Yatırımcı Arıyorum

Türkiye’de Franchising Sistemi Nasıl İlerliyor?

Türkiye’de Franchising İş Modeli

Günümüz gelişen teknolojisiyle birlikte her geçen gün farklı anlamlarla anılan meslekler meydana geliyor. Yeni girişimcilerin meydana getirmekte olduğu ve de sermaye konularında zorlandığı gözlemleniyor. Franchising sistemi ilk olarak Amerika Birleşik Devleti’nde meydana geldiği belirtiliyor. Yaklaşık olan 1985 yılında meydana getirilmiş bu sistem üzerine oldukça değişim gösteren kazançlar ve meslek kolları oluşturulduğu biliniyor. İlk olarak Mc Donald’s ile başlangıç yapan bu sistem daha sonra Pizza Hut, Kentucky gibi büyük bayilikler ile devam ederek oldukça büyük bir zincir oluşturarak insanlar için hizmet vermeye devam ettiği biliniyor.

Bu sistem ülke sınırlarımız içerisine oldukça geç bir süre içerisinde geldiği nitelendiriliyor. Oluşturulan bu sistem Türkiye’nin ekonomik ve sosyokültürel açıdan oldukça verimli büyümelere yol açtığı konuşuluyor. Franchising sisteminin ülke sınırlarımız içerisindeki yatırım cazibesini korumakta olan sektörlerin içerisinde olduğu belirtiliyor. Her geçen gün büyümeye ve değişim göstermeye devam ediyor.

Türkiye’de bu sistem gerek yabancı köken gerekse yerli ve milli sermayeler ile alt zincirler gelişim gösteriyor. Dünya üzerinde oldukça büyüyen bu sistem fast food, perakende satış mağazaları, yiyecekler, kuru temizleme, otomobil kiralama ve benzeri tüm sektörlerin oluşmasına olanak sağladığı belirtiliyor. Dünyada yaklaşık olarak bu zincirlerden tam anlamıyla inceleyecek olduğumuzda 60 kol bulunduğu söyleniyor.

Türkiye’de Franchising Pazarı

Ülke sınırlarımız içerisindeki franchising pazarlarında ulusal pazarlara yönelim gösteren Anadolu markaları gibi birçok markanın ve de yabancı kaynaklı yatırımcıların günden güne artış gösterdiği gözlemleniyor. Genel olarak alışveriş merkezlerinin artış göstermesi, dış ortamlar içerisindeki yeme ve içme oranlarının yükselerek yeni bir kültürün gelişmesi, emlak piyasası üzerindeki değişim gösteren hareketler üzerinde oldukça etki sahibi olduğu anlaşılıyor. Bu sistem ile birçok yenilikler ülke sınırları içerisinde etki göstererek, işletme sayılarını büyük bir oranda fazlalaştığı gözlemleniyor.

Geçmiş zamanlardaki franchising sistemi içerisinde yer alan gıda sektörü, perakende satış mağazaları, eğitim sistemleri ve de hizmet sektörleri ilk sıralarda yer aldığı belirtiliyordu. Fakat günden güne gelişen teknoloji ile birlikte toplum ve ülkemiz değişim göstererek yerini daha farklı sektörlere bıraktığı gözlemleniyor.

Bunlara örnek verecek olursak;

  • Konut piyasalarının oluşması
  • Markalı kafelerin meydana gelmesi
  • Hazır giyim üzerine yapılan değişiklikler
  • Hediyelik eşya sektörleri
  • Kişisel olarak tasarım hediyelerinin üretilmesi
  • Özel spor salonlarının oluşturulması
  • Oto yıkama ve rent a car gibi sektörlerin gelişim göstermesi gibi alanların meydana gelmesine olanak sağladığı belirtiliyor.

2016 senesinden çıkarılmış istatistiklere göre çeşitli değişimler gösteren franchising sistemi üzerindeki pazarlar, yaklaşık olarak ülke sınırlarımız içerisinde 50 milyar dolar civarı bir alana sahip olduğu belirtiliyor. Ulusal Franchising Derneği’nin (UFRAD) yapmış olduğu araştırmalar neticesinde Türkiye’de franhising veren markaların sayısının yaklaşık olarak 3.000 olduğunu, oluşturulmuş şube sayılarının ise yaklaşık olarak 55.000 gibi rakamlara ulaştığını açıklamıştır.

Franchising sisteminin iç bünyesinde yer edinen binlerce küçük işletmenin olduğu belirtiliyor. Bu küçük işletmelerin KOBİ’lere verilen teşviklerden yararlanma şansının da olduğu açıklanıyor. KOSGEB aracılığı ile teşvikler üzerinde kurulan hibelerin, küçük faizli kredilerin, yönetim ve de danışmanlıkların desteği gibi birtakım avantajlar da meydana geliyor. Kosgeb ile İş Kurmak

Franchising Başvurusunda Önemli Detaylar

Bu konuda dikkat etmesi gereken yeni girişimcilerin yatırım yapmak istedikleri markalar üzerinde oldukça titiz davranmaları gerekiyor. Her iş üzerinde meydana gelen önemli durumlar gibi franchising sistemi üzerinde de oldukça dikkat edilmesi gerekenler var. Öncelikle büyük kazançlar elde etmek isteyen girişimcinin, satın alacağı bayinin lokasyonuna büyük önem vermesi gerekiyor.

Lokasyondan sonraki evresi ise doğru bir ekip oluşturabilmesi gerekiyor. Oluşturulan ekipler ne kadar profesyonel kişiler olsa da lokasyonun işlek olmadığı yerlerde büyük kazanç elde etmek gibi bir durum söz konusunun olmayacağı belirtiliyor.

Franchising Satın Almak

Sistem üzerinden kazanç elde etmek isteyen girişimcilerin ön araştırmalar yapması büyük avantajlara olanak sağlayacağı belirtiliyor. Bu konular üzerine belirlenmiş bir kuruluş ve de danışmanlık hizmeti almayı başaran girişimcilerin, sektör içinde oldukça fazla kazançlar ve başarılar elde ettiği belirtiliyor.

Danışmanlık hizmeti gibi durumlardan yararlanamayan girişimciler için ise internet ortamında birçok ücretsiz ve konularına göre değişim gösteren ücretli eğitimlerin mevcut olduğu belirtiliyor. Girişimcilerin franchising sistemine yatırım yapmaları için, Kobi Vadisi platformunda yer alan Franchising Veren Firmaları ziyaret etmeleri yeterlidir.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumunuz