Yatırımcı Arıyorum

Trüf Mantarı Yetiştiriciliği Yapmak

Trüf Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Tahmin ederiz ki çoğu kişi internette ya da çevresinde trüf mantarı yetiştiriciliği diye bir şey duymuş olabilir. Bir kısmımızın adını dahi bilmediği trüf mantarının güzel bir gelir kapısı olabileceğini biliyor muydunuz?

Öncelikle aşağıda belirtilen özelliklere göre bir arazi almakla veya kiralamakla işe başlanılıyor. Ardından yetiştirmeyi düşündüğünüz trüf mantarı türüne karar vermeniz gerekiyor. Ufak bir tüyo vermek gerekirse, tek bir çeşit yerine birkaç çeşit mantar yetiştirmek size daha geniş bir pazar imkanı sunacaktır. Yetiştirilecek mantar türüne uygun ağaçları sahip olduğunuz arsaya tavsiye edilen periyotlarla dikim işlemini gerçekleştiriyorsunuz. Devamlı olarak bakımını ve gübreleme işlemlerini takip etmek, daha iyi verim almanızı sağlayacaktır.

Bilindiği üzere trüf mantarları genellikle ağaç köklerinin dibinde yaklaşık olarak 5 – 20 cm arası bir derinlikte yetişiyor. Dolayısı ile bir insanla bu mantarların toplama işlemini gerçekleştirmek oldukça zor. Bu iş için yetiştirilmiş özel köpekler sayesinde mantarların yerini kolaylıkla bulabilir ve mümkün olan en yüksek seviyede mahsulünüzü toplayabilirsiniz.

Not: bu işi yapmaya karar verdiyseniz, muhtemelen özel eğitimli köpeklere de ihtiyaç duyabilirsiniz. Çünkü bazı mantar türleri toprağın altında yetişmektedir. Doğal olarak bu mantarları gözle göremeyebilirsiniz. Hassas burunlu bazı cins köpekler, mantar toplama aşamanızda size oldukça destek olacaklardır.

Trüf Mantarı Nedir?

Trüf mantarı, oldukça değerli bir mantar türüdür. Birkaç farklı çeşidi bulunsa da her çeşidi hemen hemen aynı özellikte ve fazlasıyla değerlidir. Yerli halk arasında domalan mantarı adıyla da anılmaktadır.

Trüf mantarının en bilinen özelliği ise gerçekten kuvvetli bir afrodizyak etkisi göstermesidir. Kullanan kişiler cinsel güçlerinde fark edilir bir gelişme söz konusu olduğunu belirtiyorlar. Tabii ki bunun yanında omur ilik ağrılarına olan faydası, yüksek protein değeri taşıması ve kolesterol’ün dengelenmesinde büyük faydası olması da unutulmamalıdır. Hatta araştırmalara göre trüf mantarının kırmızı etten daha fazla protein değeri taşıdığı belirtilmektedir.

Yani tahmin edilebileceği üzere bu ürünün pazarı oldukça geniş bir paya sahiptir. Avrupa’da her ne kadar yaygın olsa da ülkemizde halen yaygınlaşmış değildir. Bu nedenle trüf mantarı yetiştiriciliği yapacak kişiler, rekabetin düşük olması nedeniyle büyük bir kazanç potansiyeline sahip olacaktır.

Trüf Mantarı Yetiştiriciliği Yapmak İçin Gerekenler

Biz bu yazımızda satışı ve yetiştiriciliği en yaygın olan siyah trüf mantarı hakkında bilgi vereceğiz. Dolayısıyla yetiştireceğiniz farklı mantar çeşitleri için çeşitli ihtiyaçlarınız olacaktır.

Siyah trüf mantarlarının genellikle fındık ve meşe ağaçlarının köklerinde üretilmektedir. Araştırmalara göre bu ağaçlarda üretimi yapılan trüf mantarlarından daha çok verim aldığı gözlemlenmiştir. Trüf mantarı yetiştiriciliğinin en güzel özelliklerinden biri de diktiğiniz ağaçlardan da ürün elde edebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; trüf mantarı yetiştirmek için fındık ağacı diktiniz. Hem köklerinde yetiştireceğiniz trüf mantarlarından hem de diktiğiniz fındık ağaçlarından mahsül toplayarak kar edebilirsiniz. Bunun için Fındık Yetiştiriciliği Yapmak isimli yazımız da okumanızda fayda var.

Trüf Mantarı Yetiştiriciliği İçin Arazi Gerekiyor mu?

Bu iş için tabii ki de bir arazi gerekmektedir. Trüf mantarı, özellikle ege iklimine sahip mevkileri sevmektedir. Karadeniz Bölgesi’nde de bu işi yapabilmek mümkündür. Satın alacağınız veya kiralayacağınız araziyi bu bölgelerde seçmekte fayda var.

Ne kadar araziye ihtiyacınız olduğu ise tamamen sizin kazanç hedefinize bağladır. Daha yüksek kazanç hedefi demek daha büyük bir arazi anlamına gelir.

Trüf Mantarı Yetiştiriciliği Ne Kadar Kazandırıyor?

Siyah Trüf Mantarının şu an güncel kilogram fiyatı 1000 – 2000 Euro arasında değişmektedir. 4 dönüm bir trüf mantarı çiftliğine sahipseniz yılda ortalama 30 – 40 kilogram trüf mantarı toplamanız muhtemeldir. Buda demek oluyor ki satın aldığınız arsanın parasını sadece ilk yıl içerisinde telafi edebilir ve kazanmaya başlayabilirsiniz.

İlerleyen dönemlerde çiftliğinizin büyüklüğünü artırarak ve çiftliğinizde bulunan mantar çeşitliliğini çoğaltarak kazancınızı katlamanız muhtemeldir. 2 yıl düzenli bir şekilde yönettiğiniz trüf mantarı çiftliğiniz size yılda ortalama 100 ile 250 bin TL civarı kazanabileceğiniz bir gelir kapısı haline gelecektir. Bunlara ek olarak trüf mantarını farklı pazarlarda satışa sunabilir ve bu mantarı işleyerek farklı ürünler halinde satışını gerçekleştirebilirsiniz. Bu yollarda kazancınızı artırmanız için önemli bir rol oynayacaktır. Bu bahsettiğimiz kazanç artırma yollarını yazımızın devam eden bölümlerinde okuyacaksınız…

Trüf Mantarı Yetiştiriciliğinin Maliyeti Ne Kadardır?

İlk başlarda 4 ya da 5 dönüm bir arazi ile başlamanız tavsiye edilir. Araziyi alacağınız mevkiye göre dönüm fiyatı da farklılık gösterecektir elbette. Ancak günümüz piyasasını da göz önünde bulundurarak ortalama bir fiyat söylememiz gerekirse dönüm başı maliyeti size 5.000 TL gibi bir rakama mâl olacaktır.

Devamında ise yetiştireceğiniz trüf mantarının cinsine bağlı olarak dikimini yapacağınız ağaç içinde bir bütçe ayırmanız gerekmektedir. Fındık ağacını tercih etmeniz tavsiyemizdir. Çünkü hem maliyeti çok da olmasa meşe ağacına göre daha düşüktür. Ayrıca yapacağınız fındık mahsulünden de ek bir gelir kapısı elde etmiş olacaksınız.

Son olarak kalan tek şey ise çiftliğinizin bakımı ve trüf mantarlarını toplayabilmek için özel eğitimli bir köpektir. Tüm bunların hesabını tutacak olursak ilk başlarda ortalama bir trüf mantarı çiftliği için 50 – 100 bin tl civarı bir harcama gerçekleştirmeniz gerekecektir. Ancak maliyetine oranla kazanç potansiyeli büyük oranda yüksek sayılı iş fikirlerinden bir tanesidir.

Trüf Mantarının Dış Ülkelere İhracatını Sağlamak

Günümüz döviz kurunu hesaba katacak olursak bu yol size inanılmaz kazançlar sağlayabilir. Özellikle Fransız ve italyan mutfağında önemli bir yere sahip olan trüf mantarı özel sosların ve pahalı servislerin vazgeçilmezidir. Hatta Fransa’da trüf mantarı satışları açık artırma şeklinde bile yapılmaktadır. Euro – Dolar bazında yapacağınız satışlar hem ülke ekonomimize hem de bireysel ekonominize ciddi kazançlar sağlayacaktır.

İhraç pazarı sadece Fransa ile sınırlı değildir. Avrupa ülkelerinde oldukça yaygın olan bu mantar çeşidini hemen hemen her Avrupa ülkesine kolaylıkla satabilirsiniz. Üstelik yurt dışında bu mantar türünü işleyerek farklı ürünler ortaya çıkaran firmalar bulunmaktadır. Bu firmalarla anlaşma sağlayarak güzel paralar kazanmak mümkündür.

Trüf Mantarı Yağı Satışı Yapmak

Bunun için bir trüf mantarı çiftliğine ihtiyacınız yok. Ancak gerçekten kar etmek istiyorsanız bir çiftliğiniz olması kesinlikle şart. Hem ürününün kalitesi açısından hem de maliyet açısından bir çiftliğinizin olması büyük önem arz etmektedir.

Fransız mutfağında önemli bir yere sahip olan trüf mantarı yağı özellikle patates kızartmalarının vazgeçilmezidir. Trüf mantarının kendisinin ihracatını gerçekleştirebileceğiniz gibi aynı şekilde trüf mantarı yağını da büyük bir karla ihraç edebilirsiniz.

Büyük çaplı iş yapmanın peşinde değilseniz, ihracat olayı sizin için değil diye düşünüyorsanız bunu ülkemizde yani Türkiye’de de gerçekleştirmeniz mümkün.

Trüf mantarı yağı üretme işini bir imalathanede gerçekleştirebileceğiniz gibi küçük ve kullanışlı aletler ile evinizi de bir imalathaneye çevirmeniz mümkün. Ancak gerekli kontroller ve sağlık açısından steril bir ortamda çalışmaya özen gösterin.

Bu işin zor olacağını düşünüyorsanız trüf mantarı yağı üreten firmalar ile birlikte çalışarak onlara ham madde yani trüf mantarı sağlayarak da kazanç sağlayabilmeniz mümkündür.

Not: yazı içerisinde belirtilen bazı bilgiler günümüz şartları ile değişkenlik gösterebilir.



kobi vadisi

Yorum(1)

  1. Cevap yaz
    Hasan Akgün yorumu:

    Merhaba, öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
    Karadenizin iç kesimlerinde 35 dönüm arazim var ve içinde doğal olarak yetişmiş çok sayıda meşe ağacı bulunmakta.
    Trüf mantarı hakkında daha geniş bilgi verir misiniz veya nereden öğrenebilirim ?
    Sanırım bu işi profesyonel olarak yapabilirim.

Yorumunuz