Yatırımcı Arıyorum

Ülkede Ekonomik Durum Nedir? – 2018

2018 Türkiye Ekonomisi

Son gelişmelerden sonra piyasalarda belirsizlik ortamının kalmadığı, Dolar ve Euro’nun düşüşünü sürdürdüğü haberleri basında yoğun biçimde dile getirildi. Yatırımcılar açısından ülkenin genel durum değerlendirilmesine bakıldığında geçen yıl ve önceki yıllarda büyüme göstererek bugüne ulaşan ve yakın gelecekte büyüme göstermeye devam edecekleri doğrultusunda sinyaller veren şirketlerin yetkilileri ülkedeki güven veren piyasa ortamının yatırımcı üzerinde teşvik edici etki sağladığını ifade ediyorlar.

ENERJİ SEKTÖRÜ

Başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek’in basında yer alan açıklamalarında Milli projeler ve yatırımlar hakkında aktardığı bilgiler önemli. Yüksek oranda dışa bağımlı olduğumuz enerji sektöründe on yıl öncesi ile karşılaştırıldığında %60 seviyesinde dışa bağımlı olan enerji sektöründe oranın bugün %50 civarına gerilediği, yerli tüketimin %65 oranına yükselmesini bekledikleri ifade ediliyor.

Enerji sektörüne yapılacak yatırımlar ile dışa bağımlılığın tamamen önlenmesi hedefleniyor.

OTOMOTİV SEKTÖRÜ

Otomotiv sektöründe, dijital alanda 2020 yılına dek 311 Milyar Dolar yatırım hedefleniyor. Araçların sürücüye yardım etmesi amacı ile geliştirilen teknolojilerde üretilen yeni yazılımlar, verilerin depolanması ve analiz edilmeleri ve bu analizlerin hızlı yapılması gibi sürekli daha gelişmiş uygulamaları gerekli kılan faaliyetler için dijital yatırımlara ağırlık veriliyor.

2030 yılında beklenen gelişme yollarda %30 oranında sürücüsüz araçların seyrediyor olması. Otomobil fabrikaları akıllı fabrikalara dönüşerek genellikle robot iş gören kullanmaya başladı otomotiv sektöründeki dijital dönüşüm hem üretim aşamasında hem ürün geliştirmede gerçekleşen ve hedefleri gelecek dönemleri de kapsayan uzun soluklu çalışmalar dolayısı ile uzun soluklu yatırımlar olduğunu gösteriyor.

Doğu Anadolu Yatırım Projeleri

Tunceli’de 226 Milyon Liralık yatırım hedeflenmiş 8 ayda projenin 47 Milyon Liralık kısmı tamamlanmış. Tekstil şirketleri için Tunceli cazip bir bölge artık bölgede dev firmaların üretimlerini gerçekleştirecek fabrikaların kurulduğu plajlarının turist ağırlamaya hazırlandığı belirtiliyor.

Tunceli ilinin artık yoksulluk ve sorunlarla değil kayak merkezleri, plajları gibi turistik nitelikleri ile fabrikaları ve üretim seviyesinin yükselmesi yanında eğitim ve doğal güzellikleri ile anılan bir bölge olmaya başladığı belirtiliyor. Bölgede fabrikaların yanı sıra 7 fakülte faaliyet gösteriyor.

Iğdır’a gelince 184 Milyon değerinde 4 tesisin yatırımı gerçekleşmiş Doğu Anadolu Projesi kapsamında 2017-2019 arasında bölgede büyük yatırımların gerçekleşmesi hedeflenmiş, projeler yoğun biçimde yürürlüğe konulmuş. Dağlarının yamaçlarında gölet ihtiyacı bulunduğundan erozyonu ve su taşkınlarını önlemek gibi doğa sorunlarını çözmek ile başlayan çabalar üniversite, hava alanı gibi gereksinimlerin karşılanması için bütçe hazırlamakla devam etmiş. Iğdır’a 298 Milyon Lira kalkındırma bütçesi ayrılmış.

KİMYA ENDÜSTRİSİ

Cezayir ile ülkemiz arasında, Yumurtalık serbest bölgesinde hayata geçecek 1 Milyar Dolar değerinde Petrokimya anlaşması imzalanmış. Yılda 450 Bin Ton polipropilen üretileceği hammaddesinin ise Cezayir’den geleceği belirtiliyor.

Cezayir Afrika’daki en büyük ticaret ortağımız olarak tanımlanıyor.

TEKNOLOJİ

Yapay zekâ alanında yapılan yatırımların hızla büyüdüğü, küresel pazardaki yapay zekâ yatırımlarının 15.2 Milyar Dolar civarında olduğu bu rakamın yarısına yakın oranda Çin tarafından, %38 oranında ise Amerika Birleşik Devletleri tarafından gerçekleştirildiği ifade ediliyor.

YABANCI YATIRIMCI

Ülkemizde 2017 yılı itibarı ile Ocak-Eylül ayları arasında 114 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşmiş işlem hacmi 5.9 Milyar Dolar olarak ifade edilirken bu rakamın 4,1 Milyar Dolarlık kısmının yabancı sermaye olduğu belirtiliyor.

  • Finansal yatırımlar 1 Milyar 373 Milyon Dolar
  • Ulaştırma yatırımları 921 Milyon Dolar
  • İmalat yatırımları 546 Milyon Dolar
  • Yiyecek-içecek yatırımları 364 Milyon Dolar
  • Perakende 255 Milyon Dolar
  • Madencilik 205 Milyon Dolar

ÜRETİM-YATIRIM İSTİHDAM TORBASI

Yasa meclisten geçtiğinde üretim ve yatırım için pek çok kolaylık sağlanacağı belirtiliyor. Makine ve teçhizat yatırımı yapan girişimcilerin teşvik belgesi koşuluna bağlı olmaksızın KDV ödemeyecekleri, Araştırma-Geliştirme merkezleri ile araştırma laboratuvarlarının aynı teşviklerden faydalanabilecekleri, yatırımı teşvik eden düzenlemeler ile sermayenin erimesinin önlenmesinin amaçlandığı belirtiliyor.

Süper Teşvik

17 Nisan 2018 Tarihinde basında yer alan haberlerde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin açıklamaları yer aldı. Proje Bazlı Yatırım Teşvik kapsamında 19 şirkete ait 23 projenin destek göreceği, Orta ve yüksek teknolojili yatırımların ülkemizin bu alandaki dışa bağımlılığını azaltması hedefini taşıdığı, 95 Milyar 642 Milyon Liralık yatırım teşvikinin söz konusu olduğu bilgisine yer verilen açıklamalarda teşviklerin %75 gibi bir kısmının orta ve yüksek teknolojili ürünlere ayrılacağına da vurgu yapılıyordu.

2018 Yılında PİYASALARDA GÜNDEM

Araştırma sonuçları Nisan ayında Tüketici Güven Endeksinin 71,3 rakamından 71,9’ a yükseldiği belirtilmiş. Bitcoin için uluslararası platformda ortak bir tavır henüz yok ancak Pakistan tarafından kripto paralara bazı yasaklar getirilerek bankalarını bu paraların neden olabileceği risklerden uzak tuttuğu yorumları yapılıyor.

Bitcoin, Aralık ayından bugüne kadar aşağı seyir izleyerek %43 değer kaybına uğramış hafta başından itibaren düşüş seyrini değiştirerek yükselişe geçen Bitcoin 8,138 Dolara çıkmış.

Spot elektrik piyasalarında işlem hacmi dünden bu yana %11,23 düşüşe geçerken,1 megavat saat elektrik bugün itibarı ile maksimum 216,33 -minimum 125 Lira olarak açıklanmış.

BİM, A101 ve MİGROS gibi marketlerde ucuz et satışı ile piyasaların düzenlendiği bilgisi paylaşılıyor. Kıyma 29 Liradan satışa sunulmuş. 2017 Son aylarından bu yana 45 Bin Ton ucuz et satışı gerçekleşmiş.

Yem fiyatlarına gelince parite düzenlemesi 1 Kilogram süt eşittir 1,3 Kilogram yem şeklinde gerçekleştirilmiş.

Altın, yatırımcısına hafta bazında 2,04 kazanç sağlamış. Gram fiyatında ise 5 aylık dönemde %17 kazanç sağlarken Ons fiyatında 0,71 düşüş yaşamış.

GENEL DURUM

Mahşerin 4 atlısı olarak tabir edilen Borsa, Döviz, Altın Faiz Ülke ekonomisinin belirleyicileri olarak günlük durumları tüm yayın akışlarında yer alırken ülkenin genel durumu hakkında yapılan yorumlar oldukça memnuniyet verici. Türkiye 2016 yılında Satın alma Gücü Paritesine göre dünyanın 13. Avrupa’nın 5.büyük ekonomisidir.2010-2016 aralığında %6,3 büyüme sağlamış 2017 yılı ilk yarısında ise %5,1 büyüme göstermiş. 2018-2020 yılları arasında her 3 yıl için %5,5 büyüme hedefi belirlenmiş.

Avrupa-Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2016 yılında 160 Milyar Dolar olarak telaffuz edilmiş. Ülkemizdeki yabancı sermayeye sahip şirket sayısı 57 Bin 649, yerli-yabancı ortak sermayeli şirket sayısı 34 Bin 573 olarak verilmiş yayınlarda. Küresel bazda bakıldığında her projeye teşvik sunan ender ülkelerden birisi olduğumuz ifade ediliyor.

Özelleştirme sürecini en süratli gerçekleştiren ülke olarak tanımlanıyor Türkiye. 94 kuruluşun kamu payları satışa çıkarılmış Liman, santral, gemi, tesisi ve maden sahasının özelleştirilmesi halka arz yolu ile tamamlanmış.

Müteahhitlik alanında Çin’den sonra küresel bazda ikinci sırada yer aldığımız belirtiliyor. 1972 yılından bu yana 117 ülkede faaliyet gerçekleştiren sektör sürekli büyüme kaydetmiş. 2017 yılındaki son durumu ile uluslararası platformda faaliyet gösteren firmaların 45 adedinin Türk şirketleri olduğu duyurulmuş.

TURİZM SEKTÖRÜ

Ülkemiz yılda 30 Milyon turist ağırlıyor, 2023 yılı turist hedefi 50 Milyon elde edilmesi planlanan rakam 50 Milyar Dolar olarak telaffuz edilirken bir başka kaynak hedefi 84 Milyar Dolar, ziyaretçi sayısını ise 63 Milyon olarak açıklamış. Türkiye’nin 2030 yılında lider turizm ülkesi olmasını hedeflediklerini belirten yetkililer eğlence unsurunun turizmde daha fazla öne çıkması ve güncellenmesi gerektiğine dikkat çekmiş. Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı tarafından basında yer alan açıklamalarda Destinasyon Yönetimi yapılmasının gereklerine de dikkat çekilmiş.

Her şey dahilin kazançlı bir uygulama olduğu belirtilen açıklamalarda Türkiye haritasını ellerine alarak nereleri destinasyona dahil edebileceklerinin tasarlanmasının da gerekliliklerden biri olduğu üzerinde durulmuş. Rus turistin Türk turizmini büyük oranda beslediği ancak Alman turist sayısında gerileme olduğuna dikkat çekilerek kaybedilen Alman ziyaretçilerin mutlaka kazanılması çabası gösterilmeli yorumunda bulunmuş.

Turizm ülke ekonomimizin kötü gün parası ya da evin arka bahçesi gibi stratejik gelir kaynağı olarak değerlendiriliyor. En zor zamanlarda bile 20 Milyar Dolar getirisi olduğu belirtilmiş.2023 Turizm Stratejisi 10. Eylem Planı Turizm Konseyi örgütlenmesi olduğu belirtilen Destinasyon Yöntemi için ülkemizde uygulanamadığı ve benimsenemediği belirtiliyor.

TURİZM DESTİNASYONLARI, KOBİ İŞLETMELER İÇİN DEZAVANTAJ MI?

Turizme büyük yatırımcılar açısında bakıldığında özellikle her şey dahil yönteminde onlar için kârlı olan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler için de cazip mi bu yatırımlar sokaktaki esnafı küçük ve orta ölçekli işletmeleri nasıl etkiliyor sorusu geliyor akıllara.

KOSGEB, Turizm sektöründeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin varlığını koruyabilmesi, rekabet edebilirliğini sürdürebilmesi amacı ile 3 ana yol çizmiş:

  1. Talebi artırmak ve çeşitlendirmek
  2. İşletmelere elverişli rekabet koşulları oluşturmak ve bilgilerini artırmak
  3. Avrupa görünürlüğünü artırarak uluslararası ortaklar ile turizm faaliyetini desteklemek.

Turistik faaliyetlerin geliştirilmesi sureti ile yerel ve bölgesel kalkınmaya destek vermek amacını güttüğünden KOBİ işletmeler için dezavantajdan çok avantaj gibi görünüyor.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz