Yatırımcı Arıyorum

Toksik Bir Lider misiniz?

Toksik Liderlik Nedir?

İş dünyasındaysanız toksik lider tanımlaması bir şekilde kulağınıza gelmiştir. Toksik liderler; çalışanlarına kötü davranan, aşağılayan, onları yıldırırcasına yönetim politikaları izleyen lider profiline verilen isimdir. Son günlerde çalışanlarınız, sorumluluklarını yerine getirmiyorsa, işe geç geliyorsa, işten çıkarken kaçarcasına bir tutum sergiliyorlarsa ya da yapılan toplantılarda faydalı bir fikir sunmaktan yüksünüyorlarsa, hiç düşündünüz mü sorun ya sizdeyse?

Karşılaştığınız bu tutumlarda, karşınızdakini suçlamak en kolayıdır ama ya sizin yönetim biçiminize bir tepkiyse bu. Aşağıda toksik bir lider olup olmadığınızı sorgulayabileceğiniz detayların yanında şayet öyleyseniz bu durumu nasıl düzeltebileceğiniz konusunda ipuçlarını da bulabilirsiniz.

Toksik Liderlik Nasıl Belli Olur?

Ekibinizde büyük kopuşlar yaşanıyorsa

Bir düşünün! Ekibinizde hastalanmalar, sorumluluklarını yerine getirmemeler, istifalar ya da sık sık izin almalar ne durumda? Başka bir işyerinden gelen transfer teklifleri alan personel sayınızda bir artış var mı? Yaptığınız kişisel gelişim seminerleri ya da eğitimlerine bir mazeret bularak katılmayanların sayısı ne durumda?

Tüm bu soruların cevaplarını bulduktan sonra bir yöneticinin başarısızlığının en önemli nedenini şirketten ayrılmaya karar veren personel sayısının oluşturduğunu unutmayın. Şirketinizin cirosundaki artışa bakıldığında personelinize verilen ücretlendirme orantısını da göz ardı etmeyin.

Eleştiri kabul etmiyorsanız

Lider olarak, işinizin bir parçası, ekibinizin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmaktır. Çalışanlarınız, diğer bölüm yöneticileri size girdilerinizi sormaktan kaçınıyorlarsa, bunun için iyi bir neden olabilir. Toksik liderler personelleri ve görevleri hakkında netlik sergilemezler çünkü yetersiz görünmekten korkarlar.

Ve bu liderler aynı zamanda eleştiri kabul etmezler ve yapılan eleştiriler karşısında hemen savunmaya geçerek reaktif bir tutum sergilerler. Hatta eleştiriler devam ederse suçlayıcı bir tavır takınırlar.

Sürekli olumsuz tepkiler veriyorsanız

Etkili liderlerin sıklıkla duygusal zekâ sergiledikleri görülür. Yani duygusal tetikleyicileri kendileri ve diğerlerinde tanıyabildikleri ve bir durumu iyileştirmek için uygun şekilde yanıt verebilecekleri anlamına gelir. Öte yandan, toksik bir lider, duygusal tepkilerinin özellikle de olumsuz tepkilerinin çok farkında olmayabilir. Toksik liderler genellikle kendilerinde ve diğer çalışma arkadaşlarında duygusal reaksiyonların nedenlerini sorgulamazlar ve duygusal tepki verenlere karşı öfkelenerek küçümserler.

Duygusal patlamalara yönelik bu eğilim, aynı zamanda toksik yöneticilerin kurumun çıkarlarına ilgi duymayacakları dürtüsel, duygusal güdümlü kararlar vermesine de yol açar. İşyerinde Duygusal Kararlar Vermeyi Önlemek

Kimseye müsaade etmiyorsanız

Bir lider iş planlamasını yaptıktan sonra işi ekibine dağıtır ve iş bitiminde son değerlendirmeyi yapar. İş başarısı bir ekip çalışmasıdır ve herkesin payı vardır. Toksik liderler herkesin işinin detayları ile tek tek ilgilenirler ve kimsenin sorumluluklarını tek başına yerine getirmelerine ve insifiyatlarını kullanmalarına izin vermezler. Çünkü kişisel güç gösterisi yaptıklarından dolayı başkalarını kontrol etme konusunda isteklidirler.

Bu liderler genellikle; kazanma ve rekabet konularında takıntılıdırlar, bütün tartışmaların tek lideri olmak isterler.

Toksik Davranışlar Nasıl Düzeltebilir?

Yukarıda tanımladığımız toksik kişilik profili sizi tanımlıyorsa, kendinizi bu konuda değiştirmeniz mümkündür. Nasıl değiştirebileceğiniz konusuna beraberce bir bakalım.

Bir alışkanlığı değiştirebilmek için önce farkında olmanız gerekiyor. Yukarıdaki tanımlamada kendinizi görüyorsanız zaten farkındalığın ilk adımını atmışsınız demektir. İkinci adım olarak da bu davranışınızın işinize, kariyerinize ve ekibinize ne gibi olumsuz etkileri olduğunu tespit ederek devam edin. Şayet kırıcı sözlerle iletişim kuran bir liderseniz, empati yapmanız durumu anlamanız için iyi bir yoldur. Mütevazı olun, geçmiş hataları veya kötü kararları kabul edin. Bu konuda kendinize hedefler koyun ve ekibinizdeki olumlu etkilerini gözlemleyin. İş Gücü Yönetimi Nedir?

Yapacağınız iş planlarında ekibinize kendilerini göstermesi için fırsatlar vermeniz onların güvenini kazanmanıza yardımcı olacaktır. Unutmayın otoriter olmak farklı şeydir, kaba, aşağılayıcı davranmak farklı bir şeydir. Siz dâhil herkes, kendine önemli hissettirilmesini sever ve kendini önemli hissettirenlerin yanında olmak ister. Mutsuz bir ortamda, kendini kötü hissettiren bir yönetici ile çalışmak, mecburiyetler karşısında belki bir yere kadar çekilebilir. Lakin ilk fırsatta başka bir işyerine geçmek için fırsatlar kollanır. Son olarak şunu unutmayın! İnsanlar zamanlarının büyük bir kısmını ailelerinden çok iş arkadaşlarıyla geçirirler. Sürekli kendini kendisini kötü hissettiren, negatif, aşağılayan birinin yanında neden ömürlerini tüketsinler.

Siz olsanız böyle birinin yanında olmaktan hoşlanır mıydınız?

Bir lider olarak böyle bir durum söz konusu ise; çalışanlarınızın motivasyonsuz, verimsiz veya mutsuz olmalarının sebebinin siz olduğunu bilerek hareket etmeli, ne işyerine, ne kendinize ne de ekip arkadaşlarınıza zarar vermekten vazgeçmelisiniz.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz