Yatırımcı Arıyorum

Temettü Yatırımları Nedir ve Nasıl Çalışır?

Temettü Yatırımları

Temettü yatırımları: portföyünüzün piyasa değerinde varlık değerlemesinden kaynaklanan büyümeye ek olarak bir gelir akışı yaratma şansı sunar. Kısaca Temettü kâr payı olarak da bilinir ve şirketin belirlenen dönem içerisindeki karının hisse senedi veya nakit olarak ortaklara pay edilme işlemidir. Temettü ödeyen hisse senetleri satın almak, birkaç yönergeye uymaya özen gösterdiğiniz ve akıllı alımlar yaptığınız sürece size zaman içinde kazandırabilecek bir yatırımdır.

Temettü Yatırımları Ne Kadar Güvenilir?

Temettünün ne kadar güvenli bir yatırım olduğu, onu yapan yatırımcıya bağlıdır. Bu, öncelikle temettü teminat oranı ile ölçülür. Bir şirketin 100 bin TL kazanması ve 30 bin TL temettü ödemesi durumunda temettü, şirketin temettü olarak 90 bin TL ödemesinden daha güvenli olabilir. İkinci durumda, eğer karlar yüzde 10 düşerse, yönetimin kullanması için bir sermaye kalmayacaktır. Genel bir kural olarak, temettü yatırımcıları kârın yüzde 60’ından fazlasını temettü olarak dağıtmak istemezler.

Temettü güvenliğini göz önünde bulundururken, düşük temettü ödeme oranı ilekendinizi yanlış bir rahatlık hissine kaptırmayın. Yüksek riskli bir sektördeki tek bir işletmeyi analiz ediyorsanız, sayıların ne kadar iyi göründüğü önemli değildir çünkü ters giden bir şey bütün karı silebilir. Temettü yatırımı yapmak için, sabit bir geliri ve nakit akışı olan şirketler tercih edilmelidir. Temettü ödemesi için gelen para ne kadar istikrarlı olursa, ödeme oranı da o kadar yükselebilir.

Yüksek büyüme oranlarına dikkat edilmeli

Başarılı temettü yatırımcıları, yüksek temettü verimi yaklaşımı veya yüksek temettü büyüme oranı stratejisine odaklanmış olanlardır. Her ikisi de farklı portföylerde farklı roller sunarlar.Yüksek temettü verimi stratejisi, çoğunlukla temettü ödemelerini finanse etmek için kayda değer miktarda nakit akışı olan yavaş büyüyen şirketlerden büyük nakit geliri sağlarlar. Diğer bir yaklaşım, yüksek temettü büyüme oranına odaklanan bir stratejidir. Bu, halihazırda ortalamanın altında temettü ödeyen şirketlerde hisse senedi satın almayı gerektirir. Ancak beş veya on yıl içinde o kadar hızlı büyürler ki, hisseden toplanan mutlak kar tutarlarını, karı yüksek olanın alacağından eşit veya daha fazla temettü vererek yatırım yaparlar.

Örneğin; eğer bir hisse senedi 1 TL temettü ödüyorsa ve her biri brokeriniz üzerinden 20 TL hisse satın alabilirseniz, hisse senedinin yüzde 5’lik temettü verimi vardır. Çünkü paranızın karşılığını aldığınız eşdeğer faiz oranıdır. Bu senaryoda, yüzde 5 temettü getirisi olan temettü hisselerine 1.000.000 TL yatırım yapacak olursanız, temettü gelirinden 50.000 TL alacaksınız demektir.

Nitelikli Temettü Gelir ve Marj Hesapları

Temettü stoklarına yatırım yapıyorsanız, “nitelikli” olarak belirtilen temettüleri aramalısınız. Temettü geliri için yapacağınız arayışlarda temettü hisse senetleri ile işlem yaparsanız, vergi indiriminden yararlanamayabilirsiniz. Daha uzun bir süre için tutulan nitelikli temettü stokları genellikle 60 gün veya daha uzun süre, daha düşük temettü vergi oranlarından yararlanılmalıdır. Temettü ödemesini almak için temettü hisse senetleri satın alırsanız ve ardından bunları hızlı bir şekilde satmak istiyorsanız temettü geliri üzerinden düzenli vergi oranını ödemeniz gerekir.

Nakit hesap yerine bir marj hesabı üzerinden yatırım yaparsanız, broker’ınızın sahip olduğunuz hisse senetlerini alması ve bu hisseleri, hisse senedini kısa vadeli almak isteyen yatırımcılara ödünç vermesi teorik olarak mümkündür. Hesabınızda tuttuğunuz hisse senedini bilmeden satmış olacak olan bu işlemciler, şu an hisse senedini elinde bulundurmadığınız için kaçırdığınız temettüleri ödemekten sorumludurlar. Nakit kısa pozisyonlarını açık tuttukları sürece hesaplarından çıkar ve gerçek temettü gelirinde alacağınıza eşit bir depozito alırsınız. Nakit para aslında temettü geliri olmadığından, kazancı nitelikli temettü geliri olarak değerlendiremezsiniz. Düşük temettü vergi oranını ödemek yerine, kişisel gelir vergisi oranınızı ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Bu kar dağıtım politikası; şirketin uzun vadeli büyümesinin gerektireceği yatırım ve fon ihtiyaçları ile mevcut ekonomik şartlardaki olağanüstü gelişmelerin getirdiği özel durumlara ait yatırım şeklidir. Kar payı Yönetim Kurulu tarafından her dönem sonu için ayrı karar alınır ve Genel Kurul tarafından onaylanır. Bu kar payı dağıtımı en geç Genel Kurul toplantısının gerçekleştiği yıl sonuna kadar olmalıdır ve Genel Kurul tarafından belirlenen tarihte gerçekleştirilmelidir. Şirket,mevzuatına uygun şartlarda kar payı avansı dağıtmayı veya kar payını farklı veya eşit miktarlı taksitlendirerek ödemeyi yapabilir.

Başarılı temettü yatırımcıları tarafından yapıldığında yüksek kar elde etme şansına sahip olabileceğiniz temettü yatırımı, piyasada büyüme şansınızı artırabilecek bir yatırım şeklidir.



kobi vadisi

Yorumunuz