Yatırımcı Arıyorum

Türkiye’de Franchising Sisteminin Yapılanması

Türkiye’de Franchising’in Başlangıcı

Türkiye’de yaklaşık olarak 24 Ocak 1980 yılında alınan kararlar neticesinde bürokratik engellerin kaldırılması sonucunda Türkiye, yabancı yatırımcıların odak noktası haline geldiği belirtiliyor. Ekonomimizin dışa açılması ile birlikte Türkiye pazarına girmiş olan yatırımcıların sayısı gün geçtikçe arttığı gözlemleniyor. Yabancı yatırımcıların meydana getirmiş olduğu markaları, işletme yöntemlerini ve kullanma haklarını ülke sınırlarımız içerisindeki girişimcilere franchising sistemi ile vermeye başlandığı belirtiliyor.

Yeni bir işletme kurmak isteyen veya kurulu bir işletmenin sürekli değişim gösteren piyasalar doğrultusunda başarıya ulaştırmak bireysel olarak zor olduğu belirtiliyor. Bu sorunun çözümü ise oluşturulan küçük işletmelerin büyük işletmelerden fikir alışverişi yaparak çözülebildiği gözlemleniyor. Oluşturulan istatistiklere göre kişilerin kendi olanakları sayesinde açılan işletmelerin ilk beş yıl boyunca başarı oranı %35 olarak belirtiliyor. Franchising sistemi ile açılan sistemlerin başarı oranı ise %95 olarak belirtiliyor. Franchising Türleri

Dünya çapındaki gelişmiş markalar, ülke sınırları içerisindeki gelişmiş pazarımız sayesinde franchising yöntemi ile kazanç sahibi olabiliyor. Kendi firmalarını kurmak isteyen kişiler bayilik ve acente satın almak istiyorken, günümüz iş dünyası üzerindeki girişimciler dünya çapındaki tanınmış firmaların markaları üzerinden franchising yöntemi ile kendi işlerinin patronu olmaya başladıkları gözleniyor.

Türkiye’de Ulusal Franchising Derneği

Bu dernek Türkiye’de franchising sistemin doğru bir şekilde öğrenilmesi, hızlı bir şekilde büyüyebilmesi, oluşturulan sistem için girişimcileri ücretsiz bir şekilde bilgilendirebilmek, Türk Hukuk Kanunu’nun içerisinde yer alabilmesi için gerekli çalışmalar düzenlemek, franchising sistemi üzerindeki yanlış uygulamaları kontrol altında tutabilmek ve de son olarak bu sistemi ülke sınırları içerisine yaymak için 1991 yılında kurulan bir dernek olduğu nitelendiriliyor.

Türkiye’de Franchising ve Dürüstlük İlkeleri

Oluşturulmuş her sistemin ilkesi olduğu gibi, franchising sisteminin de oluşturulmuş ilkeleri meydana geliyor. Öncelikle franchising veren kişi, bu sistemin yönlendiricisi olarak kabul ediliyor. Franchising veren kişi, bu ağı kurmadan önceki en az bir projenin belirlenen süre zarfı içerisinde pilot proje olarak başarılı bir şekilde yönetmiş olması gerekiyor. Franchising konusu belli olan projelerin sahibi olabilmek ve bu sistemi diğer girişimcilerin kullanabilmesi için sistem lisansına sahip olması gerekiyor.

Her franchising sistemini alan girişimciye eğitim hizmetleri ile birlikte sözleşme süresince gerekli bulunan ticari ve teknik yardım hizmetlerini de sunma zorunluluğu olduğu belirtiliyor. Bu sistemi alan her girişimci kişisel işletmelerinin gelişimi ve performansı, oluşturulan imaj ve markanın korunması açısından gerekli olan çalışmaları yapması gerekiyor. Bu sistemi alan kişilerin, franchise veren kişilere ya da görevlendirdiği kişi ve kuruluşlara gereken belgeleri sunmaları gerekiyor.

Türkiye’de Franchising ve Yönlendirici İlkeleri

Bu sistemin oluşturulmuş diğer bir ilkesi olarak yönlendirici ilkeler benimseniyor. Bu ilkede, franchisor, kendisi ya da Bireysel Franchisee’lerden oluşan franchise sisteminin bir kurucusu ve de koruyucusu olarak kabul ediliyor. Türkiye’de Franchising Sistemi Nasıl İlerliyor?

Bir iş fikri franchising sistemi haline getirilmeden hemen önce belirlenmiş bir süre zarfı içerisinde, en az bir işletme üzerinde başarıyla yürütülmüş olması gerekiyor. Oluşturulan bu sistemin zincir ismi, markası ve de diğer ayırt edici tüm özelliklerin sahibi olması gerekiyor. Yasalar açısından bakıldığında ise kullanım hakkının kişide olması gerekiyor. Anlaşma süresi boyunca bireysel franchisee’ye eğitim ve sürek olarak ticari, teknik bilgiler konusunda bilgilendirmesi gerekiyor.

Bu sistemi geliştirebilmek için ortak kimlik ve saygınlığın korunması için azami bir gayret gösterilmesi gerekiyor. Oluşturulan sistemi verimli bir şekilde yönetebilmek için franchisee’nin performansı ve mali durumlarının belirlenmesi açısından işleri kolaylaştıracak işletme hakkında bilgiler vermesi gerekiyor. Sistem içerisinde anlaşılmış süre boyunca ve bitiminden sonraki aşamalarda franchisor’un vermiş olduğu know-how gibi üçüncü tekil şahıslara bahsedilmemesi gerekiyor.

Franchising sistemi ile anlaşılan süre boyunca tarafların birbirleri ile olan ilişkileri boyunca dürüst davranmaları gerekiyor. Bu sistem üzerinde oluşabilecek her ihlalde bireysel franchisee’yi sesli ve yazılı bir şekilde uyarılması ve de meydana gelen sorunların giderilmesi açısından belirli bir süre verilmesi gerekiyor. Her iki tarafın da şikayetleri, tasa veya anlaşmazlıkları durumunda belirli bir seviye doğrultusunda samimiyet ile dürüst, makul temaslar halinde giderilmesi öneriliyor.

Franchising Sahibi Olmak

Siz de kendi işinizin patronu olmak istiyor ve yeni bir franchise iş modeline katılmak istiyorsanız; Kobi Vadisi platformunda yer alan franchising veren firmalar sayfasını ziyaret edebilirsiniz..


yatırım ilanları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments