden, markalaşmaya kadar pek çok alanda faydaları bulunmaktadır. Fakat istemsiz de olsa yanlış kullanılmasında performansı olumsuz yönde etkileyebilir. Şirketler teknolojinin iş verimlilikleri olumlu yönde etkilemesi için bazı stratejiler uygulayabilirler.
Bu stratejilere beraberce bir göz atalım:
İnternette ne kadar zaman geçirildiğini takip etmek
Bu ilk nokta kritiktir. Daha önce belirtildiği gibi, günde sekiz saat bilgisayar kullanan ortalama bir çalışan, bu saatlerin yalnızca beşini verimli çalışmalarda geçirmektedir. Zamanının diğer kısmını, arkadaşları ile sohbet ve mesajlaşma, sosyal medyada gezinme, paylaşım yapma, iş ile alakasız olan sitelerde gezinmekle harcar. Çoğunlukla, çalışanlar ne kadar zaman harcadıklarının farkında değillerdir. Fakat bilgisayar başında geçirdikleri zamanın, ne kadarını nasıl harcadığını doğru bir şekilde belirlemek için,verimlilik izleme araçlarından birini kullanabilirler. Bu izleme araçları sayesinde her bir görevi gün boyunca yapmak için ne kadar zaman harcadığını tespit edebilir ve gereksiz harcamaları aşamalı olarak kaldırabilirler. Dolayısıyla verimliliklerini artırmış olurlar.
Kişilerle sürekli iletişim halinde olmaktan kaçınmak
Teknolojinin sunduğu en büyük avantajlardan biri sürekli temas halinde olma yeteneğidir. Bilgisayarda etkin bir e-posta penceresi, sohbet penceresi, gelen kısa mesaj ve çalan bir telefon aynı anda açık olabilir. Her ne kadar yapılan görüşmeler iş arkadaşları, işveren, müşteriler, satıcılar, iş ortakları ve arkadaşlarla olsa bile, onlarla sürekli temas halinde kalmak iş verimliliğini çok düşürür. İnternet bir yandan, bu etkili iletişim için harika bir ilerlemedir, ancak diğer taraftan sürekli oyalayan bir faktördür ve dikkat dağıtır. Bu iletişim şekillerinden sadece birine bakmak için bile defalarca ara ara molalar verilir. Burada çözüm, belirli, dönemlerde iletişime açık olmak ve bu arada aşırı iletişimden kaçınmaktır.
Dikkat dağınıklığını ortadan kaldırmak
Dikkat dağıtıcı faktörler her zaman sadece bir tık ötededir. Bu dikkat dağıtıcı unsurlar, özellikle de alışkanlık haline getirildiyse ortadan kaldırmak zor olabilir. Bununla birlikte, bu teknolojik dikkat dağıtıcı faktörleri iş hayatından çıkarmanın manuel yolları vardır. Örneğin, yazılı bir raporu düzenlerken kullanılan elektronik cihazlardaki internet erişimi devre dışı bırakabilir. Bu mümkün değilse, çalışmaya odaklanmaya engel olan, sürekli gezinilen sitelere erişim devre dışı bırakılabilir ve devre dışı bırakmak için tarayıcı uzantısı kullanabilir. Ayrıca sürekli girilen programlar, istemsizce girmeyi önlemek için çalışılan süre boyunca cep telefonundan silinebilir veya gizlenebilir.
Çalışma gününü önceden planlamak
Planlama yapmanın verimliliği artırdığı uzun yıllardır bilinmektedir, ancak günümüzün teknoloji çağında, her zamankinden daha değerli ve önem kazanmaktadır. Güne başlarken veya bir önceki gece, tamamlanmak istenilen tüm görevlerin bir listesi yapılmalı ve en önemli olandan başlayarak sıralanmalıdır. Ardından, bu görevlerin her birini tamamlamak için belirli bir süre ayırılmalı ve yapılıp yapılmadığı gün içinde kontrol edilmelidir. Eğer bir kişinin bir raporu tamamlamak için yalnızca bir saati varsa, zihnini bu işi tamamlamaya odaklar ve dikkat dağıtan faktörlerden korunmaya çalışır. Şayet planlama yapmayı zaman için bu alışkanlık haline getirilirse, teknolojinin dezavantajlarından kaçınmış olur ve dolayısıyla verimliliği artar.
Teknolojik cihazlardan biraz uzaklaşmak
Günümüzde iş hayatında teknoloji kullanımı olmazsa olmaz bir durumdur. Fakat verimliliği artırmak için ara sıra teknolojiden uzak kalmak gerekir. Kişiler yürüyüşe çıkarak ya da mola vererek, bu şekilde gözlerini ve zihnidinlendirebilirken, teknolojinin kısa bir sürede olsa uzaklaşmak, genel olarak üretkenliği artırabilir. Dijital bir cihaz veya internet erişimi olmadan gerçekleştirebilecek bazı görevler olması koşuluyla, çevrimdışı çalışma ve cihazlardan uzakta bir şeyler yapmak da odaklanmaya yardımcı olabilir. Bu davranışı alışkanlık haline getirmenin kişinin sadece iş verimine değil aynı zamanda genel sağlık koşullarına da katkı sağlayacağı bir yatırım olduğu unutulmamalıdır.
İşletmelerde Teknolojinin Avantajları
İşletmeler teknolojik gelişmeler sayesinde, etkin iletişim, üretkenlik artışı, iş operasyonlarını ve süreçlerini otomatikleştirilmesi, iş maliyetlerinden tasarruf edilmesi konusunda daha fazla seçeneğe sahip olmuşlardır. Kuruluşlar ve şirketler, sektördeki dev rakipleriyle rekabet etmek amacıyla işlerini yerel pazarlardan uluslararası pazara dönüştürmek için bilgisayarlar, en son yazılım ve uygulamalar, yüksek hızlı internet ve IoT kullanmaktadırlar.
İş dünyasında teknolojinin avantajları hangi sektörde olunduğu veya ne tür bir iş yürüttüğü önemli olmadan, sayısızdır. Faydalarını kısaca maddeler halinde sıralarsak:
- Üretkenlik ve verimlilik artışı
- Etkili iletişim
- Yazılım ve uygulamaların yardımıyla otomatik iş süreçleri
- Azalan işletme maliyetleri
- İş hareketliliğini artırmak
- Müşteri ihtiyacını karşılamak
- İş yaşam dengesini geliştirmek
Teknoloji İş Verimliliği Artırma Stratejileri
Teknolojinin iş operasyonları üzerinde önemli etkileri vardır. İşletmenin büyüklüğü ne olursa olsun, teknolojinin para kazanmaya ve müşterilerin talep ettiği sonuçları üretmeye yardımcı olacak hem somut hem de maddi olmayan faydaları vardır. Teknolojik altyapı, bir işletmenin kültürünü, verimliliğini ve ilişkilerini etkiler.
Bu taktikler uygulandığında teknolojinin verimliliğini gereksiz yere düşürmesi önlenebilir. Unutulmamalıdır ki; teknoloji, geleneksel işlerin önüne geçen dezavantaj değil, bunun yerine, çoğunluğun doğru kullanmadığı muhteşem bir araç olarak düşünülmelidir. Bilinmelidir ki; şirket çalışanları, kendi çalışma ortamındaki teknolojinin faydalarını ve potansiyel yükümlülüklerini daha iyi anladıklarında, teknolojiyi daha doğru kullanabilir ve bu kullanımı avantaja çevirebilirler.