Yatırımcı Arıyorum

Tüketim Boykotu Nedir?

Boykot Nedir?

Tüketim boykotu nedir sorusuna geçmeden önce boykot nedir? sorusunun yanıtına bir bakalım.

Bir takım olaylar ve durumlar sonucunda, insanların tepki amaçlı olarak, mal ve hizmeti satın almamalarına boykot denir.

Belli bir hedefe ulaşmak için tüketicilerin bireysel olarak bazı ürün ve hizmetleri tüketmemelerini sağlayarak satın alma sırasında seçici ve bilinçli olmalarını sağlamaktadır.

Boykotun amacı, hedef alınan kişi ya da kuruluşun ürününü piyasadan yok etmek ya da ekonomik olarak zarar vermektir.

100 yıldır kullanılan boykot farklı yıllarda ve ülkelerde çeşitli şekillerde görülmektedir. Tüketiciler ürün veya hizmeti satın almama boykotu yaparken, nakliye şirketi firmanın ürünlerini taşımama kararı alıp boykot yapabilir.

Boykotun İlk Ortaya Çıkışı

1880 yılında İtalya’da Country Mayo’da görevli toprak sahibi Yüzbaşı Charles Cunningham Boycott’un köylülere kestiği haksız cezalar ve ücretlerde yaptığı kesintiler üzerine köylüler tepkilerini ona ve diğer toprak sahiplerine yiyecek vermeyerek, onlarla konuşmayarak ve evlerine gitmeyerek göstermişlerdir.

O zamana kadar bu tarz bir direnişle hiç karşılaşmamış olan İngiliz gazeteleri, bu olayları gazetelerine taşırken bir isim bir kavram arayışına girmiş ve Boykot kelimesini kullanmışlardır.

Tarih boyunca yapılan boykotların bazıları başarılı olmuş, bazıları siyasi kaynaklı, bazıları da işletmelere yönelik olmuştur. Boykot, bir şirket ya da ülkenin kabul edilmeyen davranışlarını cezalandırma ya da değiştirme girişimidir.

TÜKETİM BOYKOTU

Tüketim boykotu, insanlara hizmet ya da ürünleri almamalarını aşılamak ile başlar. Çin’den Fransa’ya, Almanya’dan Türkiye’ye kadar pek çok ülke zaman zaman bazı ürün ve hizmeti almamak için boykot yapmakta ve kişi ya da firmaların zarara uğramasına sebep olmaktadır.

Boykot sadece kişilerin kendi ülkelerine ait mal ve hizmetlerine değil, yabancı ülkelerin mal ve hizmetlerine karşılık da yapılabilir.

Çin, Japonya’nın politikalarını protesto etmek için “ Japonya bizim istediklerimizi yapıncaya ya da istemediklerimizi yapmaya söz verinceye kadar Japon mallarını almayacağız diyerek Japon mallarını ve hizmetlerini almayı reddetmişti.

Yabancı ülke mallarına yapılan boykot, aslında yerli malları üreten firma ve işletmelerin yararına olmaktadır. Yerli mallarına yönelim artmış ve yabancı malların tüketimi azalmıştır.

Tüketim Boykotunda Sosyal Medyanın Etkisi

Teknolojinin hayatımıza getirdiği yenilikleri göz ardı etmemek gerekir. Özellikle twitter, facebook ve instagram’ın Türkiye’de milyonlarda kullanıcısı mevcuttur. Tüketim boykotunda sosyal medyanın çok büyük etkisi vardır. Bir olay meydana geldiğinde, olayın sosyal medyada ışık hızı ile yayılmasının ardından, insanlar o firmanın ürünlerini ya da hizmetlerini boykot etmeye başlamaktadır.

En son yapılan sigara zammından sonra özellikle twitterde, sigara kullananlar tarafından boykot yapılmıştır.

Sosyal medyanın olmadığı dönemlerde gazeteler bu rolü oynamakta idi. Gazetelerdeki boykot ilanları oldukça geniş kesime ulaşmakta ve etkili sonuçlar meydana getirmekte idi.

Tüketicinin Boykot Bilinci

Tüketici boykot yaparken neyi boykot ettiğinin bilincinde olmalıdır. Bazı ürünler ya da hizmetler yabancı markası sanılırken, aslında Türk olduğunun bilinmemesi veya yabancı marka iken, Türk markası sanılması da boykotu etkilemektedir.

Bellona’nın İtalyan markası sanılırken aslında Türk markası olması, ya da Fruko ve Yedigün’ün Türk markası sanılması gibi.

Tüketicinin Gücü

Bir ulusun ( saldırgan ulus ) eylemleri, başka bir ülke tarafından olumsuz algılanır ise, saldırgan ülke olarak tabir edilen ülkeden, diğer ülkeye giren pazarlama ve satın alma faaliyetleri büyük oranda etkilenmektedir. Bu davranış, saldırgan ülkenin cezalandırılarak, ülke politikasının değişeceğine inanılmaktadır.

Ekonomist Harry Holzer’e göre, tüketicinin silahı para ve ayni değerlerdir. Para, ödüllendirmek olduğu kadar, cezalandırmak için de kullanılabilir. Bilinçli Tüketici Nasıl Olunur?

Tüketici, işletmeyi ödüllendirmek için mallarını satın alabilirken, malı satın almamak olarak da tehdit edebilir. Bu da tüketicinin pazardaki payının ne kadar güçlü olduğunun göstergesidir.

Boykotun en büyük özelliği insanların öfkesinin dışa yansımasıdır. Fransa, Güney Pasifik’te nükleer denemeler yapmış bu da Avustralya’da Fransız mallarına karşı boykota neden olmuştur. Bu boykot başarılı olmuş ve Fransa, nükleer testleri sonlandırmıştır.

Araştırmalar göstermiştir ki; bir boykotta tüketicinin iki tür isteği bulunmaktadır.

  • Araçsal Boykot

Bu boykotun amacı, belli bir politika ya da uygulamanın değiştirilmesine çalışılmasıdır. Belli bir ürünün fiyatının düşmesini sağlamak gibi.

  • Etkisel Boykot

Tüketicinin, saldırgan tarafın eylemlerinden duyduğu rahatsızlığı ve memnuniyetsizliği ifade için yaptıkları protestodur.

Bir ulusa karşı duyulan memnuniyetsizlik, daha önceden yapılmış ve halen devam eden ekonomik, diplomatik, askeri ve politik olaylara dair antipatinin izleri olarak da ifade edilebilir.

Bazı boykotlar, aslında olmayan bir durumun, kulaktan kulağa dolaşarak, varmış gibi gösterilmesi sonucu da oluşmaktadır ki;  bunlar yanıltıcı boykotlardır.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumunuz