Yatırımcı Arıyorum

Ticarette Durgunluk Dönemlerini Nasıl Aşarsınız?

Ticarette Durgunluk Yaşamak

Piyasa genelinde ya da sektörel bir durgunluk söz konusu olduğunda şirketler gözüne ışık sıkılmış tavşan misali öylece bakıp kalırlar. En kısa zamanda bu şok halinden kurtulup durgunluğun boyutunu ölçmeleri alacakları zararı aza indirmede çok önemlidir. Ayrıca yavaşlayan ve durgunluğa giren ekonomilerde hızlı hareket edilerek olası düşüşe karşı önlem anlamalıdırlar. Çünkü pek çok şirket nakit sorunu yaşıyor. Hal böyle olunca, nakit durumunun daha da kötü bir duruma düşmesine izin verilemez.

Bu nedenle şirketleri, gereksiz işlere son vermeli, müşteri portföylerini korumalı, satışlarını sürdürmeli ve nakit üzerine odaklanmalılar. Bunun yanında, fiyatlara ve maliyetlere de öncekinden çok daha fazla önem verilmelidir. Peki, böyle bir dönemde işletme sahipleri neler yapabilir, bir değerlendirme yapalım.

İşletmede Durgunluk Koruması Nasıl Yapılır?

Belirli dönemlerde durgunluklar olur ve bunun hakkında yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. Ancak onunla başa çıkabilmek ve gelecekteki olası başka bir durgunluğun etkisini hafifletmek için tedbirler alabilirsiniz. Bu noktada, işletmenizin durgunluğa dayanıklı olması için önlemler almak, bu dönemden zarar görmeden çıkmak için çok önemlidir.

Güvenli sermayenizi ihtiyaç öncesi temin edin

İşletme sahipleri, ihtiyaç duydukları parayı bulmak için kriz çıkana kadar beklememelidir. Büyük CEO’ların tabiriyle 2008 krizinde olduğu gibi esnek çalışma sermayesi, kapıların açık kalmasına yardımcı olacak en önemli faktördür. Çünkü durgunluk bir kere vurduğunda, kredi ve sermaye almak çok zorlaşır. Fakat bu anlamda iyi olan kısım, küçük işletme sahiplerinin sermayelerini artırmaları bugün çok daha kolay hale geldi. Bankalar kredileri kolaylaştırıyor ve fintech girişimleri çevrimiçi olarak borç verme seçeneklerini genişletiyor.

Dolayısıyla, geleceğin belirsiz olduğu bir zamanda sermayeyi güvence altına almak akıllıca bir hareket olacaktır.

Ortaklarınızla ve tedarikçilerle konuşun

Şanslı olduğunuz nokta böyle bir dönemi tek başınıza yaşamıyorsunuz. Böyle bir dönemde KOBİ’lerin, durgunluk dönemlerini şirketlerine olacak potansiyel etkilerini ölçerek, ortaklarınız ve tedarikçilerinizle konuşmak önemlidir. Çünkü böyle bir dönemde yoğun etkileşimde olan kişiler panik yaparak firmaya zarar verebilir. İşinizi daha iyi yapmanın yollarını beraberce arayabilir ve olası tehlikeleri ortaya çıkmadan önce tespit edebilirsiniz. Kobi Nedir?

Büyük yatırımlar hakkında iki kez düşünün

Böyle dönemlerde yeni bir harcama yaparken iki defa düşünmek önemlidir. Çünkü yeni bir ofis açmak veya yeni ekipman satın almak, işler hızlı gittiği dönemde finansal açıdan hissedilmez. Fakat durgunluk dönemlerinde firmayı iflasa bile götürebilir etkiler yaratabilir. Özellikle işletmenize yapmayı düşündüğünüz harcama hakkında kendinize birkaç soru sormanızı tavsiye edebiliriz;

  • Gerçekten en son teknolojiye sahip ekipmana ihtiyacımız var mı?
  • Uzun vadeli emlak veya yazılım sözleşmesi yapmalı mıyız?
  • Daha fazla insanı işe almanın tam zamanı mı, yoksa beklemeli miyiz?

Piyasadaki bu belirsizlikten dolayı öngörülen nakit akışı gelmiyorsa, borçlanarak işinizi geri götürmek elbette istemezsiniz. Bu yüzden harcamalarınızın azaltılması, yatırım yaparken de geçmişte güçlü bir yatırım getirisine sahip olduğu kanıtlanmış alanlarda harcama yaparak iş sürekliliğinizi devam ettirmeniz doğru olur.

Çevik bir işgücü oluşturun

Durgunluk dönemlerinde yanlış yapılan işten çıkarmalar, durgunluk sonrasında şirketi kötüye götürebilecek geniş bir zarar bırakabilir. Hatta şirket ve markanızı tehlikeye bile sokabilir. Birçok işletme ve kuruluş daha az kişiyle daha fazla iş yapma mantığıyla hareket ederler. Bu dönemlerde gerektiğinde dönebilecek ve hızlı bir şekilde tepki verebilecek bir iş gücüne sahip olmak önemlidir. Küçük işletmeler müşterileriyle kaynak dağıtımını ve belirli alanlarda takımlar arası eğitimin önemini tartışarak devam etmelidirler. Böylece teslimat için her zaman bir A, B ve C planı oluşturabilirsiniz.

Bu yönetim stratejisi sadece durgunluk dönemlerinde değil de karlılık dönemlerinde de uygulanmalıdır. Çünkü doğru uygulandığı takdirde şirketi ileriye taşımaya devam eder. Ve yeni personel yetiştirmek için zaman harcama ihtiyacını ve masrafı azaltır. Bu şekilde ekipte her zaman yetenekli personeller olacaktır, dolayısıyla para kaynakları artacaktır.

Sermaye elde etmek her zaman kolay değildir, geçmişte ne kadar zor olabileceğine dair birçok örnekler mevcuttur. Ancak bugün, işletme sahipleri için hiç olmadığı kadar kolaydır. Geleneksel bankalardan, alternatif borç verme seçeneklerine kadar çok daha fazla seçenekler mevcuttur. Araştırmacılar ve öngörücüler, 2008 kadar şiddetli bir durgunluk görmeyeceğimizden umutluyken, bunu söylemek zor. Her şeyin tahmin edilemezliği nedeniyle, paranızı nereye ve nasıl harcadığınıza ve ne kadar para harcadığınıza dikkat etmek, bu durgunluk döneminde şirketinizi daha yukarılara taşımak ya da dibe vurması arasındaki farkı yaratır. Ticarette Genellikle Yaşanan Sorunlar

Ticarette Krizi Fırsata Çevirmek

Birçok iyi yönetici bu tabiri çok iyi bilir: “Ticarette önemli olan, krizi fırsata çevirmektir.” Çalışmakta olduğunuz ticari yaşantınızda gerek kendi sektörünüzü gerekse diğer sektörleri analiz ederek, kriz durumlarında birçok ticari kar hacmi yakalayabilirsiniz.

Buna en basit örnek: rakiplerinizden birinin işleri yolunda gitmeyebilir. Şirketini kapatma noktasına getirmiş olabilir. Sizde bu boşluğu iyi yakalayıp, rakibi olduğunuz firmayı çok düşük fiyatlarla satın alabilirsiniz.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz