Yatırımcı Arıyorum

Tersine Mühendisliğin Amacı ve İşletmelerde Kullanım Alanları

Tersine Mühendislik

Tersine mühendislik, üreticilere bir ürün veya bileşenin tasarımı hakkında bilgi sağlamaktadır. Başarılı şekilde uygulandığında orijinal tasarımın sanal bir kopyasını alma imkanı verir. Belki de onlarca yıl önce üretimden çıkan ürünlerin tasarımlarını yeniden yaratmanın en doğru yoludur. Ayrıca orijinal planları kaybolan veya yok olan ürünlerin hayata geçirmenin tek yolu olabilir. Tersine mühendislik ile eski bir ürünün çalışma modeli çıkarıldığında bu modele bakılarak, tipik olarak tasarımının adımları izlenebilir ve bu bilgileri yeni bir model oluşturmak, bir parçayı onarmak veya gelecekteki ürünleri geliştirmek için kullanılabilir.

Konu hakkında detaylı bilgi için: Tersine Mühendislik Nedir adlı içeriği okuyabilirsiniz.

Ters Mühendisliğin Yaygın Kullanımları

Ters mühendisliğin amacı ve yaygın olarak kullanıldığı 5 alan şu şekildedir:

1- Eski Parçaların Değiştirilmesi

En yaygın ters mühendislik uygulamalarından biri, daha büyük makinelerin belirli parçalarının çalışmaya devam edebilmesi için, eski parçaların değiştirilmesini sağlamaktır. Bunu yaparken seçilen parçalar incelenip,çoğaltılması yapıldıktan değişimi yapılır. Örneğin, bir fabrikada tüm konveyör sisteminin günlük iş vardiyası boyunca çalışmasını sağlayan büyük bir motor bölmesi olur ve arada bir, makine parçalarından biri aşınabilir. Aşınan bu parçaların değiştirilmesi gerekir fakat şayet makine eskiyse, bazı parçalar artık üretimde olmayabilir.

Fabrika yeni bir konveyör sistemine büyük bir yatırım yapmak yerine, aynı ekipmanla devam etmek isteyebilir. Makinenin çalışmasını sağlamak için aşınan parçasını değişmesi gerekir ve bunu da tersine mühendislik yardımı ile yapabilir. Tersine mühendislik, arızalı parçanın tasarımını dijital olarak çoğaltmak için bir 3D tarayıcı kullanır ve bu şekilde bileşenin yeni bir kopyası oluşturulabilir ve makineye takılabilir. Söz konusu bileşenin boyutuna ve karmaşıklığına bağlı olarak, tersine mühendislik uygulamasının ilk maliyeti daha yeni veya farklı bir modelin fiyatını aşabilir. Ancak, orijinal tasarımın dijital bir kopyasını oluşturduktan ve parçayı başarılı bir şekilde kopyaladıktan sonra, bu bilgileri bileşeni tekrar tekrar oluşturmak için kullanmak daha ucuza mal olur. Bunun yanında tersine mühendislik, orijinal üreticilerin hala iş yapıp yapmadığından bağımsız olarak, tercih edilen mekanik kurulumlar da çalışan parçaları yeniden üretilmesine imkân sağlar.

2- Parçaların Servisi veya Onarımı

Eski bir parça veya bir bileşen artık OEM yani orijinal ürün üreticisi tarafından desteklemiyor veya, tamir veya servis alınamıyorsa, ürünün nasıl çalıştığını anlamak faydalı olur. Bu bilgi onarımı doğru ve verimli bir şekilde tamamlamaya yardımcı olabilir. Herhangi bir tasarım dokümanı yoksa, bir şirket bunları oluşturmak için tersine mühendislik kullanarak ardından, parçayı nasıl tamir ettiği veya servis verdiğini bildirmek için bu bilgileri kullanabilir. Tersine mühendislikten elde edilen veriler, belirli bir sorunu çözmek için hangi bileşenlerin değiştirilmesi gerektiğini belirlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca onarım süreci, belirli bir parçaya nasıl erişileceği, nasıl çıkarılacağı ve değiştirileceğine dair bilgiler sunar.

3- Arıza Analizi Yapmak

Tersine mühendislik teknikleri başarısızlığın analizinde değerli bir rol oynayabilir. Bir makine arızalanırsa, nedenini belirlemek için parçalara ayırmak veya tasarım dosyalarını incelemek gerekebilir. Bu bilgilere sahip olunduğunda, ürünün tekrar düzgün çalışması için nasıl düzeltileceği veya geliştirileceği bilmek mümkündür. Bir ürünün tersine mühendislik kullanılarak incelenmesi, hatalı tasarımların zarar görmüş parçalarını ortaya çıkarabilir. Bu şekilde oluşturulan dijital tasarım dosyalarına bakmak, kusurları ortaya çıkarabilir ve bir ekipmanı nasıl onarılacağını gösterebilir.

4- Parça Geliştirmeye Yardımcı

Parça geliştirme için tersine mühendislik kullanılırken bir arıza analizi yaptıktan sonra bir bileşeni değiştirmek ya da belirli bir sürüm yükseltmek gerekebilir. Piyasada parçanın değişimi için herhangi alternatif parça bulunmuyorsa, orijinal tasarımın bir kopyasını oluşturmak için bu geri mühendislik uygulanabilir. Bunun yanında bir makine daha güçlü bağlantılar veya kaynak takviyeleri gerektiriyorsa, hatalı parçalar ölçümleri için incelenecek artan kalınlıkta veya daha güçlü metallerle yeniden tasarlanabilir. Bu şekilde hangi boyutların korunacağını ve hangi yönleri değiştirebileceği belirlenebilirken, iki veya daha fazla parçayı tek, daha işlevsel bir bileşende birleştirmek için bilgi sağlayabilir.

5- Teşhis ve Problem Çözme

Tersine mühendislik aynı zamanda bir dizi endüstriyel işlemde teşhis ve problem çözme için de kullanılabilir. Fabrika ayarlarında, işlem akışı hatalı veya düşük performans nedeniyle bazen yavaşlayabilir. Ve bir üretim sistemi çok sayıda makine ve parçadan oluştuğunda, sorunun kaynağını tespit etmek zor olabilir. Tersine mühendislikle, her unsurun nasıl işlediği belirlenebilirken bu işleyişte nerede yanlışlık olduğu tespit edilebilir.

Tersine Mühendislik Uygulaması

Tersine mühendislik uygulaması özellikle, üretim yapan KOBİ’lere, mevcut makine parkuruyla iş verimini düşürmeden ve maliyetleri yükseltmeden üretim yapma imkanı sağlayabilir.



kobi vadisi

Yorumunuz