Yatırımcı Arıyorum

Türkiye’de Tropikal Meyve Üretimi

Tropikal Meyve Üretmek

Son zamanlarda oldukça kazançlı bir iş alanı olarak tropikal meyve üreticilerinin oldukça tercih edilir bir alan olmaya devam ettiği gözlemleniyor. Kişilerin bu alana olan ilgileri sektörü oldukça rövanşta tutarak bolca kazanç elde edilebildiği nitelendiriliyor. Tropikal meyvelere olan ilginin artması beraberinde girişimcileri de sürüklediği belirtiliyor. Ülke sınırlarımız içerisinde yaklaşık olarak 4 bin hektar tropikal meyve üretildiği uzmanlarca belirtiliyor.

Üretilen binlerce hektar içerisinde en çok tercih edilen meyvelerin ise;

  • Altın çilek
  • Pepino
  • Papaya
  • Avokado
  • Ananas
  • Mango gibi meyvelerden oluştuğu belirtiliyor.

Yukarıda belirtilen tropikal meyvelerin ülke sınırlarımız içerisinde yetiştirilen 26 çeşit meyvenin içerisinde olanlardan birkaçı olduğu belirtiliyor. Tropikal meyveler genel olarak yakın zamanlar içerisinde sıcak iklim olan bölgelerden ithalat yöntemi ile alıcısına ulaştırıldığı gözlemleniyor. Fakat birçoğu hala dış bölgelerden ülke sınırlarımıza geldiği belirtiliyor. Ülkemizdeki girişimci ve de yatırımcıların da destekleri ile birlikte son zamanlarda oldukça büyük bir çalışma yapılarak bu tropikal meyvelerin sınırlarımız içerisinde üretime sunulduğu belirtiliyor. Bu meyvelerin üretimi daha çok turizm bölgelerinde meydana geliyor. Büyük otellerde ve de lüks semtlerdeki manavlarda satışa sunulan tropik meyveler artık tüm market raflarında ve de manavlarda tüketici ile buluşturuluyor.

Hangi İllerde Tropik Meyve Üretilebilir?

Ülke sınırlarımız içerisinde en yaygın olan tropik meyvelerden iki tanesi de muz ve kivi olarak belirtiliyor. Yetiştirilen muzun geçmişi oldukça eskilere dayanıyor. Kişilerin bu sektöre girmek istemesi üzerine dikkat etmesi gereken bazı durumlar meydana geliyor. Öncelikle üreteceği tropik meyveler üzerinde piyasa araştırması ve lokasyon seçimi yapması uygun görülüyor. Kişilerin ürettikleri tropik meyvelerin pazarlarda satışa sunabilmesi için daha öncelerdeki bu iş alanında devamlılık göstermiş kişiler ile iletişime geçmesinde büyük bir avantaj kazanabileceği belirtiliyor.

Ülkemizde tropikal meyvelerin üretimi oldukça yaygın olduğu söylenemiyor. Kısaca Türkiye’de yaklaşık olarak 4 bin hektar tropikal meyve üretiliyor. Kişilerin izlemesi gereken yöntemlerden bir tanesi de hangi tropikal meyveyi yetiştirip, ihraç edebileceğine karar vermesi gerektiği nitelendiriliyor. Öyle ki tropik meyve üretimi konusundaki uzman kişilerin tam anlamı ile açıklamış oldukları bir tropik meyve istatistiğinin olmadı belirtiliyor. Fakat ağırlıklı olarak bu tropik meyvelerin birçoğu Mersin ve de Antalya şehirlerimizde devamlılık göstererek sahil şeritlerinde tüketicisi ile buluşturuluyor.

Genel olarak Mersin ve Antalya illerinde üretime devam edilen bu tropik meyvelerinden bazıları için çeşitli araştırmalar ve çalışmalar oluşturulduğu gözlemleniyor. Bu sektördeki en çok tercih edilen ürünlerin üst sıralarında pepino, altın çilek ve benzeri ürünler gösterilse de Pazar bulma konusunda bir sınır olmadığı belirtiliyor. Kişilerin dikkat etmesi gereken yöntemlerin başında ise pazarlardaki tercih edilebilen ürünlerin hangileri olduğu konusunda araştırmaları gerektiği belirtiliyor.

Bazı uzman kişilerin görüşlerine göre muz ya da kivi dışındaki bazı tropik meyvelerin yaygınlaştırılmasının zaman alabileceği konusunda belirtiler olduğu nitelendiriliyor. Çünkü tropik meyve üretiminin az olmasından dolayı belirlenmiş bir cironun olmadığı gözlemleniyor. Öncelikle kişilerin bu gibi durumlarda bilgi sahibi olması gerekiyor. Ülke sınırlarımız içerisinde tropik meyvelerin son zamanlarda yaygınlaşmasından dolayı pazarlardaki tercih edilen ürünler de değişim gösterebiliyor. Fakat kişiler bu sektöre yatırım yapmak ya da iş alanlarında devamlılık göstermek istiyorlar ise lokasyonlarına büyük bir derecede dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü en çok sahil şeritlerinde dikkat çeken tropikal meyveler, iklimlere göre elde edilebilecek kazançlara da etki edebileceği konusunda çeşitli söylentilerin olduğu da nitelendiriliyor.

Tropikal Meyve Üretimi İçin Ne kadar Sermaye Gerekir?

Öncelikle bu konu oldukça değişim gösterebiliyor. Tropikal meyvelerin hem ağaç hem de bitki türleri oldukça fazla olduğu belirtiliyor. Genel olarak bakacak olduğumuzda tropikal meyve ağaç fidelerinin 15 TL ile 20 TL arası değişim gösterdiği biliniyor. Ülke sınırlarımız içerisindeki bir dekara ise yaklaşık olarak 20 adet ağaç dikileceği belirtiliyor. Öyle ki sadece fide maliyetleri ülkemizde 400 TL olduğu nitelendiriliyor. Diğer bitki türlerinde ise fidelerin fiyatı 0,5 TL ile 1 TL arası değişim gösterebiliyor. Meydana gelen diğer fidelere ise yaklaşık olan 1.000 adet fide ekilebildiği belirtiliyor.

Oluşabilecek bu tarz durumlara oranla herhangi bir kişinin dikmek istediği meyve türüne göre maliyetler değişim gösterebiliyor. Öncelikle altın çiçek üzerinden gelir elde etmek isteyen kişilerin minimum 3.500 TL gibi rakamları gözden çıkarması gerekiyor. Fejeyo için ise 6.000 TL, pepino için ise 500 TL gibi rakamlardan başlangıç gösterdiği belirtiliyor.



kobi vadisi

Yorum(1)

  1. Cevap yaz
    Murat boylu yorumu:

    Görüşmek istiyorum ***

Yorumunuz