Yatırımcı Arıyorum

Topluluk Önünde Konuşma Korkusu Nasıl Yenilir?

Topluluk Önünde Konuşma Teknikleri

Topluluk önünde konuşmak, birçok kişi için endişe verici bir durumdur. Bir grup meslektaşın, potansiyel müşterilerin veya diğer iş profesyonellerinin önünde sunum yapmanın korkutucu olabileceği sır bir durum değildir, çünkü çoğunluk bu durumu yaşamaktadır. Ancak, bunun yanında kamuoyu önünde konuşmak illa korkutucu bir deneyim olmak zorunda değildir, aksine kişinin kendini güçlü hissetmesini sağlayabilecek bir deneyimdir. Ve bu deneyim iş dünyasında internette yapılan seminerlerle daha da popüler bir hal almayı gün geçtikçe başarmaktadır. Webinar Nedir, Nasıl Yapılır?

Bu yazımızda, topluluk önünde konuşma korkusunu yenmek ve sunumları daha başarılı yapabilmek için bazı ipuçları vermeye çalışacağız.

Toplum Önünde Konuşma Stratejileri

1- Hazırlıklı olmak ve pratik yapmak

Topluluk karşısında yapacağı konuşma için gergin olan kişilerin, bu gerginliklerini azaltmak için atacakları temel adım konuşmaya hazırlıklı olmak ve önceden pratik yapmaktır. Kişi yapacağı sunumun önemsiz ayrıntılarını takıntı haline getirmemeli ve ihtiyacı duyduğu yerlerde başvurabileceği bir dizi hızlı not hazırlamalıdır. Tüm bu hazırlıkları yaptıktan sonra konuşmanın pratiğini yapması gerekir. Bunun la birlikte pratik yaparken kelime kelime kâğıttaki metni tekrarlamaya çalışılmamalıdır. Çünkü konuşmanın akıcı olması için,metnin yanında doğaçlama yapılması gereken noktalar olması gerekir.

Bir konuşma pratiği yaparken ses tonunun ve beden dilinin metin ile uyum sağlaması önemlidir. Ve çok fazla pratik yapmaktan da kaçınmak gerekir. Çünkü çok fazla pratik yapıldığında bire bir metin ezberlenmeye çalışılır ve bu da konuşmanın akıcı olmasını önler. Çünkü bir konuşmacı konuşmasında ne kadar doğal olursa, dinleyicilerinin o konuşma hakkında ne düşündüğüne o kadar az takılır, bu da gerginliğini azaltır ve sunumun başarılı olmasını sağlar.

2- Acele etmeden konuşmak

Birçok kişi farkında olmadan çok hızlı konuşmalar yapmaktadır. Sinirlerin bir işlevi de, konuşmacıların sunumları süresince esinleneceği olayları,bilinçaltında konuşmasına eklemesini sağlamasıdır.Konuşma anında iyi bir espri yapmak gibi zamanlama da bir konuşmanın başarılı olmasında faydalıdır. Hedef kitlenin bir an için önemli bir noktayı düşünmesi sağlanmalı veya etkileyici bir soruyu dâhili olarak cevap vermesi için fırsatlar yaratılmalıdır. İzleyicilerin katılımı ne kadar aktif olarak sağlanabilirse konuşma ortamı o kadar doğal seyrini sürdürür ve konuşmacı da o ölçüde rahat eder. Bu yüzden konuşma metni dışına çıkılarak doğaçlama yapılacak yerlerin iyi planlanması faydalı olacaktır.

Konuşurken sabırlı olmak ve yavaş konuşmak sunumun genelinde önemlidir. Konuşma yapmak bir sanattır bu yüzden kişinin kendisine karşı sabırlı olması ve becerilerini geliştirmesi için zaman ayırması gerekir. Diğer taraftan bakıldığında kötü bir konuşma bir öğrenme fırsatıdır ve bir daha ki sefere daha iyi bir konuşma yapmak için yardımcı olacaktır.Ve bazı kişilerin kariyer basamaklarını tırmandıkça daha büyük gruplara sunumları yapmaları gerekir. Bu noktada bilinmelidir ki bir kişinin topluluk karşısında konuşma yaparken gergin ve sinirli olması deneyimsizlikten kaynaklanır ve deneyim artıkça gerginlikte azalır. Yani ne kadar çok konuşma yapılırsa o kadar iyi konuşmacı olunur ve gerginlik yerini sakinliğe bırakır.

3- Konuşmaya değil izleyicilere odaklanmak

Kaygı çoğu zaman, başkalarının konuşma hakkında ne düşündüğüne odaklanmaktan dolayı başarısız olma korkusundan kaynaklanır. Konuşma konusunun izleyiciler tarafından anlaşılması için konuya gereken ciddiyetin verilmesi gerekir ve konuşmacının kendi hakkında endişelenmesi yerine, izleyicilere değerli deneyimler sunmaya odaklanması şarttır. Konuşmacı izleyici kitleye nasıl daha fazla zenginlik katabileceğine odaklanırsa o ölçüde korkularından da uzaklaşmış olur.

Kişilerdeki topluluk karşısında konuşma korkusunun temeline inildiğinde bu benlik duygusundan kaynaklanmaktadır. Çünkü kişiler için karşısındaki kişinin kendisi hakkında ne düşündüğü önemlidir. İşte bu sebepten dolayı şayet bu düşünceye odaklanılırsa korku devam eder hatta giderek artar. Ama buna odaklanmak yerine izleyicilere değer katmaya odaklanılırsa kaygı önemli ölçüde azalır.

4- İzleyicilerle göz teması kurmak

Topluluk önünde konuşmada en yaygın ipuçlarından biri, göz teması kurmaktır ve bu iyi bir stratejidir. Çünkü göz teması izleyiciyle yeniden bağlantı kurmayı sağlarken dikkatlerinin dağılmasını önlemektedir. Ama konuşmacının gergin olduğu durumlarda konuşmacı genellikle tüm sunum boyunca notlarına veya projektöre odaklanır. Ve bu yüzden konuşma yaptığı kitleyle bağlantılı kalamaz. Oysa kurulan göz teması konuşmacının kendisini rahat hissetmesinde en kısa ve etkili püf noktalardan biridir.

Ayrıca konuşma esnasında vurgulanacak noktalarla ilgili hikâyedendirme yapmak izleyicilerin dikkatinin dağılmasını önlemede etkili olur. Çünkü sürekli tek düze bir anlatım ve soyutlamalarda zaman zaman dikkatleri dağılabilir. Bunun yanında konuşmacının topluluk önüne çıkmadan önce derin nefes alarak, kendisine iyi hazırlandığını ve bu konuyu iyi bildiğini telkin etmesi de bu korkusunu atmasında etkili olacaktır.

YouTube video player

5- Mükemmel olmaya çalışmaktan vazgeçmek

Konuşmacıların çoğu sunumlarında mükemmel olmak için çaba gösterir, aslında bu ne gerçekçi ne de arzu edilen bir hedeftir. Çünkü mükemmellik robotik görünür ve bu tercih edilen bir durum değildir. İyi bir konuşma yapmak, aslında konuşmacının izleyiciyle bağlantı kurma yeteneği ile ilgilidir.

Ayrıca yapılan bir araştırmaya göre kişiler gerçek ve savunmasız bireylerle daha fazla bağlantı kurmak istemektedirler. Bir kişi bir konuda ne kadar aktif olursa başarılı olma şansı o kadar yükselir. Eğer konuşma esnasında kekeleme, konuşmanın yerini unutma gibi durumlar olursa ara verip dinlenmesi gerekir. Bunu dinleyiciler hoş karşılayacaklardır çünkü karşılarındakinin robot değil bir insan olduğunun bilincindeler. Ve izleyiciler genelde bu durumun olabileceğinin farkında olan kişilerdir, bu yüzden gergin olmanın bir manası yoktur.

6- Konuşma konusuna vakıf olmak

İyi bir konuşma yapmada temel, konuşmacının iyi dinlenmesi, ona zaman ayrılması ve genellikle vakıf olduğu bir konuyu doğal olarak aktarması ile ilgilidir. Sonuçta, ilk etapta bu sunumu yapmak istenmesinin bir nedeni vardır, bu da izleyicilerin konuşma konusunda bilgilenmek istemeleridir. Eğer konuşmacı konuşma yapılacak konu hakkında derinlemesine bir bilgi sahibi değilse ve korkusunun nedeni bu ise şu şekilde düşünmelidir. Oradaki izleyiciler o konuda bilgilenmek için ordalardır ve temel, yüzeysel bilgilere ihtiyaçları vardır. Yani özet olarak korkmanın manası yoktur.

Yapılan incelemelere göre topluluk karşısında konuşma korkusu, yükseklik veya örümcek korkusundan daha yaygın bir durumdur. Bu korku kişinin kendi baskı halinde hissetmesi, gergin olması, sesinin titremesi, terlemesi, ağzının kuruması ve kalp çarpıntısı yaşaması gibi vücudunun birçok belirtiler göstermesine neden olabilir. Ve tüm bu belirtileri yaşarken kişinin tek bir düşüncesi vardır, konuşmanın bir an önce başlayıp başarılı olarak bitmesidir. Bu korkunun aşılması için öncelikle tecrübe şarttır ama bu duyguları bastırmayı bilmeyen bir konuşmacı için konuşma hüsranla sonuçlanmasına da sebep olabilir.

Topluluk Önünde Konuşma Fobisi

Topluluk önünde konuşma fobisini yenmek için akılda tutulması gereken en önemli unsur; seyircilerin konuşmacının düşmanı olmadığını ve onun başarılı olmasını istediğini bilmektir. Bu noktada konuşmacı en kötü eleştirmenin kendisi olduğunu bilerek rahatlamalı ve konuşma öncesinden hazırlanmalıdır. İlk konuşmasında elbette daha gergin olacaktır fakat deneyim kazandıkça daha rahat sunumlar yapacaktır. Ve topluluk karşısındaki her sunum sonrası daha da güçlenerek ayrılacaktır.


bayilik veren firmalar

kobi vadisi

Yorumunuz