Yatırımcı Arıyorum

Telefon ve İnternet Dolandırıcılığı

Dolandırıcıların Tuzağına Düşmeyin!

İnternet ve telefon, hayatımızda pek çok şeyi kolaylaştırsa da, kötü niyetli insanların kullandıkları yöntemler nedeniyle pek çok dolandırıcılık vakası görülmektedir. Özellikle soysal medya ile dolandırıcılık ve telefonla kendisini asker, polis ya da savcı olarak tanıtan, kendisini bir kurumun elemanı gibi göstererek borç gösteren kişilerin varlığı sürekli olarak artmaktadır.

Eğitimli ya da eğitimsiz olsun, pek çok kişi bu insanların tuzağına düşmektedir.

Telefon Dolandırıcılığı

Telefonla dolandırıcılık yöntemlerinin en bilineni, kendisini asker, polis ya da savcı olarak tanıtan kişilerin, bireyin kullandığı telefon numarasının terör olaylarında kullanıldığının söylenerek, para istenmesidir. Telefonun arka planında duyulan telsiz sesleri kişilerin inandırıcılığını artırmaktadır ancak bu telsiz sesleri, telefon uygulamaları sonucu indirilebilir programlardır.

Emniyet müdürlüklerinin ve Jandarma teşkilatının yaptığı tüm uyarılara rağmen, bu tarz dolandırıcılık olayları sürekli olarak artmaktadır. Özellikle yaşlı kişileri hedef alan dolandırıcılar, bireylerin ailesindeki kişilerin zorda olduğunu belirterek, verecekleri hesap numaralarına para gönderilmesini aksi takdirde durumun daha da kötüleşeceğini belirterek, kişileri korkutmak suretiyle para istemektedir.

Böyle Bir Durumda Ne Yapılması Gerekir?

Kişi, eğer bu tarz bir telefonla kendisinden para istendiği takdirde, bu durumu en yakın polis merkezine, yakınındaki bir polis memuruna, jandarma bölgesinde ikamet ediyorsa jandarma karakoluna ya da savcılığa bildirmelidir. Unutulmamalıdır ki, ister polis olsun ister asker ya da savcı, asla vatandaştan para istemezler.

Borç Ödeme Dolandırıcılıkları

Bu dolandırıcılık yönteminde de kişi/kişiler, borç içindeki insanların çaresiz durumlarından yararlanmaktadır. Bu kişiler, borca batık insanlara e-posta ya da telefon aracılığı ile ulaşmakta ve kendilerine bu borçları ödemelerinde yardımcı olacaklarını bildirmektedir.

Borçtan bir an önce kurtulmak isteyen vatandaş, bu insanların kendilerine gönderdikleri ödeme planı çerçevesinde belli bir teminat yatırmaktadır. Bu teminatları alan kişiler büyük vurgun yaptıktan sonra kayıplara karışmaktadır.

Böyle Bir Durumda Ne Yapılması Gerekir?

Bu gibi durumlarda gelen e-posta ya da telefonlara itibar edilmemelidir. Borçlu kişi, borçlu olduğu kişi ya da kurumla anlaşma yaparak borç yapılandırmasını yapabilir. Bu yüzden gelen hiçbir telefona ya da e-postaya itibar edilmeyerek, gereken işlemlerin şubeler ya da gerçek kişiler tarafından yapılması gerekir.

İnternet Dolandırıcılığı

Her gün internet ortamında yapılan pak çok dolandırıcılık olaylarını duyarız. Özellikle sosyal medya bu tarz dolandırıcılıklar için elverişli zemin hazırlıyor. Kişilerin sosyal medya hesaplarını çalarak, arkadaş listesine yolladıkları mesajlarla, çok zor durumda olduğunu, başının belada olduğunu söyleyerek para talep etmektedir.

Ya da arkadaş oldukları kişilerden hediye, para ya da kontör isteme dolandırıcılıkları da sıkça yaşanmaktadır.

Böyle Bir Durumda Ne Yapılması Gerekir?

Bu gibi durumda, arkadaş olduğunuz kişinin listesinde yer alan bir tanıdığı vasıtasıyla iletişime geçerek teyit alınması gereklidir. Pek çok kişi bu durumlarda, kendisinden para isteyen kişinin sosyal medya hesabının çalındığından habersizdir ve gerçekten zor durumda olduğunu düşünerek yardım etmek istemektedir.

Ancak teyit alınınca durumun aksi olduğu ve para talep edilen kişinin böyle bir durumdan haberinin olmadığı da belirlenmektedir. Sosyal medya hesabını geri alan kişi arkadaşlarına bilgilendirme yapmalıdır.

Bahis Dolandırıcılıkları

Maç sonuçları ve at yarışları sonuçlarını önceden kişilerin bilmesi imkânsızdır. Kişilerin e-postalarına ulaşan dolandırıcılar, maç ya da yarış sonucunu yazmaktadır. Bu sonuçlar birkaç gün peş peşe doğru çıkınca dolandırıcılar, gönderdikleri e-postalarda, kişilere maç ya da yarış sonucunu öğrenmek istiyorlarsa para yatırmaları gerektiğini yazmaktadır.

Daha çok para kazanma hırsına kapılan kişiler de, dolandırıcıların bildirdikleri banka hesaplarına paraları yatırmaktadır.

Böyle Bir Durumda Ne Yapılması Gerekir?

Kişilere E-posta yolu ile ulaşan dolandırıcılara prim verilmemesi ve banka hesaplarına asla para gönderilmemesi gerekmektedir. E-posta adresinin, ilgili birimlere bildirilerek başkalarının da dolandırılmasına göz yumulmaması gerekmektedir.

İnsanların Merhamet Duygularını Suistimal

Sosyal medya ortamında sürekli karşılaştığımız bir durumdur insanların vicdani duygularını kullanarak insanları dolandırma yöntemidir. Bu yöntemde “bebeğim çok hasta, kalp ameliyatı olması için 250 bin TL gerekiyor, kızım kayıp Allah rızası için paylaşın” gibi paylaşımlarla, ya para talebinde bulunmakta ya da paylaşımları RT yapılması istenmektedir.

Para talebinde bulunanlarda verilen İban numarasına para yatırılması talep edilmektedir. Bu kişiler sahte rapor hazırlayarak, inandırıcılığı artırmaktadır. RT yapılan durumlarda ise, kişilerin takipçi oranı artmakta ve takipçisi artan kişi de sosyal medya hesabına reklâm alarak büyük paralar kazanmaktadır.

Hayatta olmayan bebeklerin ya da hastanede yatan kişilerin fotoğrafları sosyal medyadan paylaşılarak, insanların merhamet duygularını kullanan dolandırıcılar, yüksek paralar kazanmaktadır.

Böyle Bir Durumda Ne Yapılması Gerekir?

Küçük miktarlarda yardım yapıldığında pek vatandaş önemsemese de, bu paralar aslında büyük vurgunlar yapılmasına zemin sağlar. Vatandaşların bu durumu önemseyerek, polise ya da savcılığa şikâyette bulunması gerekir. Bu tür dolandırıcılıklar, TCK’da nitelikli dolandırıcılık kapsamında ele alınmaktadır.


bayilik veren firmalar

kobi vadisi

Yorumunuz