Yatırımcı Arıyorum

Ticaret Fikirleri

Ticaret Çeşitleri

Bir iş sahibi olmak pek çok kişinin hayalidir. Günümüzde bir iş sahibi olmak için küçük bir sermayeye sahip olmak gerektiği gibi, sıfır sermaye ile de iş kurulabilir. Bunun için ticaretle ilgili fikirlerin hayata geçirilmesi de önemlidir.

Günümüzde ticaret 3 ana kategoride yapılmaktadır:

  1. Geleneksel ticaret (pazarlama / toptancılık)
  2. E-Ticaret
  3. S-Ticaret

Geleneksel Ticaret Modeli

Geleneksel ticaretten kasıt, bildiğimiz pazarlamacılık, toptancılık ve perakendeciliktir. Çok eskilerden beri süregelen pazarlamacılık, halen varlığını sürdürmektedir. Pazarlamacılık, özellikle sermayesi olmayan insanların, kazanç elde etmeleri ve kendilerine ait iş kurmak için sermaye sahibi olmaları adına bulunmaz bir fırsattır.

Halen devam eden pazarlamacılık uygulamasında, bu tarz satış yapan firmalara başvurmak yeterlidir. Başvuruyu kabul eden firma, başvurana belli bir miktarda mal göndermekte ve bu malları satmasını istemektedir.

Malın satımı bittiğinde kendi karını alan işletme, pazarlamacılık yapan kişiye de kardan pay vermektedir. Her mal bitiminde talep halinde satıcıya mal gönderimi yapılmaktadır. Böylece ürünün satışını yapan kişi, hem kendi kazanırken hem de firmaya kazandırmış olur.

Belli bir yaşın üstündekiler hatırlar. Emsan firması, çelik tencere üretimine ve pazarlamasına ilk girdiğinde, Türkiye çapında pazarlamacılarla anlaşmış ve kişiler kapı kapı, ev ev dolaşarak bu tencere takımlarını satmaya çalışmışlardı.

Bir pazarlamacının en büyük silahı, ikna kabiliyetidir. Ürünleri kaliteli bulan alıcılar da, satıcının ürün tanıtımı ile ikna olarak hem kendileri satın almış hem de arkadaş ve akraba çevresinin de bu ürünleri almalarını sağlamışlardı.

Biraz sermayem var ve ticaret yapmak istiyorum diyorsanız, bunun için üç sektör büyük kazanç getirmektedir. ve ayrıca bu sektörler devamlılığı ve sirkülasyonu sürekli olan iş kollarıdır. Gıda, giyim ve temizlik. Bu üç sektör, doğru atılımlar yapıldığında büyük kazançlar elde edilmesini sağlar.

Bebek Ürünleri Sektörü

Özellikle 0–5 yaş arası nüfus sürekli artmaktadır. 5 milyona yakın olan bebek ve çocuk nüfusu, giyim sektöründe en çok kazandıran sektördür. Bebek ürünleri gıda, giyim ve temizlik sektörlerinin içinde yer alır.

Bebek mamaları, bebek kıyafetleri, son zamanlarda bez veya örgü olan ve amigurumi adı verilen oyuncaklar ile bebek eşyaları, bebek bakım ve temizlik ürünleri satışı sürekli olarak gerçekleşmektedir. Bu sebeple, aklınızda ticaret yapmak fikri varsa, bebek ve çocuklarla ilgili hizmetlere yoğunlaşabilirsiniz.

Hazır Gıdalar Satmak ve Yemek Şirketi Açmak

Çalışan kişilerin ya da öğrencilerin en büyük sorunu yoğun geçen bir iş gününün ya da ders gününün ardından eve geldiklerinde yemek hazırlamak işi ile uğraşmaktır. Bu kişileri bu dertten ya hazır gıdalar ya da yemek firmaları kurtarmaktadır.

Dolayısıyla hazır gıdaların olduğu bir pazarda yer almak ya da bir yemek şirketi açmak, ticarette iyi bir kazanç için en karlı fikirlerden biridir.

Temizlik Ürünleri Satmak

Temizlik ürünleri de artık belli bir standarda bağlandı. Temizlik ürünlerinde kullanılan her malzeme artık, insan yaşamına zarar vermeyecek şekilde kullanılmaktadır. Bunun için zararlı katkı maddelerinin olmadığı temizlik ürünlerini satmak ta ticarette karlı işlerden biridir.

Toptancı Firmaları  

Türkiye’de bir toptancı firması olarak iş kurabilmek için ilk etapta yaklaşık; 60–70 Bin TL gibi bir paraya ve yeterli miktarda mal alabilmek için 300 Bin TL gibi bir maliyete ihtiyaç duyulmaktadır. Hiç sermayesi olmayan kişilerin pazarlamacılık yapması ne kadar doğru ise, biraz sermayesi bulunan kişinin de uygun bir alanda toptancılık yapması doğru olur.

Bir toptancı yüzlerce ürünü bir anda satabileceği gibi, sadece tek bir ürün ya da hizmet üzerine de yoğunlaşabilir. Tuhafiye ürünleri pazarlamak ya da sadece kumaş satmak gibi. Toptancılıkta dikkat edilmesi gereken üç husus vardır:

  • Ürünü Satmak İçin Gerekli Müşteriyi Bulmak

Toptancı firmalarının en büyük gücü, ürünleri pazarlayacak doğru kişileri bulmaktır. Geniş bir lokasyon ve pazar araştırması yaparak, hangi ürünün nerelerde satılacağının belirlenmesi gerekmektedir. Yani ürünü satmak için doğru müşteriyi bulmaktır.

Tam bu aşamada ufak bir not eklemek istiyoruz: Eğer sizde firmanız için yeni müşteriler arıyorsanız, Türkiye’nin ilk ve tek tedarikçi platformu Kobi Vadisi’nden ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken: tedarikçi olmak adlı sayfayı ziyaret edin ve firmanızın kaydını sadece birkaç dakika içinde tamamlayın.

  • Pazarlama Yapacak Kadroyu Oluşturmak

Satış planı oluşturulduktan sonraki önemli husus ise, bu ürünlerin satışını yapacak pazarlamacıları bulmaktır. Bunun için verilen ilanlara yanıt verenler arasından, en doğru kişilerin tercih edilmesi önemlidir. Aksi halde kayıplar meydana gelebilir.

  • Reklâm Faaliyetlerinde Bulunmak

Bir ürünün satışı için en etkin yollardan biri de etkili reklâm faaliyetlerinde bulunmaktır. Arkadaş ve dost çevresine ürünü tanıtmak, firmanın kartvizitini bastırarak ve ara sıra ürün kampanyaları yaparak reklâm yapmaktır.

Ürün broşürü bastırmak, ürünlerdeki fiyat indirimini göstermek için ürün broşürleri basmak, hatta bunların dağıtımı için gazetelere ek olarak bile göndermek, reklâmın bir sonucudur. Kaliteli reklâm, güzel kazanç demektir.

(yukarıda belirtilen bu hususlar aynı zamanda diğer tüm sektörlerde de işe yarayacaktır.)

Perakendecilik Faaliyetleri

Perakende, ürünün toptancıdan alınıp müşteriye ulaştırılması demektir. Perakendeciliğin en güzel örneği ise marketlerdir. Marketler, ürünleri toptan satarak geniş kitlelere ulaştırır. Özellikle marketler zinciri ile bir markette satılan ürünlerin geniş kitlelere ulaştırılma imkânı olmaktadır. Bu yüzden perakendecilik, özellikle marketçilik, ticarette güzel kazandıran işlerdendir.

Kendi Ürettiği Ürünün Ticaretini Yaparak Kazanç Sağlamak

Bir üreticinin kendi ürettiği ürünleri satarak kazanç elde etmesi de mümkündür. Diyelim ki küçük çapta bir tarım araziniz var ve bunu nasıl değerlendireceğinizi bilmiyorsunuz. Toprak ve coğrafi yapıya uygun ekilebilen sebze, meyve ve çiçekler bile çok güzel gelir sağlayacaktır.

Özellikle organik ürünlerin daha çok tercih ettiği göz önüne alındığında organik tarım yapmak veya organik bal üretip satmakta kazançlı işlerdendir.

E-Ticaret Modeli

Geleneksel ticaretin biraz daha gelişmiş hali de e-ticaret yapmaktır. E-ticaret, ürünlerin elektronik yani internet ortamında satışının yapılmasıdır. Bu ticaret şeklinin de bazı uygulama kuralları bulunmaktadır.

İpuçlarını Değerlendirmek

E-ticaret yaparken bazı ipuçlarını değerlendirmekte yarar vardır ki bu ipuçları etkili bir satış için gereklidir:

  • Bir ürünü piyasaya sunmadan önce, o ürünün trend bir ürün olduğunu bilmek gerekmektedir. Satış sağlamayacak yanlış ürünlerle bu piyasaya girilmemelidir.
  • Müşteri yalnızca bir ürüne ihtiyacı olduğunu bildirmişse, bu isteğine saygı duyun ve istemediği ürünleri dayatma yapmayın. Bu müşterinin sizden uzaklaşmasına neden olabilir.
  • Her bir müşterinin, başka müşterileri de çekeceğini unutmayarak, müşterinizi tanıyın. Nelere ihtiyacı olduğunu belirleyin ve buna göre hizmet ve ürün sunumu yapın. Ürün kullanımı hakkında bilgi verin.
  • E-ticaret sayfanıza acil butonu ekleyin. Bir ürünün fiyatını indirdiğinizde bunu bildirin ve tıpkı bir kronometre gibi geri bildirim saatini siteye ekleyin. Böylece müşteri, ürünün fiyat indirim bitiş saatini rahatça görebilecektir.
  • E- ticaret sitenizde küçük yarışmalar ya da çekiliş yapın veya küçük hediyeler gönderin. Yaptığınız yarışma ya da çekilişte, ürettiğiniz ürünlerden bir tane ya da hediye kolisi şeklinde hediyeler hazırlayıp yollayabilirsiniz. Mesela bir kahve üreticisi iseniz, sipariş kahvenin yanında şık pakette çikolata ya da draje paketleri yollayabilirsiniz.

Yorumlar Almak

Bir ürünün E-ticaret yoluyla satışındaki en büyük etkenlerden biri geri bildirimdir. Ürünler için müşterilerin gönderdiği yorumları sitenin bir köşesinde yayınlayın. Bu bildirimler hem ürünün tanıtımına katkıda bulunacak hem de satışlara büyük etkisi olacaktır.

Yorum bölümünü geliştirin ve basitleştirin. Hem dizüstü bilgisayar hem de mobil cihazlardan girişi basitleştirmeniz gerekmektedir. Sosyal medyada kurduğunuz sayfada sizi takip edenlerden ve ürünlerinizi kullananlardan, ürünler hakkında yorumlar yapmalarını isteyin. Eğer ürünler hakkında bir bilgileri yoksa küçük çekilişler yapıp hediye paketleri gönderebilirsiniz.

Rakip Araştırması Yapmak

E- ticaret sitelerinde sizin alanınız gibi yüzlerce üretici firma bulabilirsiniz. Bu firmaların web sitelerinden araştırma yaparak, ürettiği ürünlerin özelliklerini ve neden o alanda 1 numara olduklarını da belirlemek gerekmektedir.

Seo Kurallarına Hakim İçerikler Hazırlamak

Seo kurallarına uygun yazılan içerikler, arama motorlarından anahtar kelime yazıldığında sizin işletmenizin en üst seviyede görünmesine yarar.

Dropshipping

Ayrıca günümüz en popüler satış şekillerinden biride, Dropshipping satış modelidir. Konu hakkında ayrıntılı bilgi için: Dropshipping Nedir? adlı makaleyi okumanızı tavsiye ederiz.

S-Ticaret Modeli

S-Ticaretten kasıt ise, satışı yapılacak ürünlerin sosyal medya üzerinden pazarlanmasıdır. Twitter, facebook, linkedin, youtube, vimeo ve pinterest gibi uygulamalar, S-ticaret yapacakların gözdesi haline gelmiştir.

Sosyal medyada yüksek satış için yapılması gerekenler ise şunlardır;

  • Daha çok takipçi kazanmak
  • Arkadaş-tanıdık tavsiyeleri
  • Kişiye özel teklif sunma
  • Müşteri hizmetlerinin kaliteli olması
  • Gerçek zamanlı geri dönüşüm bağlamak
  • Youtuber, ünlü sanatçılar ya da takipçi sayısı yüksek kişilerle iletişim kurmak

B2B FİRMALARI ve SOSYAL MEDYA KULLANIMI

B2B firmaları, toptan ticaret yapan firmalar olup, sosyal medyayı en etkin kullanan firmalardır ve bu firmalar satış ve tanıtım amaçlı olarak sosyal medya ortamında en çok Twitter ve Linkedin ’i kullanmaktadır.

Bu firmalar sosyal ağları;  müşteri hizmetleri, firma faaliyet tanıtımı, ürün tanıtımı, müşteri sadakatini artırmak, müşteri ile etkileşim, müşteri sayısını artırmak, marka tanıtımı ve markanın bilgilerini güncellemek amaçlı kullanmaktadır.

Ticaret Yaparak İş Kurmak

Şayet sizde yeni bir iş kurmaya kararlıysanız, birçok konuda araştırma yapmanızı öneririz. Fırsatları takip etmek ve aynı zamanda da hızlı hareket etmeden sağlıklı ve uzun vadede bir yatırım için doğru hamleyi yapmalısınız. İş dünyası ile ilgili bir çok bilgiyi detaylı bir şekilde size sunmaya çalışıyoruz.

Yeni bir iş kurma aşamanızda merak ettiğiniz tüm sorulara ulaşmak için: iş kurmak kategorimizde yer alan içerikleri de incelemenizi tavsiye ediyoruz.


İş Planları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
BINNUR TICARET
BINNUR TICARET
1 yıl önce

Ücretsiz olması bütünleşme,öğrenme anlamında iyi olmuş.