Yatırımcı Arıyorum

Topraksız Tarım – İş Fikri

Topraksız Tarım Yapmak

Türkiye bir tarım ülkesi iklimi, yeniden ıslah edilerek eski karakterine kavuşturulmaya başlayan verimli toprakları bol güneşi ve su alanları ile doğanın tüm cömertliğini sunduğu nadir ülkelerden biri. Ziraat Mühendisliği ve genetik Mühendisliği çalışmalarındaki gelişmeler, ülkemizin gelişen dünya teknolojisini eş zamanlı izliyor olması yetişen nitelikli genç bilim adamlarının katkıları ile Türkiye yeni iş alanlarının, yeni girişimcilerin başarılı olduğu kalkınan ülkeler arasında yerini almaya hazırlanan yeni bir platform.

Tarıma Elverişli Alanlar

Artan dünya nüfusunun besin ihtiyacını, bereketli toprakların sahibi şanslı coğrafyalarda yer alan ülkelerin tarımsal faaliyetleri karşılayacaktır. Ancak tarıma elverişli alanlarda bile yaygın şehirleşmenin etkisi ile tarım ihmal edilmiş ülkeler teknoloji ağırlıklı rahat bir yaşama kavuşurken en temel ihtiyacımız olan besin ihtiyacımızın karşılanmasında yeni sorunlar ortaya çıkmıştır.

BUGÜN

Bugün tarımsal faaliyetlerde en çok şikâyet edilen konu toprakların kimyasalla dolmuş olması, hormonlar, kimyasal içerikli gübre ve kimyasal içerikli ilaçların kullanımıdır. Küresel düzeyde ve elbette ülkemizde bu tip tarımsal yaklaşım tamamen terk edilerek sağlıklı bir diğer söylem ile organik aynı zamanda yüksek verimli besinlerin üretilmesi çabası gösterilmektedir. Bilim ve Teknoloji yeni geliştirdiği yöntemler ile kentleşerek yaşayan insanların tarımsal besin ihtiyacını karşılayacak üretim uygulamalarını hayata geçirdi.

YAKIN GELECEK

Öngörülere göre 2050 yılına gelindiğinde Dikey Çiftlikler olarak tabir edilen alanlarda gerçekleştirilen tarımsal faaliyetler ile dünya besin ihtiyacı karşılanacak üstelik çok daha yüksek verim ile. Besinler kapalı ortamda LED ışıklar ile besleniyorlar bu ucuz ve faydalı ışık anlamına geliyor zira LED ışık bitkilerin büyümesini sağlayan dalga boyunda ayarlanabiliyor yeşil bitkiler için oldukça verimli olduğu belirtilmiş.

FIRSAT

Dikey çiftlik üretimine geçen başlıca ülkeler Singapur, Kore Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Kanada olarak sıralanıyor aralarında Türkiye neden olmasın? ülkemizde de bu tür girişimler başladı. Geçtiğimiz yıl dev firmalardan biri susuz tarım faaliyetine yatırım yapmak üzere bir proje hayata geçirdi. Ülkemizde beklenen küçük ve orta işletmelerin ticari yaşamda yoğun olarak yer almaları giriştikleri iş kolunda başarı sağlayarak istihdam yaratmaları dolayısı ile ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaları beklenmekte. Yeni gelişen sektörler, girişimci için piyasadaki fırsat niteliği taşıdığından organik ürün tüketme eğilimi gelişmiş tüketici potansiyeline sahip pazarlarda, Dikey Çiftlik girişimcisi için kazanç olanağın oldukça yüksek olduğu söylenebilir.

Dikey Tarımın Faydaları

  • Ürünler %100 organik dolayısı ile sağlıklı ve besleyici olacak.
  • Toprak sürme, toprak bakımı gibi yüksek maliyetli ve zahmetli bir süreç ile uğraşmak zorunda kalmayacaksınız
  • Sadece gıda değil çiçekler de yetişebileceğinden yaygın şehirleşmenin beton ve taş yığını görüntüsü çiçekler ile bezenmiş doğa estetiğine kavuşur.
  • Tarımda gereken yüksek miktardaki su tüketiminden tasarruf edilmiş olur.
  • Çok daha fazla ürün elde edilir.
  • Ürün alma süresi çok daha kısadır.

Dikey tarım iş fikri hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için tıklayın.

ÖRNEK GİRİŞİM

Antalya’da bir girişimci Dikey Topraksız Sera kurar önce araştırma ile başlar çalışmasına araştırma sürecini tamamladıktan sonra topraklı serasını topraksız Dikey Seraya dönüştürür. Topraklı tarımda 5 Dekar alanda elde ettiği ürünü dikey borulara yerleştirerek gerçekleştirdiği tarımsal faaliyetinde bir Dekardan elde eder. Verimin çok yüksek, çok kârlı ve çok daha düşük maliyetli olduğunu belirtmiş.

Bir Dekar alanda her dönem ürün alabilmiş Dikey Sera girişimcisi ve her dönem 4000’e yakın marul üreterek oldukça yüksek kazanç elde etmiş. Üretici yalnız bırakılmamış Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünden kendisine gerekli teknik destek sağlanmış.

Not: Bu sektörde yeni bir iş kurmaya karar verdiyseniz, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan seracılık iş planı içeriğini incelemenizi öneriyoruz.

Dikey Tarımda Kobi Olmak

Gelişmiş ekonomisi güçlü tüm ülkelerde KOBİ işletmelerin imalat ve üretimde yaygın biçimde rol almaları, ülkenin lokomotifi görevini üstlenmeleri, ülke kalkınmasında en büyük etken olmuştur. Bugün gerek maddi gerek teknik olanaklar ile teşvik edilen devlet eli ile her türlü desteğin sağlandığı küçük ve orta ölçekli işletmelerin ticari dünyada var olmaları, çoğalmaları ve başarılı olmaları çabası ülke ekonomisine sağladıkları büyük katkı nedeniyledir. Kobi Nedir?

Türkiye, Eğitim, Teknoloji, Bilimsel çalışmalar, Ticari ilişkilerde kıtalar arası iş birliğine giderek ülke kalkınma çalışmalarını hızlandırmanın, gelişmiş ülkeler ile aramızda bulunan zaten azalmış olan farkların tamamen ortadan kaldırılmasının yoğun ve süratli çabasını göstermektedir. Dünyada örneklerine bakıldığında ülkeler iş birliğine gitmekte, uluslararası şirket evlilikleri gerçekleşmekte gelişmiş ülkelerin kendi bünyesindeki yerel firmaları da kendi aralarında gerçekleştirdikleri iş birlikleri ile ilerleme kaydetmektedirler.

İŞ BİRLİĞİ, Stratejik bir ekonomik tavırdır. Sermayeyi güçlendiren, riskleri en aza indiren, yatırım gücünü artıran, Araştırma-Geliştirme faaliyetlerine yüksek kaynak yaratan maliyetleri düşüren böylece birlikte büyüme ve kârlılık sağlayan küresel düzeyde yaygın olarak uygulanan en sağlıklı büyüme modelidir.

Ülkenin kalkınmasının ana çıkış unsuru olan küçük ve orta ölçekli işletmeler büyümek için, sermayelerini güçlendirmek, riskleri azaltmak için rekabet güçlerini artırmak ve mutlaka başarılı olmak için iş birliği stratejik yaklaşımını gündemlerine almalıdırlar.


yatırım ilanları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Topraksız
Topraksız
3 yıl önce

İstanbul arnavutköyde 20 dönüm yer var ama gel görki yatırım yapıcak para yok, yatırımcı arıyorum ***